ŠTÍTEK: divadlo

Simona Stašová
Jestli je na divadle někdo skutečný profesionál a mladší generace herců by si z něj mohla vzít příklad, je to Simona Stašová. Dobře si uvědomuje, že zaujmout stovky diváků není jednoduché. Osvědčily se jí poctivost při zkoušení, humor i disciplína. A pokud si náhodou není jistá, pokaždé jí spolehlivě poradí maminka Jiřina Bohdalová. Nedávno se byla podívat na představení svých dvou přátel Jiřího Bartošky a Zuzany Bydžovské a opět se něco přiučila. 
5 fotografií

Simona Stašová o Jiřím Bartoškovi: Zase mi dal lekci. Jeho reakce jsou geniální

Společnost
Stodolio je vybaveno s kvalitní dřevěnou podlahou, světelnou, zvukovou a video technikou.
Archa – Centrum dokumentárního divadla s potěšením oznamuje první a jediné uvedení multimediální inscenace Všechna krása, kterou vytvořila skupina mladých umělců z různých zemí Evropy. Zažijte svobodu objevování vnitřních i venkovních prostor Stodolia ve Dvakačovicích na Chrudimsku, které vzniklo proměnou hospodářských prostor na divadelní studio. Představení se koná v sobotu od 21 hodin.

Multimediální představení Všechna krása se odehraje ve Dvakačovicích

Čtenář reportér
Pohádka O perníkové chaloupce v podání čkyňských ochotníků.
Divadlo pro změnu se jmenuje nový projekt, který chystá nezisková organizace Eko-info centrum Ostrava ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a ochotníky z Národního divadla Čkyně, jenž patří mezi oceňované amatérské soubory z jihu Čech. O víkendu to vypukne. Ochotníci si připravili Perníkovou chaloupku.

Ve Čkyni loupají perníček, aby se nám lépe žilo

Volný čas
Jiří Havelka
Věčný boj s neřádem. Ten svádí hrdina nového filmu Jiřího Havelky Zahradníkův rok, který sklidil na karlovarském festivalu velký aplaus při premiéře. Diváci v městském divadle byli nadšeni, i proto, že na projekci dorazili kromě režiséra také hlavní aktéři: Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá. A dlužno říct, že vidět pohnutí na jejich tvářích není zase tak obvyklé. 18. července vstupuje film známého divadelníka a filmaře do distribuce. Jaké bizarní nápady měla Dáša Vokatá, proč nechtěl režisér s filmem do Varů a jak se točí chronologicky dvanáct měsíců, když místo vedra v srpnu leje? O tom jsme si povídali právě s Jiřím Havelkou, který nedávno vstoupil jako umělecký šéf do Dejvického divadla.
5 fotografií

Jiří Havelka: Tátovi v reálu slepice zabili, filmové snášejí vesele dál

Film a televize
Herec Jan Plouhar ve hře Mluviti pravdu.
/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ Na oficiální fotografii Činoherního studia má triko s logem Ostravy. Nenechte se ale zmást. Herec Jan Plouhar se blíží k jubilejní dvacáté sezoně v barvách ústeckého divadla, kde tak s menšími přestávkami strávil téměř polovinu života. Chystá se stavět malý domek v Brné, sem tam zajde do proslulé „ústecké Stodolní,“ ale hlavně – Ústí už by nevyměnil, a to i přesto, že městu podle něj dávno ujel vlak. V činoheráku dvaačtyřicetiletého Plouhara čeká řada novinek v čele s obměněným vedením. V rozhovoru pro Ústecký deník mimo jiné ujistil své fanynky: „V Ústí zůstávám a těším se!“
8 fotografií

V Ústí už je jako doma. Naše Stodolní mě občas vcucne, říká herec Jan Plouhar

Zprávy
Inscenace ZATÍM, DO TÉ DOBY, NAVŽDY v budově bývalé pošty v Nádražní ulici bude už 28. projektem, které Divadlo Continuo od roku 1997 v netradičních kulisách připravuje.
Ještě loni nikoho z Budějčáků nenapadlo sem chodit z jiného důvodu než pro balík, když se pošťáci během dne nedozvonili u domovních dveří, případně si tu vyřídit jiné poštovní služby. Už za pár dnů sem ale kulturní nadšenci zavítají na divadelní představení. Budova bývalé pošty v Nádražní ulici poslouží jako jeviště i hlediště pro netradiční představení Divadla Continuo. 
9 fotografií

Bývalá pošta v Budějovicích ožije. Divadlo Continuo tu uvede netradiční hru

Českobudějovicko
MOVOMAL 2021 a SpaRun v Mariánských Lázních.
Máte chuť na pivo, zaběhat si, užít si lázeňskou pohodu i historii nebo divadlo pro děti? Přínášíme vám několik tipů na různé akce, které se na Chebsku konají od pátku 12. července do neděle 14. července. Přínášíme vám několik tipů na různé akce, které se na Chebsku konají od pátku 12. července do neděle 14. července.

