ŠTÍTEK: Choustník

Poznáváte, kde jsme fotili tentokrát?
Všímáte si svého okolí? Samozřejmě ano. Ale poznáte města a obce na Táborsku podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Někdy chodíte denně kolem domů, projíždíte krajinou či nějakou vesnicí a ani si nevšimnete drobností, které místo činí jedinečným. Hlasovat můžete v nevýherní anketě na konci článku.
13 fotografií

Hádanka z Táborska: Poznáte, kde jsme fotili?

Táborsko
Zámek v Choustníku na Táborsku se s novým majitelem dočká rekonstrukce.
/VIDEO/ Koupil chátrající zámek, jeho sen je vrátit mu zašlý lesk a slávu. V centru obce Choustník stála barokní stavba už léta bez povšimnutí, podepsal se na ní zub času, ale nyní po letech degradace svitla naděje na obrodu. Dříve tu žili šlechtici, za místní hraběnkou jezdila i Božena Němcová, poslední éra objektu patřila seniorům, jeptiškám a rekreačním účelům. O tom, co bude s choustnickým zámkem dál, se rozhovořil současný vlastník Pavel Baloun.
79 fotografií

Se zámkem v Choustníku má velké plány. Byla tu Němcová, jeptišky a senioři

Táborsko
Vítkův hrádek na Lipensku.
Když si vyšlápnete na deset nejzajímavějších míst Jihočeského kraje podle Hradního indexu Kláštorná Kalcia, nastoupáte 900 výškových metrů a ujdete přes 28 kilometrů. To je větší převýšení, než kdybyste z Pece pod Sněžkou vyšli na nejvyšší horu republiky, a vzdálenost delší než třeba z Budějovic do Třeboně. Jedničkou mezi nejnáročnějšími hrady se stal Vítkův hrádek nad Lipnem. Vystoupáte k němu více než 300 výškových metrů, tedy přes 100 pater. Druhý nejnáročnější je výstup na Landštejn, třetí potom na Choustník.
26 fotografií

Nejvíc dá zabrat výstup na Vítkův hrádek. Zdoláte přes sto pater

Českobudějovicko
Obálka knihy Rohanové
Recenzemi odborných knih na téma historie pravidelně přispívá Stanislav Vaněk. Tentokrát se zaměřil na knihu Rohanové – raději zemřít, nežli se poddat. "Příslušníci rodu Rohanů žili také v Jižních Čechách, panství Choustník a okolí, a byli sňatkem spřízněni s rodinou Hardmuthů z Českých Budějovic - známých výrobců tužek a papírenského materiálu," vysvětluje Stanislav Vaněk, kterému děkujeme za příspěvek. 
2 fotografie

Rod Rohanů sídlil i na jihu Čech. Pojednává o nich stejnojmenná kniha

Čtenář reportér