ŠTÍTEK: Dubno

Hasička Zuzana Tomková. Foto se svolením Zuzany Tomkové
/FOTOGALERIE/Že se jednou stane hasičkou, věděla už jako dítě. „Pocházím z Velešína, který leží kousek od Českého Krumlova. Bydleli jsme hned vedle hasičárny. Když jsem každý den koukala na hasičská auta, tak mě to chytlo za srdce. Snila jsem o kariéře hasičky,“ vzpomínala Zuzana, jejíž mladší bratr studuje policejní školu a sestra je ještě na základní škole. Ve Velešíně se už jako dítě stala dobrovolnou hasičkou.
14 fotografií

Na závody trénuje v bundě, helmě a s dýchacím přístrojem na zádech

Hasiči
Přesně před 600 lety zahnal slepý hejtman Žižka u České Skalice křižáky na úprk
Katolické vojsko schované v jeskyních ze zálohy napadlo své protivníky. Válečný ryk, vozová hradba v akci, sténání zraněných a nakonec úprk poražených „křižáků” a radost vítězných husitů vedených slavným slepým hejtmanem. Tak nějak to mohlo vypadat přesně před 600 lety na táhlém návrší výšiny u někdejší velkoskalické tvrze, kterému se dnes říká Koldovka. Anebo také o kousek jinde…
12 fotografií

Zapomenutá bitva. Před 600 lety zahnal slepý hejtman Žižka křižáky na úprk

Regiony
Ke střetnutí mezi Žižkovými husity a katolíky mělo dojít na táhlém návrší výšiny u někdejší velkoskalické tvrze, kterému se dnes říká Koldovka.
/FOTO, VIDEO/ Katolické vojsko schované v jeskyních ze zálohy napadlo své protivníky. Válečný ryk, vozová hradba v akci, sténání zraněných a nakonec úprk poražených „křižáků” a radost vítězných husitů vedených slavným slepým hejtmanem. Tak nějak to mohlo vypadat přesně před 600 lety na táhlém návrší výšiny u někdejší velkoskalické tvrze, kterému se dnes říká Koldovka. Anebo také kousek jinde…
12 fotografií

Přesně před 600 lety slepý hejtman Žižka zahnal u České Skalice křižáky na úprk

Náchodsko
Ilustrační foto.
Pravděpodobně spánek byl příčinou nehody, která se stala ve středu kolem šesté večer nedaleko obce Dubno na Příbramsku. Podle policistů přejela osmnáctiletá řidička s Citroenem do protisměru, kde se střetla s protijedoucím vozem Škoda řízeným devětašedesátiletým mužem. Oba aktéři utrpěli zranění a skončili v nemocnici.

Mladá řidička zřejmě usnula a v protisměru se střetla s dalším autem

Nehody
Sbírka pro Ukrajinu. Ilustrační foto
Sbírku určenou vojákům ukrajinské armády chystají v Uničově. Proběhne v sobotu 19. listopadu od 8.00 do 12.00 hodin a v pondělí 21. listopadu od 14.00 do 18.00 hodin v někdejším knihkupectví na Masarykově náměstí čp. 25. Potřeba jsou zejména potřeby osobní hygieny a trvanlivé potraviny.

V Uničově pořádají materiální sbírku pro ukrajinskou armádu

Olomoucko
Zvířátka z farmy Dubno u České Skalice potěšila klienty Sociálních lůžek a pacienty jaroměřské LDN.
Na Medarda naštěstí nepršelo, a tak se báječně vyvedla mimořádná akce v areálu jaroměřské nemocnice. Poděkování patří Farmě Dubno z České Skalice, která běžně pořádá akce a volnočasové aktivity pro děti, tentokrát však s několika svými svěřenci oslíkem Sylvrem, poníkem Kenym, rohatými kozami a ochotně a donekonečna aportujícím ovčákem Thorem dorazila do nemocnice v Jaroměři, aby potěšila klienty Sociálních lůžek a pacienty tamní LDN.
12 fotografií

