ŠTÍTEK: cholesterol

Ozdravte své grilovačky a vyzkoušejte ryby i zeleninu namísto krkovičky.
Jsou lidé, kteří si dají rybu nanejvýš o Vánocích. Přitom by ale ryby měly být v jídelníčku mnohem častěji. Obsahují totiž spoustu cenných látek, včetně omega-3 mastných kyselin, které jsou klíčové pro zdraví, hubnutí i krásu. Není divu, že lékaři doporučují inspirovat se právě teď v létě během dovolených středomořským jídelníčkem, který je na ryby bohatý. Je dobré vědět, proč jsou ryby zdravé, jak často je jíst a v jakém množství.
5 fotografií

Usnadňují hubnutí, snižují cholesterol i tlak krve. A jsou ideální na letní gril

Zdraví
Mrtvice je náhlé postižení určité části mozkové tkáně způsobené poruchou jejího prokrvení. Nejčastěji postihuje lidi starší pětasedmdesáti let. Nevyhýbá se ale ani mladším
Přibližně pětadvacet tisíc Čechů každý rok prodělá mrtvici, která je po nemocích srdce druhou nejčastější příčinou úmrtí a jedním z hlavních důvodů invalidity. A to přesto, že tuzemská lékařská péče je kvalitní i dostupná. Mnoho lidí totiž cévní mozkovou příhodu včas nerozezná, zavolá pomoc pozdě nebo vůbec. Z aktuálního průzkumu vyplývá, že jen asi třetina lidí je o problematice mrtvice dostatečně informována. Rozpoznat příznaky a ihned vytočit číslo 155 je přitom pro další život a jeho kvalitu zásadní.

Při mrtvici jde o život. Mnoho Čechů ale mozkovou příhodu včas nerozezná

Zdravotnictví
Snídani obohatí a tělo i mozek posílí například celozrnný toust s vejci a avokádovou pomazánkou.
Strašák jménem cholesterol udělal před lety z vajíček doslova potravinové vyvrhele. Vědci však postupem času zjistili, že s cholesterolem a vejci je to úplně jinak a že vejce by se naopak měla do jídelníčku vrátit. Jejich přínos pro naše zdraví je totiž daleko větší než rizika spojená s cholesterolem. Pravidelná a rozumná konzumace vajíček podle odborníků mimo jiné prospívá zdraví kostí a očí, snižuje riziko mrtvice, omlazuje pokožku, pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě a má zajímavé účinky při hubnutí.

Vajíčka: 1 nebo 2 denně udělají se zdravím i postavou divy, dokonce i omlazují

Zdraví
Rozrazilů u nás roste několik druhů: nejznámější je rozrazil rezekvítek, pro léčebné účely se nejčastěji sbírá rozrazil lékařský i rozrazil potoční
Zdravotním problémem, o němž lidé hodně mluví, ale málo jej řeší, je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Přináší s sebou riziko kardiovaskulárních chorob a může vyústit v infarkt nebo mrtvici. Vedle zdravého životního stylu a lékařských medikamentů lidem s vysokou hladinou nebezpečného cholesterolu v krvi mohou pomoci i bylinky. Jednou z nich je rozrazil. Nenápadná rostlinka s drobnými kvítky podporuje normální hladinu cholesterolu v krvi, ale umí si poradit i s řadou dalších neduhů.

Vysoký cholesterol zkracuje život. Pomoci může bylinka zvaná bouřka

Zdravý život
Co přemíra cholesterolu způsobuje, je obecně známo – zanášení cév, které může vést k jejich ucpání s fatálními následky.
Spěch, stres, kouření, nezdravá strava a nedostatek pohybu se podepisují na zdraví našeho srdce a cév. V souvislosti s tím se objevuje i strašák jménem cholesterol. Je sice důležitou součástí všech buněk v těle, ale pokud je ho nadměrné množství, může způsobit nebezpečné zúžení a ucpání cév. Snížit vysokou hladinu cholesterolu vám pomůže bylinka ostropestřec mariánský. Tenhle vysoký bodlák je známý pro své protizánětlivé účinky. Přečtěte si, jak ostropestřec užívat, kdy ho sbírat i jak si ho můžete vypěstovat na zahrádce.
10 fotografií

