ŠTÍTEK: Cleveland

Stanislav Svozil si odbyl premiéru v NHL. Už je to 15 měsíců
Už je to rok a čtvrt, co přerovský odchovanec Stanislav Svozil při své premiéře v NHL zaznamenal v barvách Columbusu první kanadský bod a výhru 3:2 v prodloužení nad Pittsburghem. Uplynulou sezonu strávil celou na farmě v Clevelandu, se kterým si i vedle Davida Jiříčka zahrál semifinále AHL. O další šanci v nejlepší lize světa si chce říct v novém ročníku.
12 fotografií

Chtěl jsem zůstat v extralize, vzpomíná Svozil. Teď se porve o NHL

Hokej
Obviněný Ariel Castro
Na celých deset let se počátkem tohoto století proměnil život v noční můru pro tři mladé ženy z amerického Clevelandu, které unesl a následně ve svém domě věznil řidič školního autobusu Ariel Castro. Oběti týral a znásilňoval. Castro v rukách policistů skončil, až když se jedné z žen povedlo zavolat na tísňovou linku. Poslední únos násilník spáchal v dubnu před 20 lety. 

Případ Ariela Castra: Unesené dívky znásilňoval, poté mlátil, aby potratily

Historie
Barva soplu může říct hodně o tom, co se děje uvnitř vašeho nosu.
Jednou z prvních věcí, kterou využíváme k samodiagnostice příčin rýmy, je její barva. Přesněji tedy zabarvení nosního hlenu, kterému se především na Moravě říká sopel. V Čechách je populární spíše název nudle. Co nám o našem zdraví řekne sopel a co je důležité kromě jeho barvy? Proč se zbytečně bojíme žluté barvy hlenu a je červená barva hodně nebezpečná? Zkuste se sami diagnostikovat podle rad lékařů.

Zelená nebo vodnatá rýma a sopel všude: Jak poznat závažnost nemoci podle hlenu

Zdraví
Jedním z reflexů, se kterými se miminka rodí, je reflex úchopový.
Jak je možné, že novorozené děťátko pod vodou zadrží dech? Proč umí kojenec automaticky plavat? A co stojí za dojemným okamžikem, kdy se miminko drží rodičova prstu? Novorozenecké reflexy jsou neúmyslnou svalovou odpovědí na stimulaci. Miminko je vědomě nekontroluje, jedná se o automatickou odpověď jeho organismu. Vrozené reflexy slouží dítěti k přežití. Většina z nich mizí během prvních šesti měsíců života. Absence některého reflexu, nebo jeho přítomnost pouze na jedné straně těla, může značit zdravotní problém. Mezi vrozené reflexy patří například reflex sací, uchopovací nebo plavací.

Novorozenec má výdrž jako Rambo. Proč umí plavat a co stojí za dojemným dotekem

Rady, tipy
Hokejista David Jiříček.
Dvacetiletý obránce David Jiříček, odchovanec klatovského hokeje, prožil o víkendu jeden z nejlepších zápasů ve své stále ještě začínající zámořské kariéře. Vytáhlý borec Columbusu Blue Jackets, který letos docela pravidelně pendluje mezi hlavním týmem a farmářským Clevelandem, byl výraznou postavou při výhře Monsters v AHL nad Chicagem Wolves.

VIDEO: Jiříček válí! K výhře nad Chicagem přispěl hattrickem a asistencí

Hokej
Český talentovaný zadák David Jiříček vstřelil v NHL premiérovou branku.
/VIDEO/ Skvělé představení mají za sebou čeští hokejisté v dresu Clevelandu v zámořské AHL. David Jiříček si proti Chicagu připsal premiérový hattrick v soutěži. ke kterému přidal ještě jednu asistenci. Blýskl se i gólman Pavel Čajan, který za svá záda nepustil ani jednu z třiatřiceti střel. Cleveland vyhrál vysoko 9:0 a oba čeští hokejisté byli vyhlášeni hvězdami zápasu. 
3 fotografie

