ŠTÍTEK: Dan Brown

Kniha, čtenář - ilustrační foto
Nejoblíbenějším žánrem u českých čtenářů je romantická literatura. Této kategorii vévodí autoři jako Patrik Hartl, Radka Třeštíková nebo Michal Viewegh. Ve světě dominuje žánr thrillerů, romantická literatura u zahraničních čtenářů obsadila až třetí místo. Thrillery jsou mezi českými zákazníky e-shopů až na páté pozici za romantickou literaturou, detektivkami, scifi a fantasy a moderní literaturou. Vyplývá to z výsledků ankety portálu Picodi.com u zákazníků českých a světových e-shopů.

Detektivky nebo sci-fi? Nikoli. Čeští čtenáři preferují romantickou literaturu

Ostatní
Spisovatelka Radka Třeštíková
Novou knihu vydává v těchto dnech jedna z nejčtenějších českých spisovatelek Radka Třeštíková, autorka bestselleru Bábovky. Třeštíkové detektivní novinka Osm se na pultech knihkupců objeví 15. června, upřesnila Veronika Sonnková ze skupiny Albatros Media. Knihu vydává nakladatelství Motto, které do skupiny patří.

Radka Třeštíková vydává detektivku

Ostatní
Současná Palmovka.
Praha - Kdy, když ne teď? S tímto odvážným názvem začne v pondělí 5. června na Palmovce výstava, která předestře budoucí vývoj této dnes jedné z nejzanedbanějších částí Prahy. Na několika panelech budou ukázány změny, které se na Palmovce chystají, například na místě již nefunkčního autobusového nádraží.

KRÁTCE: Lidé promluví do budoucí podoby Palmovky

Praha
Ilustrační foto.
Brno /VIDEO/ – Ilumináti, konspirace a tajemné symboly se šíří Brnem. Na pomoc obyvatelům největšího města jižní Moravy dorazil i známý americký symbolog Robert Langdon. Proslavil se jako hlavní postava knížek Šifra mistra Leonarda nebo Andělé a démoni od spisovatele Dana Browna. Povedená napodobenina upoutávek na dobrodružné filmy dle knižních předloh se pod názvem Brno – Město plné vzrušení! šíří sociálními sítěmi.

Tom Hanks jako symbolog Langdon zkoumá divy Brna. Především tajemný orloj

Brněnsko
Ilustrační foto
Praha - Film Doctor Strange o neurochirurgovi, jehož život se změní po dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce, vede žebříček víkendové návštěvnosti v tuzemských kinech. Snímek s mystickými prvky přilákal o premiérovém víkendu téměř 73.000 diváků, kteří v pokladnách kin zanechali přes 11,2 milionu korun. Vyplývá to z informací na webu Unie filmových distributorů.

Návštěvníky kin o víkendu nejvíce lákal příběh doktora Strange

Film a televize
Arnošt Vašíček
/ROZHOVOR/ Arnošt Vašíček. Záhadolog, scenárista, spisovatel. Při svých výpravách za neodhalenými záhadami navštívil již více než osmdesát zemí na pěti kontinentech a také četné ostrovy v Tichomoří a v Indickém oceánu. Zajímají ho především nerozluštěné archeologické nálezy, nevysvětlitelné úkazy a tajemné jevy, utajované rituály a legendy. Při psaní ale žádné rituály nemá…

O tajemství podzemního města a zlaté soše Radegast

Volný čas
Lichožrouti
Praha - Animovaný film režisérky a výtvarnice Galiny Miklínové Lichožrouti ovládl víkendovou návštěvnost v tuzemských kinech. Dobrodružný snímek o zlodějích ponožek a jejich touze po rodinném životě natočený podle úspěšné knihy, kterou režisérka napsala se spisovatelem a spoluautorem scénáře Pavlem Šrutem, o víkendu navštívilo více než 72 000 lidí. Už v předpremiéře ho zhlédlo 7 500 dětí i dospělých. Vyplývá to z informací na webu Unie filmových distributorů.

Víkendovou návštěvnost v tuzemských kinech ovládli Lichožrouti

Film a televize
Nahrávač Filip Habr
České Budějovice – Volejbalový kapitán Jihostroje Filip Habr prožil pekelné léto. S reprezentací oslavil postup na ME, teď se ale chystá na první domácí zápas v extralize. Večer před premiérou v Praze prožil 
s přítelkyní v kině. „Byl jsem na filmu Inferno. Nebylo to špatné, ale po předchozích dvou dílech jsem měl větší očekávání," vypráví o pekle Dana Browna.
8 fotografií

Filip Habr vypráví o pekle, dnes v Deníku soutěž o permanentku

Ostatní sporty
Petra Hřebíčková. Ilustrační foto.
Teplicko - Tipy do kina: Inferno - Držitel Oscara Ron Howard se vrací, aby se ujal režie filmové adaptace nejnovějšího dílu filmové série spisovatele Dana Browna (Šifra mistra Leonarda) o Robertu Langdonovi, která utržila po světě přes miliardu dolarů. Ve snímku Inferno se známý symbololog (opět v podání Toma Hankse) pouští do pátrání po stopách, které souvisí se samotným Dantem. Když se Langdon probouzí se ztrátou paměti v italské nemocnici, spojí své síly se Siennou Brooksovou (Felicity Jones), doktorkou, do které Langdon vkládá naděje, že mu pomůže ztracené vzpomínky znovu získat. Společně se pouští do závodu s časem, který je provede napříč celou Evropou ve snaze zabránit smrtícímu globálnímu spiknutí.