Prevence pro cévy: Rostlinka, která bojuje proti cholesterolu a čistí játra

Zdravý život
Čerstvě rozvité pampeliškové květy se hodí na přípravu medu či sirupu.
Bylinka, která z jarního trávníku udělá zlatě žlutý koberec, vůbec není tak obyčejná, jak se zdá. Od nepaměti patří pampeliška k hojně užívaným rostlinám v lidovém léčitelství a skvěle doplňuje i jídelníček. Na její schopnosti, ať už jde o podporu při snižování cholesterolu v krvi, o zlepšení trávení nebo o hubnutí, jsme se zeptali lékárníka Filipa Škardy.

Snižuje cholesterol a pomáhá hubnout. Některým lidem ale žlutá květinka nesvědčí

Zdraví
Pohanka udržuje naše cévy zdravé.
Pohanku naši předci měli v jídelníčku běžně, zatímco někteří z nás ji možná ještě ani neochutnali. V našem jídelníčku se tato pseudoobilovina totiž přestala téměř vyskytovat, a teprve v poslední době ji začínáme znovu objevovat. Pohanka je přitom bezlepková potravina s mnoha zdravotními přínosy. Co všechno pohanka léčí a v jakých podobách ji můžeme zařadit do jídelníčku? 
8 fotografií

Staroslovanská plodina chránila zdraví našich předků: Je čas ji znovu objevit

Zdraví
Redaktor Deníku Petr Vaňous po únoru bez alkoholu opět na odběru krve.
A je to tady. Únor skončil a mě opět čeká cesta do nemocnice Penta Hospitals ve Vrchlabí na kontrolní krevní testy, které mají ukázat, jak přínosné pro mé tělo, zvyklé na kvalitní přísun piva, byl měsíc abstinence. Při pohledu na výsledky si však v koutku duše připouštím, že kritici této akce nejspíš budou jásat. Ale jen do té doby, než nejen jim, ale hlavně mně dá poučení místní primář Lukáš Svoboda.

Suchej únor na vlastní kůži. Redaktor: Víc než pivo mě ohrožuje bůček a cigára

Zdraví
Nohy jsou sice daleko od srdce, ale také jim hrozí komplikace způsobené vysokou hladinou cholesterolu.
Vysoká hladina cholesterolu v krvi představuje rizikový faktor pro vznik nebezpečných kardiovaskulárních onemocnění. Je to plíživý nepřítel, protože jeho příznaky mohou být nenápadné. Jeden z důležitých signálů nám však mohou vysílat naše nohy nebo pleť. Jak poznat vysoký cholesterol podle nohou? Proč je vysoký cholesterol nebezpečný? A jak se vysoký cholesterol může projevit na pleti?

Jak poznat vysoký cholesterol? Varovné signály vysílají nečekané části těla

Zdraví
Na Suchej únor jsem šel vědecky.
/REPORTÁŽ/ A je to tady. Kvůli samotestování, jak na můj organismus zapůsobí akce Suchej únor, jsem se prvního února vypravil do nemocnice ve Vrchlabí. Zde na mě nečekaly jen krevní testy, ale hlavně prozření, co vlastně v mém těle alkohol způsobuje. Při prvním pohledu na výsledky mě polilo horko. Teď vydržet měsíc a doufat, že odmítání piva bude mít kýžený výsledek.
22 fotografií

Suchej únor na vlastní kůži: Začínám jako leklá tlustá žába

Česko
Domácí čerstvý zázvorově-medový sirup můžete i naředit minerálkou a udělat si lahodný drink plný štiplavého zázvorového aroma.
Jak si vybrat správnou zubní pastu? Jak může odhalit rakovinu už pouhý pohled do záchodu? Které tři bylinky zatočí se špeky na břichu a pod zadkem? Znáte potraviny, které vytáhnou z těla cholesterol? A víte jak za pár kaček připravit domácí elixír, proti kterému nemá chřipka šanci? Tato témata patří mezi nejčtenější v naší rubrice zdraví.

