ŠTÍTEK: elektrárna

Etiketa piva Šlechtična
Vybrat peníze na nutnou opravu historické parní lokomotivy Šlechtična pomáhá i prodej pivního speciálu uvařeného v Plzni. Světlý ležák pojmenovaný stejně jako lokomotiva uvařil experimentální minipivovar Plzeňského Prazdroje Elektrárna, ochutnat v čepované podobě jej mohou i cestující na hlavním nádraží v Plzni. Kromě toho v Elektrárně pro pivaře připravili opět i letní speciál.

Na opravu Šlechtičny přispívá i prodej stejnojmenného piva z Plzně

Plzeňsko
Jaderná elektrárna Dukovany.
Je rozhodnuto. Největší zakázka v novodobých dějinách Česka – stavba nových jaderných zdrojů v elektrárně v Dukovanech – má svého vítěze. Dva bloky postaví korejská společnost KHNP, která podle vlády podala výhodnější nabídku než druhý finalista soutěže, francouzská společnost EdF. Stavba jednoho bloku vyjde na zhruba 200 miliard korun, dohromady tedy 400 miliard. Podle vlády je při stavbě dvou bloků cena výhodnější o 20 procent, než kdyby se stavěl jen jeden blok. V příštích pěti letech navíc začne jednání o dalších až dvou nových blocích v Temelíně. Deník.cz přináší hlavní otázky a odpovědi ohledně největší novodobé zakázky.

Dostavba Dukovan za 400 miliard: Proč vyhráli zakázku Korejci, jaká jsou rizika

Ekonomika
Infocentra v dukovanské a dalešické elektrárně lákají na prohlídky i letní soutěž.
Devět infocenter Skupiny ČEZ včetně infocentra Jaderné elektrárny Dukovany a Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice nabízejí po celý rok zážitky i vědomosti z fascinujícího světa energetiky. Jen v loňském roce je navštívilo více než 246 tisíc návštěvníků. O letních prázdninách přibude již tradičně lákadlo navíc: soutěž o skvělý dárek. Speciální kvíz s pěti otázkami na téma obnovitelných zdrojů energie a jaderné energetiky si tak mohou vyzkoušet i návštěvníci dalešické elektrárny a od 16. července i dukovanského infocentra.
7 fotografií

Infocentra v Dalešicích i Dukovanech lákají na letní soutěž

Čtenář reportér
Na střeše Magna Exteriors (Liberec) se staví fotovoltaika - podepsala 15letou smlouvu o dodávce energií z OZ (PPA) se společností Woodburn.
Magna Exteriors (Bohemia), která je součástí mezinárodní divize Magna International zaměřené na výrobu automobilových exteriérových dílů, uzavřela 15letý kontrakt se společností Woodburn Capital Partners na výstavbu a provoz fotovoltaické elektrárny (Power Purchase Agreement - PPA) pro svůj liberecký závod. Projekt, který realizuje česká firma Woltair, má být dokončen do září 2024.
5 fotografií

Obnovitelné zdroje dobývají Liberec. Na střeše Magny vyroste solární elektrárna

Liberecko
Znojemská ulice v Moravském Krumlově.
/VIDEO/ Plánovaná dostavba Dukovan ovlivní život v okolí elektrárny a zejména zatíží dopravu. Závozové trasy pro přepravu materiálu řeší kraj, Moravský Krumlov má jasno o svých požadavcích. Silnice totiž bude potřeba upravit tak, aby zvládly přepravu nadměrného nákladu i tisíců lidí navíc. K dopadům náročné stavby se mohou navíc lidé v těchto dnech vyjadřovat prostřednictvím dotazníků.
8 fotografií

Dostavba Dukovan. Krumlov chce opravit průtah a řeší i křižovatky v okolí

Znojemsko
Třeboradická trojčata.
Stejně jako loni i letos zaregistrovali ornitologové z ALKA Wildlife jedenáct párů kriticky ohroženého sokola stěhovavého na výškových stavbách, komínech a chladicích věžích, skupiny ČEZ. Ve Středočeském kraji se konkrétně jedná o Teplárnu Energotrans, dříve Elektrárna Mělník, a areál stejné společnosti v Třeboradicích. Na obou místech sokolí páry obývají budky na ochozech komínů.

