ŠTÍTEK: Dillí

Himálaj
Z pohoří Himálaj se při nedávné úklidové akci, kterou pravidelně pořádají nepálské úřady, podařilo snést tělo českého horolezce Milana Sedláčka, který tam zahynul v roce 2012. Napsal to zpravodajský web BBC News, podle kterého nepálská armáda nalezla Sedláčkovy dokumenty totožnosti. České ministerstvo zahraničí zatím nemá potvrzeno, že šlo o Sedláčka. Při akci byla snesena i další tři těla a jedna kostra.

Z Himálaje se po 12 letech podařilo snést tělo českého horolezce

Svět
Letiště v Bombaji je nové, krásné, čisté a hypermoderní. Základním pracovním nástrojem indických státních úředníků ale zůstává tužka, papír a kulaté razítko
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Letiště v Bombaji je nové, krásné, čisté a hypermoderní. Vše teoreticky funguje elektronicky, na čárové kódy. Všude je, teoreticky, wi-fi a rychlý mobilní internet. Pro indické státní úředníky je v něm ovšem pořád základním pracovním nástrojem tužka, papír a kulaté razítko. Ministr zahraničí Jan Lipavský a jeho doprovod to měli možnost poznat po havárii vládního speciálu na vlastní kůži.
13 fotografií

Ztroskotání v Bombaji. Setkání s indickou byrokracií je vyčerpávající

Svět
Staré Dillí je centrální historická část indického města Dillí. Dvacetimilionová metropole je chaotická, přelidněná a ne úplně čistá.
/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Indii/ Pro Evropu je rychle rostoucí demokratická Indie možností, kam stáhnout část investic z problematické Číny. „Nejsme ale tak naivní, abychom si mysleli, že Indie může nyní Čínu nahradit,“ uvádí ministr Jan Lipavský, který zemi v rámci své velké indopacifické cesty navštívil na konci týdne. Přečtěte si první díl seriálu S Deníkem na druhý konec světa.
21 fotografií

Indie, nejlidnatější země planety, se chce stát hlavní světovou velmocí

Svět
Po zemětřesení v Nepálu musejí lidé přespávat venku, jejich domy jsou zničené
Tisíce vesničanů v horách na severozápadě Nepálu v noci spí pod širým nebem, protože jejich příbytky jsou po pátečním ničivém zemětřesení v troskách. Většina domů v okrese Džadžarkot se zhroutila, poškozeny byly i pevnější domy z betonu, kterých je v oblasti jen pomálu. Zatím poslední bilance hovoří o 157 obětech, jejich počet ale podle úřadů může nadále stoupat, napsala v neděli agentura AP.

Zemětřesení v Nepálu má nejméně 157 obětí. Pátrání po přeživších skončilo

Svět
Zemětřesení v Nepálu, 3. 11. 2023
Počet obětí pátečního silného zemětřesení v Nepálu dál roste, otřesy si vyžádaly nejméně 128 mrtvých. Informovaly o tom agentury Reuters a DPA s odvoláním na policii. Zraněných je podle agentury AFP více než stovka. Živel udeřil zejména v nepálských okresech Džadžarkot a Rukum, kde se zřítil neupřesněný počet domů. Podle svědků bylo zemětřesení citelné i v indickém hlavním městě Dillí, kde se roztřásly budovy. České ministerstvo zahraničních věcí nemá informace, že by zemětřesení postihlo české občany pobývající v Nepálu.

Nepál zasáhlo silné zemětřesení. Zemřelo přes 120 lidí, Češi mezi oběťmi nejsou

Svět
Indických vyznavačů královské hry na Czech Open přibývá každým rokem. Zatím nikdo z nich však nedokázal ovládnout velmistrovský turnaj.
Šest tisíc kilometrů. Klidně takovou porci obětují kvůli svému sportu. Kvůli šachům. Indičtí vyznavači královské hry, kterou si rádi přivlastňují, už ale mají trasu Dillí – Praha – Pardubice v malíčku. Mezinárodního festivalu Czech Open se totiž účastní každým rokem. Neodradila je ani (po)covidová krize. Už jsou zase zpět. A přestože jejich země vychovala dokonce mistra světa v šachu, tak uprostřed Evropy, uprostřed České republiky, stále čekají na triumf ve velmistrovském turnaji tohoto světového podniku. Že by konečně letos?
42 fotografií