Češi v zámoří váleli. Jiříček nasázel hattrick, Čajan vynuloval chicagský útok

Hokej
Při velké bouři v listopadu 1913, která zasáhla Velká jezera na kanadsko-americké hranici, se potopila i loď Buffalo, která naváděla velké parníky do přístavů. Zemřelo všech 6 členů posádky. Vrak (na snímku) vylovili v roce 1915.
Před 110 lety řádila u Velkých jezer na hranici USA a Kanady největší bouře v dějinách oblasti. Živel měl více než 250 obětí. Meteorologům se s tehdejším vybavením nepovedlo sílu bouře včas odhalit, a tak vítr, déšť a sníh v takové intenzitě nikdo nečekal a ani se na ně nepřipravil. Nejhorší situace byla na jezerech. Vlny posílaly lodě i s jejich posádkami ke dnu jednu po druhé.
12 fotografií

Bouře u Velkých jezer zničila desítky lodí. Těla námořníků se našla až po letech

Historie
Malinké plody černého bezu v sobě skrývají neuvěřitelný léčivý potenciál, proto by byla škoda nechat je na keřích
Začátek podzimu je slunečný a přívětivý, to však nic nemění na tom, že sezona kašlání, kýchání a smrkání už je za dveřmi. Léků na zmírnění příznaků nachlazení a chřipky jsou plné lékárny, ale ti, kteří sázejí spíše na přírodní způsob, by neměli zapomínat na plody černého bezu, který to s respiračními chorobami umí. Pomáhá však také snižovat vysoký tlak, je blahodárný pro cévy i pleť a nabízí i řadu dalších zdravotních benefitů. Co všechno ještě léčí? A jak zpracovat bobule?

Natrhejte si černé kuličky. Snižují krevní tlak, cholesterol i riziko demence

Zdravý život
Ovesná kaše přes noc je jednoduché zdravé jídlo, které si můžete připravit večer a dokonce do zásoby na několik dní
Chtěli byste žít zdravě a ráno pravidelně snídat, ale vstáváte příliš brzo a nedostává se vám času? Zkuste ovesnou kaši „přes noc“. Stala se hitem internetu a zcela oprávněně. Jedná se o jednoduché zdravé jídlo, které si můžete připravit večer a dokonce do zásoby na několik dní. Hodí se k časné snídani či přesnídávce, a pokud ji obohatíte rozmanitými příchutěmi, rozhodně se vám neomrzí. Ovesné vločky jsou zdravé a příprava kaše trvá asi pět minut, takže tento tip určitě stojí za vyzkoušení.

Ovesná kaše přes noc? Šetří peníze, je bleskurychle hotová a podporuje hubnutí

Zdravý život
Barbora Krejčíková zažila namáhavou letošní sezonu, na tři měsíce ji vyřadilo ze hry zranění lokte.
Ne, tohle opravdu není léto dle představ sedmadvacetileté rodačky z Ivančic u Brna. Tenisová popelka, jak se Barboře Krejčíkové přezdívalo při zlatém tažení pařížským grandslamem v roce 2021, prožívá před začátkem US Open další strastiplné období. Po zpackaném vystoupení v Cincinnati neuspěla někdejší světová dvojka ani na dalším přípravném turnaji v Clevelandu, kde pro změnu nestačila na dánskou kvalifikantku Claru Tausonovou. A herní krize české lvice bohužel bobtná…

Vyhazov kouče, zranění a herní krize. Krejčíková si před US Open prochází peklem

Tenis
Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí.
Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci. 

Malé plody, obrovský výkon: Pomohou s hubnutím, krevním tlakem i se spánkem

Zdraví
Wilson Garcia, který při masakru v Texasu přišel o manželku i syna
Pět lidí včetně malého chlapce zavraždil v pátek večer ve venkovské oblasti Texasu severně od Houstonu osmatřicetiletý muž ze sousedství. Z místa utekl, policie podezřelého zadržela až po čtyřech dnech. Zabíjel útočnou puškou v domě svých sousedů. Vytočilo ho, že jej otec rodiny poprosil, aby se kvůli jejich miminku ztišil.

Prosili o ticho, začal ale masakr. Muž popsal, jak mu soused zavraždil rodinu

Svět
ČR na hokejovém MS dvacítek v Edmontonu, 20. srpna 2022. David Jiříček (vlevo) z ČR a Daniel Torgersson ze Švédska
Obránce David Jiříček se po velkých problémech s dopravou připojil k české hokejové dvacítce, kterou v noci na úterý čeká v Halifaxu vstup do turnaje mistrovství světa. Šestému hráči letošního draftu NHL však do dějiště šampionátu nedorazila výstroj a i s ohledem na komplikované cestování není zatím jisté, zda bude v sestavě. Rozhodnutí padne po rozbruslení. Duel proti domácí Kanadě začne v 0:30 SEČ.