Sokolí farma ČEZ: Zatím není jasné, kolik mláďat se rozletí do světa z Mělníka

Čtenář reportér
Výbuch v úterý krátce po 14. hodině otřásl domem na hranici obce Šonov u Nového Města nad Metují.
Dnes 26. června dopoledne na místě včerejšího výbuchu v rodinném domě probíhalo vyšetřování a hledání příčiny ničivé exploze. Vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi, že příčinou výbuchu mohl být zkrat, následné hoření a exploze lithium-železo-fosfátových (LiFePO4) článků v bateriovém úložišti. Systém fotovoltaické elektrárny byl zakoupen po částech a smontován samotným majitelem domu. Byl plně funkční od září 2023.
7 fotografií

Vyšetřovatelé pracují s verzí, že výbuch domu způsobil zkrat a exploze baterie

Krimi
Panely fotovoltaických elektráren jsou stále častěji osazovány na veřejné budovy.
Jablonec nad Nisou se připravuje na revoluci v energetice. Místní zastupitelé schválili založení spolku Planeta Jablonec – energetické společenství, které umožní sdílení elektřiny z obnovitelných zdrojů mezi městskými institucemi. Tento krok je reakcí na novelu energetického zákona Lex OZE II, která vstoupí v platnost v roce 2024.

Obnovitelné zdroje v Jablonci: Město zakládá spolek pro sdílení elektřiny

Jablonecko
Elektrárna Tisová
Letní odstávku tepla a teplé vody letos naplánovali jeho dodavatelé takřka přes celé letní prázdniny. Od 4. července do 19. srpna se odstávka dotkne postupně několika obcí na Sokolovsku i Karlovarsku. Společnost SUAS Teplárenská a elektrárna Tisová, což jsou dodavatelé, uvádějí jako důvod odstávky nezbytné plánované opravy a kontrolu technologického zařízení teplárenství před novou topnou sezónou. V době odstávky dojde k přerušení dodávek tepelné energie k vytápění a ohřevu teplé užitkové vody.
5 fotografií

Víme, kdy budete bez tepla. Dodavatelé zveřejnili kompletní seznam odstávek

Sokolovsko
Štěchovice – vodní elektrárna a přehrada na Vltavě.
Rozsáhlejší modernizační opravou prochází nyní přečerpávací vodní elektrárna Štěchovice II. Díky tomu, že je kvůli tomu odstavena z provozu, měl Deník možnost nahlédnout přímo do jejího nitra. Nejen do podzemní strojovny, která překvapí svou upraveností s barevným odlišením jednotlivých součástí zařízení, ale dokonce i do potrubí, které přivádí vodu přímo k turbíně. Tam se za běžných okolností nedostanou ani zaměstnanci společnosti ČEZ, která provozuje vodní elektrárny jak ve Štěchovicích, tak na celé Vltavské kaskádě.
51 fotografií

Odhalení podzemí ve Štěchovicích: kde voda roztáčí turbínu?

Praha
Stovky žlutých kvítků měsíčku lékařského se podařilo v uplynulých dnech prodat v Jaderné elektrárně Dukovany a přispět tak do celonárodní sbírky pro boj s rakovinou.
Stovky žlutých kvítků měsíčku lékařského se podařilo v uplynulých dnech prodat v Jaderné elektrárně Dukovany a přispět tak do celonárodní sbírky pro boj s rakovinou. Každoročním cílem sbírky, kterou pořádá Liga proti rakovině, je zvýšit informovanost o této nemoci a také získat prostředky na nádorovou prevenci, zlepšení kvality života onkologických pacientů, podporu výuky, výzkumu a vybavení onkologických center.
3 fotografie

Energetici z dukovanské elektrárny podpořili nákupem kytiček sbírku proti rakovi

Čtenář reportér
Ilustrační foto: větrná elektrárna
Téma výstavby větrných elektráren hýbe Strmilovem na Jindřichohradecku. Radnici se přihlásila další firma, která by u města chtěla postavit několik stožárů. Někteří obyvatelé ale záměr kritizují, argumentují možným zničením rázu krajiny, obávají se i hluku, vlivu na zdraví nebo snížení cen nemovitostí. Plusem jsou naopak nemalé finanční příspěvky provozovatele elektrárny do městské kasy nebo sekundární zdroj elektřiny pro občany.
8 fotografií

Větrníky rozdělují Strmilov. Kolem města by jich mohlo v budoucnu vyrůst až osm

Jindřichohradecko