ŠTÍTEK: Chicago

Chicagský parník Eastland získal ponurou přezdívku český Titanic po červencové katastrofě z roku 1915, která se stala osudnou i mnoha českým přistěhovalcům
Slepá snaha napravit předchozí chyby vede někdy k dalším chybám. Právě to zřejmě způsobilo i tragédii parníku Eastland, který se 24. července 1915 převrátil v chicagském přístavu. Katastrofa si vyžádala životy 844 lidí, z toho 220 Čechů. A třebaže je to krutý paradox, výrazně k ní přispěla snaha úřadů nepřipustit podruhé takovou hrůzu, jakou byla nedávná zkáza Titaniku.

Dějiny temné i tajemné: Zkáza českého Titaniku

Tajemné dějiny
Audience u královny. Britskou panovnici Alžbětu II. ztvárnila Petra Janečková v rozmezí 60 let. Foto: Josef Vostárek
Herečka Petra Janečková se u pardubického publika těší setrvalé oblibě. Letos pošestnácté ovládla anketu o nejoblíbenější herečku Východočeského divadla, v loňském roce sahala po Thálii v muzikálové kategorii. Diváci mohou Janečkovou, která v květnu oslavila padesáté narozeniny, vidět v hlavní roli dramatu Pořád jsem to já, v němž ztvárnila roli profesorky Alice Howlandové, které byla diagnostikována Alzheimerova choroba.
5 fotografií

Měli bychom si víc všímat lidí kolem, jestli nepotřebují pomoc, říká Janečková

Pardubicko
O senzačním americkém procesu s vrahy! hlásal dobový popisek k tomuto snímku, na němž jsou zachyceni Richard Loeb (vlevo) a Nathan Leopold v Chicagu. Oba se přiznali k vraždě 14letého Roberta Frankse a byli odsouzeni na doživotí
Právě před 100 lety se dva američtí studenti z bohatých rodin, Nathan Freudenthal Leopold mladší a Richard Albert Loeb, obvykle označovaní jen jako Leopold a Loeb, doznali k vraždě. Pro Chicago to byl proces století. Oba mladíci zavraždili 14letého Roberta „Bobbyho“ Frankse podle svých slov jen proto, aby spáchali dokonalý zločin. Jejich advokát Clarence Darrow si svou obhajobou získal globální pozornost.
10 fotografií

Vražda století skončila fiaskem. Leopolda s Loebem usvědčily brýle

Historie
O tom, kam zmizela rychnovská tóra, se dlouhá desetiletí nevědělo. Dnes jsou jejími opatrovateli žáci židovské školy Bernard Zell Anshe Emet Day School v Lakeview, v Chicagu. Do Rychnova přijeli na návštěvu. Prošli si i místa, kde byly odhaleny kameny zmi
/FOTO, VIDEO/ Tak početná skupina návštěvníků se v Rychnově jen tak neobjeví. Desítky studentů sem v pátek 10. května navíc dorazily až z Ameriky. Před časem se totiž stali opatrovateli Tóry, která až do druhé světové války byla doma právě tady - v rychnovské synagoze. „Vlastně jsme ani nevěděli, kde je a co se s ní stalo,“ říká ředitel rychnovského Muzea a galerie Orlických hor Tomáš Zelenka, který doufá, že by se v budoucnu alespoň na krátký čas mohla Tóra v Rychnově znovu objevit.
22 fotografií

Z rychnovské Tóry čtou školáci až za oceánem. Přijeli se podívat, odkud pochází

Rychnovsko
Osmdesátá léta v Českém Krumlově. Prvomájový průvod na Chvalšinské.
Pracující Otavanu zdraví 1. máj! Proletáři všech zemí, spojte se! Se Sovětským časem na věčné časy a nikdy jinak! Pod těmito hesly se za socialismu nesly dobrovolně-povinné masové oslavy prvního máje, svátku pracujícího lidu. Projděte si album černobílých snímků z Českého Krumlova, Kaplice či Vyššího Brodu, jež jsou uloženy v zažloutlých oficiálních kronikách a soukromých archivech.  
66 fotografií

Prvomájové oslavy na Krumlovsku pod rudou hvězdou. Najděte se na starých fotkách

Českokrumlovsko
Nová jednička draftu NFL Caleb Williams.
/NA SKOK DO NFL/ Již dopředu se vědělo, že z ofenzivního hlediska to bude historické první kolo draftu zámořské NFL. Velká zásoba talentovaných quarterbacků, wide receiveři všeho druhu i velký počet obřích ofenzivních linemanů. Realita ovšem předčila veškerá očekávání. Všech prvních 14 výběrů proběhlo pouze směrem do útoku, zároveň slavná soutěž zaznamenala historický počet šesti quarterbacků na prvních 12 pozicích. Dalším dílem pravidelné rubriky Deníku provází již tradičně expert a podcaster Matěj Hejda.

