ŠTÍTEK: Evžen Savojský

Princ Evžen Savojský je považován za jednoho z nejlegendárnějších vojevůdců historie.
Jeho matka nebyla příliš významnou šlechtičnou, on si ale v dospělosti žil lépe než sám císař. Narodil se ve Francii, jako voják však sloužil habsburské monarchii a rodnou zemi porážel na bitevních polích. Vojenské úspěchy jednoho z největších turkobijců v evropských dějinách, vojevůdce a politika Evžena Savojského, jsou známé. Pojí se s ním ale i řada méně známých zajímavostí.
15 fotografií

Evžen Savojský: Zajal část sultánova harému, skončil s vyříznutým srdcem

Svět
Ilustrační foto k textu.
Když jsem chtěl před pěti lety připomenout 319. výročí jedné z nejvýznamnějších bitev, která zastavila téměř tisíc let trvající snahu muslimů o ovládnutí Evropy a o násilné porobení jejího obyvatelstva, nenašel se žádný deník, který by byl ochoten – v době, kdy do Evropy proudily davy neidentifikovatelných muslimů – tuto zprávu uveřejnit.

Několik pohledů zpět na islamizaci Evropy, část 9 - Zenta

Čtenář reportér
Zámek a kostel v Kuníně. Ilustrační foto.
Kunín – Další expozici nabízí svým příznivcům kunínský zámek. Tentokrát uvidíme výstavu architektonických návrhů jeho stavitele – Johanna Lucase von Hildebrandta. Jeho práce z několika míst v Čechách si budeme moci prohlédnout až do konce října.

Kunín představí architekta von Hildebrandta

Volný čas
Slavný architekt Johan Lucas von Hildebrandt.
Kunín – Lahůdku pro znalce i pro běžné milovníky barokního umění připravila Správa zámku v Kuníně ještě před zahájením turistické sezóny. Přednášku našeho předního znalce baroka a barokní Moravy, universitního profesora Jiřího Kroupy, na téma Johann Lucas von Hildebrandt.

Na zámku připomenou známého architekta

Volný čas