ŠTÍTEK: Čmelák

Česká tenistka Barbora Krejčíková.
Skvělé zprávy z All England Clubu. Česká tenistka Barbora Krejčíková se dostala zpět do své herní pohody a cítí, že se ve Wimbledonu s každým zápasem zlepšuje. Turnajová jednatřicítka postoupila po skreči Španělky Jessicy Bouzasové za stavu 6:0, 4:3 do osmifinále a vyrovnala tím na trávě v Londýně své maximum. V rozhovoru po zápase prozradila, že pozici poslední české singlistky na turnaji neřeší a chce uspět i v boji o čtvrtfinále.

Zpátky ve formě. Krejčíková na kurtu zachránila čmeláka a míří za svým maximem

Tenis
Mokřady Jablonné jsou rájem pro lidi i přírodu.
Z původně zanedbaného místa plného černých skládek vybudovala nezisková organizace Čmelák harmonické místo pro lidi i přírodu. Soustava osmi různě velkých tůní, zamokřené oblasti i lužní olšový les včetně dvou potoků jsou v Jablonném na Liberecku ukázkou zadržování vody na šesti hektarech krajiny tam, kde si to příroda sama žádá. Svůj nový domov zde našlo mnoho druhů vzácných a ohrožených rostlin a živočichů.
5 fotografií

FOTO: Mokřady v Jablonném na Liberecku jsou rájem pro lidi i přírodu

Z okolí
Více než 1100 stromů a keřů vysadili včelaři v Němčicích nad Hanou a Tištíně (na snímku).
Více než 1100 stromů a keřů vysadili včelaři v Němčicích nad Hanou a Tištíně, aby zajistili dostatek pestré potravy pro včely, čmeláky, motýly i další hmyz po celou sezónu. Nové dřeviny také vytvoří pásmo vhodné pro hnízdění ptáků a úkryty zvěře. Výsadba, na kterou přispěla 150 000 korun Nadace ČEZ, zároveň zlepší mikroklima a možnosti zadržování vody v krajině.
5 fotografií

Včelaři z Hané vysadili stromy a keře, které zajistí potravu pro včely a čmeláky

Čtenář reportér
Na Poličsku žije mnoho druhů čmeláků, například vzácný čmelák pruhovaný.
/VIDEO/ Zdobení, pruhovaní nebo klamaví. To jsou velmi vzácní a kriticky ohrožení čmeláci, na které můžeme narazit i ve východních Čechách. Jejich pozorováním a chovem se zabývá Vít Cach z Korouhve u Poličky. Přírodní hnízda čmeláků mají podle něj velmi vysoké ztráty. Přežije průměrně jen deset procent, často se stávají potravou ptáků. A právě od toho tu jsou chovatelé, kteří se snaží tyto ztráty se svými čmelíny snižovat. Podívejte se na jeho půvabná videa ze života čmeláků.
9 fotografií

Boj za ohrožené čmeláky. Jsme v tom nejlepší na světě, říká chovatel z Poličska

Svitavsko
Skřítci a čmelák. Ilustrace: Nikola Junková
Na lesní mýtině pod jahodovým listím žije spousta tvorečků a stvoření. Někteří jsou malincí, že je sotva vidíš, někteří jsou trošku větší než tvůj paleček, ale všichni mají spoustu práce. Jeden druhému pomáhá, a kde dva nestačí, zavolají třetího, když se jim práce povede, udělají hostinu a všechny pozvou. Pojďte se se mnou podívat, co dělají právě dnes.
40 fotografií

Výprava na jahody a potlučený čmelák

Hobby
Ptáčata
Zatímco se malinká včelka sušila na vajíčku, ozvalo se pod ní ťukání. Zevnitř vajíčka kloval do skořápky ptáček. Včelička se ve spánku obrátila na druhou stranu, pak postupně protáhla všechny nožky. Otevřela jedno očko, podívala se jím kolem, kdopak ji to ruší ze spánku. Nikoho neviděla. Ťuk, ozvalo se pod ní, ťuk. Nechtělo se jí vstávat. Krásně to pod ní hřálo. Ťuk, ťuk.

