ŠTÍTEK: Elizabeth Taylor

Režisér Filip Nuckolls.
V pátek 31. května od 19:30 hodin se na Komorní scéně Městského divadla v Mostě odehraje poslední předprázdninová premiéra.  Půjde o inscenaci slavného dramatu Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové? Ikonická hra zkoumající lidské emoce a vztahy líčí jeden bouřlivý večer v životě dvou manželských párů. Anotace mosteckého divadla láká na „ironický i empatický koncert pro čtyři hlasy“.
4 fotografie

Divadelní premiéra v Mostě: Vztahové drama jedné noci

Čtenář reportér
Vděčnost je dárkem pro obě strany, říká jazzman Laďa Kerndl.
/FOTO, VIDEO/ Jazzman Laďa Kerndl žije s manželkou Miladou na statku v Žernovníku na Blanensku. S přestávkami čtvrt století se plavil na zaoceánských lodích a s kapelou procestoval přes sto padesát zemí a ostrovů. Boxer Floyd Patterson, kosmonaut Ronnie Walter Cunningham nebo hollywoodská hvězda, herečka Elizabeth Taylor jsou osobnosti, se kterými se setkal.
21 fotografií

Vděčnost je dárkem pro obě strany, říká jazzman Laďa Kerndl

Z okolí
Berlínské muzeum vlastní busty Caesara a Kleopatry, u nichž je možné, že zobrazují skutečnou podobu antických milenců
Prastarý příběh charismatického římského vojevůdce a ctižádostivé egyptské královny nikdy nezapadne prachem. Uchvátil svět natolik, že dvojice antických milenců už po dvě tisíciletí představuje výzvu pro historiky a inspiraci pro umělce. A stejně tak dlouho lidi zajímá, jak Gaius Julius Caesar a Kleopatra VII. Filopatór vypadali. Technika poslední doby umí s rekonstrukcemi tváří slavných osobností divy. Na profilu PhotoshopSurgeon na YouTube se před časem objevila dvě zajímavá videa, která vytvářejí možnou podobu slavného páru.
6 fotografií

Nádherná Kleopatra a švihák Caesar? Toto by mohly být jejich pravé podoby

Věda
Diamand Black Orlov měl být dle známé pověsti původně součástí sochy hinduistického božstva Brahmá. Jenže v 19. století byl z monumentu ukraden a od té chvíle údajně přináší svým majitelům smrt.
Svou krásou ohromují celé generace, mnohdy ale mají krvavou minulost. Debaty v souvislosti s (ne)účastí slavného diamantu Koh-i-Noor na korunovaci britského krále Karla III. a královny chotě Camilly vyvolaly vzpomínky na další slavné šperky a klenoty, jejichž příběhy jsou nezřídka plné krve. Kvůli diamantům se i vraždilo a o některých špercích se zase říkalo, že jsou prokleté.
15 fotografií

Prokleté šperky s temnou minulostí: Kvůli diamantu Black Orlov umírali lidé

Svět
Kudy a kdy dál?!
Linec – Že stavba poslední části rychlostní silnice S10 Mühlviertlem nabírá kolem Rainbachu zpoždění, už náš web informoval. Teď jí hrozí další prodlení, píše Volksblatt.

Sousedé zdržují dálnici do Rakouska

Z okolí
Byl to Pavel, je to Dáša... (Erika Stárková)
/ROZHOVOR/ "Role Dáši a Pavla mi otevřely nové možnosti," říká jedna z letošních hereckých hvězd Letních shakespearovských slavností Erika Stárková, kterou proslavil seriál Most! Slavnosti v Ostravě i přes komplikace a nejistotu v posledních dnech a týdnech probíhají a právě populární "transexuálka Dáša" na nich ztvární hlavní roli vzpurné Kateřiny. 
21 fotografií

Erika Stárková, hvězda seriálu Most!, se v Ostravě předvede jako zlá žena

Volný čas
Manželé Taťána a Ondřej Gregor Brzobohatí.
Několik metrů nad zemí visí na dvou šálách žena a muž v bílém. Jejich pohyby jsou ladné, když společně tančí ve vzduchu. Jejich představení je dechberoucí. Figurami akrobatů jsou fascinované desítky dam v nádherných róbách a mužů v luxusních oblecích, sedících u bíle vyzdobených stolů v bývalé tovární hale. Úžasné akrobatické číslo je pouze začátkem. V brněnské Fait Gallery totiž právě startuje devátý ročník Plesu jako Brno.  
63 fotografií

