ŠTÍTEK: dovolená

Turisté na letišti v Tunisku
Do Tuniska budou Češi nadále moci cestovat s cestovními kancelářemi bez testů na covid-19. Budou muset dodržovat bezpečnostní a hygienická nařízení, zúčastnit se budou moci jen organizovaných zájezdů. Individuální program nebude možný. Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) to dnes uvedla v oficiálním vyjádření pro své členy. Sdělení má ČTK k dispozici.
34 fotografií

Do Tuniska bude nutný test na koronavirus. Výjimkou bude dovolená s cestovkou

Cestujeme
Cestování autem - Ilustrační foto
V době letních dovolených roste i počet dopravních přestupků. Co teprve, když dovolená vlastní dopravou tento rok roste na oblibě. Vždy je ale potřeba se seznámit s veškerými potřebnými dopravními předpisy jednotlivých států, a vyhnout se tak pokutám, které mohou přijít i několik měsíců po spáchání dopravního přestupku, což každému výrazně zkomplikuje život.
8 fotografií

Co dělat, když jste v zahraničí a spácháte dopravní přestupek?

Cestujeme
Weberova bouda
Jako revizor Anděl na horách trávila své dovolené v Krkonoších či na Šumavě před sametovou revolucí většina lidí. Horské boudy, chalupy i obří rekreační střediska patřila tehdy národním nebo státním podnikům a jejich zaměstnanci se tam na společných většinou velice levných pobytech seznamovali s horskou turistikou, lyžováním i mezi sebou. Dnes tyto výhody lidé často při vzpomínání na totalitní režim zmiňují jako ty, které jim chybí. 
16 fotografií

Dovolená na podnikových chatách: Socialistický fenomén, kterému odzvonilo

Cestování a dovolená
Novoměstská nemocnice.
Vysočina – Různé zdravotní problémy si s sebou vozí lidí coby nechtěný suvenýr ze zahraničních dovolených. V minulých letech si cestovatelé zpět domů přivezli například různé typy salmonelózy, tularémii, úplavici, malárii, leptospirózu, ale nezřídka i „obyčejnou“ žloutenku typu A, kterou se je možné nakazit nejenom v zahraničí, ale běžně i v tuzemsku. I letos obyvatelé Vysočiny po zahraničním relaxu následně vyhledávali lékaře především se zažívacími potížemi.

Lidé si z dovolených přivezli faraonovu nemoc i plicní embolii

Žďársko
Milan Chaloupka, obžalovaný v kauze krádeže zbraní z vrbětického muničního skladu
Státní zástupkyně navrhla dnes u zlínského okresního soudu v případu krádeží zbraní po výbuchu v bývalém muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku dva nepodmíněné tresty a čtyři podmínky. Obžalobě z nedovoleného ozbrojování čelí šest lidí, dva z nich jsou obžalováni také z krádeže a tři z podílnictví. Hrozí jim až osmileté vězení. Ani jeden z obžalovaných nebyl držitelem příslušného zbrojního průkazu a podle spisu věděli, že zbraně pocházejí z trestné činnosti.
4 fotografie

Krádeže zbraní z muničního skladu: Pachatelům hrozí čtyři roky za mřížemi

Krimi
Záběry z kamer vedly kriminalisty k domněnce, že by lupič mohl být nezletilý, nebo dokonce mladistvý. To se ale nepotvrdilo.
Poděbrady – Lupiče s nezvykle dětskou vizáží a velikostí hledali nymburští kriminalisté. Postavou nevýrazný muž si měl necelé tři hodiny po silvestrovské půlnoci počíhat na jiného muže u výstupu z nádražního podchodu na žižkovské straně a tam jej nadvakrát surově zbít a okrást. Vyšetřovatelům se násilníka podařilo odhalit a zadržet. Jedná se o cizince ze země EU, k činu se doznal a soud jej vzal do vazby.
2 fotografie

Silvestrovský lupič z Poděbrad je ve vazbě

Zločiny a soudy
Ilustrační fotografie.
Nejvíce českých řidičů dostává body za překročení rychlosti, nepřipoutání se bezpečnostním pásem a za řízení s mobilem v ruce. Loni bylo zaznamenáno celkem 395 tisíc přestupků a trestných činů, za které si motoristé vykoledovali body. Aktuálně je v registru řidičů 6,8 milionu lidí, z toho alespoň nějaký bod má sedm procent z nich. Vyplývá to z analýzy stavu bodového systému z loňského roku zpracovaného Centrem dopravního výzkumu.

Nejčastější přestupky v roce 2018: Češi jezdí moc rychle a nepoutají se

Ekonomika
Ilustrační foto
Náchodsko - „Ahoj, kolik ti je let?“ Touto větou začínal konverzaci dvaapadesátiletý muž z Náchodska, který na sociálních sítích lákal od nezletilých chlapců a dívek intimní fotografie, videa a navíc je zval i na schůzky. On sám jim posílal snímky svého obnaženého mužství a videa masturbace. Je obviněný z pěti trestných činů.

„Honza Onan“ lákal nahé fotky dívek i chlapců

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Praha – Po týdenní pauze čekal v sobotu na kutnohorské florbalisty zápas na půdě Královských Vinohradů B. Domácí celek okupoval páté místo divizní tabulky, zatímco Kutné Hoře patřilo osmé místo se ztrátou dvou bodů na sedmé místo, a tak se jistě chtěli předvést. To se jim nakonec podařilo, svého soupeře porazili 3:2.

Kutnohorští florbalisté berou z Vinohrad všechny body

Ostatní sporty
Středočeská krajská hokejová liga: SK Sršni Kutná Hora - SK Černošice 2:1.
Kutná Hora /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Jeden z nejsilnějších týmů soutěže SK Černošice přivítali Sršni v sobotu 22. prosince. Sršni v posledních dvou zápasech prohráli po nepříliš dobrých výkonech, naopak Černošice braly dvě výhry a daly soupeřům šestnáct gólů. I přesto dokázala Kutná Hora vyhrát 2:1.
31 fotografií

Sršni porazili loňského vítěze soutěže z Černošic

Hokej
Superliga: Technology Mladá Boleslav - Vítkovice.
Mladá Boleslav - Po světovém šampionátu v Praze se opět rozjela florbalová Tipsport Superliga. Úřadující mistři z Boleslavi zvládli v pátek utkání ve Znojmě, kde vyhráli drtivě 11:1, a nakonec slavili i v nedělní repríze jarního Superfinále. Na vlastním hřišti přivítali Vítkovice a zdolali je 4:3 v prodloužení.

Boleslavští Technologové přetlačili Vítkovice v prodloužení

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Vlašim - Již čtvrtý zápas v řadě na domácím ledě sehráli o druhé adventní neděli vlašimští Rytíři. Soupeřem jim byli Sršni z Kutné Hory. V probíhajícím ročníku je již jednou porazili a chtěli logicky tuto výhru zopakovat. Sršňům patřila poslední příčka tabulky, Vlašim se zase potýkala s prořídlou defenzivou. Dal se tak očekávat urputný boj.

Rytíři uhájili všechny body před dotírajícími Sršni

Hokej