ŠTÍTEK: elektrická zásuvka

Prodlužovací kabel zvládne elektroniku s nízkou spotřebou, jako jsou tablety, notebooky, lampy a chytré telefony
Také se vám zdá, že nové spotřebiče mají stále kratší a kratší kabely? Naštěstí existují prodlužovačky, které nám vyřeší nejen problém s krátkými kabely, ale i problém s nedostatkem elektrických zásuvek v domácnosti. Prodlužovací kabely však nejsou univerzálním řešením. Pokud je používáte špatně, mohou pro vás i vaši domácnost představovat bezpečnostní riziko. Podívejte se, které spotřebiče se nemají připojovat přes prodlužovačku a jak zacházet s prodlužovacím kabelem.

Které přístroje nepatří do prodlužovačky: I jindy dobrý pomocník může škodit

Domácnost
Štěnice patří mezi velmi odolný hmyz, který saje vaši krev, zatímco spíte.
Přebíhá vám mráz po zádech při představě, že je váš byt zamořený miniaturním hmyzem, který žije v každé skulině vaší domácnosti? Bohužel ani pravidelný úklid vám nezaručí, že se k vám domů nenastěhuje jeden z nejodpornějších a nejinvazivnějších druhů hmyzu, který bude v noci sát vaši krev. Jak poznat, že se k vám domů nastěhovaly štěnice, kde se schovávají a jak se jich co nejrychleji zbavit?
6 fotografií

Nejodpornější hmyz žije i v čisté domácnosti. Jak zjistit, zda ho máte v bytě

Domácnost
Při zařizování kuchyně hraje podstatnou roli rozmístění pracovních zón.
Ať už jste příznivci minimalisticky jednoduchého, nebo třeba romanticky rustikálního designu, stále platí, že vaše kuchyně je především pracovní prostor. A v něm byste měli mít vždy vše potřebné po ruce. Při zařizování proto hraje podstatnou roli rozmístění pracovních zón. Přinejmenším stejně důležitou jako vzhled kuchyňské sestavy.
10 fotografií

Ideální kuchyně? Nejdřív funkce, pak design

Domácnost
Ilustrační foto
Rychlost až 160 kilometrů v hodině. Deset míst v první třídě, 310 ve druhé, ale hlavně elektrické zásuvky pro notebooky či telefony, nízkopodlažní nástup, místa pro lidi na vozíku a bezbariérové toalety. Tak bude vypadat pět nových souprav typu push-pull, které České dráhy nasadí na čtvrtou nejfrekventovanější příměstskou trasu mezi Ostravou, Frýdkem-Místkem a Frenštátem pod Radhoštěm na konci roku 2020.
6 fotografií

České dráhy v regionu do tří let nasadí nejmodernější vlaky

Ostravsko
Wohnout - akustické turné.
Liberec - Jedna z nejznámějších českých rockových skupin, skupina Wohnout, začíná už druhou sezónu akusticky. S upraveným „unplugged" repertoárem přijede do libereckého Domu kultury, kde zahraje ve čtvrtek 9. března od 20 hodin.

Wohnout zazní akusticky již ve čtvrtek

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha - Změnit vánoční pohodu v otřesný zážitek na celý život dokážou nejen svíčky, které zůstaly bez dozoru, nebo prskavky nevhodně použité v těsné blízkosti vysoce hořlavých materiálů. Ohnivý živel může vyšlehnout i z míst, kde by to čekal málokdo, varují hasiči. Strašákem jsou podle jejich zkušeností elektrické dráty: nevhodně používané prodlužovací kabely pro vánoční osvětlení. Ano, i ony mohou způsobit požár, upozornil Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů.

