ŠTÍTEK: Evropská rada

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Evropská unie a Ukrajina v Bruselu podepsaly bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu, který se už více než dva roky brání ruské invazi. Dohodu podepsali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Podobné bilaterální dohody zatím Ukrajina uzavřela s několika západními spojenci. Ve čtvrtek k nim přibyly ještě Litva a Estonsko.

EU a Ukrajina podepsaly bezpečnostní dohodu. Fiala jednal se Zelenským

Státy mimo EU
Ilustrační snímek
/ANALÝZA/ Evropská unie a Evropský parlament vypadají na první pohled složitěji, než ve skutečnosti jsou. Je to dáno možná tím, jak řekl v podcastu Evropa pro Čechy Jan Farský, dvojka na eurokandidátce STAN, že se tam věci jmenují složitěji, než by musely. „Já bych prostě říkal předsedovi Evropské rady prezident a Evropské komisi evropská vláda,“ tvrdí Farský.

Proč jít k eurovolbám? Český volič je tu silnější než německý

Česko a EU
Premiér Petr Fiala na summitu v Bruselu
V Bruselu dnes skončil mimořádný summit Evropské unie, informovala mluvčí předsedy Evropské rady Ecaterina Casingeová. Lídři druhý den vrcholné schůzky věnovali zhruba sedm hodin jednání tomu, jak zajistit konkurenceschopnost a prosperitu Evropské unie ve světle geopolitického napětí, rychlých digitálních inovací a tváří v tvář asertivnějším ekonomickým partnerům i oponentům.

Lídři EU projednali možnosti posílení konkurenceschopnosti unie

Česko a EU
Protestní kolony zemědělců mířily k hraničnímu přechodu do Starého Hrozenkova; středa 20. března 2024
Více než stovka traktorů křižovala po silnicích v regionu, polovina z nich dorazila až na hraniční přechody se Slovenskem - Bumbálku a Starý Hrozenkov. K protestům polských zemědělců se ve středu rozhodli připojit také farmáři ve Zlínském kraji. Dali o sobě vědět vzhledem k tomu, že 21. března se odehraje v Evropské radě jednání o otázkách dovozu komodit ze třetích zemí a také o spuštění krizového balíčku.
2 fotografie

Protestní kolony zemědělců mířily k hranicím. Na Bumbálku a Starý Hrozenkov

Slovácko
Z únorové protestní jízdy zemědělců na Kutnohorsku. Na snímku seřadiště u Obily.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Také nespokojení zemědělci na Kutnohorsku chtějí den před před zasedáním Evropské rady v Bruselu upozornit na své problémy další protestní jízdou. Na dálku se tak ve stejný den připojí ke kolegům například v Polsku, Německu, Nizozemsku či Belgii. Kolona traktorů a jiné techniky vyrazí ve středu 20. března v 7.30 hodin ze seřadiště před podnikem Obila v Kutné Hoře.
57 fotografií

Zemědělci opět vyjedou protestovat. Víme, kde se řidiči mohou setkat s kolonami

Podnikání
Protestující zemědělci v Havlíčkově Brodě.
Stejně jako v únoru. Protestní jízdy nachystali opět zemědělci z Vysočiny, a to ve středu dvacátého března od desáté dopoledne. Jako při únorovém protestu chtějí zemědělci zdržet dopravu na hlavních silnicích dvě hodiny. Nechtějí takzvanou Zelenou dohodu pro Evropu ani levné dovozy z ciziny. Podpoří protesty evropských kolegů, hlavně Poláků.
31 fotografií

Zemědělci se v Brodě připojují k protestu. Vyjedou na obchvat a projedou městem

Havlíčkobrodsko
Migrace přes Středozemní moře. Ilustrační foto.
Na posledním zasedání v dubnu se bude v Evropském parlamentu schvalovat balík reforem migrační politiky Evropské unie. Z tohoto tématu si chce česká opozice udělat hlavní téma kampaně v červnových volbách do Europarlamentu. „Dá se spíše předpokládat, že migrační reforma nebo její část bude schválena. Záleží ale na kvalitě práce vyjednavačů za Evropský parlament, kteří nyní s členskými státy vytváří finální podobu reformy, zda to půjde hladce, nebo se to zkomplikuje,“ uvedl kvestor europarlamentu z Pirátské strany Marcel Kolaja.

