ŠTÍTEK: Ekologický institut Veronica

Ilustrační fotografie.
/ANKETA/ Parné dny, při kterých se osvěží v novém bazénu, už vyhlíží Brňanka Eva Procházková. „Investovali jsme do něj hodně peněz, takže jinou dovolenou ani neplánujeme,“ zmínila. V souvislosti s vládními opatřeními se léto na zahradě podle prodejců bazénů oslovených Deníkem Rovnost připravuje strávit hodně Jihomoravanů. Vodohospodáři je ale nabádají, aby s pitnou vodou šetřili.

Napouštění bazénů je luxus. Vodohospodáři nabádají Jihomoravany, aby šetřili

Brněnsko
Ilustrační fotografie.
Parné dny, při kterých se osvěží v novém bazénu, už vyhlíží Brňanka Eva Procházková. „Investovali jsme do něj hodně peněz, takže jinou dovolenou ani neplánujeme,“ zmínila. V souvislosti s vládními opatřeními se léto na zahradě podle prodejců bazénů oslovených Deníkem Rovnost připravuje strávit hodně Jihomoravanů. Vodohospodáři je ale nabádají, aby s pitnou vodou šetřili.
17 fotografií

Napouštění bazénů je luxus. Vodohospodáři nabádají lidi, aby šetřili

Ekonomika
Vimperský zámek při nočním osvětlení.
Již podesáté se v sobotu 28. března od 20.30 hodin ponoří dvě vimperské památky do tmy a zhasne na nich noční nasvícení. Stane se tak u Vimperského zámku a Městské zvonice na Náměstí Svobody. Vimperk se tak opět po roce zapojí do celosvětové Hodiny Země 2020 a oslaví tak kulaté desáté jubileum v rámci této kampaně.

Vimperský zámek a zvonice zhasnou letos podesáté

Prachaticko
Hodina Země v Náchodě 2018
Česko se dnes mezi 20:30 a 21:30 podesáté zapojí do celosvětové akce Hodina Země za ochranu klimatu. Zhasnutím světel v bytech, ve firmách nebo reflektorů nasvěcujících památky mohou lidé a samosprávy upozornit na to, jak spotřebitelské chování ovlivňuje životní prostředí. Letos se v Česku plánuje akce zúčastnit více než 150 měst a obcí. Koordinuje ji Ekologický institut Veronica.
15 fotografií

Hodina Země v Česku: Večer zhasnou světla ve více než stovce obcí

Česko
Hodina Země 2018
Pražská Petřínská rozhledna, brněnský hrad Špilberk, radniční věž v Ostravě a stovky dalších objektů se v sobotu večer na hodinu ponoří do tmy. Veřejné osvětlení vypnou desítky obcí. Česko se tak zapojí do celosvětové akce Hodina Země, která má upozornit na nutnost společného postupu proti změně klimatu. Akce se v tuzemsku uskuteční podeváté.
7 fotografií

Při Hodině Země na ochranu klimatu zhasne i Petřínská rozhledna

Praha
Ilustrační foto
Břeclavsko – Sáhnout po balené či po sklenici kohoutkové vody? Jednoznačně pro druhou z možností jsou studenti hustopečského gymnázia Berenika a Tobiáš Oudovi. V pondělí odstartovali ekologicky zaměřený projekt, pomocí kterého se snaží upozornit své okolí, jak je balená voda neekologická. „Přesto ji v České republice nakupuje třiasedmdesát procent lidí," upozornili sourozenci z Morkůvek na Břeclavsku, kteří chtějí toto procento aspoň o trochu snížit.

Studenti hustopečského gymnázia mají jasno: jedině kohoutková

Břeclavsko
Takto například vypadala loňská Hodina Země v Náchodě. U nási není akce tak rozšířena. Ilustrační foto:Deník
Karlovarský kraj – Poslední březnovou sobotu se Česko připojí k celosvětovému happeningu Hodina Země. Také v našem kraji se zúčastní města a obce, památky, hotely i jednotlivci, kteří tím dávají najevo svou podporu ochraně životního prostředí. V době od 20:30 do 21:30 zhasnou světlo.

Ekologický happening zhasne světla

Z okolí
Brněnská radnice. Ilustrační foto.
Brno – Jako ve škole oznámkovaly ekologické organizace současné vedení Brna. Jak vypadá vysvědčení s netradičními předměty? Ovzduší ohodnotily stupněm dostatečný, dopravu dobrý až dostatečný, odpady chvalitebný až dobrý. Chování má brněnská radnice podle institucí Brno na kole, Ekologický institut Veronica, Rezekvítek, Nesehnutí a DejchejBrno chvalitebné.

