ŠTÍTEK: dopravní letoun

Vladimír Caldr v roli ředitele ZŠ otevíral atletický koridor
Vladimír Caldr, hokejová legenda z Dobeve, se nezapsal do historie pouze jako vynikající sportovec. Jeho vášeň pro letadla a létání se stala inspirací i pro jeho syna, který dnes jako pilot a instruktor akrobatického létání pokračuje v rodinné tradici. Od modelů bez motoru až po dopravní letadla – příběh z Písecka, kde se snoubí sportovní talent a láska k obloze.
17 fotografií

Vladimír Caldr pochází z Dobeve. Nejslavnější hokejista Písecka lepil letadélka

Hokej
Vladimír Caldr v roli ředitele ZŠ otevíral atletický koridor
Vladimír Caldr, hokejová legenda z Dobeve, se nezapsal do historie pouze jako vynikající sportovec. Jeho vášeň pro letadla a létání se stala inspirací i pro jeho syna, který dnes jako pilot a instruktor akrobatického létání pokračuje v rodinné tradici. Od modelů bez motoru až po dopravní letadla – příběh z Písecka, kde se snoubí sportovní talent a láska k obloze. Jako hrající trenér Motoru nastoupil v legendární sezoně v Jindřichově Hradci.
17 fotografií

Vladimír Caldr pochází z Dobeve. Vzpomínáte si, jak nastoupil u Vajgaru?

Hokej
Ruský letoun Iljušin Il-20, ilustrační foto.
V ruské Ivanovské oblasti východně od Moskvy se dnes zřítilo vojenské dopravní letadlo Iljušin Il-76 s 15 lidmi na palubě. Informovala o tom agentura TASS s odkazem na prohlášení ministerstva obrany. Zatím není jasné, zda nehodu někdo přežil, oblastní správa však uvedla, že připravena nabídnout pomoc rodinám obětí z řad posádky. Příčinou neštěstí bylo vznícení jednoho z motorů při startu letadla, uvedlo ministerstvo. Důvod požáru není bezprostředně jasný a úřady jej vyšetřují.

Východně od Moskvy havarovalo vojenské dopravní letadlo s 15 lidmi na palubě

Svět
C-17 Globemaster indického vojenského letectva
Největší demokracie světa, jak je Indie dlouhá desetiletí nazývána, spouští poměrně často obří tendry na nákup vojenské techniky, která má ubránit bezmála zemi s bezmála půldruhé miliardy obyvatel primárně proti vlivu ze strany Číny. Posledním velkým nákupem budou transportní letouny pro indické letectvo, které dlouhá léta spoléhalo zejména na Iljušin Il-76. Časy se mění a do budoucna již Rusové do Indie svoje transportní letouny dodávat nebudou.

Rusko ztrácí důležitého spojence. Indie se zbavuje letadel a Moskvu obchází

Věda a technika
Nešťastný let KAL 007 krátce před sestřelením v představě grafického designéra
Civilní let z New Yorku do svého cíle v jihokorejském Soulu před 40 lety nedorazil. Letadlo se kvůli navigační chybě ocitlo nad územím tehdejšího Sovětského svazu a jeho velitelé ho nechali sestřelit. Pět dní o tom mlčeli. „Zcela prostě se ukazuje, že Sověti se rozhodli sestřelit civilní letadlo, že ho sestřelili, zavraždili 269 osob na palubě a lhali o tom,“ prohlásila před Radou bezpečnosti OSN tehdejší velvyslankyně USA Jeane J. Kirkpatricková. Ještě týž den přiznal sestřelení tohoto letadla konečně i Sovětský svaz. Byla to jedna z nejožehavějších chvil studené války.
10 fotografií

Ano, sestřelili jsme dopravní letadlo, přiznali v roce 1983 po pěti dnech Rusové

Svět
Stroj Airbus A350 je určen pro dálkové lety. Výrobce letadla testuje verzi, že by při nich v kokpitu seděli ne tři lidé, jak je to nyní, ale pouze dva. A v některých chvílích by byl za řízení letounu odpovědný jediný člověk. Studie jsou ale na začátku.
Létání na ekologická paliva, nová třída na pomezí té nejluxusnější a businessové - a také pouze jeden člověk v kokpitu. Další léta mají přinést množství inovací v letecké dopravě. Jednou z dlouze diskutovaných změn je také možnost, že by i velká dopravní letadla se stovkami pasažérů řídil pouze jediný pilot, ne dva, jak bylo dosud zvykem. Zabývalo se jí už několik studií.