To nejlepší z rubriky zdraví v roce 2023: Jak zatočit se špeky nebo s chřipkou

Zdraví
Modrá barva očí, ale i další světlé odstíny, znamenají nejvyšší riziko rakoviny
Když se někomu zahledíte do očí, poznáte z nich mnohé, včetně jeho aktuálních pocitů, nálady i životního postoje. Barva očí však může poukázat i na váš aktuální zdravotní stav, nebo předpovědět určité nemoci včetně rakoviny kůže. Zamlžené či rozmazané vidění nebo změna barvy duhovky nejsou jedinými příznaky. Pozor by si měli dát především jedinci se světlým zbarvením oční duhovky.
4 fotografie

Oči prozradí o člověku hodně. S jednou barvou se pojí i vyšší zdravotní riziko

Zdraví
Ucpané tepny mohou vést k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici.
Už vám někdy někdo řekl, že byste si měli čistit cévy? Dost možná ne. Přitom jsou zanesené tepny velmi častým důvodem úmrtí. Pokud ovšem víte, jak si tepny vyčistit, můžete předejít srdečnímu onemocnění, které nezřídka končí smrtí. Jaké potraviny čistí cévy, které potraviny tepny ucpávají a lze se v léčbě ucpaných cév spolehnout na zázračnou bylinku?

Nečistíte si cévy? Riskujete zdravotní potíže. Pozor ale na podvodné přípravky

Zdraví
V boji s Alzheimerovou chorobou mají vědci stále co zkoumat
O tom, jak bude fungovat váš mozek, se rozhoduje už ve středním věku. Z americké studie jednoznačně vyplynulo, že zdravý životní styl ve středním věku může vést ke snížení rizika demence v pozdějším věku. Změna životního stylu a dodržování několika jednoduchých pravidel v období od třiceti do šedesáti let může významně ovlivnit, zda Alzheimerova choroba nebo jiná forma demence postihne člověka o desítky let později.

Už nyní se vaše tělo rozhoduje, zda bude trpět demencí. Vědci dali 7 rad

Zdraví
Malinké plody černého bezu v sobě skrývají neuvěřitelný léčivý potenciál, proto by byla škoda nechat je na keřích
Začátek podzimu je slunečný a přívětivý, to však nic nemění na tom, že sezona kašlání, kýchání a smrkání už je za dveřmi. Léků na zmírnění příznaků nachlazení a chřipky jsou plné lékárny, ale ti, kteří sázejí spíše na přírodní způsob, by neměli zapomínat na plody černého bezu, který to s respiračními chorobami umí. Pomáhá však také snižovat vysoký tlak, je blahodárný pro cévy i pleť a nabízí i řadu dalších zdravotních benefitů. Co všechno ještě léčí? A jak zpracovat bobule?

Natrhejte si černé kuličky. Snižují krevní tlak, cholesterol i riziko demence

Zdravý život
Přijďte oslavit Den srdce. Budějovická nemocnice chystá nabitý program. Ilustrační foto
Na Světový den srdce (pondělí 25. září) připravila Nemocnice České Budějovice, a.s., bohatý program, kde se dozvíte, jak chránit své zdraví. Můžete si nechat změřit hladinu cukru nebo cholesterolu v krvi, poradit se o správné životosprávě nebo zjistit, jak na správnou rekonvalescenci po úrazu, a mnoho dalšího. Třešničkou celé akce bude autogramiáda hráčů HC Banes MOTOR České Budějovice.

Přijďte oslavit Den srdce. Budějovická nemocnice chystá nabitý program

Českobudějovicko
Jedno vejce denně třeba v podobě vejce Benedikt si klidně můžete dát bez výčitek svědomí.
Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?