Kulturní servis: Kina, výstavy a divadlo

Volný čas
Padesát odstínů šedi.
Praha - Mimořádná čtenářská úspěšnost série Fifty Shades pokračuje i v Česku také s jejím pokračováním. Britská spisovatelka E. L. Jamesová knihu s názvem Grey vydala loni v červnu, česky vyšla letos v únoru a během tří týdnů se jí prodalo 50.000 kusů. Rovnou pětkrát tak kniha překonala hranici, o níž se na českém trhu mluví jako o bestselleru. Na ještě menším slovenském trhu se za stejnou dobu prodalo 25.000 kusů této knihy, sdělila Veronika Sonnková za skupinu Albatros Media.

Pokračování britské erotické série se prodalo za tři týdny 50.000

Ostatní
Lukáš Hejlík, jeden z duchovních otců Listování
Brno /ROZHOVOR/ – Jako parta tří nadšenců začínali před čtrnácti lety představením v Českých Budějovicích pro dvacet diváků. Dnes každý měsíc pořádají nové turné po třiceti městech republiky a vyprodávají sály. Projekt LiStOVáNí, který hravou a interaktivní formou představuje nově vydané knihy, slaví tento měsíc sté pokračování. V Brně se parta okolo herce a moderátora Lukáše Hejlíka představí v neděli v divadle Reduta.

Hejlík: LiStOVáNí je jako gyros. Ořezáváte, dokud to není ono

Volný čas
Padesát odstínů šedi.
Praha – V mimořádně vysokém nákladu 100.000 kusů vyjde 10. února v českém překladu pokračování romantické erotické trilogie Padesát odstínů šedi. Britská spisovatelka E. L. Jamesová novou knihu s názvem Grey vydala v červnu a setkala se opět s obrovským zájmem, za první čtyři dny se prodalo milion výtisků. Celá série pak má 125 milionů prodaných knih, v Česku se koupilo téměř 600.000 kusů. O bestselleru se na českém trhu mluví již v případě, že se knihy prodá 10.000 výtisků.

Pokračování Padesáti odstínů šedi vyjde v únoru

Ostatní
 Listování Lukáše Hejlíka knihou Dana Browna Inferno
Polička – Právě dnes v Divadelním klubu přivítají Listování, speciální kultovní projekt Lukáše Hejlíka. Tento známý herec tentokrát na divadelním jevišti prolistuje knihu Faktor Merde od autora bestsellerů Merde Stephena Clarka.

S knihou v ruce s Lukášem Hejlíkem

Volný čas
Zdeněk Svěrák
Praha - Ocenění Český bestseller dnes potřetí dostal scenárista a herec Zdeněk Svěrák. Letos to bylo za knížku Po strništi bos vydanou v nakladatelství Fragment. Svěrákova kniha zvítězila v hlavní kategorii, tedy v kategorii Česká beletrie pro dospělé, pořadatelé rozdali ceny v dalších deseti kategoriích. Mezi překladovou beletrií pro dospělé se Českým bestsellerem stal román Dana Browna Inferno vydaný v Argu.

Ocenění Český bestseller dostal potřetí Zdeněk Svěrák

Ostatní
Ilustrační foto.
Praha - Češi si audioknihy stále častěji kupují v elektronické formě a stahují si je například do mobilního telefonu. Zhruba čtvrtinu prodaných audioknih si již lidé stáhnou z internetu, většinu si ale stále pořizují na CD. Mezi hlavní činnosti při kterých lidé poslouchají zvukové verze knih patří podle odhadů prodejců jízda v autě, žehlení, vaření či zahradničení.

Češi si audioknihy kupují stále víc přes internet, CD ale vedou

Ekonomika
Listování - ilustrační foto.
Valtice /TIP NA VÍKEND/ – Nechat se okouzlit knihou, upravit její příběh pro scénické čtení a oslovit spřátelené herce, aby vystoupení dostalo divadelní tvar. S takovým nápadem přišel před lety divadelní herec a zapálený čtenář Lukáš Hejlík a započal novou tradici takzvaného Listování. To na Břeclavsku od loňského září získalo pevné zázemí ve valtické galerii Reistna, kam pravidelně zve.

Listování zahájí Merdetour ve valtické Reistně. I s Clarkem

Břeclavsko