ŠTÍTEK: Eurostar

Vůz francouzské policie. Ilustrační snímek
Na pařížském nádraží Gare du Nord ráno útočník pobodal šest lidí. Policie muže zadržela, je postřelený a v nemocnici bojuje o život, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin, který přijel na místo činu. Zraněné ošetřili záchranáři a jednoho převezli do nemocnice. Motiv činu zatím není jasný. Incident narušil železniční dopravu během ranní špičky.

Útočník na pařížském nádraží pobodal šest lidí. Policie ho zadržela

Státy EU
Ilustrační foto
Francie, Británie, Belgie a Nizozemsko se dohodly na zavedení zkušebních kontrol cestujících v mezinárodních vlacích Thalys a Eurostar. Zjišťovat totožnost pasažérů chtějí západoevropské země nejpozději od konce letošního roku, informovala agentura AFP s odvoláním na nizozemského ministra vnitra Jana Jambona.

Západoevropské země chystají kontroly pasažérů v rychlovlacích

Svět
Tragická srážka ultralightů u Dlouhé Loučky
Olomoucko – Tři letadla společně odlétala v sobotu z leteckého dne v Neředíně v Olomouci. Bezpečně ovšem přistálo jenom jedno. Dva ultralighty se ve vzduchu u Dlouhé Loučky na Olomoucku srazily. Jeden z pilotů nepřežil. Další dva zranění skončili po tragické a v Olomouckém kraji ojedinělé nehodě v nemocnici s vážnými zraněními.
2 fotografie

Tragická srážka ultralightů: letci, kteří přežili, se zotavují

Nehody
Ilustrační foto
Londýn - Zaměstnanci společnosti Eurostar, která zajišťuje železniční dopravu pod Lamanšským průlivem, vstoupili do stávky. Odborový svaz RMT ji vyhlásil kvůli tomu, že podle něj mají zaměstnanci špatné pracovní podmínky. Dopad stávky je ale omezený, dnes kvůli ní Eurostar zrušil pouze jeden pár spojů mezi Londýnem a Bruselem.

Zaměstnanci Eurostaru stávkují, dopad protestu je omezený

Ekonomika
Ilustrační foto
Londýn - Zaměstnanci železniční společnosti Eurostar, která zajišťuje dopravu pod Lamanšským průlivem, vyhlásili na sedm dní stávku. Konat se bude ve dvou vlnách od 12. do 15. srpna a od 27. do 29. srpna, uvedla dnes BBC. Odborový svaz RMT označil za důvod k vyhlášení stávky špatné pracovní podmínky zaměstnanců.

Zaměstnanci železniční společnosti Eurostar vyhlásili stávku

Ekonomika
Záchranáři ošetřují zraněného po explozích v bruselském metru.
Brusel  – Až 15 mrtvých a 55 zraněných, z toho deset kriticky, si podle nejnovější bilance vyžádala dnešní exploze v bruselském metru ve stanici Maalbeek, v jejíž blízkosti se nacházejí instituce Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na belgickou veřejnoprávní televizi RTBF. V centru Bruselu byly slyšet rovněž další menší výbuchy, které ale pravděpodobně byly kontrolované.

Při výbuchu v metru v Bruselu zahynulo až patnáct lidí, desítky zraněných

Svět
Ilustrační foto.
Brusel - Stávka zaměstnanců drah dnes ochromila železniční dopravu v Belgii. Nejpostiženější je jižní část země a metropole Brusel, informovala agentura DPA. Zrušena byla také řada mezinárodních spojů do Francie a Německa.

Železniční dopravu v Belgii ochromila stávka

Ekonomika
Klíčovou roli při reakcích na teroristické útoky v Paříži hrají internetové sociální sítě. Pařížané je například používají ke sdílení soustrasti.
Paříž - Klíčovou roli při reakcích na teroristické útoky v Paříži hrají internetové sociální sítě. Pařížané je například používají ke sdílení soustrasti, na síti Twitter pak lidé prostřednictvím hashtagu #PorteOuverte (Otevřené dveře) nabízeli ve svých domovech útočiště těm, kteří se ve francouzském hlavním městě ocitli v úzkých. Hashtagy #PrayForParis (Modlete se za Paříž) a #ParisAttacks (Pařížké útoky) zase slouží k vyjadřování solidarity, píše list Financial Times.

V reakci na útoky v Paříži hrají klíčovou roli sociální sítě

Svět
Ilustrační foto.
Brusel - Stávka železničářů dnes ochromila většinu vnitrostátní železniční přepravy v Belgii, protest se dotkl i mezinárodních spojů. Zrušena byla většina spojů vysokorychlostními vlaky Thalys z Bruselu do Paříže, vlaky společnosti Eurostar do Londýna jezdí až k belgické hranici v omezeném režimu, uvedla agentura AP.

Stávka železničářů narušila železniční přepravu v Belgii

Ekonomika
Ilustrační foto.
Calais (Francie) - Stovky nelegálních imigrantů se v noci na dnešek v oblasti francouzského přístavního města Calais opět pokoušely, mnozí z nich vícekrát, dostat z Francie do Británie tunelem pod Lamanšským průlivem. Francouzské ministerstvo vnitra podle webu stanice TF1 připustilo, že už dva měsíce registruje každou noc 1500 až 2000 takových pokusů. Zemřela přitom už desítka běženců. Některá britská média vyzývají Londýn, aby proti imigrantům poslala armádu.