Indové už mají mistra světa, ale na vítěze velmistrovského turnaje stále čekají

Ostatní sporty
Ilustrační foto Indky
Dvaadvacetkrát bodl mladý muž svou náctiletou přítelkyni a následně jí rozmlátil hlavu kusem betonu. A to vše na rušné ulici indického hlavního města Dillí, kde celý incident zachytila bezpečnostní kamera. Včetně toho, že se teenagerce pokusil pomoci jeden jediný člověk, a i ten to brzy vzdal a odešel. Ostatní kolem jen procházeli a brutální chování mladého muže ignorovali. V zemi tento útok vyvolal rozhořčenou diskuzi ohledně otázky bezpečnosti žen a dívek.

Svět je v šoku: Muž na rušné ulici v Dillí ubodal přítelkyni, nikdo jí nepomohl

Svět
Umělecká ředitelka Zlínského filmového festivalu Markéta Pášmová
Kdo povolanější by měl mluvit o dětských filmech, než umělecká ředitelka nejstaršího festivalu svého druhu na světě. Přehlídky filmů ve Zlíně začaly v roce 1961. Markéta Pášmová si prošla téměř všemi funkcemi, nyní festivalu šéfuje, za dvacet let práce má skvělý přehled o filmech i o lidech. A hlavně filmem pro děti žije.

Markéta Pášmová by chtěla do Zlína přivést Steva Spielberga

Zlínsko
FC Viktoria Plzeň na Camp Nou v roce 2011
O tom, že by to byl tehdy v říjnu 2011 v Barceloně jeho životní zápas, se Marek Čech, který má na kontě i jeden reprezentační start, zdráhá mluvit. „Takhle jsem nad tím nikdy nepřemýšlel. Byla to nádherná sezona, kdy jsme i v české lize hráli až do posledního kola o titul. Definitivně jsme přišli o šanci až v závěrečném zápase bezbrankovou remízou tady v Liberci,“ zavzpomínal v rozhovoru pro Deník. 
24 fotografií

Není moc gólmanů, kterým Messi nedal gól, vzpomíná Marek Čech

Fotbal
Na procházce.
Bavorský chodec po visuté pásce, slacklinista Alexander Schulz, se prošel po úzké pružné pásce ve výšce 30 metrů před pevností ze světového kulturního dědictví Red Fort v Novém Dillí v rámci pořadu k 75. výročí nezávislosti Indie, napsal Donaukurier.

Od sousedů: Rekordně vysoká procházka nad Novým Dillím

Z okolí
Indii trápí zatím neznámý typ horečnatého onemocnění. Může jít o novou formu horečky dengue
Epidemie horečnaté a zatím neidentifikované nemoci se šíří nejlidnatějším indickým svazovým státem Uttarpradéš. „Během posledního týdne zde zemřely desítky lidí, především dětí,“ uvedl deník The Indian Express. Poprvé se nemoc podle indických zdravotnických úřadů objevila v druhé polovině srpna. Od té doby zemřelo přes 700 lidí. Ve městě Firozabad mělo za posledních sedm dnů zemřít 40 dětí. Většině z nich bylo mezi čtyřmi až 15 lety.

Záhadná horečka zabíjí děti v Indii. Vypadá to na novou formu dengue

Svět
Izraelský velvyslanec navštívil Ústí nad Labem.
Daniel Meron, velvyslanec státu Izrael v České republice, zavítal do Ústí nad Labem. Ocenil nejen podporu Izraele v těžkých časech, ale s vedením města probral i možnou spolupráci. V Ústí nad Labem ho přivítal primátor Petr Nedvědický a další představitelé města.

Izraelský velvyslanec navštívil Ústí nad Labem

Čtenář reportér