O Žlutěnce. Kapitola 7: Pípající drobota

Hobby
Na nezvyklou balkonovou výzdobu jsme narazili v českobudějovické Tovární ulici. Tohle by mě fakt nenapadlo, pěstuji jen klasické balkonovky jako petunie, verbeny, muškáty. Také rajčata. Pustím se i do slunečnic, čmeláci je nadšeně přivítají.
Na nezvyklou balkonovou výzdobu jsme narazili v českobudějovické Tovární ulici. Tohle by mě fakt nenapadlo, pěstuji jen klasické balkonovky jako petunie, verbeny, muškáty. Také rajčata. Pustím se i do slunečnic, čmeláci je nadšeně přivítají.
2 fotografie

Slunečnicový balkon

Čtenář reportér
Robert Dušek
Liberec – Protikorupční policie obvinila zatím z blíže nespecifikovaných trestných činů dosavadního člena předsednictva ČSSD Roberta Duška. Bývalý dlouholetý předseda ČSSD v Libereckém kraji dnes v reakci na trestní stíhání na členství v předsednictvu rezignoval. Podle Centra nezávislé investigace (CNI) a Krajského protikorupčního pracoviště (KPKP) se Duškova údajná trestná činnost týká veřejných zakázek a evropských dotací.

Dušek čelí stíhání kvůli korupci, na členství v předsednictvu ČSSD rezignoval

Česko
Do prací na kácení umělého smrkového lesa a výsadby nového se zapojily stovky dobrovolníků.
Liberec – Dobrovolníci ze zahraničí pomohou v Novém pralese na Ještědu a při obnově mokřadů v Jablonném v Podještědí. V rámci letního workcampu New Forest 2014, který pořádá organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit ve spolupráci s libereckou Společností přátel přírody – Čmelák se do Liberce sjeli dobrovolníci z 11 zemí, aby do konce prázdnin nejen pomáhali přírodě, ale dostali také příležitost seznámit se s Libercem a jeho okolím.

Dobrovolníci ze zahraničí pomohou v Novém pralese na Ještědu

Česko
Jan Korytář.
Liberec - Dohoda zněla na kraji jasně. Všichni koaliční zastupitelé zveřejní v rámci tolik hlásané transparentnosti na krajském webu majetková přiznání za rok 2012. Udělalo to 22 zastupitelů ze 23. Chybí jen Jan Korytář (Změna). Ten přitom patří k největším bojovníkům proti korupci na Liberecku. Transparentností se ohání na všech frontách. Obzvlášť teď, před parlamentními volbami, v nichž jeho hnutí bude usilovat o poslanecké posty.

Bojovník proti korupci Jan Korytář tají svoje příjmy

Liberecký kraj
Poslední ze čtyř nových lip v Hrádku vysázeli starosta města Martin Půta, místostarosta Josef Horinka, člen komise životního prostředí rady města Hrádek nad Nisou Petr Dlouhý a Lenka Opočenská ze společnosti Čmelák (zleva).
Hrádek nad Nisou - Původní české dřeviny se pomalu ale jistě vracejí do krajiny. Například v příhraničním Hrádku nad Nisou zašli tak daleko, že z nově vysazených lip vytvoří bránu, kterou se bude do města přijíždět. Stromy byly vysazeny 11. května a bude se čekat, až povyrostou a zmohutní, aby naplnily slíbený dojem .

Hrádek se zazelenal: Ve městě vysadili 270 stromů a keřů

Liberecký kraj
Poslední ze čtyř nových lip v Hrádku vysázeli starosta města Martin Půta, místostarosta Josef Horinka, člen komise životního prostředí rady města Hrádek nad Nisou Petr Dlouhý a Lenka Opočenská ze společnosti Čmelák (zleva).
Hrádek nad Nisou - Původní české dřeviny se pomalu ale jistě vracejí do krajiny. Například v příhraničním Hrádku nad Nisou zašli tak daleko, že z nově vysazených lip vytvoří bránu, kterou se bude do města přijíždět. Stromy byly vysazeny 11. května a bude se čekat, až povyrostou a zmohutní, aby naplnily slíbený dojem .

Hrádek se zazelenal: Ve městě vysadili 270 stromů a keřů

Liberecko
Zemědělskou leteckou legendu rozebrali studenti kunovické střední školy takřka do posledního šroubku.
Kunovice – Pro čtrnáctiletého Patrika Nedomu z Uherského Hradiště je svět historických letadel nejzásadnější zálibou. Nad knihami či u staveb modelů letadel dokáže sedět nekonečné hodiny.

Letecké muzeum nabídne opravené unikáty

Slovácko