Historický draft NFL. Quarterbaci šli na dračku, milionová hvězda zažila šok

Ostatní sporty
Kanadský mafián Rocco Perri na policejním identifikačním snímku, pořízeném po jeho zadržení v roce 1920
Nejenom Chicago, ale i kanadské město Hamilton mělo v dobách prohibice svého prominentního gangstera, který je oproti legendárnímu Al Caponeovi zajímavý navíc tím, že před 80 lety dodnes nevysvětleným způsobem zmizel. Dodnes se spekuluje o tom, že sešel ze světa mafiánskou popravou – vhozením do zálivu s nohama zalitýma v betonovém krunýři. Důkaz ale chybí, Perriho tělo se nikdy nenašlo.
12 fotografií

Kanadský Al Capone jménem Rocco Perri prý skončil s nohama v betonu. A možná ne

Historie
Liberecký kávový festival se uskutečnil v Paláci Liebieg.
Vůně nápoje intelektuálů, jak se v minulosti přezdívalo kávě, se nesla poslední lednový víkend Palácem Liebieg, který hostil druhý ročník Libereckého kávového festivalu. Představoval jedinečnou příležitost pro všechny milovníky tohoto nápoje s příběhem a nabídl jim možnost sdílet svou vášeň a znalosti. Zatímco loni se konal první ročník v Malém divadle v Liberci, kvůli rostoucímu zájmu se musel přesunout do větších prostor.
54 fotografií

VIDEO: Pražení kávy, ochutnávky či latte art. Kávomilci se sjeli pod Ještěd

Liberecko
Majitel Caroliny Panthers v NFL a jeden z nejbohatších lidí na světě David Tepper.
/NA SKOK DO NFL/ Nachází se v pozici, která na první pohled vypadá prachbídně. Přesto v klubu panuje optimismus, jenž nezažili minimálně posledních pět let. Organizace Chicago Bears totiž bude druhý rok po sobě na draftu NFL vybírat z první pozice. Jenže zatímco vloni Medvědi skončili na posledním místě ligy, letos odměnu v podobě první volby drží zásluhou neuvěřitelného trápení jiného týmu. A díky tomu jsou v unikátním postavení. Novoročním dílem pravidelné rubriky Deníku opět provází expert a podcaster Matěj Hejda.

Miliardářův risk v NFL. Chicago se raduje, šílený boss Caroliny má další trapas

Ostatní sporty
Divadlo Iroquois na snímku z roku 1903 krátce před požárem
Ve středu 30. prosince 1903, tedy právě před 120 lety, postihla to „nejčeštější z amerických měst“, tedy Chicago, obrovská tragédie. Ve zbrusu novém a velkolepém Divadle Iroquois vypukl během představení muzikálu Pan Modrovous ničivý oheň, který se během pár minut rozšířil na celou budovu. Zahynulo 602 lidí, včetně českých přistěhovalců. Oběťmi byly zejména ženy a děti.
10 fotografií

V roce 1903 se zlatá kaplička v Chicagu změnila v smrtící past. Umírali i Češi

Historie
Zemřel Ladislav Županič
Ředitel Eda, komorník Žán nebo Albín. Ladislav Županič, který zemřel v sobotu 9. prosince, byl na plátně spíše hercem menších rolí, uměl jim ale dát noblesu i humor, příhodně doplňoval galerii nejrůznějších postav. Ať to bylo v pohádkách či lidových řachandách Zdeňka Trošky, komediích Jiřího Menzela, dramatech jako Příběh kmotra nebo v televizních kriminálkách.
6 fotografií

KVÍZ: Eda, burzián i komorník Žán. Zavzpomínejte na role Ladislava Županiče

Film a televize
Podle statistik zánět močových cest  alespoň jednou v životě postihne více než polovinu žen
Palčivou a řezavou bolest, která provází zánět močových cest, znají hlavně ženy. Podle statistik tato choroba alespoň jednou v životě postihne více než polovinu z nich. Nepříjemnou infekci není radno podceňovat a lékařská pomoc je u ní na místě. Vedle medikamentů z lékárny je však k dispozici řada přírodních prostředků, které léčbu velmi účinně podpoří. Které bylinky pomohou při léčení zánětu močových cest? A jak můžeme zánětu močových cest předejít?

