ŠTÍTEK: Estonsko

Letní hudební festival v estonském hlavním městě Tallinn v roce 1994, kdy jej navštívilo asi 10 tisíc diváků. Konal se právě v době, kdy se z Estonska začala na základě rozhodnutí Borise Jelcina stahovat ruská vojska.
Estonsko si tento pátek připomíná 30 let od uzavření dohody o odchodu ruských jednotek ze země, kterou 26. července 1994 podepsali tehdejší ruský prezident Boris Jelcin a jeho estonský protějšek Lennart Meri. Poslední ruští vojáci opustili Pobaltí v srpnu 1994. Současné oslavy kalí revizionismus ruského prezidenta Vladimira Putina, který dlouhodobě zpochybňuje, že by předchůdce Ruska, Sovětský svaz, pobaltské státy někdy okupoval.
6 fotografií

Před 30 lety se pobaltské státy svobodně nadechly, Jelcin schválil stažení vojsk

Historie
Trenér FC Urartu Dmytri Gunko a útočník Ayoub Abou.
Sebevědomí a víra ve vlastní schopnosti jim nechybí. Fotbalisté arménského FC Urartu přicestovali do Ostravy ke čtvrtečnímu zápasu 2. předkola Konferenční ligy a poraženeckou náladou rozhodně netrpěli. Naopak. Na Baník si věří. „Víme, že nás čeká těžký zápas, ale společně jdeme vyhrát,“ ohlásil útočník Ayoub Abou, jenž má zajímavou minulost. Odpověď na otázku ohledně šestice hráčů s ruským pasem trenér Dmitry Gunko odbyl.

Rusové? Mluvme o fotbale, reagoval kouč Urartu. Posila byla v Realu a Barceloně

Chance Liga
Trenér Baníku Ostrava Pavel Hapal (vlevo) a Jiří Neček.
Byl na místě! Jednou v Estonsku, podruhé v Arménii, aby vysledoval soupeře a přivezl maximum informací. Po odvetě minulý čtvrtek Jiří Neček referoval Pavlu Hapalovi a jeho kolegům na Bazalech o FC Urartu, které postoupilo přes estonský Kalev a stalo se tak ve 2. předkole Konferenční ligy sokem fotbalistů Baníku Ostrava. Poznatek? „Mají výbornou zálohu,“ vypíchl pro Deník někdejší trenér Třince a donedávna asistent u A-týmu.
17 fotografií

Pozorovatel Baníku o Urartu: Výborná záloha i houževnatost. Co soudí Hapal?

Chance Liga
Baník se střetne s Urartu FC.
Prvním soupeřem fotbalistů Baníku Ostrava na evropské půdě po čtrnácti letech bude FC Urartu. Arménský celek potvrdil v 1. předkole Konferenční ligy proti estonskému Kalevu roli favorita, když po výhře v Tallinnu (2:1) ovládl po gólech Mikayela Mirzoyana v poměru 2:0 i čtvrteční druhý duel a postupuje. Baník začne dvojzápas doma příští čtvrtek (25. července), odveta se odehraje v Jerevanu o týden později (1. srpna).
11 fotografií

Bývalý hráč do Ostravy nepřijede, Baník začne boj o Konferenční ligu s Armény

Chance Liga
Z Mezinárodního festivalu pěveckých sborů na Pardubicku.
/VIDEO/ Na začátku července se v Pardubicích konalo bienále IFAS 2024 - Mezinárodní festival pěveckých sborů. Bylo to skvělé. Fotografie a videa, která jsou zde zveřejněna, jsou ze slavnostního zahajovacího večera a koncertu v sezemickém kostele, na kterém účinkoval Akademický soubor Technické university Lublin - Polsko; Komorní sbor Technické univerzity v Talinu - Estonsko; Moraviachor smíšený sbor, komorní smíšený sbor, ženský sbor - Česká republika.
26 fotografií

Mezinárodní festival v Pardubicích: V porotě zasedl i tajemník hvězdného zpěváka

Čtenář reportér
Zápas Tallinna Kalev - FC Urartu.
Fotbalisté Baníku Ostrava mají o něco jasněji o tom, na koho za dva týdny narazí ve svých prvních bojích v kvalifikaci Konferenční ligy. V úvodním zápase 1. předkola sice arménské FC Urartu prohrávalo na půdě estonského Tallinna Kalev, ale góly Edgara Movsesyana skóre otočilo a zvítězilo 2:1. Jméno soka se Slezané dozvědí definitivně za týden po odvetě v Jerevanu.