Miss World se předvedla jako Marilyn. Hosty na Plesu jako Brno roztančil i Korn

Brněnsko
Proslulá čajovna Babington's Tea Room pod Španělskými schody
Milovníci čaje v italském Římě mají co slavit. Ačkoliv se v Itálii pije spíše káva, pro vyznavače čajových dýchánků existuje v centru hlavního města vyhlášená čajovna. Ta letos slaví úžasné 125. výročí. V tomto podniku si také v minulosti podávaly dveře i například herečky Audrey Hepburnová, Liz Taylorová nebo britská princezna Margaret. 
5 fotografií

Přežila obě světové války i krizi. Nejstarší čajovna v Římě slaví 125 let

Cestujeme
Testování na HIV. Ilustrační foto.
Česko patřilo k zemím s nižším výskytem nákazy HIV. Relativně dobrou situaci ale v posledních letech zhoršil prudký nárůst počtu nových pacientů. Odborníci poukazují na fakt, že strach z nemoci opadl a že se dokonce přestáváme chránit. Lidé totiž častěji spoléhají na nové léky, díky nimž mohou výrazně déle žít.
5 fotografií

HIV? Včasné testování vám zachrání život

Zdraví
Ilustrační foto.
Praha - Jeden z nejproslulejších snímků 20. století zachycující Marilyn Monroeovou s vlající sukní nad pouličním větrákem uvidí diváci na pražské výstavě jejího autora. Je jím americký fotograf a filmový producent Sam Shaw (1912 až 1999), který ji pořídil při natáčení jedné ze scén z filmu Slaměný vdovec (1954). Přestože od vzniku fotografie uplynulo přes 60 let, stále přitahuje pozornost.

Galerie ukáže snímky Sama Shawa včetně Marilyn s vlající sukní

Ostatní
Ilustrační foto.
Praha - Jeden z nejproslulejších snímků 20. století zachycující Marilyn Monroeovou s vlající sukní nad pouličním větrákem uvidí diváci na pražské výstavě jejího autora. Je jím americký fotograf a filmový producent Sam Shaw (1912 až 1999), který ji pořídil při natáčení jedné ze scén z filmu Slaměný vdovec (1954). Přestože od vzniku fotografie uplynulo přes 60 let, stále přitahuje pozornost.

Galerie ukáže snímky Sama Shawa včetně Marilyn s vlající sukní

Volný čas
Joseph Fiennes.
New York – „Nezáleží na tom, jestli jsi černý nebo bílý", tak zní část textu slavného hitu Black or White zesnulého zpěváka Michaela Jacksona. A jak se zdá, doslova se jím nechali inspirovat tvůrci chystané komedie britské satelitní stanice Sky Arts, kde byl do role Jacksona vybrán běloch – herec Joseph Fiennes. To ovšem vyvolalo ostré reakce a novou vlnu kontroverze kvůli obsazování černošských herců a všeobecně nedostatku příležitostí pro tvůrce jiné než bílé pleti.

Michaela Jacksona má hrát běloch. Stanice se ocitla pod palbou kritiky

Film a televize
Herečka Hana Maciuchová v Olomouci.
Praha /ROZHOVOR/ – Nesluší se prozrazovat u ženy věk, ale Hana Maciuchová na svých sedm křížků prostě nevypadá. Naopak, jako by se její věk zastavil tak před dvaceti lety. V autě si užívá rozkoš z jízdy v serpentinách, umí ocenit dobré víno 
a společnost a pořád se dokáže nadchnout pro radosti života. Pečlivě si je ale vybírá.  

Hana Maciuchová: Dárek? Odžít kus úžasného, vzrušujícího života

Divadlo
Uggie. Psí hvězda z filmu The Artist.
Los Angeles - Uhynul pes Uggie, který se zaskvěl v oscarovém snímku The Artist z roku 2011. Energický Jack Russell teriér měl rakovinu prostaty a dožil se 13 let, oznámil dnes podle agentury Reuters majitel psa.

