ŠTÍTEK: Enver Hodža

Tirana, hlavní město Albánie
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Když před 32 lety hráli českoslovenští fotbalisté v Tiraně naposledy, zdejší bída bubnovala do očí. Tehdy byla Albánie nuzným místem na zemi, ze kterého jste chtěli rychle zmizet. Přestože se v tomto balkánském státě od té doby téměř všechno změnilo, našinec má o něm stále mylné předsudky. Pravda, hlavní město je výkladní skříní, venkov je stále problematický, ale navštívit Shqipëri, zemi orlů, určitě stojí za to.
42 fotografií

Albánie z nefotbalové stránky: Kafe za deset korun, minisukně i nespočet bunkrů

Zajímavosti z fotbalu
Polský spisovatel Witold Szablowski.
Nejtěžší bylo uvěřit, říká polský novinář a spisovatel Witold Szabłowski, který si povídal s kuchaři světových tyranů o tom, čím je okouzlili. Co chutná  Pol Potovi a Idi Aminovi a čím naštvali kuchaři Fidela Castra, Saddáma Husajna či Envera Hodžu? Často neuvěřitelné odpovědi dává kniha Jak nakrmit diktátora, kterou autor představil o víkendu na Světě knihy.
6 fotografií

Zlaté hodinky, nebo provaz. Za obyčejnou polévku. I tak se vaří diktátorům

Literatura
Skanderbegovo náměstí ilustruje albánskou historii. V pozadí domy postavené Mussolinim za italské okupace doplňuje mešita z dob turecké nadvlády a pravoslavný chrám. V pozadí pak moderní výškové budovy. Socha Skanderbega vystřídala Hodžu, předtím Stalina.
/ANKETA/ Antické památky, drsné hory, prosluněné pláže, lahodná rakije a pohostinní lidé. Albánie už dávno není domovem gangů, mající nejhorší pověst v Evropě, ale oblíbeným cílem cestovatelů. Zapomenutý kout Balkánu se postupně mění. Staré mercedesy pomalu mizí, staví se nové silnice i domy. Okouzlující atmosférou na vás pak dýchne hlavní město Tirana. Ne nadarmo se o tento cíp země v minulosti vedly krvavé boje. 
48 fotografií

REPORTÁŽ: Albánie čeká na své objevitele

Cestujeme
Ilustrační foto.
Tirana - Desítky hnědých medvědů zavřených v klecích či uvězněných v řetězech slouží v Albánii k pobavení turistů nebo hostů v restauracích. Albánská vláda se ale nyní rozhodla proti této praxi bojovat. Podle sdružení na ochranu zvířat Four Paws žije v albánských horách více než 250 medvědů. Několik desítek, mezi 50 až 80, jich je ale v zajetí.

Albánie chce osvobodit své medvědy z řetězů a klecí

Svět
Papež František.
Tirana – Papež František dnes v Albánii ve své dosud nejdůraznější kritice islamistických extremistů ostře odsoudil zneužívání náboženství k ospravedlňování násilí. Na své první evropské cestě papež ocenil vzájemný respekt a důvěru mezi lidmi různé víry v této převážně muslimské zemi, která v době komunismu zažívala brutální útlak náboženského života.

Papež ostře odsoudil zneužívání náboženství k násilí

Svět
Ilustrační foto.
Vatikán - Hlava katolické církve tam v září vzdá hold těm, kdo strádali za komunismu. František to oznámil během dnešní tradiční modlitby Anděl Páně na svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Albánie byla desítky let jednou z nejizolovanějších zemí světa.

První cesta papeže Františka po Evropě povede do Albánie

Svět
Tisíce Albánců se stále skrývají před krevní mstou
ALBÁNIE - Ženy včerném truchlí nad ztrátou svých blízkých. Děti uzavřené před světem za vysokými zdmi svých domovů úzkostlivě přežívají ze dne na den. Bez vzdělání, bez kamarádů. Starší muži se procházejí městem, popíjejí kávu a kouří. Na tváři se jim občas zalesknou slzy. Vseverní Albánii žije vneustálém strachu a smutku několik stovek rodin.

Tisíce Albánců se stále skrývají před krevní mstou

Svět