Stovky imigrantů se opět snažily proniknout z Calais do Anglie

Svět
Ilustrační foto
Londýn/Paříž – Britské úřady posílí bezpečnostní kontroly v přístavu Dover poté, co se v úterý snažili migranti přebývající v severofrancou­zském Calais využít stávky trajektů a dostat se nelegálně do Británie. Informovala o tom dnes agentura AFP. Podle zpravodajského webu BBC Británie vytvoří také zcela nový tým pro boj s nelegální imigrací. Premiér David Cameron by chtěl posílit ostrahu i přímo na francouzském území.

Británie posílí bezpečnostní kontroly v přístavu Dover

Svět
Stávkující pracovníci trajektové přepravy dnes zablokovali francouzský přístav Calais.
Calais (Francie) - Stávkující pracovníci trajektové přepravy dnes zablokovali francouzský přístav Calais. Narušili námořní dopravu i železniční spojení mezi Francií a Británií pod kanálem La Manche, které provozuje společnost Eurotunnel. Podmořský tunel bude znovu otevřen ve středu. Zaměstnanci protestují proti restrukturalizaci trajektové přepravy MyFerryLink, která je divizí Eurotunnelu.

Francouzský přístav Calais zablokovala stávka, tunel byl uzavřen

Ekonomika
Londýn – Železniční dopravce Eurostar, nabízející spojení rychlovlaky mezi Londýnem a několika evropskými metropolemi, má novou přímou linku do jihofrancouzského Marseille. První vlak dnes podnikl téměř šestiapůlhodinovou cestu a do cíle podle jednoho pasažérů, který se svěřil na Twitteru, dorazil s pouhým osmivteřinovým zpožděním. Eurostar se tak opět pokouší konkurovat letecké dopravě, i když vzdušná cesta trvá mezi oběma městy jen půldruhé hodiny.

Rychlovlaky Eurostar spojily přímou linkou Londýn a Marseille

Ekonomika
Společnost Eurostar po víkendových problémech plně obnovila provoz vlaků pod Lamanšským průlivem. Cestující však musejí i nadále počítat se zpožděním.
Londýn/Paříž – Společnost Eurostar po víkendových problémech plně obnovila provoz vlaků pod Lamanšským průlivem. Cestující však musejí i nadále počítat se zpožděním. Tunel mezi Británií a Francií byl v sobotu uzavřen po požáru nákladu na jednom z přepravovaných vozů, v neděli se pak vyskytly potíže s elektrickým vedením.

Pod Lamanšským průlivem opět jezdí vlaky, i když se zpožděním

Svět
Tunel La Manche.
Doprava pod Lamanšským průlivem, která se dnes znovu potýkala s velkými problémy, by se v pondělí měla vrátit k normálu. Agentuře AFP to řekl ředitel přepravní společnosti Eurostar. Po sobotním uzavření tunelu byla dnes znovu na dvě hodiny zcela přerušena doprava a zrušeno bylo jedenáct spojů.

Doprava pod Lamanšským průlivem kvůli potížím už zase vázne

Svět
Eurotunel patří mezi technické divy světa
Paříž, Londýn /INFOGRAFIKA/ – Ideu spojit evropské mocnosti Anglii 
a Francii tunelem pod kanálem La Manche měl již Napoleon. Nepřekvapí, že se Angličanům nelíbila představa, že by se francouzská vojska vynořila z obrovské díry v zemi přímo před branami Albionu. Trvalo skoro dvě století, než se původní vizi podařilo realizovat.

Nejdelší železniční tunel světa slaví dvacetiny

Svět
Eurotunel. Ilustrační foto
Londýn - Kvůli závadě na elektrické troleji v Eurotunelu, který spojuje Británii s Francií, musely být dnes ráno z podmořského tunelu evakuovány stovky cestujících kyvadlového vlaku. Další spoje nabraly několikahodinová zpoždění nebo byly zrušeny. Problémy mají podle agentury AP trvat celý den.

V Eurotunelu se porouchala elektroinstalace, evakuovány byly stovky lidí

Svět
Alžběta II.
Londýn - Klouby britské královny Alžběty II. už jsou poněkud opotřebované a její manžel princ Philip nedávno bojoval s vážnou nemocí. Jak píše agentura AP, královský pár si ale přesto nenechá kvůli bolestem ujít velkou zahraniční vzpomínkovou slavnost: sedmdesáté výročí vylodění spojenců v Normandii.

Královna Alžběta II. míří asi na poslední zahraniční cestu

Svět
Letoun EV-55 Outback
Kunovice – Po nepodařeném startu v půli června se o devět dnů později, v pátek, úspěšně podařilo vzlétnout novému letounu EV-55M Outback z dílny kunovické konstrukční společnosti Evektor.

Nový kunovický letoun poprvé vzlétl

Slovácko
Eurotunel. Ilustrační foto
Londýn, Berlín – Němci jsou na něj hrdí víc než Češi na pendolina a chlubí se s nimi podobně jako Francouzi s rychlovlaky TGV. Řeč je o vlajkové lodi německých železnic, bleskových vlacích ICE.

Začala přetlačovaná v tunelu. O Londýn

Svět
Při čelní srážce dvou regionálních vlaků v pondělí 15. února 2010 zahynulo na místě 18 lidí a později ještě jeden. Dalších víc než 170 bylo zraněno. Ke srážce došlo v těsné blízkosti vlámského města Halle ve střední Belgii
Belgie /AKTUALIZOVÁNO/– Při čelní srážce dvou regionálních vlaků v těsné blízkosti vlámského města Halle ve střední Belgii zahynulo v pondělí ráno 18 lidí a dalších 125 bylo zraněno.

Srážka vlaků si vyžádala osmnáct mrtvých

Svět