Psí hvězda z filmu The Artist uhynula

Film a televize
Udo Kier.
Karlovy Vary, Praha /ROZHOVOR/ – Udo Kier. Jeden z nejlepších filmových upírů, německý rodák žijící v Kalifornii, jehož k rolím padouchů předurčují plovoucí oči a strnulý výraz, který zneklidňuje. Známe ho téměř ze všech filmů Larse von Triera, počínaje dramatem Prolomit vlny a konče Nymfomankou. Na karlovarský festival, kde byl jedním z letošních hostů, přivezl dvě novinky jiných režisérů: sci-fi Zero a hravou féerii Zakázaná komnata.

Udo Kier: Nehraj! řekl mi Lars von Trier

Film a televize
Britský herec Richard Burton.
Pontrhydyfen (Wales, Británie)/Praha - Hodně se psalo o jeho bouřlivém osobním životě, ale přesto zůstává Richard Burton hlavně jednou z velkých postav britského poválečného herectví. Světovou popularitu mu přinesla role řeckého imperátora Antonia v historickém velkofilmu Kleopatra s Elizabeth Taylorovou. Vrcholný výkon společně předvedli později ve filmu Kdo se bojí Virginie Woolfové. Jeho život, poznamenaný závislostí na alkoholu, skončil před 30 lety, 5. srpna 1984.

Před 30 lety zemřel britský herec Richard Burton

Film a televize
Kočka na rozpálené plechové střeše. Jitka Josková
Uherské Hradiště - Na začátku února měla ve Slováckém divadle premiéru inscenace Michala Zetela s názvem Kočka na rozpálené plechové střeše. Publikum ji přijalo nadšeně, divadelní kritik J. P. Kříž o ní dokonce napsal: „V Kočce na rozpálené plechové střeše jsem zhlédl přinejmenším pět výkonů na užší a další tři ve vedlejších rolích na širší nominaci na Thálii."

Kočka na rozpálené plechové střeše v mimořádné repríze

Volný čas
Kočka na rozpálené plechové střeše.
Uherské Hradiště - „Tak mě to dostalo, že nejsem schopný slova," prohlásil po sobotním představení ve Slováckém divadle asi pětadvacetiletý mladík. Co viděl? Premiéru slavného psychologického dramatu Kočka na rozpálené plechové střeše v režii Michala Zetela. A že bylo co obdivovat!

Slovácká scéna zabodovala skvělou premiérou

Volný čas
Kočka na rozpálené plechové střeše.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Slovácké divadlo připravuje na zítřejší večer velmi očekávanou premiéru. Jde o slavné psychologické drama Kočka na rozpálené plechové střeše. V titulní roli se představí Jitka Josková, v dalších pak Tomáš Šulaj, Klára Vojtková a další.
6 fotografií

Kdo zdědí miliony? Napínavá premiéra už zítra

Divadlo
Marylin Monroe
Los Angeles - Rentgenové snímky Marilyn Monroeové a její lékařské diagnózy z roku 1962 byly v Los Angeles vydraženy za 25.600 dolarů. O kupci podle agentury DPA není nic známo. Za tisícové sumy se prodaly také oblečení a fotografie herečky a dalších slavných osobností.

Rentgenové snímky Marilyn Monroeové vydraženy za 25.600 dolarů

Svět
New York - Popová hvězda Michael Jackson je letos znovu na čele žebříčku finančně nejúspěšnějších zesnulých celebrit, který sestavil časopis Forbes. Nahrávky mrtvého Jacksona, jehož loni odsunula na druhé místo herečka Elizabeth Taylorová, od loňského října vydělaly 160 milionů dolarů (tři miliardy Kč).

Michael Jackson vydělává i po smrti, údajně ze všech nejvíc

Svět
Ilustrační foto
Londýn - Šaty, v nichž se ve svých 18 letech poprvé vdávala americká herečka Elizabeth Taylorová, se včera ve Velké Británii vydražily za téměř 122.000 liber (3,7 milionu Kč). Informovala o tom agentura Reuters. Jde o šaty, v nichž si Taylorová brala dědice řetězce luxusních hotelů Hilton.

Svatební šaty Elisabeth Taylorové se vydražily za 3,7 milionu Kč

Svět