Europarlament bude na poslední chvíli schvalovat migraci

Česko a EU
Podpis smlouvu se společností Danieli na výstavbu dvou hybridních elektrických obloukových pecí v Liberty Ostrava, 8. července 2022 v Ostravě. Výkonný předseda LIBERTY Steel Group Sanjeev Gupta.
Řešit krizi své ostravské huti Liberty přijel v uplynulých dnech do České republiky sám majitel Sandžív Gupta. S představiteli Liberty Ostrava se však sešel v Praze. O jeho návštěvě netušili ani zástupci vlády. U soudu je zároveň návrh na zrušení moratoria, které huť chrání před věřiteli. Pokud návrh projde, Liberty dost možná skončí v insolvenci.
10 fotografií

Do Česka „v utajení“ zavítal majitel Liberty Sandžív Gupta. Ostravě se vyhnul

Ostravsko
Cyklista nemusí využívat stezku pro chodce a cyklisty. Sám se může rozhodnout, zda tuto možnost využije, nebo pojede po silnici. Takový je závěr Nejvyššího správního soudu v Brně. Ilustrační snímek
Cyklista nemusí využívat stezku pro chodce a cyklisty. Sám se může rozhodnout, zda tuto možnost využije, nebo pojede po silnici. Takový je závěr Nejvyššího správního soudu v Brně. Podle něho jsou cyklisté plnohodnotnými účastníky silničního provozu a mají tudíž stejné povinnosti a práva jako ostatní. Tedy i využívat silnice, což se nelíbí dopravním expertům. Ohrožuje to podle nich bezpečnost na silnicích.

Cyklisté nemusí jezdit pouze po stezce, vzkázal soud. Odborníci nešetří kritikou

Česko
Volodymyr Zelenskyj v Bruselu na summitu EU, 9. 2. 2023
Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem, oznámil na sociální síti X předseda Evropské rady Charles Michel. Prezidenti a premiéři zemí EU také podpořili udělení kandidátského statusu Gruzii. Maďarský premiér Viktor Orbán při rozhodování o přístupových rozhovorech s Ukrajinou podle médií odešel z jednacího sálu. Rozhodnutí o zahájení přístupových rozhovorů přivítal prezident Volodymyr Zelenskyj.
14 fotografií

Signál naděje. Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou

Státy EU
Polský premiér Mateusz Morawiecki opouští summit EU v budově Evropské rady v Bruselu, v pátek 24. března 2023. Ilustrační snímek
Vláda polského premiéra Mateusze Morawieckého z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), která byla u moci pouhé dva týdny, v pondělí s největší pravděpodobností skončí. V Sejmu, tedy v dolní komoře parlamentu, ji čeká hlasování o důvěře, kterou vzhledem k rozložení sil téměř jistě nezíská. Později budou poslanci vybírat nového premiéra, kterým se podle všeho stane předseda proevropské Občanské koalice Donald Tusk.
4 fotografie

V Polsku zřejmě padne vláda Morawieckého. Novým premiérem bude patrně Tusk

Státy EU
Alexandr Vondra
Podle příznivců i kritiků emisní normy Euro 7, kterou právě schválil Evropský parlament, je výrazné zmírnění aktuálního znění předpisu oproti původnímu plánu předloženému Evropskou komisí prací europoslance Alexandra Vondry (ODS), který byl zpravodajem u tohoto návrhu. „Změna umožní zejména lidem, kteří nemají peníze na drahá auta, aby i dále jezdili menšími a levnějšími vozy,“ říká Vondra v rozhovoru pro Deník.
9 fotografií

