ŠTÍTEK: Edvard Beneš

Praha (24. 7. 2024) – Petiční stánek lidí protestujících proti vládě na Klárově.
Odstavené auto, které stojí na trávníku v parku na Klárově, co nejdříve zmizí. Slibuje to radnice Prahy 1 coby správce zdejšího veřejného prostoru. Neznámý pachatel podle jejího vyjádření auto umístil za petiční stánek, který sem byl nedávno přestěhován od Úřadu vlády ČR. Městská část usilující o odstranění vozidla je kvůli tomu v kontaktu s policií. A její představitelé netají, že se jim nelíbí ani samotný petiční stánek.
57 fotografií

Z Úřadu vlády na Klárov. Petiční stánek putuje Prahou a přitahuje problémy

Praha
Ilustrační foto.
/VIDEO/ Trvá to zhruba třicet minut, ovšem své kolo pak budete mít chráněno už napořád. Forenzní značení kol spočívá v nanesení unikátní technologie mikroteček s obsahem syntetického kódu DNA. Kolo bude zároveň opatřeno varovnou samolepkou, která už sama o sobě může případného zloděje odradit. Nechat si takto označit kolo může každý majitel jízdního kola starší patnácti let. Nejbližší termín je ve středu 24. července na služebně Městské policie Kladno na náměstí Starosty Pavla od 9 do 15 hodin. 

Přiveďte své kolo na Městskou policii Kladno. Opatří ho DNA proti zlodějům

Krimi
Stavba lávky přes Labe.
/VIDEO/ Těžká technika, pracovníci na plošině a stavební ruch na obou březích řeky Labe. Lávka přes řeku dostává reálné obrysy. V úterý přes poledne byl v akci na břehu u ústeckého krajského soudu velký jeřáb, na mostě se pracovalo z plošiny. Pěší museli po jedné straně mostu, chodník blíž k železničnímu mostu byl zavřený. Řidič musí přes Benešák pomaleji, na důležité silniční tepně je snížena rychlost. Směrem do centra nejde odbočit do Přístavní ulice. Uzavřen je spodní vjezd do garáží Zanádraží.  
16 fotografií

FOTO: Na Benešáku je živo, těžká technika v akci. Lávka přes Labe roste

Ústecko
Muzeum Hlučínska a vizualizace budoucího depozitáře.
Muzeum Hlučínska má málo místa pro uskladnění svých sbírkových exponátů. Uchovává je v nevyhovujících prostorách, které si navíc musí pronajímat. Problém by měl vyřešit nový depozitář. Objekt, který splňuje všechny současné požadavky, má jako novostavba vyrůst ve svahu vedle vlakového nádraží na pozemcích města. Obklopený bude zelení.
9 fotografií

Muzeum Hlučínska dostane nový depozitář pro své sbírky

Opavsko
Prodejna Action. Ilustrační foto
Action, evropský diskontní řetězec s nepotravinovým zbožím, otevřel minulý týden svou další prodejnu, tentokrát v České Třebové, což z ní činí celkem 71. prodejnu Action v České republice. Je však teprve třetí v Pardubickém kraji, po Pardubicích a Chrudimi. Obchod se nachází v ulici Doktora Edvarda Beneše.

Action otevřel prodejnu v České Třebové, je první na Orlickoústecku

Orlicko
Letec Otmar Kučera.
Generálmajor Otmar Kučera. Významného rodáka z Brna si dnes připomínáme jako hrdinu druhé světové války, ale i oběť poválečných perzekucí. Narodil se 13. července 1914 v Juliánově, dnes části Brna, v rodině klempíře. Po vyučení zámečníkem vstoupil do Vojenské letecké školy v Prostějově a roku 1935 nastoupil k Leteckému pluku 2 "Edvarda Beneše" v Olomouci.

Vzpomínka na Otmara Kučeru: Hrdina z Brna, který bojoval v RAF

Čtenář reportér
Výstava Armáda a všesokolské slety na Vítězném náměstí nabízí řadu málo známých informací i unikátních fotografií – to vše se zasvěceným komentářem jejího autora Michala Buriana a naznačením souvislostí.
Sedmnáctý všesokolský slet je minulostí. Do vzpomínek se přestěhovaly zástupy žen, mužů i dětí v cvičebních úborech či častěji v pestrých tričkách, vyznačujících příslušnost k Sokolu i ke konkrétním jednotám, které Pražané po celý sletový týden potkávali jak v ulicích metropole, tak třeba i v metru, tramvajích nebo autobusech. Sokolové o prodlouženém víkendu svůj slet završili a většina účastníků odjela – načež Deník zaslechl, že bez nich je Praha jaksi „prázdnější“.
47 fotografií

Sokol a armáda: Blízcí spojenci. Výstava odhaluje překvapivé vazby

Praha
Renovace slavné maringotky vyžadovala devatero řemesel.
Luxusní maringotka Cirkusu Kludský po více než roce restaurování opustila Ateliéry Bárta v Hořicích a vrátila se do severočeského Jirkova, který je spjatý s principálem Karlem Kludským. Od loňského února se na salonním voze pracovalo s přestávkami, během nichž se dohledával materiál na renovaci za téměř pět milionů korun. Restaurátoři a řemeslníci mu věnovali zhruba sedm tisíc hodin práce.
11 fotografií

Rok se salonním vozem Kludských: Devatero řemesel, problémy i radost

Jičínsko
Dobíjecí stanice pro elektromobily.
Novou nabíjecí stanici pro elektromobily uvedl v červnu do provozu třetí městský obvod. Nachází se na parkovišti před Multifunkčním areálem Škodaland a spravují ji Plzeňské městské dopravní podniky. Výnosy z jejího provozu půjdou do rozpočtu centrálního obvodu.

Plzeň má nové místo na dobíjení elektromobilů

Plzeňsko
Základní škola Edvarda Beneše v Opavě. Ilustrační foto.
V minulých dnech se na veřejnosti objevila anonymní petice, informující o podmínkách v ZŠ Edvarda Beneše. Názory, které jsou v ní uvedeny, označuje město Opava, které je zřizovatelem školy, za nepravdivé a hrubým způsobem poškozující školu i její ředitelku.

Město Opava se za svou základní školu jednoznačně staví

Opavsko
Trávníky ve Slaném.
/ANKETA/ Frekvence sekání trávy či ideální výška trávníků podél chodníků je předmětem vášnivých debat na sociálních sítích. Jeden tábor argumentuje množením klíšťat, nemožností ve vysoké trávě najít cokoliv, co do ní nedopatřením spadne, případně ztrácením se menších psích plemen. Druhá skupina se zastává pestřejšího života hmyzu i případných květin, větší vláhy a nežloutnutí trávníků. 
44 fotografií

Do jakého tábora patříte? Lidé opět řeší sekání či nesekání trávy nejen v Kladně

Kladensko
Nedostatek parkovacích míst v ulici Jasínkova a Interbrigadistů v Přerově pomohly vyřešit nové odstavné plochy.
Nová parkovací místa, která letos vznikla na několika lokalitách v Přerově, už mohou využívat řidiči. Od tohoto týdne slouží svému účelu odstavné plochy v Jasínkově ulici, které zvýšily přehlednost na komunikaci poblíž dětského hřiště a mateřské školy. Před kolaudací je i parkoviště v ulici Interbrigadistů a šoféři mohou zaparkovat také v ulici Jižní čtvrť IV. Kdy se Přerované dočkají výstavby dalších ploch?
10 fotografií

Parkoviště za bývalým Priorem už slouží řidičům. Kde jsou bolavá místa Přerova?

Přerovsko
Přílet ministra zahraničí Jana Masaryka do Prahy. Na snímku zleva: Jan Masaryk, Vladimír (Vlado) Clementis a generál Heliodor Píka
Před 75 lety, v úterý 21. června 1949 v 6:10 ráno, byl v plzeňské věznici Bory popraven vynikající československý voják a diplomat, generál Heliodor Píka. Zemřel, protože jako bytostný demokrat překážel komunistům toužícím po absolutní moci. Nenáviděli ho tak, že mu ani nedopřáli vojenskou smrt. Jeho život vyhasl na šibenici, přesto se podle svědků až do konce choval klidně a statečně. Bylo mu 51 let.
13 fotografií

Nejde o justiční omyl, jde o politickou vraždu, psal před popravou Heliodor Píka

Historie
V Plzni se koná pátý festival streetartového festivalu WALLZ.
V pondělí 17. června odstartoval v Plzni pátý ročník mezinárodně uznávaného streetartového festivalu WALLZ no.5. Do pátku 21. června hostí západočeská metropole sedm hvězd světové graffiti scény, které je možné sledovat přímo při tvorbě na vytipovaných místech, mezi kterými jsou například fasáda bytového domu v Tylově ul., doudlevecký viadukt, schodiště v Aleji Svobody, stěna viaduktu U Prazdroje nebo povrch basketbalového hřiště v Manětínské ul.
40 fotografií

V Plzni se koná pátý festival WALLZ, rozzáří fasády domu nebo asfaltové hřiště

Plzeňsko
Preventistka Zdena Zítová a asitentka prevence kriminality Nataša Kroková u Městské policie v Ústí nad Labem připravují výuku dopravní výchovy na dopravním hřišti v Krásném Březně.
Vzhledem k slunnému počasí začínají strážníci ústecké městské policie více sledovat provoz na cyklostezkách. Kromě cyklistů je totiž využívají i ti, kdo tudy raději chodí po svých. Cyklohlídky městské policie už za sebou mají i první kontroly jízdních kol a cyklistů. Připomínají jim, že dodržování zákonů na cyklostezkách, stejně jako při jízdě na kole v silničním provozu má velký vliv na jejich vlastní bezpečnost.

Na cyklostezky v Ústí nad Labem už vyrazili uniformovaní strážníci na kolech

Ústecko
Maraton pro Charitu na Benešovce.
V pátek 10. května se uskutečnil na hřišti ZŠ Edvarda Beneše v Písku devátý ročník školního Maratonu pro Charitu. Akce se zúčastnili malí i velcí sportovci z celé školy a svým startovným – trvanlivou masovou konzervou – přispěli Charitě Písek, která se potýká s nedostatkem potravin pro své klienty, osamělé seniory, lidi bez domova nebo v hmotné nouzi.
6 fotografií

Na ZŠ E. Beneše běželi pro dobrou věc. Dohromady uběhli 921 kilometrů

Čtenář reportér
Odpolední dopravní provoz v okolí a na Benešově mostu v Ústí nad Labem.
/FOTO, VIDEO/ Uzavření Mostu Edvarda Beneše v Ústí nad Labem se dočkáme s nejvyšší pravděpodobností už letos během podzimu. S blížícím se termínem zahájení prací na rekonstrukci samotné se pomaličku začínají stupňovat i obavy místních řidičů z dopravního kolapsu. Stále častěji se také objevují neradostné vyhlídky z pekla na čtyřech kolech nejen v dopravě osobní, ale i v MHD.
15 fotografií

Ústečané očekávají podzim s obavami. Blíží se dvouletá uzavírka Benešova mostu

Zprávy
Další pražský bronz. Jak Češi zničili hajlující Němce
Praha se v roce 1938 dočkala druhého pořadatelství mistrovství světa. Zimní stadion na Štvanici prošel modernizací ve výši úctyhodných dvou miliónů korun. Bohumil Modrý a spol. pokořili poprvé v dějinách Američany, z celkového prvenství se však radovala Kanada. Domácím osobně fandil i prezident Edvard Beneš. Nad Československem i celou Evropou už se ale smrákalo, což ilustrovalo i hajlování německých hokejistů. To a mnohem více se dozvíte v druhém dílu tematického seriálu Deníku, který mapuje hokejové šampionáty na českém území. 
4 fotografie

Další pražský bronz. Jak hokejisté v roce 1938 zničili hajlující Němce

Hokej