ŠTÍTEK: droga

Ozzy při koncertu s Black Sabbath v pražské O2 areně v roce 2016.
Průkopník heavy metalu. Nejšílenější rokenrolová osoba. Ukousávač netopýřích hlav. Tak bývá titulován Ozzy Osbourne, který strávil velkou část svého života v rauši. Jeho fanoušky, a dokonce i vědce, nepřestává udivovat, jak je možné, že po množství drog a alkoholu, které v životě zkonzumoval, je stále naživu. „Měl jsem šílenej život, a to ještě neskončil,“ prohlásil zpěvák, který se 3. prosince dožívá neuvěřitelných 75 let.
10 fotografií

Měl jsem šílenej život, a to ještě neskončil. Ozzy Osbourne slaví 75. narozeniny

Hudba
Areál ostrovské věznice, co do rozlohy největší v republice
Věznice v Ostrově na Karlovarsku je co do rozlohy největší v Česku a třetí největší, co se týče kapacity. Ta činí zhruba 1100 vězňů. Jako většina věznic se potýká s velkou recidivou: sedm z deseti propuštěných se vrací do výkonu trestu. Jenže pak je tu ještě jejich Speciální oddělení. Nevypadá moc jako žalář a směřují do něj motivovaní vězni z různých koutů Česka, kteří aktivně touží po nápravě. Zde je úspěšnost přesně opačná: sedm z deseti se již za mříže nevrátí a vedou řádný život.
7 fotografií

V Ostrově přišli na to, jak napravit vězně. Speciální oddělení jim změní život

Krimi
Michal Rajtmajer u klatovského soudu.
„Je to malá rybička,“ řekl při výslechu jeden ze svědků, jimiž pokračoval v Klatovech soud s Michalem Rajtmajerem (25), který měl dle obžaloby společně se svojí přítelkyní Denisou Jančíkovou (27) ze Sušice téměř dva roky kšeftovat s pervitinem a marihuanou. Mladá maminka už dostala podmínku, obžalovanému hrozí pět let vězení. Vybudoval si i pěstírnu.
4 fotografie

Místo pervitinu jsem koupil i prodal kloubní výživu, hájil se prodejce drog

Zločiny a soudy
Odhozené jehly a černé skládky odklízí strážníci městské policie.
/FOTO, VIDEO/ Zlatá stezka. Takhle ironicky přezdívají strážníci nejexponovanějším ulicím v centru Ústí, jelikož se tu podle jejich poznatků pohybují narkomani a drobní dealeři drog. Po zakoupení drogy si ji potom aplikují v parcích nebo podobných místech alespoň trochu „za větrem“ a mimo zrak městského dohledového systému. Lze tu potkat i další individua. Lidi, kteří popíjejí alkohol na ulici, obtěžují kolemjdoucí a nechávají za sebou značný nepořádek.
17 fotografií

Ústí chce vytlačit narkomany z centra. Napomůžou kamery i prořezání zeleně

Ústecko
Obžalovaného Cvečka k soudu přivedla v poutech vězeňská eskorta.
/VIDEO/ Nebyli spokojení s kvalitou pervitinu, proto se v lednu vydala čtveřice agresorů do bytu muže, který jim drogu prodal. Střelili ho pistolí do obličeje, napadli obuškem a okradli. Čtveřice proto byla obžalována z loupeže a porušování domovní svobody, za což jim hrozí až dvanáct let vězení. O trestech pro dva ze čtyř agresorů měl ve středu rozhodovat brněnský Krajský soud.

Vtrhli k muži do bytu a střelili ho do obličeje. Soud řešil drogový spor z Brna

Zločiny a soudy
Místo nehody letadla s Jevgenijem Prigožinem
V tělech obětí pádu letadla, ve kterém přesně dva měsíce po neúspěšné vzpouře proti Kremlu zahynul vůdce ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin a jeho nejbližší spolupracovníci, se našly střepiny ručních granátů, prohlásil podle agentur ruský prezident Vladimir Putin. Současně dodal, že testy na alkohol a drogy v krvi obětí letecké katastrofy se nedělaly.
11 fotografií

Prigožinovo úmrtí? V letadle s šéfem wagnerovců vybuchl granát, naznačil Putin

Svět
Marihuana - ilustrační foto.
Tomáš Nechyba ze Žďárska zdědil obrovský majetek v hodnotě několika milionů korun, přesto mu stálo za to pěstovat a prodávat marihuanu ve velkém. Devětatřicetiletý Nechyba s o generaci mladším kumpánem Alešem Wagnerem měli podle obžaloby vyrobit minimálně třiačtyřicet kilogramů drogy. Hlavní pěstírnu měli v Kuřimi na Brněnsku v hospodě U Wagnerů. Jejich hlavním odběratelem byl David Bureš z Velkého Meziříčí na Žďársku. Ten prodával drogy ze své kanceláře přímo v centru města. Bureš už byl pravomocně odsouzen na pět let. Nechyba a Wagner se na trestu dohodli se státním zástupcem.
5 fotografií