Budoucnost létání? Stroj se stovkami pasažérů bude pilotovat pouze jeden člověk

Svět
Hořící ruské letadlo Tupolev 154 nouzově přistálo v poli u Dubence 17. listopadu 1990. Zbyly z něj trosky.
/FOTOGALERIE/ Přesně před třiceti lety, 17. listopadu 1990, se zřítilo do pole u Dubence nedaleko Dvora Králové nad Labem ruské letadlo Tupolev 154 společnosti Aeroflot. Na trase ze švýcarské Basileje do Moskvy nevezlo tehdy cestující, ale cigarety Winston. Bylo jich zhruba sedmnáct až osmnáct tun, uložených ve 1217 krabicích. Tolik se jich vmáčklo do druhého nejrychlejšího dopravního letounu na světě, po Concordu. Ruští kuřáci se nedostatkového zboží nedočkali.
18 fotografií

Před třiceti lety spadly s letadlem tuny cigaret. Přistání do pole bylo hrdinské

Krkonoše
Letoun typu DC-6B amerických aerolinek National Airlines. Stejný typ stroje se stal ve vzduchu cílem bombového atentátu
Pamatujete si ještě americký katastrofický film Letiště z roku 1970? Na palubu dopravního letadla se dostane sebevrah s bombou, kterou chce odpálit, aby životní pojistkou zajistil svou rodinu. Předlohou k filmu mohlo být i deset let staré neštěstí, k němuž opravdu došlo. Ve vzduchu nad Severní Karolínou explodovalo letadlo a nitky vedly k jednomu z cestujících, jenž při neštěstí sám zahynul.
5 fotografií

Před 60 lety pole v USA zasypala těla. V letadle se odpálil neznámý atentátník

Svět
Dopravní pilot a instruktor Petr Pačes. Ve volném čase léta nejenom s malými letadly, ale osedlá i historické kousky.
/ROZHOVOR/ Kapitán dopravního letadla Boeing 737 Petr Pačes začínal v kokpitu stíhačky. Dnes už 15 let přepravuje lidi po celém světě. Jako zkušený pilot současně učí létat začátečníky ve výcvikovém středisku na Ruzyni. Je členem Aeroklubu v Roudnici nad Labem. Jaké to být pilotem, jste si mohli přečíst v jeho rozhovoru v Týdeníku Směr, který vyšel v úterý 29. října.
5 fotografií

Pilot boeingu Petr Pačes: Na stíhačkách to bývalo dobrodružnější

Teplicko
Dopravní pilot a instruktor Petr Pačes. Ve volném čase léta nejenom s malými letadly, ale osedlá i historické kousky.
Kapitán dopravního letadla Boeing 737 Petr Pačes začínal v kokpitu stíhačky. Dnes už 15 let přepravuje lidi po celém světě. Jako zkušený pilot současně učí létat začátečníky ve výcvikovém středisku na Ruzyni. Je členem Aeroklubu v Roudnici nad Labem. Jaké to být pilotem, jste si mohli přečíst v jeho rozhovoru v Týdeníku Litoměřicko, který vyšel ve středu 23. října.
5 fotografií

Pilot boeingu Petr Pačes: Na stíhačkách to bývalo dobrodružnější

Z okolí
Trosky letadla po rozlomení vedle přistávací dráhy
Dopravní letadlo DC-10 United Airlines bylo zhruba půl hodiny ve vzduchu, když se ozval výbuch. A po něm rachot. "Byl to takový randál, že se ani nedá popsat jaký," prohlásila později Jan Murrayová, jedna ze sedmi letušek na palubě. "Letadlo vydávalo zvuky, jaké jsem ještě nikdy neslyšela." Na palubě vážně ohroženého letounu se v tu chvíli nacházelo 296 lidí.
16 fotografií

Rozmázli jsme se! Před 30 lety došlo k zázraku letu 232, zpovědi lidí stále děsí

Svět
Airbus A350 WB
Díky technologii 3D tisku se cestování letadly stane cenově dostupnějším a o poznání přívětivějším k životnímu prostředí. Letouny předních světových hráčů v odvětví včetně amerického Boeingu a evropského Airbusu již několika součástkami vyrobenými touto metodou disponují, zatím se však jedná jen o relativně malý podíl. V budoucnu proto plánují obě firmy počet takto vyrobených dílů razantně navýšit.
7 fotografií

Budoucnost letecké dopravy? Klíčem jsou 3D tiskárny

Věda a technika
Suchoj Superjet 100
Íránské aerolinky se potýkají s nedostatkem letounů. Dle informací agentury Reuters aktuálně postrádají až 500 strojů. Řešení by mohla nabídnout ruská firma Suchoj. Vzhledem k platným sankcím, které na Teherán uplatňuje administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa, ale bude nucena pozměnit vlastní výrobní postupy.
6 fotografií

Íránu chybí dopravní letadla, ve hře jsou ruské suchoje

Ekonomika
Boeing 777-9
Americký výrobce dopravních letadel představil novinku, díky níž se stane opětovným vládcem nebe. Tedy alespoň co se týče maximální délky letu bez nutnosti doplnění paliva. Tuto pozici mu mají zajistit jeho nejnovější letouny BBJ 777X, které budou schopny dopravit cestující na trase mezi jakýmikoli dvěma městy na světě. Cena jednoho takového stroje vychází na 620 milionů dolarů (v přepočtu asi 14 miliard korun).
9 fotografií

Bez mezipřistání kam chcete. Boeing odhalil letoun s nejdelším doletem na světě

Ekonomika
Piloti z Číny se cvičí v Benešově. A přiletí desítky dalších
Benešov – Čínští turisté většinou znají z České republiky nejlíp slovo Praha, pro leckteré piloty dopravních letadel z Čínské lidové republiky se však má stát pojmem také Benešov. Právě na tamějším letišti, které patří Středočeskému kraji, se rozjel letecký výcvik s čínskou účastí.

Piloti z Číny se cvičí v Benešově. A přiletí desítky dalších

Benešovsko