ŠTÍTEK: Dunaj

Brána do Římské říše na Mušově u Pasohlávek. Archivní snímek.
Slavná římská veslice Danuvina Alacris zakotví již v pátek na Mušově. Její název v překladu znamená Živý Dunaj, přičemž se jedná o loď, kterou římské vojsko reálně užívalo zejména na Dunaji a Rýně, o čemž svědčí objevy jejich trosek z území Německa. Zájemci tak budou mít unikátní možnost navrátit se v čase zpět, prohlédnout si tuto skvostnou repliku a poznat její příběh.

Brána do Římské říše se otevírá. Mušov přivítá autentickou římskou veslici

Volný čas
Přírodní památka Klepec
/FOTO, VIDEO, TIP NA VÝLET/ Slouha, Fůra sena, Obří záda, Šplíchalův kočár a  Umyvadlo. Pro většinu lidí na první pohled jen nahodilá slova, pro obyvatele obce Přišimasy velmi známá jména. Nad její částí Skřivany se totiž tyčí vrch Klepec. Místo, které působí jako vystřižené z pohádek nebo fanstasy filmů, je významnou přírodní památkou a v jeho lesích se skrývají žulové skály, jež nesou tyto názvy. 
26 fotografií

Podívejte se do pohádky. Lesy přírodní památky Klepec stráží mohutný Slouha

Volný čas
Raft Ferda pomalu vypouští duši. Dobrodruzi z Blanenska už čeří Dunaj v Srbsku.
/FOTO, VIDEO/ Velká voda za zády. Dunaj po vydatných bouřkách výše po proudu zase stoupá a dvojici dobrodruhů z Blanenska Zdendovi a Kurtovi se začínají na plavbě do Černého moře po dnech relativního klidu stahovat půlky. Do cíle jim chybí zhruba 1 300 kilometrů. Kromě plovoucích kmenů a větví jim dělá velké starosti jejich plavidlo. Raft Ferda za pár kaček toho začíná mít dost a neustále se vyfukuje. Vydrží?
24 fotografií

Raft Ferda pomalu vypouští duši. Dobrodruzi z Blanenska už čeří Dunaj v Srbsku

Blanensko
Setkání s prezidentem a nakládačka v klubu. Dunaj má švuňk, hlásí rafťák Slouka
/FOTO, VIDEO/ Neobyčejné dobrodružství Zdeňka Slouky z Blanenska pokračuje. Nafukovací raft za pár korun, pojmenovaný po býkovi Ferdovi z jeho bývalé farmy, ho společně s parťákem Kurtem Lockwoodem už dopravil z Blanska na soutok řek Moravy a Dunaje. V polovině týdne po několikadenním čekání na nižší průtok, pak dvojice konečně poprvé vplula na cestě k Černému moři do evropského veletoku.
19 fotografií

Setkání s prezidentem a nakládačka v klubu. Dunaj má švuňk, hlásí rafťák Slouka

Blanensko
Zmrzlina představuje ideální způsob, jak se zchladit během vysokých teplot.
Konzervativní vanilková, hříšná čokoládová, svůdná pistáciová či osvěžující mango. Tisíc lidí, tisíc chutí, přesto zmrzlina patří k nejoblíbenějším nejen letním pochoutkám. A jelikož teplé počasí udeřilo i na Liberec, zmrzlinové stroje jedou na plný provoz. Liberečané mají řadu možností, kde si dát tu svoji nejoblíbenější příchuť. Zjišťovali jsme pro vás zajímavosti, ceny i otevírací dobu oblíbených zmrzlinových zastavení.
16 fotografií

V zajetí rozpáleného Liberce? Dejte si sorbet či točenou, víme kde a za kolik

Liberecko
Iveta Miculyčová
Potkala ji smůla. Iveta Miculyčová si v tréninku zranila kotník a nemůže startovat v Budapešti na nadcházejícím druhém dílu olympijské kvalifikace. Bez účasti dvojnásobné mistryně Evropy a majitelky bronzu z mistrovství světa v disciplíně freestyle BMX se bude u Dunaje rozhodovat o finálové dvanáctce žen, které postoupí na hry do Paříže.
5 fotografií

Zranění před kvalifikací na OH. Miculyčová tím však o naději na Paříž nepřišla

Ostatní sporty
Jedno z nádherných městeček v údolí Wachau – Dürnstein.
Malebné středověké dolnorakouské městečko Dürnstein v oblasti Wachau roky řeší, jak rozmělnit davy přijíždějících turistů. Ročně jich sem ještě před covidem zavítalo až milion. Pomoci má sofistikovaný systém nových turistických tras, na které návštěvníky přivede bezplatný audioprůvodce. Projekt s názvem Besucherentzerrung Dürnstein vyšel na 1,7 milionu eur.