Jak na zánět močových cest? Více než brusinky pomohou obyčejné bylinky

Zdravý život
Zdeněk Mácal v posteli Leoše Janáčka v roce 2007.
Ve věku sedmaosmdesáti let zemřel v polovině týdne světově proslulý dirigent Zdeněk Mácal. Za svou kariéru dirigoval více než 170 významných symfonických orchestrů v Berlíně, Londýně, Vídni, Chicagu a Bostonu. V letech 2003 až 2007 vedl jako šéfdirigent Českou filharmonii. Zdeněk Mácal zanechal také v Ostravě výraznou uměleckou stopu coby prezident MHF Janáčkův máj v letech 2010 až 2015.

Vzpomínka na dirigenta Zdeňka Mácala. Mistra inspirovaly postele géniů

Volný čas
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás
Hnutí Hamás z Pásma Gazy propustilo dvě americká rukojmí - matku s dcerou, které drželo od krvavého útoku na Izrael 7. října. Podle agentury Reuters to oznámilo ozbrojené křídlo Hamásu a informaci později potvrdila Izraelská veřejnoprávní stanice Kan i americký prezident Joe Biden. Reuters uvádí, že ženy jsou v péči Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK). Kancelář izraelského premiéra uvedla, že budou přepraveny na vojenskou základnu ve středním Izraeli.
43 fotografií

Hamás propustil dvě Američanky. Matku a dceru držel jako rukojmí

Svět
Mladý muslim. Ilustrační snímek
Podle všeho kvůli jejich islámské víře ubodal v sobotu 71letý Američan nedaleko Chicaga šestiletého chlapce a vážně zranil jeho 32letou matku. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na policii, podle níž zločin souvisí s boji mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Krvavý čin odsoudil prezident Joe Biden. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zase upozornil na nárůst počtu výhrůžek jak vůči muslimům, tak židům související s boji na Blízkém východě.
43 fotografií

Američan ubodal malého chlapce, protože to byl muslim. Čin odsoudil i Biden

Svět
Tigist Assefa v cíli v Berlíně.
V 00.30 hodiny na neděli byl na parkovišti nákupního centra s kinem ve Vídeňském Novém Městě plném lidí třemi ranami z pistole zastřelen 34letý Turek. Z činu je podezřelý jeho 42letý krajan. Ten pak ujel do Maďarska, kde byl dnes dopoledne zadržen tamní policií.

Od sousedů: Zastřelený Turek na parkovišti

Českobudějovicko
Walt Disney vtrhl se svou značkou do filmového světa v roce 1923
Jako malý o hračkách jen snil. Tvrdě dřel na rodinné farmě, pásl prasata, prodával sladkosti u vlaku, ve čtyři ráno roznášel ve sněhu noviny. Ještě pár týdnů před smrtí ho strašily sny, v nichž se propadá po krk do závějí. Možná, že kdyby měl Walt Disney hravější dětství, nespatřily by slavné disneyovky světlo světa. Kdo ví. 16. října každopádně uplyne sto let od chvíle, kdy jeho studio vtrhlo do filmového světa. Deník připravil seriál, v němž se ohlíží za důležitými momenty slavné značky. Najdete ho na stránkách novin i webu každý týden.
5 fotografií

Walt Disney. Sto let zázraků a radosti - první díl: Jak to všechno začalo

Film a televize
Slavnostní otevření klinika Černá Perla, 14. srpna 2023, Ostrava-Poruba.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Chátrající jedenáctipatrová budova v Ostravě-Porubě. Legendární stavbu z roku 1970 si vzalo architektonické Projektstudio do parády a vznikla klinika s řadou specializovaných ordinací. Některé jsou již nyní v provozu, další se otevřou v průběhu září a října. V pondělí 14. srpna se klinika Černá perla slavnostně otevřela pro veřejnost.
40 fotografií

Černá perla v Porubě ožila. Ikonická stavba je domovem pro lékařskou kliniku

Ostravsko
Chicago v roce 1907. V té době představovali Češi v tomto městě nejen početnou, ale také vlivnou, vzdělanou a kvalifikovanou komunitu
Pondělí 12. srpna roku 1833 bývá označováno za den, kdy 350 osadníků založilo v oblasti Velkých jezer na severoamerickém kontinentu město Chicago. Už 17 let po vzniku do něj začali proudit první čeští emigranti a v druhé půli 19. století se stalo městem s největší českou komunitou ve Spojených státech amerických. Česká stopa je na něm patrná dodnes.
16 fotografií