Tipy Deníku pro Chebsko: pivní fest, za historií i divadlem

Volný čas
Ve čtvrtek 24. července se na festivalu Dostavníčko představilo Bílé divadlo Ostrava s inscenací Hráz věčnosti.
Už po jedenácté se v Přerově uskuteční festival amatérského divadla s názvem Dostavníčko s divadlem. Jednotlivá představení budou k vidění na letní divadelní scéně mezi hradbami přerovského zámku (vstup od galerie na Horním náměstí). Hry jsou plánované každý čtvrtek vždy od 19.30. Vstupné lze koupit v Městském informačním centru či na místě. V letošním roce jsou na programu především komedie. Podívejte se na kompletní program.
8 fotografií

Divadlo pod širým nebem i v Přerově. Tyhle hry vás pobaví

Přerovsko
Koncerty, divadlo, filmy. Festival Boskovice přilákal davy lidí.
/FOTO, VIDEO/ Skvělá atmosféra, lidé, historické kulisy města, malebná židovská čtvrť. A hlavně nepřeberné množství scén a žánrů pro všechny generace. Takové renomé si za více než tři dekády vybudovala akce Boskovice, festival pro židovskou čtvrť. Pod taktovkou sdružení Unijazz se od čtvrtka do neděle koná již dvaatřicátý ročník, od začátku do konce servíruje návštěvníkům pestrou paletu zábavy. Do Boskovic na Blanensku tak jezdí v horkém červenci léta početné publikum z celé republiky.
51 fotografií

Koncerty, divadlo, filmy. Festival Boskovice přilákal davy lidí

Blanensko
Rodačka z Paskova, která o sobě ráda říká, že je z Ostravy. Herečka Kamila Janovičová se představí na Shakespearovských slavnostech ve hře Večer tříkrálový.
Vyrostla v Paskově, ale jak sama říká, je ostravská rodačka. Herečka Kamila Janovičová prožila mládí na Janáčkově konzervatoři, následoval odchod do Prahy na DAMU, angažmá mimo rodné město. Od podzimu 2021 pak působí v souboru NDM a nyní se připravuje na Letní shakespearovské slavnosti, kde si zahraje po boku kolegy Vladimíra Poláka, který ji v zajímavém rozhovoru vyzpovídal. Co na sebe prozradila?
6 fotografií

Původně jsem si nepřála vrátit se do Ostravy, přiznává Kamila Janovičová

Ostravsko
Na oslavách narozenin Leoše Janáčka brňané poslouchali operu i studenty konzervatoře. Ti, kteří vydrželi déšť, si pak pochutnali na dortu.
Módní přehlídka nebo vystoupení operních pěvců. Příznivci umění si ve středu přišli na své při výročí slavného skladatele Leoše Janáčka. Sto sedmdesát let, které by známý skladatel měl, se rozhodli oslavit divadelníci z Janáčkova divadla v Brně. Volně přístupného programu se na piazzettě divadla mohli Brňané zdarma zúčastnit od deseti hodin dopoledne.
71 fotografií

Brňané oslavili sto sedmdesáté narozeniny Janáčka s hudbou, divadlem i dortem

Brněnsko
Hostinec U Černého orla v Litomyšli, kde si dal pivo Karel Kryl i španělský král Juan Carlos, je na prodej.
/VIDEOPROHLÍDKA/ Hrával tady Josef Kajetán Tyl, hostinec popsal ve své knize Alois Jirásek a na pivo sem zašel Karel Kryl i španělský král. Teď je Hostinec U Černého orla v Litomyšli na prodej společně se sousedním domem. Lidé chtějí, aby vyhlášený hostinec koupilo a opravilo město. Radní se však brání, že na takovou investici nemají peníze. Vždyť ze stejného důvodu jen před několika dny prodala Litomyšl i historickou vilu Klára na zámeckém návrší. Interiéry obou nemovitostí jsou přitom nádherné, podívejte se ve videu.
9 fotografií

Ikona ochotníků v Litomyšli na prodej. Černý orel je k mání za desítky milionů

Svitavsko