Nečekané vánoční riziko: dráty elektrického osvětlení

Požáry
Sloup veřejného osvětlení. Ilustrační foto.
Praha – Neobvyklým způsobem odhalili strážníci z Prahy 15 šestatřice­tiletého muže figurujícího v databázi hledaných osob. Vedoucí kanceláře městské policie Irena Seifertová v pondělí připomněla, že strážníci nejprve mrkali na drát. Stalo se to v sobotu, kdy si během hlídkování v Pánkově ulici v Nedvězí na samém okraji metropole všimli neobvyklého doplňku sloupu veřejného osvětlení: vedly z něj dva slabé dráty, k nimž byla připojena nabíječka.

Hledaného našli díky drátu na lampě

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Praha - České dráhy nechají zrekonstruovat devět jídelních a devět lůžkových vozů. Hodnotu obou zakázek dopravce odhadl dohromady na 117 milionů korun, z toho 63 milionů připadá na modernizaci jídelních vozů. Ty by měly být předělány na kombinované vozy 1. třídy s kuchyní a bistrem. V tiskové zprávě o tom dnes informoval dopravce.

České dráhy chystají rekonstrukci jídelních a lůžkových vozů

Ekonomika
Ilustrační foto
Moravskoslezští záchranáři mají k dispozici nový sanitní automobil pro speciální transporty pacientů. Je určen pro zásah u pacientů s vysoce nakažlivými chorobami a u nemocných se selháním životních funkcí. Jako první v Česku má zcela oddělenou kabinu řidiče a ambulantní prostor. Vůz stál téměř šest milionů korun a záchranáři jej zaplatili ze státního příspěvku na krizovou připravenost. Sdělil to mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři v Ostravě mají sanitku pro speciální transporty

Zdraví
David s Lucií našli prázdné místo na trhu. Ručně vyrábí porcelánové vypínače a zásuvky.
Neveklov - Originální porcelánové zásuvky a vypínače firmy Mulier Davida Richtra 
z Neveklova, se staly vítězným projektem středočeského kola již šestého ročníku soutěže začínajících podnikatelů. David Richtr začal se svou životní partnerkou, keramičkou Lucií Javůrkovou před půl rokem v Neveklově ručně vyrábět unikátní keramické krabičky na elektrické zásuvky a vypínače.
11 fotografií

Keramické vypínače a zásuvky se vyrábí v Neveklově

Benešovsko
Celkem dvacet čarodějnic bojovalo v Mariánských Lázních u hotelu Krakonoš o přízeň zdejších hostů.
Mariánské Lázně - Organizátoři se chystají v příštím roce akci více zabezpečit. Celkem dvacet čarodějnic bojovalo v Mariánských Lázních u hotelu Krakonoš o přízeň zdejších hostů. Oslavu pálení čarodějnic však překazil vandal, který poškodil elektrické zásuvky.
44 fotografií

Vandalové narušili pálení čarodějnic

Chebsko
Pracovna v parku koncem dubna roku 2016 zahájí svoji třetí sezónu. Letos ji zájemci najdou na pozemku Přístavu 18600 v Karlíně.
Praha - Možnost zpříjemnit si pracovní den změnou prostředí nabízí zájemcům projekt Pracovna v parku. Místo vysedávání v kanceláři mohou svoji práci dělat uprostřed zeleně. Bezplatně je 
k dispozici lavice se stolem, přístup k internetu i elektrická zásuvka. Třetí sezóna začne pro pracovnu už brzy a opět bude stát na jiném místě, tentokrát 
v Karlíně přímo u Vltavy.

Místo kanceláře park, Pracovna letos zamíří do Karlína na břeh Vltavy

Praha
V Ústí nad Orlicí ve středu poprvé zastavil nový vlak InterPanter.
Orlickoústecko – České dráhy od 1. března nasadily na rychlíkovou linku Brno – Blansko – Svitavy – Česká Třebová – Ústí nad Orlicí – Pardubice – Praha další novou bezbariérovou jednotku InterPanter s klimatizací, WiFi nebo elektrickými zásuvkami pro napájení notebooků a mobilních telefonů. Do dvou měsíců budou na této lince vyměněny všechny staré soupravy novými InterPantery.