Jiřiček se připojil k dvacítce. Do dějiště šampionátu ale dorazil bez výstroje

Hokej
David Jiříček.
V červenci proběhl v kanadském Montrealu ostře sledovaný draft NHL a klatovský odchovanec David Jiříček v něm byl vybrán v prvním kole na šesté pozici organizací Columbus Blue Jackets. O pár měsíců později si osmnáctiletý obránce, který tvrdě dřel na farmě v Clevelandu (nižší AHL), kde si v pěti zápasech sezony připsal čtyři kanadské body za čtyři asistence, odbyl v nejlepší hokejové lize světa premiéru.
10 fotografií

VIDEO: Jiříček si odbyl premiéru v NHL, na ledě byl 15 minut a rozdal tři hity

Hokej
David Jiříček.
V červenci proběhl v kanadském Montrealu ostře sledovaný draft NHL a klatovský odchovanec David Jiříček v něm byl vybrán v prvním kole na šesté pozici organizací Columbus Blue Jackets. O pár měsíců později si osmnáctiletý obránce, který tvrdě dřel na farmě v Clevelandu (nižší AHL), kde si v pěti zápasech sezony připsal čtyři kanadské body za čtyři asistence, odbyl v nejlepší hokejové lize světa premiéru.
10 fotografií

VIDEO: Jiříček si odbyl premiéru v NHL. Byl jsem nervózní, ale to k tomu patří

Hokej
Britská žena Ann Heronová, která byla záhadně zavražděna 3. srpna 1990. Její vražda nebyla dodnes vyřešena
Bylo 3. srpna 1990, když přímo v jejím vlastním domě kdosi zavraždil Ann Heronovou, která se krátce předtím slunila na zahradě. Její muž ji našel večer po příchodu z práce vysvlečenou z kalhotek bikin a s podřezaným hrdlem. Záhadný zločin dodnes děsí Británii, pachatel totiž nebyl nikdy dopaden. Pro místní policii jde o jedinou nevyřešenou vraždu za posledních 70 let. Letos se proto stala terčem stížnosti, byť aktivní vyšetřování stále trvá.
9 fotografií

Zemřela přímo v domě. Záhadná vražda Ann Heronové straší Anglii už přes 30 let

Svět
Zpěvák Bill Withers (na snímku z roku 2015)
V 81 letech zemřel zpěvák Bill Withers, který se proslavil například hity Ain't No Sunshine, Lean on Me a Lovely Day. Držitel tří cen Grammy podlehl srdečním komplikacím, informoval dnes hudební magazín Rolling Stone, který se odvolává na prohlášení rodiny soulové legendy. Podle agentury AP zemřel písničkář v pondělí v Los Angeles.

Zemřel Bill Withers, zpěvák hitu Ain’t No Sunshine. Bylo mu 81 let

Hudba
Koronavirus - Ilustrační foto
Lepší imunita nebo častější vystavení nemocem. To mohou být některé z důvodů, proč novému typu koronaviru, který se od konce minulého roku rozšířil z Číny do více než 80 zemí světa, zdánlivě odolávají děti. Pacienty jsou převážně starší lidé a mezi více než 3400 oběťmi dosud nejsou žádné děti mladší devíti let. Jasné odpovědi na otázky týkající se chování tohoto typu koronaviru však odborníci zatím nemají, napsal server televizní stanice NBC.
24 fotografií

Proč se koronavirus vyhýbá dětem? Mají lepší imunitu, odhadují odborníci

Zdraví
Úspěšná opavská sportovkyně Anna Serne.
V pražském Squashclubu Strahov se o víkendu 18.-19. ledna konal ženský squashový turnaj kategorie A, kterého se zúčastnila opavská rodačka Anna Serme, rozená Klimundová. Anna byla favoritkou mistrovského turnaje, na českém žebříčku se již jeden rok drží na první příčce a na světovém okruhu PSA je na 62. místě.

Opavská rodačka Anna Serme kralovala v Praze

Ostatní sporty