ŠTÍTEK: Düsseldorf

Pohřeb legendy přerovského tenisu Petra Huťky, 29. května 2024, Přerov. Ctislav Doseděl
/ROZHOVOR/ Pět let trénovala tenisová legenda Petr Huťka bývalého 26. hráče světa Ctislava Doseděla. Byly z toho tři tituly na okruhu ATP, zápasy Davis Cupu či Světový pohár v Düsseldorfu. Zesnulá ikona přerovského sportu se netajila tím, že pro uznávaného trenéra a funkcionáře šlo o životní spojení. A stejně to má i Sláva Doseděl, který se ve středu přijel do rodného Přerova s panem Huťkou rozloučit. „Pokaždé, když v těchto dnech vstoupím na kurt, vybavuje se mi ve všech činnostech nebo cvičeních,“ přiznal 53letý účastník olympiády v Sydney.
89 fotografií

Životní hráč Petra Huťky Doseděl vzpomíná: Po prvním tréninku jsem čůral krev

Ostatní sporty
Elitní česká stolní tenistka Hana Matelová z Jankovic dosáhla o víkendu na svůj životní úspěch.
Velký úspěch slaví stolní tenistka Hana Matelová z Jankovic na Kroměřížsku. Se Slovenkou Barborou Balážovou se dočkaly v Manchesteru vůbec prvního titulu na turnajích WTT. Zkušená dvojice absolvovala v neděli na akci Feeder čtvrté finále na světových turnajích a velšsko-anglický pár Anna Hurseyová, Ho Tin Tin porazila 3:1 po prohrané první sadě (6:11, 11:7, 11:8 a 11:4).
7 fotografií

Stolní tenistka Matelová veze první titul z Manchesteru

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Letiště v Berlíně, Stuttgartu a Hamburku zrušila kvůli čtvrteční stávce bezpečnostního personálu všechny starty, další německé vzdušné přístavy odlety výrazně omezily. Protest zasáhl všechna velká letiště v Německu, jedinou výjimkou je Mnichov, který všechny spoje odbavuje podle letového řádu. Kvůli stávce musí s problémy počítat i čeští cestující, odřeknuta je dnešní linka mezi Prahou a Düsseldorfem.

Německá letiště ochromila stávka. Berlín, Stuttgart a Hamburk zrušily odlety

Státy EU
Trenér českých volejbalistek Jannis Athanasopulos
České volejbalistky ve třetím utkání na mistrovství Evropy podlehly v Düsseldorfu favorizovanému Turecku 1:3 a připsaly si druhou porážku. Svěřenkyně trenéra Jannise Athanasopulose sice dokázaly jako první na turnaji sebrat obhájkyním bronzu set, ale zápas prohrály 23:25, 20:25, 25:20 a 17:25. Gabriela Orvošová byla s 13 body nejproduktivnější českou hráčkou, v tureckém týmu vyčnívala autorka 24 bodů Ebrar Karakurtová.

Volejbalistky na ME sebraly tureckým obhájkyním bronzu set. Přesto opět prohrály

Ostatní sporty
Německá policie. Ilustrační snímek
Při explozi v panelovém domě v západoněmeckém Ratingenu nedaleko Düsseldorfu bylo zraněno deset hasičů a dva policisté. Uvedl to ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul. Někteří zranění bojují o život. Policie následně zadržela 57letého muže, který je spojován s výbuchem. V bytě, kde byl muž zadržen, bylo nalezeno tělo. Motiv útoku není znám, média s odvoláním na bezpečnostní úřady původně nevyloučila cílený útok na záchranáře, což ale policie zatím nepotvrdila.

Obytným domem v Německu otřásla exploze. Zraněno bylo 12 hasičů a policistů

Státy EU
Radost českých házenkářů
Čeští házenkáři postoupili na mistrovství Evropy. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého v předposledním z šesti utkání kvalifikace zvítězili v Estonsku 32:30 a po čtvrté výhře ve skupině stvrdili účast na šampionátu v příštím roce v Německu. Favorizovaní hosté v Tallinnu po celý zápas vedli, osmi brankami se blýskl nejlepší střelec Jakub Hrstka.