Chicago, město zaslíbené? Existuje díky Čechům, jejich vliv je patrný dodnes

Svět
Snímek, jenž údajně zachycuje čtyři velké legendy Divokého západu, Billyho Kida, Doca Hollidaye, Jesseho Jamese a Charlieho Bowdreho v Las Vegas v roce 1879
Osm vozů měl vlak Rock Island Express, který v pondělí 21. července 1873 přepadla banda bratrů Jamesových a Youngerových: čtyři normální vagony, dva spací a dva pro zavazadla. Bandité předpokládali, že v oněch vagonech pro zavazadla se poveze i zlatý poklad, který měl tou dobou cestovat z oblasti Cheyenne do Chicaga. A tak na příhodném místě vytrhali koleje a čekali. Než poznali, že se spletli, stálo to dva lidské životy.
26 fotografií

Dva mrtví a slabý zisk. Banda Jesseho Jamese svou první vlakovou loupež zpackala

Svět
Po stisknutí tlačítka splachování se otevře ventil na dně mísy. V odpadní nádrži je tlak nižší než v kabině, díky čemuž je obsah vysán do speciální nádrže.
Zvlášť během dlouhých letů musí dřív nebo později nevyhnutelně přijít ona chvíle – člověku se chce na záchod. Poté, co v letadle projdete uličkou mezi ostatními pasažéry, nasoukáte se do stísněné kabinky a vykonáte potřebu, je na řadě ta nejnepříjemnější část. Spláchnutí. Hlasitý zvuk, u kterého máte pocit, že jste právě vzbudili všechny spící cestující, pak v nejednom člověku vzbuzuje palčivé otázky. Co se stane po spláchnutí záchodu v letadle a vypouští se obsah už za letu?
5 fotografií

V letadle na záchod? Víme, kam po spláchnutí putuje obsah, možná vás to překvapí

Cestujeme
Kladeňák Antonín Čermák na návštěvě v Kladně v roce 1932.
/FOTOGALERIE/ Od narození jednoho z nejvýznamnějších kladenských rodáků Antonína Čermáka uplynulo letos 150 let. Na muže, který se zapsal do dějin dvou zemí, vzpomíná Kladno i Chicago, kde byl starostou. Rodné město v pondělí udělilo hornickému synovi, který se dokázal prosadit v Americe, jednohlasným rozhodnutím zastupitelstva čestné občanství in memoriam.
3 fotografie

Kladno vzpomíná. Chicagská legenda Antonín Čermák se stal čestným občanem města

Kladensko
Stanislav Svozil slaví gól v dresu inline hokejistů Přerova
Tak trošku po vzoru kamaráda a spoluhráče z Reginy Connora Bedarda si vzal na vlastní polovině puk, přejel celé hřiště a nekompromisně rozhodl v prodloužení. Stanislav Svozil válí i na kolečkách, v rámci inline hokejové extraligy takto vystřelil týmu Přerova zatím poslední výhru. „Už to bylo dlouhé, tak jsem si řekl, že to trošku urychlíme a ukončíme. Vyšlo to,“ smál se po zápase.

Svozil: Mrzelo mě, že jsem se nedostal na šampionát. Bedarda lákal do Přerova

MS v hokeji 2023
V roce 1959 byl americký mladík William Leslie Arnold odsouzený za vraždu svých rodičů na doživotí. Policii ale z vězení unikl. Desítky let žil v Americe a nakonec odešel do Austrálie.
Kreativní využití příbuzenského porovnání genetických vzorků ve veřejných databázích pomohlo americkým úřadům uzavřít pátrání po Williamu Leslie Arnoldovi. Zjistili, že mladík odsouzený v roce 1959 na doživotí za vraždu rodičů, žil po útěku z vězení desítky let v Americe a nakonec odešel do Austrálie. Tam zemřel v roce 2010. Na stopu je přivedl syn, který se chtěl dozvědět víc o svém otci.

Laskavý otec byl brutálním vrahem. Jeho potomci o tom neměli ani tušení

Svět
1. máj na Střeleckém ostrově v Praze.
/FOTO, VIDEO/ Lidé v Česku si dnes připomínají 1. máj - Svátek práce. V Praze i dalších městech se konají shromáždění a demonstrace politických stran, ale i majálesy nebo akce, které první květnový den spojují spíše s časem lásky. Na Střeleckém ostrově, kde slaví komunisté i sociální demokraté a kam dorazili i anarchisté, ale láskyplná atmosféra nepanuje. Dochází tam k hádkám a létají nadávky. 
20 fotografií

Češi si připomínají 1. máj. Na Střeleckém ostrově hádkami a nadávkami

Praha