Jsou skvělým zdrojem bílkovin. Lidé se je ale často bojí jíst kvůli jednomu mýtu

Zdraví
Řepkový olej je důležitý pro zdraví srdce a cév.
Je to ten nejobyčejnější olej. Nebývá mezi lidmi nijak oslavovaný. Je spíše přehlížený – na rozdíl od olivového oleje, nebo oleje slunečnicového, který je mezi českými spotřebiteli dlouhodobě více oblíbený. Řeč je o opomíjeném řepkovém oleji. Je opravdu slunečnicový olej lepší než řepkový? A na co je dobrý řepkový olej? Možná budete překvapeni, jak a čím dokáže řepkový olej prospět vašemu zdraví.

Lidé ho mají za obyčejný. Přesto jde o zdravotní poklad, který sníží cholesterol

Zdraví
Hloh obecný pomáhá na nemocné srdce
„Jaký čaj je dobrý na srdce?“ a „Jaké bylinky na srdce?“. Tyto dvě věty lidé často zadávají do internetových vyhledavačů. A není divu. Kardiovaskulární onemocnění totiž patří k nejčastějším příčinám úmrtí. K tomu, abyste snížili riziko srdečního selhání a onemocnění, vám opravdu mohou pomoci některé bylinky. Kde bylinky prospěšné našemu srdci rostou, v jaké formě se užívají a mohou vám při špatném dávkování víc ublížit, než pomoci?
6 fotografií

Znalosti čarodějnic? Nápojem lásky se dá léčit tlak, cholesterol i nemocné srdce

Zdravý život
Den zdraví ve vyškovské nemocnici.
/FOTO/ Zdravotníci návštěvníkům ve Vyškově změří tlak, vyšetří krev a cholesterol nebo změří procento tuku v těle. V úterý třiadvacátého května bude v tamní nemocnici pro všechny zájemce od devíti hodin ráno do jedné odpoledne Den zdraví. „Akci věnujeme prevenci civilizačních onemocnění,“ sdělila za nemocnici náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Jitka Moravová.
8 fotografií

Den zdraví zaplní vyškovskou nemocnici. Lidem vyšetří krev, tlak i cholesterol

Vyškovsko
Test cholesterolu. Ilustrační foto.
Vyšší než optimální hladinu cholesterolu v krvi má podle odborníků kolem osmdesáti procent Čechů. To může vést k potížím s cévami a srdcem, vedoucím k infarktu nebo mrtvici. „Ročně u nás na oběhová onemocnění zemře asi 45 tisíc lidí, což představuje téměř polovinu celkové úmrtnosti,“ uvedl pro Deník profesor na III. interní klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Vrablík.

Léky na cholesterol jsou bezpečné. Část lidí se jich ale obává, zbytečně

Zdraví
Měření cholesterolu. Ilustrační foto.
Obecné povědomí o tom, že cholesterol a jeho hladina v krvi představuje možné zdravotní riziko, je dobré. Deníku to řekl přední odborník na lipidologii a preventivní kardiologii Michal Vrablík, jenž je garantem průzkumu zdravotní gramotnosti, který si společností Empirica nechala vypracovat Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR.

Lékař: Cholesterol je pro život nezbytný, nebezpečný je jeho přebytek v krvi

Zdraví
Dan Bárta
Stará alba v novém kabátu a k tomu porce koncertů naživo. Zpěvák Dan Bárta se pro sobotní přílohu Deníku rozpovídal o současném dění i plánech do budoucna, ale zavzpomínal také na doby minulé. Hlavní téma magazínu se tentokrát zaměří na zdravotní problémy spojené s cholesterolem. Dále čtenáři budou moci nahlédnout na tržiště v daleké Káhiře anebo se dozví zajímavá fakta o velikonoční koledě. Ani tentokrát samozřejmě nebude chybět tradiční křížovka a sudoku pro vášnivé luštitele.  