Ekologické organizace známkovaly magistrát. Za oblast ovzduší dostal čtyřku

Brněnsko
Horní náměstí v Olomouci s Arionovou kašnou a Sloupem Nejsvětější Trojice.
Olomoucko – Vypnout televizi, počítač, osvětlení a být hodinu s rodinou po tmě, může být nakonec velmi příjemné. V Olomouci v sobotu ve 20.30 potemní centrum, včetně Sloupu Nejsvětější Trojice, zhasne i Velký Týnec či několik hospod v okrese. Celoplanetární akce má symbolicky spojit všechny, kteří chtějí dát najevo, že jim změna klimatu není lhostejná.

V Olomouci zhasne Trojice i kašny. Můžete se přidat

Olomoucko
Ilustrační foto
I letos se do události s názvem Hodina Země připojí dvě obce a jedno město z Bruntálska, jsou jimi Světlá Hora a Andělská Hora a město Horní Benešov.

Na hodinu zhasneme

Bruntálsko
Ilustrační foto
Řada míst po celé České republice se v sobotu 19. března od půl deváté do půl desáté ponoří do tmy. Jedná se o samosprávy, které se zapojily k iniciativě Hodina Země. Gesto má upozornit na klimatické změny. K akci se přidá i Opava.

Ve městech uhasne na hodinu osvětlení

Opavsko
Takovou značku mohou řidiči občas vidět u silnic. Nově je mají nahradit speciální značky se symbolem žáby.
Jižní Morava - Tisíce žab míří k rybníku u křtinského arboreta na Blanensku. Jejich cesta k vytoužené vodě však vede přes silnici. Pohled na obojživelníky se každé jaro naskytne řidičům, kteří tudy projíždějí. Někteří si už na to zvykli, mnozí však místem jedou poprvé. Kvůli vysoké rychlosti pod koly jejich aut zahyne mnoho těchto živočichů. 

Méně přejetých žab? Auta má přibrzdit symbol obojživelníka. Na nových značkách

Česko
Takovou značku mohou řidiči občas vidět u silnic. Nově je mají nahradit speciální značky se symbolem žáby.
Jižní Morava - Tisíce žab míří k rybníku u křtinského arboreta na Blanensku. Jejich cesta k vytoužené vodě však vede přes silnici. Pohled na obojživelníky se každé jaro naskytne řidičům, kteří tudy projíždějí. Někteří si už na to zvykli, mnozí však místem jedou poprvé. Kvůli vysoké rychlosti pod koly jejich aut zahyne mnoho těchto živočichů. Po dopravní značce upozorňující na zvýšený pohyb žab roky marně volali lidé z Ekologického institutu Veronica. „Několikrát jsme ji navrhovali, a ani jednou to nevyšlo," sdělil Mojmír Vlašín z institutu. Začátkem příštího roku se dočkají. Od ledna totiž začne platit nová vyhláška s víc než patnácti novými dopravními značkami. Správci pozemních komunikací pak budou mít deset let na to, aby odstranili staré značky.

Méně přejetých žab? Auta má přibrzdit symbol obojživelníka. Na nových značkách

Brněnsko
Jednorázové pleny jsou dnes populárnější, podle časopisu dTest je používá až 90 procent evropských rodin.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Látkové pleny známe z vyprávění našich maminek. Denně praly, žehlily, špinavými plenami byly zcela zavalené. I proto moderní matky častěji volí časově úspornější variantu v podobě jednorázových plen. Nasadím, sundám, zahodím. Ale i podle pediatrů by rozhodnutí, jaké pleny bude dítě nosit, nemělo být tak banální. Miminko v nich totiž stráví i dva roky života.

Boj o pleny. Látkové, nebo papírové?

Česko
Hnutí Duha představilo v pondělí nový projekt Česká divočina - seznamte se!, díky kterému budou Češi moci aktivně přispět k ochraně přírody.
Brno - Strávit týden v přírodě, nebo stopovat rysy a vlky. Hnutí Duha představilo v pondělí nový projekt Česká divočina - seznamte se!, díky kterému budou Češi moci aktivně přispět k ochraně přírody. Divočina, tedy území neovlivněné prací člověka, totiž umožňuje život ohroženým rostlinám i živočichům a zároveň podporuje regionální ekonomiku.

Hnutí Duha zve do divočiny. Pralesy pomohou přírodě i lidem

Brněnsko
Chrám sv. Barbory a jezuitská kolej v Kutné Hoře
Kutná Hora – Osvětlení kutnohorských památek dnes, podobně jako v minulých letech, na šedesát minut zhasne. Dominanty Kutné Hory potemní mezi půl devátou a půl desátou večer. Město se tak opět připojí k celosvětovému ekologickému happeningu pořádanému Světovým fondem na ochranu přírody s názvem Hodina Země.

Památky dnes potemní 
ve znamení ekologie, nastane Hodina Země

Volný čas
V Hostětíně slavnostně odhalili pamětní desku.
Hostětín – Pamětní desku připomínající návštěvu prince Charlese nově odhalili v ekologické vesnici Hostětín. Princ Charles, který je znám pro svůj zájem o ochranu životního prostředí na Slovácko zavítal přesně před pěti lety, přičemž navštívit i centrum Veronica.

V Hostětíně připomněli návštěvu prince pamětní deskou

Slovácko
Ilustrační foto.
Přikrmování ptáků v zimních měsících se před pár lety stalo velkou vášní pro Vladimíra Vaňka z Klepačova na Blanensku. Opeřencům, kteří neodletěli do teplých krajin, dává slunečnici. Přes zimu jí spotřebuje až padesát kilogramů. „Lidé ani netuší, kolik druhů u nás přezimuje. Všichni znají hlavně sýkorky, ale přilétají k nám i jiní," vysvětlil Vaněk, který si založil webovou stránku s vlastními fotografiemi ptáků.

Zbytky ze stolu do krmítek nepatří. Ptáky může zabít i zrnko soli

Bydlení
Ilustrační foto.
Jižní Morava, Vysočina /INFOGRAFIKA/ - Přikrmování ptáků v zimních měsících se před pár lety stalo velkou vášní pro Vladimíra Vaňka z Klepačova na Blanensku. Opeřencům, kteří neodletěli do teplých krajin, dává slunečnici. Přes zimu jí spotřebuje až padesát kilogramů. „Lidé ani netuší, kolik druhů u nás přezimuje. Všichni znají hlavně sýkorky, ale přilétají k nám i jiní," vysvětlil Vaněk, který si založil webovou stránku s vlastními fotografiemi ptáků.

Zbytky ze stolu do krmítek nepatří. Ptáky může zabít i zrnko soli

Jihomoravský kraj
Ilustrační foto.
Jižní Morava, Vysočina /INFOGRAFIKA/ - Přikrmování ptáků v zimních měsících se před pár lety stalo velkou vášní pro Vladimíra Vaňka z Klepačova na Blanensku. Opeřencům, kteří neodletěli do teplých krajin, dává slunečnici. Přes zimu jí spotřebuje až padesát kilogramů. „Lidé ani netuší, kolik druhů u nás přezimuje. Všichni znají hlavně sýkorky, ale přilétají k nám i jiní," vysvětlil Vaněk, který si založil webovou stránku s vlastními fotografiemi ptáků.

Zbytky ze stolu do krmítek nepatří. Ptáky může zabít i zrnko soli

Z okolí
Ilustrační foto
Brno – Prázdná nádoba od margarínu nebo igelitový sáček z obchodu. Takové věci nyní do tašky k PET láhvím pravidelně přidává Petra Kašparová z Brna a všechny je odnáší do žlutého kontejneru. „Zajímám se o ochranu životního prostředí a třídění odpadu je naprostý základ," uvedla Kašparová. Kromě láhví od minerálek nyní Brňané můžou třídit i ostatní plasty. Novinka platí právě dva měsíce.

Lidé nejvíc třídí fólie a obaly od kosmetiky

Brněnsko
Ilustrační foto.
Brno – Kam v centru Brna nejblíže pro česká rajčata? Co třeba na vlastní balkón? Jak si v paneláku zařídit zahrádku se dozví návštěvníci akce Den země. Program plný ekologických témat se letos poslední dubnovou sobotu po pěti letech přesouvá zpět na hrad Veveří, kde před lety začal.

Den Země míří za hradby. Poradí, kde sehnat kvalitní potraviny

Brněnsko
Ilustrační foto.
Zábřeh – Město Zábřeh se v sobotu 29. března připojí k celosvětové iniciativě Hodina Země, která symbolickým zhasnutím světel upozorňuje na stále nebezpečnější změny klimatu. V Zábřehu se tak od půl osmé do půl deváté večer ponoří do tmy budova zámku na Masarykově náměstí a Domu Pod Podloubím, kde sídlí místní muzeum.

Při Hodině Země v Zábřehu zhasne zámek i budova muzea

Šumpersko
Ilustrační foto.
Brno – Přesně dva týdny po spuštění webu mampripominky.cz, přes který se lidé mohou vyjádřit k aktualizaci územního plánu, uspořádali brněnští aktivisté v Uměleckoprů­myslovém muzeu v brněnské Husově ulici veřejnou debatu. Představitelé z občanských sdružení Nesehnutí, Brnění, Masarykova čtvrť, 4AM – Fórum pro architekturu a média a Čisté Tuřany přivítali v úterý skoro sto lidí.

Připomínky k atualizaci územního plánu? Brno jich dostalo už pět set

Jihomoravský kraj