FOTO: Osel, poník i kozy v nemocnici. Pacientům se vracely vzpomínky a úsměvy

Čtenář reportér
Cvičení krajské pořádkové jednotky Policie ČR v areálu bývalých kasáren v Rožmitále pod Třemšínem.
Cvičení krajské pořádkové jednotky se konalo v areálu bývalých kasáren v Rožmitálu pod Třemšínem. Zúčastnili se ho také studenti ze Střední zdravotnické školy Praha, Trivis Praha a Středního odborného učiliště Dubno, kteří byli u středočeské policie na praxi. Muži zákona v prostorách kasáren nacvičovali zásah proti možným scénářům narušení veřejného pořádku.
6 fotografií

FOTO: Demonstrace či technoparty. Policisté cvičili v kasárnách na rizikové akce

Příbramsko
Vánoční zoo se otvírá. Ilustrační snímek. .
Třetí prosincový víkend nabídne vánoční zoo, sváteční procházku, koncerty Pokáče, výstavy s vánoční tématikou, loutkové divadlo, adventní prohlídku kláštera, můžete se vydat z Trutnova na Hrádeček nebo třeba k Mořské transgresi. Rozhodně také nezapomeňte na vánoční nadílku pro zvířátka na farmě Dubno. Přinášíme vám další nabídku tipů a doufáme, že si vyberete!

Tipy na víkend: Vánoční zoo, Pokáč, výstavy i vycházka k Mořské transgresi

Cestujeme
Honička policie s řidičem kradeného auta.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pětatřicet kilometrů pronásledovala prvosledová hlídka příbramské policie řidiče v kradeném autě. Prchající řidič s policisty v zádech dojel z Příbrami až do Řevnic. Na to, jak divoká sedmnáctiminutová honička byla, skončila poměrně poklidně. „Po riskantní a agresivní jízdě řidič raději sám zastavil: vyhodnotil, že by policistům neujel,“ uvedla v úterý policejní mluvčí Vlasta Suchánková ke stíhací jízdě, při níž vše běželo na doraz: motory i tachometry.
7 fotografií

S kradeným autem muž divoce ujížděl policistům: pětatřicet kilometrů

Zločiny a soudy
Nehoda na sněhu. Ilustrační foto.
Příbramští policisté řešili v poslední době několik dopravních nehod. U jedné z nich, která se stala v katastru obce Milín, dosahovala škoda výše 130 tisíc korun. „Jednatřicetiletý řidič po projetí zatáčky dostal na zasněženém povrchu vozovky s vozem smyk, vyjel vpravo mimo komunikaci, kde bokem narazil do závory železničního přejezdu, následně vjel na kolejiště,“ popsala nehodu Monika Schindlová, tisková mluvčí příbramských policistů.

Nehody na Příbramsku: odmítl po karambolu dýchnout

Nehody
Ilustrační foto.
Není to moc hezké číslo. Policisté za rok 2020 totiž chytili téměř 700 opilých nebo zfetovaných řidičů. Tím posledním případem byl moment, kdy policejní hlídka v obzi Březnice zastavila pětatřictiletého řidiče. Nejprve mu dala dýchnout, zda před jízdou nepožil alkoholický nápoj. „Provedená dechová zkouška u něj byla negativní, pozitivní byl však test na drogy, konkrétně na metamfetamin,“ uvedla Monika Schindlová, mluvčí příbramských policistů.

Děsivá statistika: policisté letos evidují na 700 opilých či zfetovaných řidičů

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Bez velkých dramat se ve středních Čechách obešel silniční provoz v pondělí po ránu, kdy místy bylo možno možné očekávat problémy. Pro západní část kraje totiž vydali meteorologové výstrahu před ledovkou: namrzajícím mrholením či drobným deštěm, což by mohlo přinášet trable řidičům i chodcům. Počasí však bylo milosrdné, jako by i na ně dolehla blížící se atmosféra vánoční pohody. Možnost namrzajících srážek však není vyloučena až do očekávaného vánočního oteplení.