Čeští házenkáři stvrdili postup na ME. Tým si zaslouží oslavu, řekl kouč Sabaté

Házená
Letiště Václava Havla v Praze Ilustrační foto.
Výstražná stávka za lepší finanční ohodnocení ve čtvrtek 20. dubna ochromila provoz na třech německých letištích - v Hamburku, Kolíně nad Rýnem/Bonnu a Düsseldorfu. Dopady to má i na spojení s Českou republikou, zrušeny byly dvě linky mezi Prahou a Düsseldorfem. Desítky tisíc cestujících musejí s omezeními, zpožděními a rušením letů počítat i v pátek, kdy navíc plánují stávku ještě železniční a dopravní odbory EVG.
67 fotografií

Provoz na třech letištích v Německu narušila stávka. Lety do Prahy byly zrušeny

Praha
Zrušené lety na letišti v německém Düsseldorfu.
Varovná stávka odborů za vyšší mzdy v pondělí 27. února ochromila provoz na letištích v západoněmeckém Düsseldorfu a Kolíně nad Rýnem/Bonnu. Zrušeno bylo přes 300 letů a dalších několik desítek spojů bylo přeloženo na jiná letiště. Protest v obou směrech zasáhl i ranní a večerní linku společnosti Eurowings mezi mezi Prahou a Düsseldorfem.

Stávka odborů v Německu ochromila letecký provoz. Lety do Prahy byly zrušeny

Praha
Ilustrační foto.
Podle odhadu Institutu Roberta Kocha zemřelo letos v létě asi 4500 lidí v Německu na následky veder, napsal Donaukurier. Loni jich bylo 1900, předloni 3600. Léto 2022 bylo slunnější než dlouhodobý průměr a čtvrté nejteplejší od začátku vedení statistiky.

Od sousedů: 4500 Němců letos zemřelo horkem

Z okolí
Papoušci u německého nádraží.
Počet Alexandrů malých (Psittacula krameri) se svítivě zeleným nebo žlutým peřím a s černým límcem samečků v Německu odhaduje biolog Michael Braun, který se zabývá druhem Alexandrinus manillensis, aktuálně na 20 000, píše Donaukurier. Papoušci velcí 40–41 cm o váze zhruba 140 gramů našli u sousedů nový domov na starých vysokých stromech, často uprostřed velkoměst, zejména kolem Rýna, kde mají optimální podmínky.

Od sousedů: Papoušci se zabydlují v Německu

Z okolí
V Ostravě přistál Boeing 777-300ER společnosti Emirates. Letoun s registrací A6-EBR k nám divertoval z Varšavy.
Letiště Ostrava zažilo dnes, v neděli 9. ledna večer, nečekanou premiéru. Poprvé mošnovské přistávací a vzletové dráze přistál Boeing 777-300ER společnosti Emirates. Nešlo ale o žádnou pravidelnou linku z Dubaje, jak si mnozí regionální politici v minulosti přáli a dokonce i chvíli platili. Důvodem přistání letu EK177 z Dubaje do Varšavy byla mimořádná situace na varšavském letišti. 
25 fotografií

Nečekaná premiéra: Na letišti v Ostravě poprvé přistálo letadlo Emirates

Ostravsko
V Ostravě přistál Boeing 777-300ER společnosti Emirates. Letoun s registrací A6-EBR k nám divertoval z Varšavy.
Letiště Ostrava zažilo dnes, v neděli 9. ledna večer, nečekanou premiéru. Poprvé mošnovské přistávací a vzletové dráze přistál Boeing 777-300ER společnosti Emirates. Nešlo ale o žádnou pravidelnou linku z Dubaje, jak si mnozí regionální politici v minulosti přáli a dokonce i chvíli platili. Důvodem přistání letu EK177 z Dubaje do Varšavy byla mimořádná situace na varšavském letišti. 
25 fotografií

Nečekaná premiéra: Na letišti v Ostravě poprvé přistálo letadlo Emirates

Regiony