Lidé si budou dál moci kupovat menší a levnější auta, vítá europoslanec Vondra

Ekonomika
Hořící objekt po přímém zásahu v izraelském městě Gedera, 7. října 2023
Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie na summitu podpořili právo Izraele na sebeobranu a vyzvali k rychlému a bezpečnému přístupu humanitární pomoci k těm, kteří ji potřebují, mimo jiné prostřednictvím humanitárních koridorů a přestávek pro humanitární účely. Vyplývá to z textu společných závěrů, na kterém se státníci v Bruselu po několika hodinách jednání shodli. Shodu potvrdila mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela.
43 fotografií

Lídři EU podpořili na summitu Izrael. Vyzvali k humanitárním přestávkám

Svět
Premiér Petr Fiala (vlevo) společně s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem přicestovali 25. října 2023 do Izraele, který vede válku proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás ovládajícímu Pásmo Gazy
Český premiér Petr Fiala bude usilovat o to, aby summit Evropské unie tento týden potvrdil jednoznačnou podporu Izraeli a jeho právo na sebeobranu. Uvedl to na sociální síti X po jednání se svým protějškem Benjaminem Netanjahuem v Tel Avivu. Na Izrael v sobotu 7. října zaútočilo palestinské radikální hnutí Hamás, zemřelo na 1400 lidí, převážně civilistů. Fiala odpoledne jednal s izraelským prezidentem Herzogem i o rukojmích, které drží Hamás.
16 fotografií

Fiala se setkal s Netanjahuem. Chce EU přimět k jednoznačné podpoře Izraele

Svět
Český premiér Petr Fiala.
Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu setká v Izraeli se svým protějškem Benjaminem Netanjahuem a prezidentem Jicchakem Herzogem. Cílem jednání bude podpora Izraele včetně koordinace v kontextu Evropské rady, která zasedá od čtvrtka v Bruselu. ČTK to potvrdil mluvčí vlády Václav Smolka. Společně s Fialou letí do Izraele rakouský kancléř Karl Nehammer.

Premiér Fiala poletí do Izraele, setká se s Netanjahuem a Herzogem

Česko
Český premiér Petr Fiala
Dosavadní evropská migrační politika není podle premiéra Petra Fialy (ODS) dostatečná. Na nadcházejících jednáních s ostatními evropskými politiky chce mluvit především o ochraně vnějších hranic, lepší návratové politice či spolupráci se zeměmi původu uprchlíků. Fiala to ve čtvrtek řekl novinářům před odletem do Granady na summit Evropského politického společenství (EPC), na který naváže neformální jednání Evropské rady. Česko je podle Fialy připraveno podpořit odvážnější kroky, nadále ale odmítá povinné kvóty.
16 fotografií

Fiala: Evropská migrační politika je nedostatečná, jsou třeba odvážnější kroky

Česko
Maďarský premiér Viktor Orbán
Evropský parlament varoval Evropskou komisi i členské státy před vážnými problémy, pokud by se Maďarsko podle dosavadních plánů a za nezměněné situace ujalo předsednictví Evropské unie. To je přidělováno na základě rotačního principu, každý stát řídí Unii půl roku, a na Maďarsko tak předsednictví připadá už příští rok. Usnesení odsuzuje komunikační kampaně maďarské vlády, které jsou namířeny proti Unii a jsou součástí strategie vlády spočívající v odvedení pozornosti od nedodržování evropských hodnot a od systémové korupce.
5 fotografií

Obavy z Budapešti. Evropský parlament varoval státy před Maďarskem v čele EU

Česko a EU
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou
Evropská unie zareagovala na ruskou agresi velmi akčně a účinně. Od začátku invaze přijala devět sankčních balíčků vůči Rusku. Členské státy a EU jako celek poskytly Ukrajině pomoc v objemu 19,7 miliardy eur. Prostřednictvím Evropského mírového nástroje odešly na Ukrajinu zbrojní dodávky ve výši 3,1 miliardy eur. Nyní chce Brusel také uvolnit pět set milionů eur (zhruba 11,8 miliardy korun) na podporu výroby munice na území Unie.
16 fotografií

ANKETA: Srazí podle vás Green Deal Evropu na kolena?

