ŠTÍTEK: chřipka

Lucie náhle zemřela na leukémii. Zanechala po sobě manžela a dvě malé dcerky
Lucka byla usměvavá maminka dvou malých holčiček, byla vždy plná energie. Najednou však začala pociťovat silnou únavu a typické příznaky chřipkového onemocnění. Následně byla převezena do nemocnice s banálním zánětem močových cest a záhy už byla se závážnou diagnózou leukémie převezena do Prahy. Po dvou dnech nemoci, o které ani nevěděla, že ji má, zemřela. Její rodina lidem vzkazuje: nepodceňujte preventivní prohlídky.
6 fotografií

Byla unavená, myslela, že má chřipku. Po dvou dnech mladá žena zemřela

Zdraví
Mocným pomocníkem při nachlazení může být horký nápoj, kterých v lékárně najdete spoustu
Doba nachlazení a chřipek je v plném proudu. Jedním z poměrně spolehlivých úlevných léčivých přípravků jsou horké nápoje. Ty pomohou snížit horečku a podle další přidané účinné látky třeba i přispějí k uvolnění rýmou ucpaného nosu. Farmaceutická asistentka Martina Lachnittová vysvětluje, že mají i stinnou stránku. Při špatném užívání totiž mohou ohrozit zdraví.

Dejte pozor na léčivé horké nápoje. Hrozí i předávkování, varuje holka z lékárny

Zdraví
V Česku udeřila chřipka a další respirační infekce. Podle čísel jde o epidemii.
Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stouply za předchozí týden o více než pětinu na 1750 na 100 tisíc obyvatel. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jde při pohledu na celostátní čísla o epidemii, nejvyšší nemocnost je v Jihomoravském a Karlovarském kraji a na Vysočině Podle informací profilu Hygienické služby ČR na sociální síti X nebylo zatím hodnoty pro epidemický práh dosaženo ve všech krajích.

Chřipka a další respirační infekce trápí ČR: Kde je situace nejhorší, co čísla

Zdravotnictví
Domácí čerstvý zázvorově-medový sirup můžete i naředit minerálkou a udělat si lahodný drink plný štiplavého zázvorového aroma.
Jak si vybrat správnou zubní pastu? Jak může odhalit rakovinu už pouhý pohled do záchodu? Které tři bylinky zatočí se špeky na břichu a pod zadkem? Znáte potraviny, které vytáhnou z těla cholesterol? A víte jak za pár kaček připravit domácí elixír, proti kterému nemá chřipka šanci? Tato témata patří mezi nejčtenější v naší rubrice zdraví.

To nejlepší z rubriky zdraví v roce 2023: Jak zatočit se špeky nebo s chřipkou

Zdraví
Ilustrační foto.
Celkový nárůst počtu nakažených akutními respiračními chorobami zaznamenala ve středních Čechách minulý týden Krajský hygienická stanice Středočeského kraje. Na Kolínsku hygienici sice zaznamenali v porovnáním s předchozím týdnem zlepšení, situace ale zdaleka není ideální. To potvrzuje i fakt, že nemocnice zavedla pro návštěvy povinnost nošení roušek.

Nemocných ve Středočeském kraji přibylo, na Kolínsku se ale situace zlepšila

Kolínsko
V Česku opět řádí covid, chřipka i virózy. Rozpoznat je často není snadné. Ilustrační snímek
Pokašlávání, kýchání, smrkání či chraptění je běžnou součástí podzimních i zimních dnů. V Česku se to hemží nakaženými covidem, rýmou nebo jinými virózami způsobenými kupříkladu RS viry. Objevují se už i případy chřipky. Někteří lidé zase uléhají s bakteriální angínou. Deník přináší přehled o současné situaci a možnostech prevence včetně očkování a toho, jak posilovat imunitu.

V Česku opět řádí covid a další virózy. Jak nemoci rozpoznat a jak jim předejít

Zdraví
MUDr. Michal Pelíšek
S příchodem podzimu se obrací zájem veřejnosti opět ke covidu. Očkovat, či neočkovat? A hrozí nám to samé, jako před třemi lety? „Očkování patří mezi nejvýznamnější objevy medicíny a jde rozhodně o nejúčinnější, nejlevnější a nejefektivnější prevenci infekčních onemocnění,“ říká náměstek ředitele strakonické nemocnice, lékař Michal Pelíšek.

