ŠTÍTEK: Dante Alighieri

Zastavení první v Trentu.
Motto: „Cesta do ráje začíná v pekle.“ (Dante Alighieri). První zastavení při Italském toulání jsem se rozhodl udělat po zdolání Brennerského průsmyku v městě, které má od středověku politické a náboženské styky s českými zeměmi, králem Janem Lucemburským a budoucím císařem Karlem IV. Za příspěvek a krásné fotky děkujeme Karli Kafkovi.
11 fotografií

Toulky Itálií: Zastavení první v Trentu

Čtenář reportér
Těším se na vaše město, lidi, pivo a kulturu, říká Tony Servillo
V komedii Ať žije svoboda exceloval jako protivný politik Enrico i jako jeho dvojník. Ital Tony Servillo je ozdobou každého filmu, včetně těch, které natočil s Paolem Sorrentinem: Velká nádhera, Boží ruka či Oni a Silvio. Třiašedesátiletý herec, jenž se těší velké popularitě, zavítá ve čtvrtek i do Prahy. Bude hostem festivalu italských filmů MitttelCinemaFest a přiveze s sebou nejen nový film, ale i divadelní inscenaci.
7 fotografií

Herec Tony Servillo: Těším se na vůni českého piva, kouře z vlaku a na Haška

Film a televize
Kovář Luboš Jan, který má dílnu ve Slavičkách u Třebíče se spolu se svými kolegy již 2x zúčastnil kovářského mistrovství světa v Itálii. Minule jeho tým přivezl zlatou, letos bronzovou medaili.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kovářské řemeslo je nádherné, vytváříte něco trvalého, něco, co budou obdivovat generace našich potomků. A máte-li k němu opravdu vztah, můžete jím ohromit celý svět. Luboš Jan, který pochází z Rohů u Budišova, jehož dílnu najdete ve Slavičkách a obchod v třebíčské židovské čtvrti, k němu má vztah opravdu velký. Tak velký, že na kovářském mistrovství světa, které se každé dva roky koná v italské Stii, získal se svými kolegy Jiřím Ondráčkem, Šimonem Pospíšilem a Vojtěchem Kučerou předloni zlatou medaili a letos bronz. A pro třebíčské patrioty je třeba hned úvodem dodat, že tomuto týmu k letošnímu skvělému umístění velmi pomohla zdejší bazilika svatého Prokopa.
8 fotografií

Jan z Rohů uspěl na kovářském mistrovství světa, pomohla mu i třebíčská bazilika

Třebíčsko
Přerovské divadlo Dostavník - premiéra komiksové gangsterky Čtyři vraždy stačí...
Skvělé herecké výkony a několik divadelních návratů. Taková byla čtvrteční premiéra přerovského Divadla Dostavník, která zaplnila velký sál Městského domu. Soubor se na míle vzdálil temným a osudovým tématům, i když otázka života a smrti se ve hře Čtyři vraždy stačí… řešila také. Ale s humorem a nadsázkou, jak se na správnou komiksovou gangsterku sluší.
16 fotografií

Dostavník pobavil komiksovou gangsterkou. Podívejte se

Volný čas
Šéf Divadla Dostavník Zdeněk Hilbert
Cesta až na samotné dno duše, k těm nejtemnějším obavám a základním otázkám lidského života. Taková bude letošní premiéra přerovského Divadla Dostavník „Inferno aneb Konec legrace", kterou přerovští herci nastudovali společně s Divadlem Stodola Jiříkovice.

Premiéra novinky Divadla Dostavník bude pekelná

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha - Jaro přinese v Praze několik přehlídek tanečního a pohybového umění. Některé se zaměřují na domácí tvorbu, další představí i zahraniční hosty. První z nich, Malá inventura, začne příští týden. Vrcholem přehlídek tanečního umění bude mezinárodní festival Tanec Praha s přesahem i do regionů, který se koná tradičně v červnu. Na tuzemské taneční scéně také začíná působit nové uskupení, spolek Pulsar, který založili někteří členové známé skupiny Nanohach, jež koncem loňského roku po 12 letech skončila činnost.

Jaro přinese české i mezinárodní taneční přehlídky

Volný čas
Ilustrační foto.
/POZVÁNKA/ Jestliže v loňském roce nejvíce do opavského Domu umění táhla výstava věnovaná Andy Warholovi, letos by to mohla být expozice Dalí. Jak už z názvu vyplývá, zabývá se dílem španělského malíře, filmového a literárního experimentátora Salvadora Dalího. Navazuje na velké projekty z minulých let jako Psychedelia, Zdeněk Burian anebo už zmíněný Andy Warhol.

V Domě umění začíná výstava o Dalím

Volný čas
Dobrovolnice Klára Löwensteinová.
Praha - Pětatřicetiletá Klára Löwensteinová se narodila v Praze. Navštěvovala česko-italské gymnázium Dante Alighieri a a pak nastoupila na Husitskou teologickou fakultu a Filosofickou fakultu v Praze, kde studovala obory husitská teologie-religionistika a italština. Po dokončení magisterského studia absolvovala doktorské studium na Románských literaturách na Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.

Po narození dcery zjistila, že je potřeba zapojit se do komunity

Praha
PEKLO. David Prachař se znovu sešel s Lucií Trmíkovou a souborem 420People k novému projektu.
Praha - Soubor současného tance 420PEOPLE, herec David Prachař, režisér Jan Nebeský a scenáristka Lucie Trmíková společně zinscenují Peklo. Představení inspirované Božskou komedií Danta Alighieriho a tématem krize středního věku bude mít dvě premiéry 29. a 30. září na scéně Experimentálního prostoru NoD v Dlouhé ulici v centru Prahy.

David Prachař, Dante a tanec: nová sešlost

Ostatní
Karel Cyril Votýpka
ROUSÍNOV - Karel Cyril Votýpka z Rousínova je zpěvák a znalec staroslověnštiny. Jeho stěžejním posláním je však malířství, kterému se věnuje profesionálně.

Maluje po vzoru starých mistrů

Vyškovsko