ŠTÍTEK: Charleston

Zdeněk Krejčí, otec hokejového reprezentanta Davida Krejčího.
ROZHOVOR/ I když mu zdravotní stav úplně nepřeje, nezabránilo mu to v tom, aby sledoval další skvělé výkony svého syna Davida během play-off NHL. Zdeněk Krejčí, otec hvězdy Bostonu Bruins a rodáka ze Šternberka, si každopádně se svým synem ještě nestihl popovídat o tom, proč loňští finalisté Stanley Cupu tentokrát skončili už ve druhém kole.  

Krejčí zářil v play-off. David to v sobě pořád má, říká otec hvězdy

Hokej
Rapper Kanye West na předvolebním mítinku 19. července 2020
Ačkoli stále není jasné, zda to s ohlášenou kandidaturou na prezidenta Spojených států myslí vážně, raper Kanye West už má za sebou první předvolební mítink. Na nedělní "neortodoxní" akci v Charlestonu v Jižní Karolíně vystoupil v ochranné vestě s nápisem "security" a bez mikrofonu dlouze hovořil o tématech od potratů až po mezinárodní obchod, uvádí zpravodajský web BBC a agentura AP. Vyslechnout si jej přišlo několik set lidí.  

Raper West uspořádal předvolební mítink. Přišel na něj v neprůstřelné vestě

Společnost
Následky hurikánu Dorian na Bahamách
Na 30 mrtvých vzrostla prozatímní bilance hurikánu Dorian na Bahamách, uvedl dnes v televizi CNN bahamský premiér Hubert Minnis. Náprava škod podle něj potrvá po celé generace. Předchozí bilance čítala 20 obětí, ale úřady připouštěly, že se počet obětí zřejmě ještě zvýší. Podle OSN okamžitou pomoc potřebuje asi 70 tisíc obyvatel souostroví. Hurikán u Severní Karolíny zeslábl na nejnižší první stupeň z pěti. I nadále však živel provází silný vítr.

Hurikán Dorian se přesunul k USA. Na Bahamách za sebou zanechal 30 mrtvých

Svět
Devět obětí si vyžádala střelba útočníka, který ve středu večer místního času vnikl do kostela v Charlestonu v americkém státě Jižní Karolína.
Spojené státy se za poslední tři roky zbavily více než 110 pomníků a soch, které jsou vnímány jako symboly hrdosti jižních států USA. Informuje o tom aktuální zpráva Jižního soudního střediska pro chudobu (Southern Poverty Law Center). To sčítá škody napáchané ničením jižanských symbolů, k němuž se část veřejnosti uchýlila po rasovém útoku v Charlestonu z června 2015.

V USA se zbavují symbolů Konfederace. Zmizelo jich už více než sto deset

Svět
Michelangelův dům v Toskánsku.
Pokud máte tučné konto a přemýšlíte o přestěhování do Itálie, můžete si koupit nádherný statek v toskánském kraji Chianti. Bonusem pak může být skutečnost, že se jedná o sídlo renesančního umělce Michelangela Buonarrotiho, slavného italského sochaře, malíře, architekta a básníka. Nemovitost je k dispozici za 7,5 milionu eur (190 milionů korun). Informoval o tom server Lonely Planet.
12 fotografií

Michelangelův dům v Toskánsku je na prodej. Za 190 milionů korun

Svět
Židovská čtvrť v Třebíči.
Třebíčsko – Další letní víkend Na Třebíčsku přináší celou řadu rozmanitých akcí. Lidé mohou vyrazit do oživených uliček třebíčské židovské čtvrti, užít si noční výhledy z městské věže, zařádit si na koncertech nebo zasportovat.

Třebíčsko nabídne nejen Oživené Židovské město

Třebíčsko
Oživené židovské město.
Třebíč – Opět po roce se o nadcházejícím víkendu do třebíčského židovského města vrátí tradiční život. Hlavní cíl akce je přiblížit návštěvníkům, jak kdysi vypadal život v unikátním židovském ghettu.

Židovským městem budou znít flašinety

Volný čas
Lucie Šafářová (vlevo) a Bethanie Matteková-Sandsová se radují z deblového titulu v Charlestonu.
Lucie Šafářová se po nedělním zisku titulu na turnaji v Charlestonu vrátila na druhé místo světového žebříčku ve čtyřhře. Díky úspěchu s Bethanií Mattekovou-Sandsovou, už desátému společnému na WTA Tour, si česká tenistka polepšila o dvě příčky a po týdnu je opět druhá za svou americkou spoluhráčkou.

Šafářovou vynesl titul z Charlestonu opět na druhé místo žebříčku

Tenis
Lucie Šafářová.
Charleston - Lucie Šafářová skončila na antukovém turnaji v Charlestonu v osmifinále po prohře s Němkou Laurou Siegemundovou. Patnácté nasazené české tenistce se zápas nevydařil a po řadě nevynucených chyb podlehla 2:6 a 3:6.Siegemundová, která ve druhém kole nečekaně vyřadila domácí Venus Williamsovou, trápila Šafářovou hlavně skvělými stopbaly. Jejich první vzájemný zápas skončil po 80 minutách.

Šafářová si čtvrtfinále na antuce v Charlestonu nezahraje

Ostatní sporty
Obviněný Dylann Roof.
Washington - Porota ve Spojených státech dnes odsoudila Dylanna Roofa, který předloni v kostele v Charlestonu v Jižní Karolíně zastřelil devět černošských věřících, k trestu smrti. Informovaly o tom světové tiskové agentury. Podle amerického ministerstva spravedlnosti je Roof prvním člověkem, který dostal na federální úrovní trest smrti za zločin z nenávisti.