Soupeř Baníku v Konferenční lize? Přiblížil se Jerevan, Urartu uspělo v Estonsku

Chance Liga
David Lischka se vrátil po zranění.
/ROZHOVOR PŘÍMO Z POLSKA/ Chyba, snaha ji napravit, ale zranění, a díky tomu únik soupeře, který navíc skóroval. Moment z Plzně ze závěru sezony, jenž mají fanoušci Baníku Ostrava stále v živé paměti. Pro Davida Lischku, stopera a kapitána Slezanů, však jde o noční můru. Kromě zásahu domácích odkulhal ze hřiště a na zbytek sezony koukal z tribuny. „Bylo mi nanic,“ vybavuje si fotbalista v rozhovoru pro Deník v Polsku, který se do hry vrátil ve středu odehraných poločasem proti skotskému Dundee FC (0:3).
39 fotografií

Kapitána Baníku trápí opakovaný problém: Řešíme to, říká Lischka. Co návrat?

Chance Liga
Fotbalisté Baníku Ostrava (v bílém) v utkání 5. kola nadstavby proti Slovácku. Ještě před zápasem svůj postup do druhé ligy oslavili s fanoušky hráči B-týmu.
Fotbalisty Baníku Ostrava čeká ve 2. předkole Konferenční ligy protivník z Estonska či Arménie. Rozhodl o tom středeční los ve švýcarském Nyonu, který jim přisoudil lepšího z dvojice prvního předkola této soutěže JK Tallinna Kalev – FC Urartu. Ostravané, jejichž delegace byla losu přítomna na místě, začnou dvojzápas 25. července doma ve Vítkovicích, o týden později odehrají odvetu na půdě soupeře.
40 fotografií

Los Konferenční ligy: Baník pocestuje do Estonska, nebo Arménie. Začne v Ostravě

FORTUNA:LIGA
Ředitelka festivalu JKF, violistka Kristina Fialová a Igor Ardašef. Jihočeský komorní festival 2023.
Program v pořadí již 19. ročníku hudebního festivalu, v jehož čele stojí mezinárodně uznávaná česká violistka Kristina Fialová, bude v letošním roce skutečně pestrý. Osm koncertů včetně festivalového „prologu“ čeká posluchače v různých krásných prostorách napříč Jihočeským krajem a nabídne přední české umělce i zahraniční hosty z Estonska, Slovenska a Japonska.
7 fotografií

Jihočeský komorní festival přichystal pestrý program. Představí hudbu bez hranic

Táborsko
Jakub Pok
Už žádné nákupní seznamy, hledání zaparkovaného auta nebo otázek, co jsem to chtěl udělat. Vše si lze uložit do paměti, která funguje podobně jako sval. Dá se velmi dobře vytrénovat, i když si to mnozí nemyslí. „Znám tisíce lidí, kteří přišli k nám na kurz a zpočátku o sobě tvrdili, že mají katastrofální paměť, nejsou schopni si nic pamatovat nebo nepůjdou studovat vysokou školu, protože jim vždycky říkali, že jsou blbci a nemají na to. Je to jen o píli, ne o inteligenci,“ vysvětluje v rozhovoru respektovaný odborník v oblasti kognitivního tréninku Jakub Pok.

Mobil dětem do ruky nepatří. Sociální sítě ničí pozornost, říká trenér paměti

Česko
Unikátní ručně sestrojená zmenšenina trolejbusu Škoda 15Tr projížděla brněnskými ulicemi. Sestrojil jej Brňan Jakub Diviš. Trolejbus Škoda 15Tr zvolil proto, že jej považuje za unikátní model, který donedávna jezdil i ve Spojených státech amerických.
Unikátní ručně sestrojená zmenšenina trolejbusu Škoda 15Tr projížděla brněnskými ulicemi. Kopii v měřítku 1:13 sestrojil Brňan Jakub Diviš, pro kterého jsou trolejbusy celoživotní láskou. Miniatura navíc kromě toho, že vypadá zcela stejně jako originální model, dokáže stejně tak jezdit na elektrický proud. Nechybí ani detaily v podobě využitelných světel, couvání, či funkce otevírání dveří.
15 fotografií

VIDEO: Brněnský unikát. Miniatura slavného trolejbusu projížděla ulicemi města

Brněnsko
Okřešánek na mezinárodním festivalu v Belgii.
Ve dnech 28.3. – 2.4.2024 se Okřešánek zúčastnil mezinárodního velikonočního festivalu v belgickém městě Leuven. V letošním roce se jednalo již o 47. ročník s účastí tří belgických místních souborů a čtyř zahraničních souborů. Měli jsme možnost tančit společně se soubory z Belgie, Estonska, Španělska a Německa. Organizace festivalu byla naprosto skvělá, vše bylo dokonale naplánované.
3 fotografie

Okřešánek vystoupil na festivalu v Belgii. Představil i vozembouch

Čtenář reportér
Třebíčská otužilkyně Andrea Klementová s Českým pohárem v zimním plavání.
Andrea Klementová z Klubu ledních medvědů Třebíč zakončila letošní nebývale úspěšnou sezonu. Vrcholem bylo vítězství v Českém poháru v zimním plavání. Ten čítá přes dvacet závodů v ledové vodě, které se konají téměř každý víkend po celé republice. „Účastnila jsem se téměř každého závodu v sezoně až na pár výjimek – jeden týden jsem vyrazila na mistrovství světa do Estonska, jednou na mistrovství Evropy v Rumunsku a jeden víkend jsem strávila na horách,“ vysvětlila Klementová.
9 fotografií