Česko
Michal Holčapek
Chemik Michal Holčapek z Univerzity Pardubice získal spolu s dalšími třemi vědci z České republiky vysoce prestižní grant Evropské rady pro výzkum (ERC). Vědec z Fakulty chemicko-technologické se dlouhodobě zabývá analýzou lipidů a jejich využitím pro diagnostiku rakoviny. Holčapek se po šesti letech stal prvním vědcem z Pardubic, který tuto podporu získal.

Vědec z Univerzity Pardubice získal prestižní evropský grant na výzkum lipidů

Pardubicko
Volodymyr Zelenskyj v Bruselu na summitu EU, 9. 2. 2023
Mimořádný summit Evropské unie se stal skutečně mimořádným, protože na něj poprvé osobně dorazil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Evropské partnery v Bruselu požádal o další dodávky zbraní, příští týdny konfliktu s Ruskem mohou být rozhodující. „On už několikrát promluvil na zahájení summitů z obrazovky, ale osobní přítomnost je něco zcela jiného,“ uvedl český premiér Petr Fiala.
3 fotografie

Zelenskyj na summitu v Bruselu. Co vše zaznělo? Poděkování i žádost o zbraně

Česko a EU
Útočník v bruselském metru pobodal člověka. Policista před vstupem do metra v Bruselu 30. ledna 2023
Útočník večer na stanici bruselského metra Schuman poblíž sídel institucí Evropské unie pobodal tři lidi. Jeden zraněný je ve vážném stavu, uvedla policie. Policisté podezřelého zadrželi, na místě zasahovaly dvě sanitky. Provoz metra je po incidentu narušen, napsal belgický list La Libre. Podle agentury AFP měl zadržený muž v minulosti psychické obtíže.

Útočník v bruselském metru pobodal tři lidi. Policie podezřelého zadržela

Státy EU
Donald Tusk, vůdce největší polské opoziční strany Občanská platforma
Vůdce polské opozice, bývalý premiér a šéf Evropské rady Donald Tusk dostal od státu přidělenou ochranu, protože mu podle policie hrozí nebezpečí. Oznámila to dnes polská média a informaci potvrdila Tuskova politická strana, Občanská platforma (PO). „Policie mi sdělila, že nebezpečí atentátu je reálné jako nikdy dříve,“ vysvětlil později sám politik.

Vůdce polské opozice, expremiér Tusk dostal ochranu. Hrozí mu atentát

Státy EU
Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci po summitu Evropské rady.
Summit Evropské rady, poslední za českého předsednictví, se konečně posunul k evropské dohodě o zastropování cen plynu, jednodušší výstavbě plynovodů a rozvodů elektřiny a také ke společným nákupům plynu. Umožnila to „kapitulace“ Německa. Česko jako předsednická země EU Němcům oznámila, že pokud budou dál vetovat nalezení unijního řešení, nechá Praha hlasovat většinově. A Berlín bude většinou států EU přehlasován. 
16 fotografií

Dohodnuto. Plynu bude dost, najdeme dodavatele za přijatelnou cenu, říká Fiala

Česko a EU
Café Evropa: Ruská válka na Ukrajině
Ukrajina a její schopnost bránit se ruské agresi stojí a padá na pomoci Západu. Dělá Evropská unie při pomoci Ukrajině dost a proč zaostává za Spojenými státy? O tom a mnohém dalším byla středeční Café Evropa od 17:30 do 19 hodin zde na webu a Facebooku Deníku.

VIDEO: Maďarsko vetovalo pomoc EU Ukrajině. Co bude dál?

Česko a EU