Dürnstein tíží turisté. Přelidněnému historickému centru mají ulevit nové trasy

Státy EU
Češi na mistrovství Evropy ve smíšené štafetě nezazářili
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ - Po loňské bronzové medaili na mistrovství světa v Budapešti ve smíšené štafetě se zdálo, že by čeští čtvrtkaři mohli zopakovat podobný kousek i letos. Jenže na mistrovství Evropy v Římě nemělo nově složené kvarteto Matěj Krsek, Lada Vondrová, Vít Müller a Barbora Malíková takovou formu a ani se na ně neusmála paní Štěstěna, jako loni u Dunaje.
12 fotografií

Mix v Římě na bronz nenavázal. Nikdo z nás neběžel dobře, říká Vondrová

Atletika
Provozní libereckého knihkupectví se stala Slavěna Horňáková. Věří, že síla obchodu tkví i v míření na regionální literaturu a podpoře regionálních autorů.
Stovky nových a starých příběhů, tisíce neprobádaných světů plných kouzel, dobrodružství a zážitků, které mohou čtenáři prožívat s hlavními hrdiny. A zatímco liberečtí knihomolové nedávno přišli o Podještědské knihkupectví, které bylo trvale uzavřeno, ikonické Knihkupectví a antikvariát Fryč s více jak třicetiletou historií nadále statečně vzdoruje úpadku knižního trhu a láká zákazníky nejen na letitou tradici a atmosféru.
11 fotografií

Jaroslav Fryč se vrátil do knižního světa. Ikonický obchod cílí na děti i region

Liberecko
Horečka, průjem a proražený člun. Dobrodruhy postavila na nohy česnečka od lidí
/FOTO, VIDEO/ Pánové Zdenda a Kurt odplouvají z Blanska do Černého moře. Všichni hejtři ukloňte se. Zdenda byl nejlepší farmář na okrese, teď bude nejlepší vodák. Umpa, umpa zpívejte hejtři, ale předtím se ukloňte. Umpa, umpa, šplouch, šplouch! Show bývalého farmáře Zdeňka Slouky z Blanenska a jeho parťáka Kurta Lockwooda pokračuje ve velkém stylu. Dvojice dobrodruhů vyplula v sobotu na obyčejném raftu za pár korun a s minimem vybavení. V plánu má prý dorazit až k moři. Jestli to tak skutečně bude a nejedná se jen o recesi, ukáží následující týdny.
10 fotografií

Horečka, průjem a proražený člun. Dobrodruhy postavila na nohy česnečka

Blanensko
Hladina Dunaje v Bavorsku nebezpečně stoupá.
V bavorském Pasově výrazně stoupla hladina Dunaje, která v úterý v poledne dosáhla takřka deseti metrů. Ve Švábsku policisté našli pohřešovanou ženu, která přes dva dny strávila v koruně padlého stromu, aby se před povodněmi zachránila, v Offingenu nadále pátrají po hasiči. Záplavy si dosud vyžádaly pět mrtvých. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck přislíbil obyvatelům postižených regionů na jihu Německa pomoc s obnovou. Bavorsko oznámilo, že prozatím uvolní na pomoc lidem a firmám 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč).
5 fotografií

Povodně v Německu mají pět obětí. V Pasově rychle stoupá hladina Dunaje

Státy EU
Německo trápí povodně
Dobrovolný hasič přišel v noci na dnešek o život při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku. Záplavy na jihu Německa i dnes působí komplikace v železniční, silniční i říční dopravě. Na některých místech během jednoho dne spadlo takové množství srážek, kolik běžně naprší během celého měsíce, informuje agentura DPA.

Německo trápí povodně. Při záchraně lidí v Bavorsku přišel o život hasič

Státy EU
Bývalý farmář Zdeněk Slouka připravuje cestu na raftu z Blanska do Černého moře.
/FOTO, VIDEO/ Z Blanska do Černého moře na raftu? Jen tak vlastními silami, s minimem vybavení a hlavně prakticky bez zkušeností s podobným výpravami? Délka plavby se blíží ke třem tisícům kilometrů, povede po různých řekách a přes několik států. To zní dost bláznivě. Přesně do takové akce se ale chce v sobotu prvního června dopoledne pustit společně s jedním parťákem Zdeněk Slouka, který se před časem objevil v televizní reality show Farmář hledá ženu. Od břehu se hodlá odrazit v centru Blanska v ulici Poříčí poblíž tamního autobazaru.
6 fotografií

