ŠTÍTEK: Electrolux

Střední škola elektrotechnická vyučuje obor servisní technik pro domácí spotřebiče.
/FOTOGALERIE/ V Česku je dlouhodobě znatelný nedostatek řemeslníků a opravářů. Chybí například servisní technici při poruchách domácích spotřebičů. Jako reakce na mezeru na trhu práce vznikl projekt Naučíme vás to opravit, který sdružuje několik středních škol a odborných učilišť. Mezi nimi je i Střední škola elektrotechnická v Ostravě s oborem servisní technik pro domácí spotřebiče.
15 fotografií

VIDEO: Oprava domácích spotřebičů? Ostravští středoškoláci se učí, jak na to

Ostravsko
Škola z Chomutova se zapojila do unikátního projektu Naučíme vás to opravit.
Střední odborná škola energetická a stavební z Chomutova chce přilákat studenty, kteří se zajímají o technické obory a zapojila se tak do projektu pod názvem Naučíme vás to opravit. Ve spolupráci s dalšími odbornými školami z různých koutů Česka reaguje na akutní nedostatek opravářů na trhu práce. Žáci se během studia naučí posoudit stav domácích spotřebičů jako jsou například pračky, myčky nebo kávovary, určit druh závady, její příčinu a spotřebič opravit.

Škola z Chomutova se zapojila do unikátního projektu Naučíme vás to opravit

Čtenář reportér
Miloš Kaláb je absolvent Slovanského gymnázia, ve Švédsku pracuje jako vývojář.
Olomouc, Stockholm – Proč Švédsko, když se do válek nemíchá, pomáhá uprchlíkům a je velice otevřené? Takové otázky se po pátečním odpoledni honily hlavou Miloši Kalábovi, jedenatřicetiletému rodákovi z Olomouce, který žije ve Stockholmu. Nedaleko místa, kde v pátek vjel vražedný kamion do lidí, donedávna pracoval. „Je to smutné," podotýká.

Olomoučan žijící ve Stockholmu: Po útoku se zvedla vlna solidarity

Olomoucko
Je stále více podniků, které dbají na zdraví svých zaměstnanců. Zřizují pro ně bio jídelny, poskytují nutriční poradce a zajišťují cvičení jógy. To má zlepšit kondici pracovníků a podnikům přinést lepší ekonomické výsledky, píše italský deník La Repubblica.

Zdravý životní styl zvyšuje produktivitu

Zdraví
Hugo Pavel s populárním rybářem Jakubem Vágnerem
Kladno – Předposlední lednový den uplynul rok od chvíle, co zemřel Hugo Pavel, bratr slavného spisovatele Oty Pavla. Na Štěpána 2014 jsme ještě připomínali jeho nedožité 90. narozeniny. Oblíbený Kladeňák odešel v roce 1981 do invalidního důchodu a převážnou část roku trávil na své milované chatě v Újezdě nad Zbečnem. Řeka, rybaření, chataření a především péče o odkaz bratra Oty mu naplňovaly veškerý čas.

Milý Hugo, ať Ti v rybářském nebi berou i zlatí úhoři

Kladensko
Výstava představí návštěvníkům historické předměty, které se pracovníkům Horáckého muzea podařilo nasbírat za posledních deset let. Je mezi nimi například portrét básnířky Elvíry Stárové nebo fotografie Nového Města z třicátých let.
Nové Město na Moravě - Téměř jedenáct tisíc nových inventárních čísel zaznamenalo Horácké muzeum za posledních deset let. Mnohé z předmětů, které se pracovníkům muzea v tomto časovém úseku povedlo získat, mohou návštěvníci shlédnout v rámci nejnovější expozice.
6 fotografií

Horácké muzeum ukazuje sbírkové přírůstky

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha – Předvánoční prodejní sezóna začala velké části obchodníků o měsíc dřív. Češi v obavách ze zdražení v posledních deseti dnech horečně nakupují, zejména elektroniku. Obchodům i e-shopům vzrostly tržby o desítky procent. Distribuce zboží jako jsou počítače a mobily kvůli vysoké poptávce krátkodobě logisticky zkolabovala. Vyplývá to z ankety mezi prodejci. Obchodníci a dodavatelé zdražením reagují na oslabení koruny po devizové intervenci České národní banky (ČNB) ze dne 7. listopadu.

Češi vzali obchody útokem. Vánoční sezóna začala o měsíc dřív

Ekonomika
Ilustrační foto
Praha - Dodavatelé bílé elektroniky již začali kvůli oslabení koruny zvyšovat ceny zboží. Lídři na trhu velkých domácích spotřebičů jako je Bosch, Electrolux, Gorenje, Mora a další v těchto dnech zdražují svoje prodejní ceny o pět procent, informoval o tom řetězec s elektronikou Euronics.

Dodavatelé bílé elektroniky zvyšují ceny o pět procent

Ekonomika
Ilustrační foto
Káhira, Hamburk - Současné nepokoje v Egyptě zřejmě přinesou další problémy egyptské ekonomice. Podle německé obchodní a průmyslové komory (DIHK) by nejnovější vývoj rovněž mohl zvýšit závislost země na zahraničních věřitelích. Negativní dopady se čekají zejména na turistický ruch, výpadky produkce však hrozí i v průmyslu.