Ze Třebové, Ústí i Chocně do Prahy a Brna novými soupravami

Orlicko
InterPanter. Ilustrační foto.
Vyškovsko – Zastaralé vagony, nedovírající dveře v kupé, pískající světla a nefunkční topení. Přesně na tyto nedostatky poukazují v poslední době vlakoví cestující z Vyškovska. Do modernizace stávajících a nákupu nových vlaků investovaly České dráhy od roku 2008 asi čtyřicet miliard korun. Podle obyvatel se však peníze regionu asi vyhýbají.

Kvalitnější přeprava: vlak InterPanter pojede i přes Vyškov

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Praha - České dráhy plánují modernizaci dvanácti vagonů, které by měly na pražských příměstských linkách nahradit dosluhující pantografy. Za 102 milionů korun je obnoví společnost Pars Nova patřící do skupiny tuzemského výrobce kolejové techniky Škoda Transportation.

Dráhy modernizují vagony Posázavského pacifiku

Praha
Ilustrační foto
Praha - Patrové vagony pro pražské příměstské linky zmodernizuje pro České dráhy za 102 milionů korun společnost Pars Nova patřící do skupiny tuzemského výrobce kolejové techniky Škoda Transportation. V tiskové zprávě to dnes oznámily České dráhy. Celkem společnost revitalizuje dvanáct vagonů. Měly by získat nové sedačky, elektrické zásuvky nebo wi-fi připojení k internetu.

Patrové vagony pro příměstskou dopravu zmodernizuje Pars Nova

Ekonomika
České dráhy nasadily do provozu prvních šest ze 64 rychlíkových vagonů upravených pro potřeby vozíčkářů (na snímku z 1. dubna). Vozy jsou nasazovány údajně na více než 50 spojů denně.
Praha - České dráhy nasadily do provozu prvních šest ze 64 rychlíkových vagonů upravených pro potřeby vozíčkářů. Vozy jsou nasazovány na více než 50 spojů denně. Při dnešní prezentaci vozidel modernizovaných ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením to řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Pořízení 64 vozidel pro vozíčkáře oznámil dopravce v polovině loňského roku, přestavba má vyjít na zhruba 16 milionů korun.

První z 64 vozů vybavených pro potřeby vozíčkářů jsou v provozu

Ekonomika
Lamborghini Asterion.
Paříž/Praha - Italský výrobce supersportů Lamborghini přišel s prvním hybridním vozem - i když zatím jen v podobě konceptu. Asterion je takzvaný plug-in hybrid, lze jej tedy dobíjet z běžné elektrické zásuvky, a má demonstrovat technologie, které by Lamborghini mohlo využít v sériové výrobě. Vůz se představil na pařížském autosalonu.

Lamborghini má svůj první hybrid. Asterion se chlubí výkonem 910 koní

Auto
Svítidlo Sahara.
Praha – Česká obchodní inspekce (ČOI) nařídila stáhnout z trhu svítidlo Sahara, které se bez kabelu zapojuje přímo do elektrické zásuvky. Svítidlo bez návodu a uvedeného výrobce může svého uživatele i zabít. ČOI to dnes uvedla na svém webu a svítidlo nahlásila do evropské databáze nebezpečných výrobků Rapex.

Inspekce nařídila stáhnout z trhu svítidlo Sahara. Může i zabít

Ekonomika
Ilustrační foto.
Břeclavsko – Ve srovnání s krocením agresivních rváčů nebo hádkami kvůli botičkám na špatně zaparkovaných autech, působí ty zásahy podivně. Pro neznalého až vtipně. Vypojení ledničky, nastavení termostatu, výměna žárovky nebo komín ucpaný kočkou. To vše zaměstnává strážníky v břeclavském regionu. Často je k takovým případům přivolají starší lidé. Jde o zneužití práce městských policistů? Oni sami tvrdí, že nikoliv. Odmítavě kroutí hlavou také lidé pracující s penzisty.

Volají na tísňovou linku. Kvůli problémům s lednicí či světlem

Břeclavsko