Čtěte v sobotním magazínu Víkend: S Danem Bártou o starých deskách i novém turné

O Deníku
Profesor Michal Vrablík ze III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nezdravé jídlo vlastně neexistuje, jen jeho nezdravé množství. Před obdobím velikonočního hodování to Deníku řekl 1. zástupce přednosty III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Vrablík. Lékař internista, který se dlouhodobě zaměřuje na preventivní kardiologii.
17 fotografií

Lékař k velikonočnímu hodování: buďme sobci a mysleme na sebe

Praha
Některé potraviny mohou snížit. hladinu cholesterolu v krvi.
Děti se bojí strašidel a dospělí cholesterolu. Ovšem zatímco strašidla s postupujícím věkem mizí, u cholesterolu to bývá přesně naopak. Paradoxem je, že cholesterol je ve skutečnosti pro život velmi důležitý. Za jeho mizernou pověst mohou podle odborníků takzvané lipoproteiny, které cholesterol v těle přenášejí. Ty škodlivé jsou jedním z hlavních ničitelů srdce a cév, tedy orgánů, na jejichž choroby v Česku umírá každý druhý člověk. Může zdravý životní styl tento fakt ovlivnit? A jaké potraviny mohou hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi snížit?
6 fotografií

Čtrnáct potravin, které vytáhnou z těla cholesterol. Ale s čokoládou opatrně

Zdraví
Ben Cristovao, zpěvák, textař a tanečník, který nás reprezentoval v roce 2021 v hudební soutěži Eurovision Song Contest.
Leden je měsíc, který celosvětově patří výzvě Veganuary. Nabízí možnost během 30 dní vyzkoušet jíst více veganským způsobem. Asi nejznámějším českým veganem, tedy vyznavačem čistě rostlinné stravy, je Ben Cristovao, zpěvák, textař a tanečník, který nás reprezentoval v roce 2021 v hudební soutěži Eurovision Song Contest. Proč se on rozhodl už nikdy nevzít maso do úst?
4 fotografie

Zpěvák Ben Cristovao odmítl kamarádovu výzvu zabít zvíře. Od té doby je veganem

Zdraví
Josef Hyánek
Začínal jako pediatr na rodném Valašsku a dodnes vzpomíná, jak mu tam za záchranu dětského života rodina poděkovala slivovicí, špekem a muzikou. „Byl jsem blízko lidem a svého lékaře tam ctili,“ zavzpomínal pro Deník lékař a později i biochemik Josef Hyánek. Stále aktivní odborník oslaví příští rok devadesátiny. Za celoživotní bádání a pomoc lidem byl letos navržen na státní vyznamenání.

Od mentálního poškození uchránil stovky dětí. Teď 90letý lékař pomáhá těhotným

Zdraví
Den srdce varuje před infarkty a nezdravým způsobem života.
Infarkt myokardu je nejčastějším onemocněním srdce. Jeho příčinou je většinou ucpání koronární tepny sraženinou. Roli hraje také cholesterol uložený ve stěně tepny, který způsobuje její zúžení. Světový den srdce, který připadá na tuto neděli, upozorňuje na následky nezdravého životního stylu.

Den srdce varuje před infarkty a nezdravým způsobem života

Zlínsko
Jedna porce smažené ryby a pár kousků cukroví vám rozhodně neublíží, ale dva týdny přejídání už negativní efekt mají
Uplynulý advent se obvykle nese ve znamení konzumace tučnějších i sladších jídel. Mnoho lidí v této době zároveň omezuje fyzické i sportovní aktivity. Když všechno propojíme, může to vést nejen k akutním žaludečním potížím, ale i k dalším problémům, jako je například zvýšený cholesterol. Ten je „vstupní branou“ k závažným kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt či mrtvice. Text přinesl časopis Story.
8 fotografií

Dejte si pozor. Vánoční přejídání pomůže k dřívější cestě do hrobu

Zdraví
Pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví
Odedávna je považováno za symbol života, plodnosti a vzkříšení. Navíc bylo prokázáno, že pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví. Mýtu o jejich škodlivosti kvůli vysokému obsahu cholesterolu tak definitivně odzvonilo.
7 fotografií

Škodí nám cholin ve vejcích?

30 škodlivých látek
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí