ŠTÍTEK: ekonomika

Kamala Harrisová
Možná kandidátka demokratů na prezidentku USA Kamala Harrisová je vhodnějším kandidátem pro Evropu než nominant republikánů Donald Trump, jelikož je u ní nižší pravděpodobnost celních válek. Trumpovo zvolení by zřejmě přineslo vyšší inflaci. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Americké akciové trhy podle nich očekávají spíše vítězství Trumpa.
6 fotografií

Harrisová je pro Evropu lepším kandidátem než Trump, soudí analytici

Svět
Ilustrační foto
„Naše ekonomika plíživě přešla z tržní ekonomiky do ekonomiky silně závislé na dotacích,“ varoval nedávno prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala. Na tom, že dotace mohou být pro české hospodářství přínosem, ale skýtají v sobě i řadu rizik, se shodli i účastníci veřejné diskuse pořádané Sekcí hospodářské politiky HK ČR.

Jsou dotace motorem, nebo brzdou ekonomiky a podnikání?

Podnikání
Zleva poslankyně a jednička kandidátky hnutí ANO Klára Dostálová, předseda ANO Andrej Babiš, místopředseda ANO Karel Havlíček na tiskové konferenci po zveřejnění výsledků voleb do Evropského parlamentu ve volebním štábu hnutí ANO, 10. června 2024, Praha
Ve volbách do Evropského parlamentu v Česku výrazně uspěli populisté. Dokonce více než v jiných zemích. Velkou roli na tomto výsledku měla ekonomika, zejména pak dozvuky inflace nebo pokles reálných mezd. Ekonomové dokonce spočítali, kolik procentních bodů může stav ekonomiky populistům „bezpracně“ přinést. Ti čeští si mohli vylepšit volební výsledek o 3,1 procenta.

Špatná ekonomika nahrává populistům. Ekonomové spočítali o kolik

Ekonomika
Ženy pracující na stejných pozicích jako muži stále berou méně peněz. Ilustrační foto
Za stejnou práci méně peněz. Ženy pracující na stejných pozicích jako muži stále berou menší mzdy. Podle Eurostatu činí aktuální rozdíl v Česku 17,9 procenta. Změnit by to do tří let měla pro firmy s více než 250 zaměstnanci nová směrnice Evropské unie. Každoročně budou muset zveřejnit takzvaný report o tom, že rozdíly v příjmech mezi muži a ženami netrpí. Zaměstnavatelé s více než stovkou pracovníků budou muset obdobnou zprávu vydávat od roku 2031.

Rozdíly v příjmech mužů a žen jsou stále velké. Změnit to má nová legislativa EU

Česko a EU
Japoncům klesá počet obyvatel. Potkat v ulicích patnáctimilionového Tokia matku s dítětem je velká vzácnost.
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Potkat v ulicích patnáctimilionového Tokia matku s dítětem je velká vzácnost. Mně samotnému se to podařilo až třetí den pobytu v japonském hlavním městě. Třetina místních žen do třiceti let dítě mít nechce, mladí japonští muži se stále méně seznamují se svými protějšky, porodnost je nejnižší v historii, lidé starší 65 let tvoří třetinu společnosti, průměrný věk roste. Japonsko prostě stárne, a protože přistěhovalectví je pro zemi vycházejícího slunce prakticky tabu, počet jeho obyvatel se stále snižuje. 
14 fotografií

Japonci nemají děti, ubývá jich a stárnou. Zvládají to s úsměvem a ohleduplností

Svět
Staré Dillí je centrální historická část indického města Dillí. Dvacetimilionová metropole je chaotická, přelidněná a ne úplně čistá.
/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Indii/ Pro Evropu je rychle rostoucí demokratická Indie možností, kam stáhnout část investic z problematické Číny. „Nejsme ale tak naivní, abychom si mysleli, že Indie může nyní Čínu nahradit,“ uvádí ministr Jan Lipavský, který zemi v rámci své velké indopacifické cesty navštívil na konci týdne. Přečtěte si první díl seriálu S Deníkem na druhý konec světa.
21 fotografií

Indie, nejlidnatější země planety, se chce stát hlavní světovou velmocí

Svět
Dominik Stroukal
Patří mezi členy Národní ekonomické rady vlády (NERV) a experty, kteří na květnové tiskové konferenci představovali konsolidační balíček. Nyní je také spoluautorem dokumentu, jenž obsahuje sedmatřicet návrhů, které by měly přispět k oživení hospodářství. Dominika Stroukala jsem se proto ptala na stav české ekonomiky i na to, co třeba Poláci dělají lépe než my.
10 fotografií

Výpovědi bez udání důvodu jsou jen jedno opatření, říká Dominik Stroukal z NERV

Česko
Žáci 3. ročníku ekonomického lycea Obchodní akademie Vlašim před budovou České národní banky v Praze.
Žáci třetích ročníků vlašimské obchodní akademie navštívili pod vedením vyučujících ekonomických předmětů Lucie Neradové, Hany Jirouškové a Venduly Slosiarikové Českou národní banku v Praze. Exkurze se na začátku prosince konala ve dvou zábavně-vzdělávacích expozicích Lidé a peníze a Za měnou. V nich se žáci seznámili se světem ekonomiky a financí, získali informace o centrální bance a o zajímavostech české měny.

Do světa ekonomiky a financí pronikli akademici z Vlašimi v České národní bance

Čtenář reportér
Český prezident Petr Pavel navštívil Itálii
/ANALÝZA od zvláštního zpravodaje Deníku v Itálii/ Třídenní velkolepá oficiální státní návštěva prezidenta Petra Pavla je vyvrcholením námluv mezi Itálií a Českou republikou, pro kterou se Řím stává důležitým evropským spojencem. České a italské zájmy spojuje nejen společný zájem na pomoci Ukrajině, ale také podobně vyspělé a doplňující se ekonomiky.
11 fotografií

Itálie je novým spojencem Česka. Praha chce Římu pomoci i s migrací

Česko a EU
Javier Milei se stal novým prezidentem Argentiny.
Argentina má nového prezidenta. Muže, který prohlásil, že je společnost lepší bez vlády. Během kampaně se často objevoval s motorovou pilou, účesem jako Johny Cash a nápady, které by nenapadly ani Donalda Trumpa. Javier Milei je novým vůdcem 22. největší ekonomiky světa a nebojí se na první pohled podivných nápadů, jako je například zavření národní centrální banky nebo legalizace prodeje lidských orgánů.
5 fotografií

Argentina má svého Trumpa. Milei chce povolit prodej orgánů, za poradce má psy

Svět
Černý scénář v podobě citelného zdražování elektřiny a plynu se naplňuje
Česko se nemůže kvůli drahým energiím pouštět do dotačních závodů s Německem, vzhledem k velikosti ekonomiky by v nich prohrálo. Novinářům to v pátek řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zároveň uvedl, že české firmy mají jiné možnosti podpory, než je plošná kompenzace zdražení energií. Německá vláda ve čtvrtek oznámila, že tamnímu průmyslu poskytne úlevu až 12 miliard eur (přes 295 miliard korun) kvůli vysokým cenám elektřiny.
9 fotografií

Česko nemůže závodit s Německem v dotacích kvůli energiím, řekl Stanjura

Energie
Vizualizace z projektu.
Město Aš podalo na začátku srpna žádost o dotaci do výzvy Strategické projekty Karlovarského kraje Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST), a to na strategický projekt Vl:Aštovka. Jeho záměrem je ekonomicky pozvednout region a postupně transformovat ekonomiku, kterou ovlivnila těžba hnědého uhlí v kraji.

Město Aš žádá dotace na strategický projekt Vl:Aštovka

Chebsko
Bývalí studenti z Československa v Angole
Na terase luandského hotelu Presidente zněla v úterý odpoledne pouze čeština. A to přesto, že většina hostů recepce pořádané ministrem zahraničí Janem Lipavským byli Angolané. Angola je totiž zemí, kde zřejmě nejvíce obyvatel na africkém kontinentu mluví česky. Kdyby chtěl Lipavský pozvat všechny, musel by si pronajmout menší sportovní halu. Počet angolských studentů, kteří především v osmdesátých a devadesátých letech minulého století studovali na vládní stipendia v Československu a České republice, se podle odhadů pohybuje kolem tisíce.
16 fotografií

Angola mluví česky. Na rozdíl od Čechů totiž nezapomněla

Svět
Americký Senát schválil zákon o pozastavení platebního stropu
Americký Senát schválil zákon o pozastavení platnosti dluhového stropu USA, oznámily tiskové agentury. Prezident Joe Biden uvítal výsledek hlasování jako „velké vítězství amerického lidu“ a těší se, že zákon brzy podepíše. Bez tohoto kroku by federální vláda v pondělí přestala být schopna splácet své závazky, USA by tak byly poprvé v historii v platební neschopnosti.

Hrozba platební neschopnosti: Senát USA pozastavil platnost dluhového stropu

Svět
Vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací na MPO a pověřený ředitel agentury CzechInvest Petr Očko
Startupy mají v podnikatelském prostředí svůj smysl a přínos. Proto existuje řada cest, jak s jejich úspěšným růstem podnikatelům pomáhat. Jednou z nich je spolupráce se státní příspěvkovou organizací podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) ČR CzechInvest. O podpoře startupů mluvil v rozhovoru pro Deník Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací na MPO a pověřený ředitel agentury CzechInvest.

Petr Očko z CzechInvest: Startupy mohou přinést věci, co dosud neexistovaly

Příběhy a rozhovory
Jižní Korea dnes patří mezi dvacítku největších světových ekonomik a jedny z nejvyspělejších států světa
/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Vydělávají na české koruny v průměru hodně přes padesát tisíc měsíčně, mohou si za to koupit víc než v Praze, mají luxusní auta, nejlepší mobily, značkové oblečení, ale přesto nejsou často šťastní. Pracují do úmoru, nepěstují žádné koníčky, mnozí nemají ani tři týdny dovolené a povýšení pro ně často znamená chodit do práce i v sobotu. Řeč je o Jihokorejcích, jejichž země udělala za poslední desetiletí obrovský ekonomický skok a dnes patří mezi dvacítku největších světových ekonomik a jedny z nejvyspělejších států světa.
7 fotografií

Život v Jižní Koreji? Lidé pracují do úmoru. Nemají čas a chuť mít děti

Svět
„Ráda bych své znalosti a dovednosti prohlubovala dál, rozvíjela se a mohla i díky tomu pomoci ostatním,“ říká Barbora Prošková.
Vzhledově je tak křehká, že máte pocit, že ji sebemenší poryv větru odnese o kus dál. Na svých zádech ale umí unést mnoho lidského trápení. Někdy mi připomíná Atlase, který svými rameny drží nebesa. Ona se ale pod tíhou neprohýbá. Díky terapiím, kterými pomáhá ostatním, utváří i svět sama pro sebe. Barbora Prošková se po dvaceti letech ve školství rozhodla jít za svým snem. Zavřela dveře školních tříd a vydala se pomáhat lidské duši i tělu.
18 fotografií

Strach opustit po 20 letech práci ve škole mě držel na uzdě, říká terapeutka

Společnost
Ekonom Aleš Rod
„My se pořád divíme, že někde chybí peníze, ale přijde nám normální být součástí stínových transakcí, myslíme si, že neplatit daně je něco rebelského, protirežimního, ale to je největší mýlka,“ říká v rozhovoru pro Deník ekonom Aleš Rod, ředitel Centra ekonomických a tržních analýz a expert projektu Neviditelní. Zabývá se principy a dopady regulací, vlivem nástrojů fiskální politiky na veřejné finance, analýzou stínové ekonomiky a výzkumem v oblastech bankovnictví a ekonomie luxusu.

Čechům chybí daňový patriotismus. Může za to minulý režim, říká ekonom Aleš Rod

Ekonomika
Ilustrační snímek
Česká ekonomika bude v příštím roce stagnovat, hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o 0,1 procenta po letošním růstu o 2,4 procenta. Hospodářské oslabení způsobí zejména pokles spotřeby domácností v důsledku vysoké inflace. Růst cen by ale měl v příštím roce zpomalit na 9,7 z letošních 15,4 procenta. Ke dvěma procentům by se inflace měla vrátit v roce 2025. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí k vývoji ekonomiky na základě prognóz 16 tuzemských odborných institucí.
24 fotografií

Ekonomika bude příští rok stagnovat, inflace zpomalí, uvádí průzkum ministerstva

Ekonomika
Ilustrační snímek
Dividendy ze zisku zahraničních firem, jež investovaly v Česku, letos mizí za hranicemi v mnohem větší míře než loni. Zatímco za celý loňský rok si jejich zahraniční vlastníci odčerpali celkem 170,8 miliardy korun, jen za prvních devět měsíců letošního roku to bylo již 225,5 miliardy. „Za období leden až září 2021 bylo podle předběžných dat vyplaceno 146,3 miliardy korun,“ uvedla pro srovnání mluvčí České národní banky (ČNB) Petra Krmelová. Se započítáním posledního kvartálu letošního roku bude celková částka ještě o něco vyšší, přibližně čtvrt bilionu korun.

Z Česka letos odtečou tučné dividendy zahraničním firmám. Skoro čtvrt bilionu

Ekonomika
Lodní kontejnery v přístavu. Ilustrační snímek
Spojené státy přestávají považovat Rusko za zemi s tržní ekonomikou, oznámilo ve čtvrtek americké ministerstvo obchodu. Zrušilo tím status, který v posledních dvaceti letech omezoval možnost uplatnění antidumpingových cel na dovoz ruského zboží. Informovala o tom agentura Reuters. Mluvčí Kremlu toto rozhodnutí označil za pokračování tlaku, který západní země uplatňují vůči Rusku.
11 fotografií

Změna statusu. Rusko už není zemí s tržní ekonomikou, uvedly USA

Svět
Čínský prezident Si Ťin-pching byl potvrzen do funkce generálního tajemníka komunistické strany Číny na bezprecedentní třetí pětileté funkční období, 22. října 2022
Čínský prezident Si Ťin-pching byl potvrzen do funkce generálního tajemníka komunistické strany Číny na bezprecedentní třetí pětileté funkční období. Strana zároveň jmenovala nový sedmičlenný stálý výbor politbyra, v jehož čele stojí právě 69letý Si a v němž dominují prezidentovi spojenci. V širším 25členném politbyru chybí poprvé po 25 letech ženy, píší agentury. Analytici zdůrazňují, že Siho vítězství je výraznější, než se čekalo, a hovoří o ještě silnější koncentraci moci v rukou prezidenta.
6 fotografií

Třetí období. Si Ťin-pching zůstane v čele čínských komunistů dalších pět let

Svět