Očkování proti covidu je stále důležité, ale ohrožuje nás pandemie chřipky

Zprávy
Ilustrační foto
Díky nezvykle teplému průběhu podzimu neútočí počátkem listopadu akutní respirační choroby v takové míře, jako v minulých letech, kdy v plné síle řádila pandemie covidu-19. Případů onemocnění sice na Přerovsku přibylo, ale nijak výrazně. Průběh nemoci covid-19 navíc podle praktických lékařů není nijak závažný.

Proti covidu-19 se lidé očkují méně než proti chřipce. Vakcín je dost

Zdraví
Česko se stále potýká s velmi nízkou proočkovaností populace proti chřipce, a to i mezi seniory nad 65 let
Covid tu s námi od pandemie už asi bude navždy a nakazit se můžeme celoročně. Chřipkové epidemie přicházejí obvykle po Vánocích, začátkem ledna. V těchto dnech je proto dobré zamluvit si u svého lékaře očkování proti chřipce i proti covidu. Vakcíny se dají aplikovat v jeden den. A varianta bez očkování? Jistotu, že se nenakazí, zajistí lidem podle epidemiologa Rastislava Maďara pouze dvě poctivě dodržovaná opatření.
6 fotografií

Epidemiolog Rastislav Maďar radí: Jak se vyhnout chřipce i covidu bez očkování

Zdravotnictví
V podzimní a zimní sezóně jsou běžné chřipkové viry
Virus chřipky v Praze zabíjel, i když sezona tradičních respiračních infekcí 2023/2024 se zatím nehlásí. Ostatně jsme si vzhledem k pěknému počasí stále pořádně nezvykli na to, že se léto přehouplo do podzimu… Jen se objevily informace o mírném, zatím nikoli znepokojivém, nárůstu počtu zachycených případů onemocnění covid-19 – přičemž koronavirus, který je má na svědomí, se šíří stejnou cestou.
13 fotografií

Chřipka už v Praze zabíjela v nové sezoně. Zemřel senior z Francie

Praha
Saskia Burešová říká, že je její povinností, aby vypadala dobře.
Saskia Burešová je už doslova legendou České televize. Bývalá televizní hlasatelka snad vůbec nestárne a její příjemný vzhled i hlas nás dodnes provázejí na obrazovce v nedělním pořadu Kalendárium. Letos se navíc stala tváří kampaně na podporu očkování seniorů a chronicky nemocných pacientů proti chřipce. Zajímalo nás, co vše ještě pro své zdraví a celkově výbornou kondici dělá.
9 fotografií

Saskia Burešová je dáma, která nestárne. Prozradila 7 tipů pro štíhlost i zdraví

Zdraví
Chřipkovník – migrénovník pomáhá v boji proti nachlazení, chřipce, rýmě i migréně.
Její citrusová vůně připomíná mátu, meduňku, růži a někteří v ní cítí i proslulý rýmovník. Pěstovat ji můžete doma v květináči, kde vám pomůže proti nachlazení, rýmě, kašli, sezónní chřipce, ale i bolesti hlavy. Řeč je o chřipkovníku neboli migrénovníku, nenáročné pokojové rostlině. Jak chřipkovník pěstovat, jak využívat jeho síly, jak působí chřipkovník na zdraví a jak se díky němu zbavit rýmy a nachlazení?

Tuto pokojovku musíte mít. Její vůně bojuje proti chřipce, rýmě i nachlazení

Zdraví
Zázvorový čaj je ideálním podzimním nápojem proti nachlazení, který navíc prohřeje.
Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti a vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma. V těchto dnech nám nejlépe prospěje v podobě zázvorového čaje, při jehož přípravě je však potřeba dát si dobrý pozor, abyste mu nevědomky neubrali na síle. Jaký má zázvor vliv na zdraví, jak připravit zázvorový čaj, proč zázvor neloupat a jaké množství zázvoru vám může uškodit?
4 fotografie

Zázvor, všelék podzimu. Těmito čtyřmi chybami ho připravíte o cenné látky

Zdraví