Z Blanska až do Černého moře. Bývalý farmář popluje na raftu Ferda

Blanensko
Středisko volného času funguje pod různými názvy v Boskovicích už od roku 1959. Posledních padesát let sídlí v budově v ulici 17. listopadu.
/FOTO, VIDEO/ S novou knihovnou počítáme v budově bývalého Zemědělského zásobování a nákupu v ulici Kapitána Jaroše. A dětské Středisko volného času? To v budoucnu přesuneme ze zchátralého domu v ulici 17. listopadu do bývalého skladu civilní obrany v ulici Svatopluka Čecha. Ten opravíme a zároveň v něm bude fungovat školka. Takové plány má současné vedení Boskovic na Blanensku ohledně nových prostor pro dětské volnočasové aktivity.
7 fotografií

Středisko volného času? Boskovičtí ho plánují se školkou v bývalém skladu

Blanensko
Vizualizace budoucí podoby komplexu Dornych.
/VIZUALIZACE/ Projekt Dornych, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, získal na přelomu roku stavební povolení. Nabídne volně přístupný prostor lemovaný několika menšími budovami. Spodní podlaží nových staveb zaplní obchody a služby, ve vyšších patrech bude nájemní bydlení a kanceláře.
10 fotografií

Nový Dornych má povolení, nabídne obří kliniku. Bývalý Prior zbourají na podzim

Brněnsko
Památník Boty na břehu řeky Dunaj v Budapešti.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Co mají společného Budapešť, Čáslav a další města v České republice? Je to „Den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti“, který je připomínán 27. ledna. Pojďme si toto smutné výročí připomenout v maďarském hlavním městě u památníku Boty na břehu Dunaje, ve Velké synagoze a u Památníku obětem německé okupace.
32 fotografií

Den památky obětí holokaustu spojuje Budapešť, Čáslav a další města republiky

Čtenář reportér
Z mysliveckého plesu v Příbrami.
/FOTO, VIDEO/ Další víkend zimní sezony nabídne na Příbramsku i u sousedů ve středních Čechách desítky akcí, při kterých se bude nejen tančit na bálech a řádit na masopustech. A protože je čas především na zábavu v teple, můžete vyrazit na koncerty, metalové, rockové i popové, nebo na divadelní představení, na kterých vás čeká například setkání se slavným Čtyřlístkem, loupežníkem Sarkou Farkou nebo bezradnými striptéry. 
43 fotografií

Kam o víkendu: Příbramsko baví hudební parodie i bitvy v deskových hrách

Volný čas
5. ročník události Ještěd v trenkách.
Bez kalhot a trika a s úsměvem na tváři mrazům navzdory vyrazili druhou lednovou sobotu příznivci otužování zdolat  libereckou dominantu. Uskutečnil se totiž jubilejní 5. ročník události Ještěd v trenkách. Jeho účastníci si dali sraz na konečné tramvaje v Horním Hanychově. Teploměr ukazoval minus 2 stupně Celsia. Před samotným startem nesmělo chybět aktivační dechové cvičení.
18 fotografií

FOTO, VIDEO: V trenkách na vrchol! Ještěd přivítal partu otužileckých nadšenců

Liberecko
8. ročník tradičního Memoriálu Jáchyma z Hradce.
/FOTO, VIDEO/ Bez bázně a hany se ponořili první lednovou sobotu vyznavači otužování do vod Lesního koupaliště v rámci 8. ročníku tradičního Memoriálu Jáchyma z Hradce. Téměř čtyři desítky otužilců ponorem do vody o teplotě čtyři stupně Celsia tak uctily památku významného zemského úředníka z 16. století, který utonul v mrazivém Dunaji u Vídně, když se tam při povodni zřítil jeho kočár.
25 fotografií

Otužilci okusili vodu Lesního koupaliště. Za odvahu dostali perníkové medaile

Liberecko
Webrovkafest na Klučance 2023 trhal rekordy
V sobotu 18. 11. 2023 se uskutečnil 22. ročník charitativního festivalu na podporu dětí z dětských domovů Webrovkafest na Klučance, který opět přinesl nejen spoustu skvělé muziky, ale i rekordní výtěžek. To se podařilo nejen díky vyšší návštěvnosti než v minulých pocovidových letech, ale i dalším faktorům.
4 fotografie

Webrovkafest na Klučance 2023 trhal rekordy

Čtenář reportér
Webrovkafest na Klučance 2023
Blíží se dvacátý druhý ročník charitativního festivalu, jehož cílem je podpora dětí z dětských domovů. Webrovkafest na Klučance se uskuteční v sobotu 18. listopadu 2023 od 14:30 hodin v objektu Klučanky v Dědově u Teplic nad Metují.
5 fotografií

Webrovkafest na Klučance 2023

Čtenář reportér