Očekávaná ledovka ranní komplikace v dopravě nepřinesla

Z okolí
Ilustrační foto.
Od středy 14. října platí ještě přísnější opatření mající za úkol zpomalit šíření koronaviru. Mimo jiné dochází i ke zrušení praktické výuky. Ředitelům škol některých studijních oborů to přidělává vrásky. Je totiž řada oblastí, kdy se výuka na dálku realizuje poměrně složitě, hlavně pak u učňovských oborů. Třebaže školy tuto zkušenost mají z jara za sebou, shodují se, že do optimální situace to má daleko.

Zákaz praktické výuky způsobuje některým oborům vrásky. Snad nebude trvat dlouho

Z okolí
Studentky aranžérství SOŠ a SOU Beroun Hlinky
Od středy 14. října platí ještě přísnější opatření mající za úkol zpomalit šíření koronaviru. Mimo jiné dochází i ke zrušení praktické výuky. Ředitelům škol některých studijních oborů to přidělává vrásky. Je totiž řada oblastí, kdy se výuka na dálku realizuje poměrně složitě, hlavně pak u učňovských oborů. Třebaže školy tuto zkušenost mají z jara za sebou, shodují se, že do optimální situace to má daleko.
9 fotografií

Zákaz praktické výuky způsobuje některým oborům vrásky. Snad nebude trvat dlouho

Berounsko
Ilustrační foto
Od dnešního dne platí ještě přísnější opatření mající za úkol zpomalit šíření koronaviru. Vedle hospod a restaurací a podobných podniků to navíc odnesou také školy. Počítá se totiž se zrušením i praktické výuky. Ředitelům škol některých studijních oborů to ale přidělává vrásky. Je totiž řada oblastí, kdy se výuka na dálku realizuje poměrně složitě, hlavně pak u učňovských oborů. Třebaže školy tuto zkušenost mají z jara za sebou, shodují se, že do optimální situace to má daleko – a situace je ještě bizarnější například u oborů, kde jsou žáci venku.

Zákaz praktické výuky způsobuje některým oborům vrásky

Mělnicko
V Příbrami se protestovalo u ředitelství pobočky státního podniku DIAMO proti záměru rozebírání hald po těžbě uranu.
/FOTOGALERIE/ Před ředitelstvím příbramské pobočky státního podniku Diamo ve středu 2. září protestovalo asi šedesát lidí z města a okolních vesnic proti možnému rozebírání odvalů po těžbě uranu. To má zajistit právě Diamo s tím, že část kameniva z hald by se mohla využít na plánované dopravní stavby, například jihovýchodní obchvat města nebo dokončení dálnice D4.
33 fotografií

Proti rozebírání hald přišlo v Příbrami protestovat asi šest desítek lidí

Příbramsko
Starosta Petrovic Petr Štěpánek a za ním halda hlušiny po těžbě uranu
Rozebírání hald po těžbě uranu na Příbramsku je citlivé téma především pro lidi, kteří žijí v těsné blízkosti těchto odvalů. Současný záměr likvidace hald bývalých uranových šachet 11, 15 a 19 po desítky let ovlivní život obyvatel obcí Brod, Bytíz, Dubenec, Dubno, Háje, Jerusalem, Konětopy, Lešetice a Žežice. Nejvíce postižená bude obec Háje, kam se bude veškerý odvalový materiál transportovat a kde vznikne jeden nový, centrální odval, dále obec Brod a Žežice, která jsou od haldy vzdáleny desítky metrů.

Pravdy a mýty o haldách na Příbramsku

Čtenář reportér
Koně. Ilustrační foto
V přírodní rezervaci Dubno u České Skalice se v sobotu koná další ročník koňských her. Zábava a podívaná bude pro všechny věkové kategorie. Na své si přijdou nejen milovníci krásných koní a zvířat, ale i široká veřejnost a kamarádi i obdivovatelé těchto vznešených zvířat.

Řechtání pobaví nejen koňáky

Náchodsko