Střelec z Charlestonu Dylann Roof dostal trest smrti

Svět
Obviněný Dylann Roof.
Charleston (USA) - Mladý běloch Dylann Roof, kterého porota soudu v americkém Charlestonu před časem uznala vinným, že v místním kostele zastřelil devět černochů, neplánuje předvolat žádné svědky, ani předložit žádné důkazy, které by mu mohly pomoci přesvědčit soud, že si nezaslouží trest smrti. Podle agentury AP to dnes Roof sdělil soudu.

Střelec z Charlestonu nepředloží důkazy, aby si zachránil život

Svět
Devět obětí si vyžádala střelba útočníka, který ve středu večer místního času vnikl do kostela v Charlestonu v americkém státě Jižní Karolína.
Charleston (USA) - Soud v americkém státě Jižní Karolína odložil zahájení procesu s mladým Američanem, který loni v červnu v kostele v Charlestonu zastřelil devět černošských věřících. Proces s Dylannem Roofem měl začít dnes výběrem poroty. Federální soudce ale nařídil nejprve slyšení s Roofem a obhajobou ohledně jejích připomínek stran spravedlivého procesu, uvedla agentura Reuters.

Proces s vrahem černochů v kostele v Charlestonu byl odložen

Svět
Státy na jihovýchodě USA se vzpamatovávají z úderu hurikánu Matthew, který zde o uplynulém víkendu zabil nejméně 19 lidí a způsobil rozsáhlé záplavy pobřežních oblastí.
Miami – Státy na jihovýchodě USA se vzpamatovávají z úderu hurikánu Matthew, který zde o uplynulém víkendu zabil nejméně 23 lidí a způsobil rozsáhlé záplavy pobřežních oblastí. Nejtragičtější bilanci hlásí Severní Karolína, kde zahynulo deset lidí. První odhady podle USA Today ukazují na škody ve výši až šest miliard dolarů (145,5 miliardy korun). Statisíce lidí zůstávají bez dodávek elektrické energie.

Jihovýchod USA sčítá škody po hurikánu, počet obětí vzrostl na 23

Svět
Ilustrační foto
Miami (USA) - Sever Floridy dnes časně ráno zasáhl hurikán Hermine, který s sebou přinesl intenzivní srážky a vítr o síle 130 kilometrů v hodině. Během přesunu nad územím tohoto amerického státu hurikán zeslábl na tropickou bouři. Nejméně 70.000 domů v metropoli Tallahassee zůstalo bez elektřiny a živel si na Floridě vyžádal nejméně jeden lidský život. Hermine byl prvním hurikánem, který Floridu zasáhl za posledních 11 let. Bouře nyní postupuje přes stát Georgia směrem k Jižní Karolíně.

Floridu zasáhl hurikán Hermine, 70 tisíc domů bylo bez elektřiny

Svět
Ilustrační foto
Povalování na pohovce před televizorem, kouření, deprese či bolesti v úplně jiných částech těla mohou vyvolávat bolest páteře. O osmi nezvyklých příčinách bolestí v zádech píše italský deník Corriere della Sera.

Osm nezvyklých příčin bolesti v zádech

Zdraví
Ilustrační foto.
Charleston (USA) - Nejméně 23 obětí již mají na svědomí záplavy, které zasáhly americký stát Západní Virginie. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na mluvčí západovirginského úřadu pro zvládání krizových situací Jessicu Ticeovou. Jde zřejmě o nejhorší povodně, které tuto oblast postihly za posledních 100 let.

Povodně v Západní Virginii si vyžádaly už 23 mrtvých

Svět
SKLADBA SIRÉNY získala  zlatou medaili
Poděbrady – Dva poděbradské týmy aerobiku se vydaly na 3. ligový závod soutěže Žij pohybem v Praze. „Děvčata ve věkové kategorii 8 – 10 let předvedla svoji soutěžní sestavu Klaunská Show opět na výbornou a přivezla si zlaté medaile," chválila svěřenkyně trenérka oddílu Monika Sobotková. Fitness tým Charleston v kategorii 15 – 20 si přivezl třetí místo ve skupině B.

Třináct pohárů zůstalo poděbradským dívkám

Ostatní sporty
CHARLESTON BYL ZLATÝ, stejně jako další skladby
Poděbrady – Nejmladší závodnice poděbradského oddílu aerobiku Aneta Bedrnová se vydala na poslední postupový závod ve sportovním aerobiku do Liberce. „I v tomto závodě potvrdila svou formu a postupuje do velkého finále do Prahy z krásného třetího místa z třiatřiceti závodnic," byla nadšená trenérka oddílu Monika Sobotková.

Všech pět poděbradských týmů bralo zlato

Ostatní sporty
ANETA BEDRNOVÁ (vpravo) z poděbradského oddílu aerobiku získala v Plzni bronzovou medaili
Plzeň – V západočeské metropoli Plzeň se konalo třetí kolo soutěže ve sportovním aerobiku Mistry s Mistry. Poděbradská sedmiletá závodnice Aneta Bedrnová si vedla opět na výbornou a obhájila třetí místo ze dvou předešlých závodů v konkurenci třiadvaceti závodnic.

Medailové úspěchy neberou konce

Ostatní sporty