ŠTÍTEK: Dolní Hořice

Slavnostní zahájení provozu Návštěvnického střediska Chýnovské jeskyně se v pondělí 13. června zúčastnil i houslista Jaroslav Svěcený.
Objekt, který je reálnou kopií historické výtopny lokomotiv z lomu Pacova hora, od pondělí 13. června plně slouží návštěvníkům Chýnovské jeskyně. Ta je největším turistickým lákadlem Dolních Hořic na Táborsku a první přístupnou jeskyní v Čechách vůbec. Místní lokalita navíc představuje nejvýznamnější a nejrozsáhlejší krasový útvar v Jihočeském kraji.
79 fotografií

Návštěvnické středisko Chýnovské jeskyně slavnostně zahájilo provoz

Táborsko
Potápěči při přípravě k ponoru v zatopené části jeskyně.
Jeskyně nedaleko Dolních Hořic na Táborsku není jen turistickou atrakcí. Vědci v této národní přírodní památce navíc zkoumají život pavouků, netopýrů, vedou potápěčský průzkum v zatopené části. Letos dokonce nainstalovali speciální měřící zařízení, které mapuje průtok vody v jejích útrobách.
11 fotografií

Chýnovská jeskyně je jako savá houba

Táborsko
Silný vítr v pondělí 10. února přinesl na Táborsko déšť a zatopil silničářům. Průtrž se strhla po 8. hodině také přímo v Táboře, voda se valila přes silnici v Měšicích, silnice na Turovec je v obou směrech uzavřena. K zemi Sabine poslala i statnou břízu u
Profesionální hasiči vyjížděli v pondělí do poledne ke čtyřem desítkám událostí na Táborsku spojených se silným větrem, jednalo se především o popadané stromy v lokalitách Dolní Hořice, Dobronice u Bechyně, Přehořov, Kvasejovice, Záluží a Vlastiboř.
61 fotografií

VIDEO: Orkán Sabine řádil i na Táborsku

Táborsko
Ilustrační foto.
Praha - V Česku bylo potvrzeno šesté ohnisko ptačí chřipky, a to v drobném chovu drůbeže v Chotčinách na Táborsku. Pět desítek kusů drůbeže z chovu bylo dnes utraceno. Zatím není jisté, zda se opatření dotknou i chovatelů v okolí ohniska. Zároveň veterináři nemoc potvrdili u volně žijící labutě v Olomouci. Ptačí chřipka se v Česku objevila po téměř deseti letech asi před týdnem. V okolí dosavadních pěti ohnisek, hlavně na jihu Moravy, byly utraceny tisíce kusů drůbeže.
12 fotografií

Šesté ohnisko ptačí chřipky je v malém chovu na Táborsku, byl zlikvidován

Česko