Nepokoje v Egyptě budou mít negativní dopady na tamní ekonomiku

Ekonomika
Ilustrační foto.
Lublaň - Japonský výrobce spotřební elektroniky Panasonic Corp. koupí podíl 13 procent ve slovinské firmě Gorenje, která je jedním z největších výrobců domácích spotřebičů ve východní Evropě. Za podíl zaplatí deset milionů eur (258,8 milionu Kč). Japonská firma se tak snaží šířit svoji nabídku mimo oblast spotřební elektroniky a získat napojení na oblast východní Evropy, kde roste poptávka po spotřebičích. Gorenje ovládá českého výrobce varné a topné techniky Mora Moravia.

Panasonic koupí podíl 13 procent v majiteli české Mora Moravia

Ekonomika
Expozice s názvem Prababička v kuchyni představuje království hospodyněk z valašského maloměsta od první světové války do počástku šedesátých let minulého století.
Valašské Meziříčí – Kdo by si ze zvědavosti nechtěl potěžkat starou žehličku se zásobníkem na žhavé uhlíky, šlápnout na pedál šicího stroje, natlouci koření v hmoždýři nebo si z kuchařské knihy opsat recept na téměř zapomenuté domácí jídlo?

Prababička v kuchyni. Kredenc a to ostatní

Valašsko
Světoznámá architektka Eva Jiřičná ve Zlíně
Zlín – Po roce se do Zlína vrací multimediální festival Mixer, který představuje současnou tvorbu studentů vysokých škol. Od středy 17. listopadu až do soboty 20. listopadu se uskuteční řada workshopů, výstav, seminářů i večírků. Akce je určena nejenom pro studenty, ale také pro širokou veřejnost. Hlavní hvězdou sedmého ročníku, který opět pořádají studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, bude letos světově proslulá architektka Eva Jiřičná. „Studenti jsou naše budoucnost. Považuji za svou povinnost dát jim všechno, co jsem měla příležitost se naučit. Je to jedna z povinností, kterou dělám ze srdce ráda,“ řekla Jiřičná.

Studentský festival Mixer startuje už za týden, přijede Eva Jiřičná

Festivaly
Ilustrační foto
Prah - Myčky nádobí, které si v posledních letech pořizuje stále více českých domácností, nejsou zárukou kvalitního umytí nádobí. Ve zkouškách, které provedl spotřebitelský časopis Test, totiž dokázaly nádobí dobře zbavit nečistot jen čtyři modely z celkového počtu 38 testovaných myček.

Test: Většina myček nádobí dobře neumyje

Ekonomika
Nepříjemnou a pro některé pacienty i vysoce nebezpečnou salmonelózu se daří díky přísným normám dostat pod kontrolu.
České Budějovice - Nepříjemnou a pro některé pacienty i vysoce nebezpečnou salmonelózu se daří díky přísným normám dostat pod kontrolu. Jen zlomek kdysi běžně vysokého čísla vykazují čerstvé statistiky hygieniků.

Nové technologie zahnaly salmonelu na ústup

Česko
Podle výzkumu, který provedla společnost Electrolux, by domácnosti mohly ušetřit nejen peníze, ale i životní prostředí. Firma provedla výzkum, na základě kterého by lidé mohli ušetřit energii, vodu a omezit emise, kdyby staré spotřebiče vyměnili za nové.
VÝCHODNÍ ČECHY - Společnost Electrolux provedla výzkum, který ukazuje, že domácí spotřebiče hrají klíčovou roli v úspoře nákladů a mohou zmírnit nepříznivý dopad na životní prostředí. Studie firmy nazvaná Eco Savings Project zjistila, jaký bude pozitivní dopad na životní prostředí.

Ušetřete městu tisíce tun uhlíkových emisí ročně

Podnikání
Podle výzkumu, který provedla společnost Electrolux, by domácnosti mohly ušetřit nejen peníze, ale i životní prostředí. Firma provedla výzkum, na základě kterého by lidé mohli ušetřit energii, vodu a omezit emise, kdyby staré spotřebiče vyměnili za nové.
VÝCHODNÍ ČECHY - Společnost Electrolux provedla výzkum, který ukazuje, že domácí spotřebiče hrají klíčovou roli v úspoře nákladů a mohou zmírnit nepříznivý dopad na životní prostředí. Studie firmy nazvaná Eco Savings Project zjistila, jaký bude pozitivní dopad na životní prostředí.

Ušetřete městu tisíce tun uhlíkových emisí ročně

Podnikání
Ilustrační foto.
VÝCHODNÍ ČECHY - Společnost Electrolux provedla výzkum, který ukazuje, že domácí spotřebiče hrají klíčovou roli v úspoře nákladů a mohou zmírnit nepříznivý dopad na životní prostředí.

Vyměňte staré spotřebiče za nové

Podnikání
Ilustrační foto
Ve spolupráci se sdružením obrany spotřebitelů (SOS) přináší Deník pravidelně výtah z evropského varovného systému Rapex. Kompletní týdenní přehled najdete na internetové adrese www.spotrebitele.info. Výrobky zachycené v jiných evropských zemích se mohou objevit i na tuzemském trhu.

Nebezpečné výrobky

Moje peníze
Ilustrační foto
PRAHA - Evropané se shodnou, že nejhlučnějším místem v domácnosti je kuchyň, ve které lidé mají umístěnu velkou část svých domácích spotřebičů. Hluk má ale různé zdroje. Zatímco například ve Velké Británii zatěžuje ušní bubínky členů domácnosti většinou pračka instalovaná právě v kuchyni, z českých kuchyní se zase mnohem častěji než v ostatních zemích EU ozývají zvuky spojené s milostnými hrátkami, jak vyplývá z průzkumu společnosti Electrolux.

Nejhlučnější v domácnosti je kuchyň, pětina Čechů se v ní miluje

Česko