Čím studenější voda, tím více bodů. Otužilkyně z Třebíče vyhrála Český pohár

Třebíčsko
Vagony použité při březnových deportacích lidí z Estonska, Lotyšska a Litvy na Sibiř v roce 1949
Krycí název Priboj dostal plán, který před tři čtvrtě stoletím spustil Sovětský svaz. Nechal deportovat přibližně sto tisíc lidí z pobaltských zemí na Sibiř, aby donutil ostatní obyvatele Estonska, Lotyšska a Litvy ke kolektivizaci zemědělství. Akce známá i jako březnové deportace byla brutální. Týkala se především žen a dětí. Všechny oběti cestu na Sibiř absolvovaly v nelidských podmínkách, v dobytčácích mnoho z nich zemřelo. 

Operace Priboj: Sověti naložili tisíce lidí do dobytčáků a převezli na Sibiř

Historie
Léky si lidé z Česka mohou vyzvednout na eRecept nově i v Lotyšku a Estonsku. Ilustrační foto: ČTK
/ANKETA/ Češi si mohou od minulého týdne vyzvednout léky na základě eReceptu vystaveného jejich českým lékařem v Estonsku a Lotyšsku. Dvě země z Pobaltí se tak přidaly k Chorvatsku, Polsku a Španělsku, kde služba funguje od loňského roku. Léky na eRecept si přímo v Estonsku na zkoušku vyzvedl radní Kraje Vysočina Jan Břížďala.

Zkusíte to také? Radní z Vysočiny si vyzvedl léky na eRecept v Estonsku

Pelhřimovsko
Praha 6 nechala odstranit sochu sovětského maršála Koněva z náměstí Interbrigády.
Rusko zahájilo trestní stíhání více než 50 politiků a úředníků z Česka, Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska kvůli odstraňování sovětských pomníků, tvrdí ruský zpravodajský kanál SHOT, který se odkazuje na své nejmenované zdroje. Z českých politiků začaly podle těchto informací ruské úřady stíhat starostu městské části Praha 6 Jakuba Stárka a jeho předchůdce Ondřeje Koláře kvůli odstranění sochy maršála Koněva v pražské Bubenči v roce 2020.
18 fotografií

Rusko zahájilo další stíhání pražských politiků kvůli Koněvovi, píší ruská média

Praha
Estonské město Narva po útoku. Budovy stále hoří
Americké a britské nálety na průmyslová centra během druhé světové války čelí v posledních letech často kritice jako „barbarské“ a „neopodstatněné“. Tato kritika ještě výrazně zesílila po napadení Ukrajiny Ruskem, kdy se stala součástí proruského výkladu historie, v němž Sovětský svaz vystupuje jako jediný skutečný osvoboditel střední Evropy. Stojí proto za připomenutí, že města ničily i sovětské nálety.
12 fotografií

Bombardování města Narva: Po nejničivějších náletech Sovětů padly tisíce budov

Historie
Markéta Davidová
Štafetový závod biatlonistek na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě vyhrály i přes nutnost dvou trestných okruhů a jedenácti dobíjení reprezentantky Francie. S odstupem více než osmatřiceti sekund dojely druhé Švédky, třetí místo berou nakonec Němky před překvapením závodu z Estonska. Česká čtveřice Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Jessica Jislová doběhla sedmá, když musela dvanáctkrát dobíjet a absolvovat dvě trestná kola. 

Zlato z biatlonové štafety jde do Francie. Češky dojely sedmé

Zimní sporty
Ukrajinský voják poblíž pozic proruských rebelů u Doněcku, ilustrační foto.
Estonsko, Litva a Lotyšsko se chystají na svých hranicích s Ruskem a Běloruskem postavit obrannou linii včetně stovek bunkrů. V pátek to oznámilo estonské ministerstvo obrany s tím, že ministři obrany tří pobaltských zemí podepsali příslušnou dohodu. Podnětem pro výstavbu obranných konstrukcí na hranicích je podle estonského ministra ruská vojenská agrese na Ukrajině.

Pobaltské země budují na hranici s Ruskem obrannou linii. Vzniknou stovky bunkrů

Státy EU
Ondřej Vorlíček.
Špičkoví squashisté ze čtyř zemí na mezinárodním turnaji přímo v centru Prahy! Tohle může nabídnout pouze Squash Haštal, který se u příležitosti oslav 25. narozenin rozhodl zorganizovat profesionální turnaj PSA mužů kategorie Closed Satellite. První ročník s názvem Flix City of Prague Open začne v pátek od 10:00 a hrát se na něm bude o tisíc dolarů. „Rádi bychom, aby se tento turnaj stal tradicí a mohli bychom připravovat také další jeho ročníky,“ prohlásil Jan Roll, trenér z klubu Squash Stará Praha, která celou akci organizuje.

V Praze na Haštalu odstartuje první ročník mezinárodního squashového turnaje

Ostatní sporty