Muž ze Žďárska zdědil miliony. Kvůli prodeji drog o část majetku přišel

Zločiny a soudy
Radek J. u Krajského soudu v Plzni.
Dvanáct let strachu a utrpení připravil v malém západočeském městečku starší ženě její vlastní syn, Radek J. (40). Surově ji bil a vulgárně jí nadával a navíc ji ještě nutil, aby místo něj prodávala jeho zákazníkům drogy, když nebyl doma. Drogy pro něj byly výnosným kšeftem, za marihuanu měl od desítek lidí utržit celkem přes dva miliony korun. Soud ho nyní poslal za mříže na osm let.

Matku surově bil, musela mu dělat dealerku drog. Dostal osm let

Zločiny a soudy
Ostravský TOXI tým bude častěji k vidění v OV-Vítkovicích. Ilustrační foto.
/FOTO, VIDEO/ Jedním z mnoha problémů, s nimiž se obvod Ostrava-Vítkovice potýká, jsou drogy a velký počet bezdomovců. A také fakt, že obyvatelé Vítkovic protizákonné jednání, jehož jsou každodenně svědky, často neoznamují z obav, že je čeká následné „úřadování". Starosta obvodu i policisté ujišťují, že tomu tak není, a apelují na to, aby občané volali na tísňovou linku 158 třeba i anonymně.
6 fotografií

V Ostravě-Vítkovicích bijí na poplach. Do boje s drogami nasazen i Toxi tým

Ostravsko
Kriminalisté provedli tři domovní prohlídky v bytech v Jihlavě a v Havlíčkově Brodě. Prohledali i dvě garáže v Jihlavě. Zajistili předměty a chemikálie sloužící k výrobě drog, krystalickou látku a také finanční hotovost.
Při nočním zásahu chytili vysočinští policisté muže, který v Jihlavě vařil drogy. Spolu s ním dopadli i dalšího muže a ženu, kteří od něho drogy kupovali a prodávali dál. V noci z pondělí 18. září na úterý zadrželi muže a ženu na různých místech v Havlíčkově Brodě a Brně. Zákroky probíhaly v zábavním podniku, v bytě, na ulici a autobusovém nádraží.

Policejní zásah na Vysočině: muž vařil pervitin v garážích v Jihlavě

Zločiny a soudy
Fentanyl je aktuálně nejzhoubnější drogou v USA. Před nedávnem zabila ročního chlapce, tři další děti skončily v nemocnici
Nejzhoubnější současná droga ve Spojených státech amerických znovu zabíjela. Zbytky syntetického opiátu fentanylu podle policie způsobily smrt ročního chlapce v soukromé školce v New Yorku. Podle čerstvé studie stojí fentanyl za dvěma třetinami drogových úmrtí v zemi a velkou roli v tom hraje mexická mafie, neblaze proslulá díky druhé sérii seriálu Netflixu Narcos.

Zrádná drogová hrozba. USA šokovala smrt ročního chlapce, zabil ho fentanyl

Svět
Věznice Plzeň. Ilustrační snímek
V pátek startuje na Netflixu již sedmá řada populárního seriálu Nejdrsnější věznice světa, v němž se novináři nechávají dobrovolně zavřít do těch nejhorších zařízení na planetě a pak přinášejí divákům svědectví o tom, co se tam děje. V dílu, který je věnovaný věznici na Borech, hrají prim drogy. Vedení plzeňské věznice však upozorňuje, že jde o reality show, nikoliv dokument.
11 fotografií

Pervitinové vězení. Netflix v populárním seriálu představuje českou věznici Bory

Regiony
Věznice Plzeň, ilustrační foto.
V pátek startuje na Netflixu již sedmá řada populárního seriálu Nejdrsnější věznice světa, v němž se novináři nechávají dobrovolně zavřít do těch nejhorších zařízení na planetě a pak přinášejí divákům svědectví o tom, co se tam děje. V dílu, který je věnovaný věznici na Borech, hrají prim drogy. Nicméně vedení plzeňské věznice upozorňuje, že jde o reality show, nikoliv dokument.
11 fotografií

Bory na Netflixu. V seriálu Nejdrsnější věznice světa se objeví i ta plzeňská

Plzeňsko