ŠTÍTEK: Eduard VII.

Joseph Wilson Swan ve své laboratoři.
Většina lidí se ve škole učila, že žárovku vynalezl Thomas Alva Edison. U nás víme i to, že mu s tím pomáhal Jára Cimrman, respektive že když ho Edison předběhl na patentovém úřadě, alespoň mu pomohl vylepšit objímku „pupíkem“. První veřejnou demonstraci Edison předvedl 22. října 1879 a žárovka svítila zhruba 13 hodin. Jenže s Edisonovým prvenstvím to bylo ještě trochu jinak. Už v roce 1850 začal na žárovce pracovat anglický fyzik, chemik a lékárník Joseph Wilson Swan.
6 fotografií

Nebyl to Jára Cimrman. Edisona předběhl při vynalézání žárovky šikovný lékárník

Zdraví
Zřejmě nejznámější karikatura odkazující k takzvanému Velkému zápachu v Londýně v létě 1858, který se společně s různými nemocemi šířil ze silně znečištěné řeky Temže
V létě před 165 lety Londýn drtil nesnesitelný zápach šířící se z Temže. Řeka byla plná splašků i mrtvol. Smrad byl tak velký, že se někteří lidé neudrželi a přímo v ulicích zvraceli či omdlévali. K takzvanému Shnilému létu přispěla paradoxně i technologická novinka dané doby - splachovací záchod. Vše vyřešilo až zbudování kanalizace.
11 fotografií

Lidé zvraceli v ulicích. Shnilé léto v Londýně měl na svědomí splachovací záchod

Svět
Prvotní verze státního portrétu Korunovace královny Viktorie od Franze Xavera Winterhaltera (1805-1873)
Před 185 lety, ve čtvrtek 28. června 1838, byla na britský trůn slavnostně uvedena královna Viktorie, za jejíž éry ovládalo britské impérium více než čtvrtinu zeměkoule. Kralování ji nebavilo, přesto se její epocha navždy zapsala do dějin pod názvem viktoriánská. Životem těžce zkoušená panovnice léta truchlila pro zesnulého manžela, současně si ale užívala fyzické lásky se svými dvěma sluhy. Málem tak rozvrátila svou říši.
20 fotografií

Královna Viktorie po smrti manžela ohrozila svou říši. Kvůli románkům se sluhy

Svět
Britská královská rodina na snímku z roku 2015.
Co a komu ve své poslední vůli odkázal princ Philip, manžel britské královny Alžběty II., který zemřel letos v dubnu, je tajemstvím. Podle více než stoleté tradice nebyl obsah testamentu zveřejněn, tajný bude po 90 let. Závěť je uložena v sejfu, jehož obsah byl rovněž tajemstvím. To už ale od konce minulého týdne neplatí. Strážce trezoru nyní odhalil, jaké dokumenty v něm lze najít.
32 fotografií

Co ukrývá jeden z nejtajnějších trezorů na světě? Jeho strážce konečně promluvil

Státy mimo EU
V Karlových Varech dělá ostudu chátrající hotel v městské části Hůrky.
Karlovarský kraj - Narušená statika, padající omítka, uvolňující se tašky na střeše. To jsou následky chátrání některých budov v Karlovarském kraji. Kam až to může vést, se nyní ukázalo v Mariánských Lázních, kde se zbortila část bývalého hotelu.

Spadnou další domy? Chátrajících budov není málo

Karlovarsko
Ilustrační foto.
Praha - Byla dvorním dodavatelem skla císaře Františka Josefa I., perského šáha Musaffereddina či anglického krále Eduarda VII. a přes 100 let se její výrobky, přezdívané sklo králů, objevují při těch nejslavnostnějších příležitostech aristokratů i jiných celebrit po celém světě. A právě sázka na exkluzivní ručně dělané výrobky pomohla sklárně Moser, jejíž zakladatel Ludwig Moser se narodil před 180 lety, 18. června 1833 v Karlových Varech, přežít i časy ekonomických krizí.

Výrobky firmy Moser si renomé skla králů drží již přes 100 let

Ekonomika
Australští rozhlasoví moderátoři Michael Christian a Mel Greigová
Londýn – Britská justice nebude stíhat dvojici moderátorů australské stanice 2Day FM, která loni zjišťovala podvodem stav hospitalizované těhotné vévodkyně Kate v londýnské nemocnici. Jedna zdravotní sestra z této nemocnice poté spáchala sebevraždu. Oznámila to dnes britská prokuratura.

Británie nestíhá australské moderátory ohledně oběšené sestry

Svět
Londýn /GRAFIKA/ – Princ Charles překonal rekord britské monarchie v délce čekání na trůn. Držitelem titulu „předpokládaný dědic“ trůnu je dnes přesně 59 let, dva měsíce a 14 dní, o den déle než jeho prapradědeček Eduard VII.

Princ Charles překonal rekord v délce čekání na trůn

Svět
Václav Klaus
Karlovy Vary – Kancelář prezidenta republiky požádala karlovarskou sklárnu Moser o výrobu státního daru u příležitosti návštěvy lotyšského prezidenta Valdise Zatlerse s manželkou. Ten bude v Česku pobývat ve dnech 30. a 31. srpna.

Sklárna vyrobila dar pro prezidenta

Ekonomika
Cena pro vítěze PGA European Tour 2010 v Čeladné.
Karlovy Vary – Kancelář prezidenta republiky požádala karlovarskou sklárnu Moser o výrobu státního daru u příležitosti návštěvy lotyšského prezidenta Valdise Zatlerse s manželkou. Ten bude v Česku pobývat ve dnech 30. a 31. srpna.

Sklárna vyrobila dar pro prezidenta

Karlovarsko