ŠTÍTEK: Fátima

Dominik Duka v Koclířově, 2.9.2023
/ANKETA/ Kdo je v současné době nejohroženější? Nejsou to lidé ve válce, nýbrž děti, které nemají matku a otce. Prohlásil to při sobotním kázání v Koclířově u Svitav kardinál Dominik Duka. "Je hrozné utrpení těch kdo jsou vydáni vojenské agresi. Ale nejohroženější na světě není ukrajinský voják, ale dítě, které nemá oporu v matce a otci. Židé a křesťané jsou opět jako za nacismu a komunismu pod tlakem, protože hájí manželství muže a ženy," řekl doslova. A hend se na něj za to snesla sprška nesouhlasných ohlasů. Co si myslíte vy? Hlasujte v anketě.

Duka: Stejné jak za totality. Kvůli obhajobě manželství jsme opět pod tlakem

Svitavsko
Na kostel sv. Václava v Sazovicích, vysvěcený v roce 2017 jsou místní právem hrdí. Snímek z 24. června 2021.
Chlouba vesnice, architektonický skvost, oceňovaná stavba i centrum komunitního a kulturního dění v Sazovicích. Na kostel zasvěcený sv. Václavovi, který je patronem obce, jsou místní právem hrdí. Vděčí za něj zdejšímu Spolku pro výstavbu kostela svatého Václava v Sazovicích.
17 fotografií

Ceněný kostel vyrostl za dva roky a dva měsíce

Zlínsko
Majitel bistra "Djerba kebab" ve Slaném na Kladensku Adel Binous
Vystudovaný specialista informačních technologií Adel Binous (29) pochází z tuniského ostrova Djerba. V České republice žije tři roky. Hovoří několika světovými jazyky, včetně češtiny, kterou ovládá bravurně. Oženil se zde s českou manželkou Lucií, postavili společně dům v severních Čechách a těsně před tím, než v březnu vypukl koronavirus, rozjel Adel podnikání ve Slaném v oboru gastronomie. Otevřel zde svoji novou provozovnu Djerba Kebab.

Adel Binous nabízí pod ochranou Fatimy jídlo s úsměvem

Zprávy z Česka
Oceněné dílo Oty Prouzy.
Pasov - Michael Golz z Mühlheimu byl v Buchheimově Muzeu Fantazie v Bernriedu na Starnberském jezeře.vyznamenán Evropskou uměleckou cenou „Euward“ mnichovské nadace Augustinum za malířství a grafiku duševně postižených.

Evropská cena sousedů pro postižené

Z okolí
Ilustrační foto
Již 3. ročník oblíbené akce pořádá tuto sobotu 19. května od 13 do 16 hodin v prostorách Arcibiskupského zámku v Kroměříži pod heslem „Pomoc, co se nosí“ otrokovická pobočka Naděje ve spolupráci s agenturou Fatima a to zároveň s módní přehlídkou TOP MÓDA 2018. Mediálním partnerem je Deník, výtěžek poputuje na chráněné bydlení klientů Naděje.

Kabelkový veletrh v Kroměříži přispěje na chráněné bydlení pro Naději

Kroměřížsko
Marek Klus nejlépe zvládl nástrahy hořovického parkuru se všemi čtyřmi koňmi.
Hořovice - V Hořovicích na Berounsku vyvrcholil v neděli 24. září již 16. ročník Českého skokového poháru. V rámcifinálového klání si nejlepší čtyři jezdci celoročního žebříčku mezi sebou vystřídali své koně. Z vítězství se nakonec po třech letech radoval Marek Klus.

Velké finále zvládl nejlépe Marek Klus

Ostatní sporty
Kardinál Dominik Duka celebroval 24. prosince půlnoční mši v katedrále sv. Víta v Praze.
Do portugalské Fatimy, městečka, ve kterém se před sto lety údajně zjevila třem pasáčkům Panna Marie, bude v září směřovat na 1500 poutníků z Česka. V jejich čele bude primas český a arcibiskup pražský kardinál Dominik Duka, 15 dalších biskupů, řeholníci a kněží. Národní pouť bude 12. září, o den později biskupové převezmou sochu Panny Marie Fatimské. Z místa zjevení v Cova da Iria ji převezou do Prahy, kde začne její cesta po diecézích a poutních místech.
7 fotografií

Čeští věřící poputují do Fatimy v čele s Dukou, přivezou sochu panny Marie

Česko
Sedmiletá Syřanka Bana byla z města Halab evakuována.
Damašek - Sedmiletá Syřanka Bana, která získala pozornost světové veřejnosti zprávami na twitteru o situaci v Halabu (Aleppu) zmítaném boji, byla z města evakuována. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tureckou humanitární organizaci IHH. Banin twitterový účet, který jí pomáhá spravovat její matka Fátima, již sleduje přes 330.000 uživatelů komunitní sítě.

Sedmiletou Banu, která psala o Halabu, z města evakuovali

Svět
Mládě supa.
Praha - Mládě supa mrchožravého, které se 16. června vylíhlo v Zoo Praha, bylo chovateli podloženo na hnízdo pěstounského páru samice Fatimy a samce Chárona. O několik dní později zahradu kontaktovali kolegové z francouzské zoo Ménagerie Jardin des Plantes v Paříži, kde odchovávali o pět dní mladší mládě uměle. Odborníci se domluvili, že se pokusí toto mládě převézt k pěstounům do Prahy, což se v rekordně krátké době také podařilo.
7 fotografií

Pěstounský pár supů mrchožravých vychovává dvě mláďata

Česko
Mládě supa.
Praza - Mládě supa mrchožravého, které se 16. června vylíhlo v Zoo Praha, bylo chovateli podloženo na hnízdo pěstounského páru samice Fatimy a samce Chárona. O několik dní později zahradu kontaktovali kolegové z francouzské zoo Ménagerie Jardin des Plantes v Paříži, kde odchovávali o pět dní mladší mládě uměle. Odborníci se domluvili, že se pokusí toto mládě převézt k pěstounům do Prahy, což se v rekordně krátké době také podařilo.
7 fotografií

Pěstounský pár supů mrchožravých vychovává dvě mláďata

Praha
Výstava Živá knihovna.
Praha - Život příslušníků různých menšin přibližuje od úterý výstava komiksů v Městské knihovně v Praze. Zájemci tam budou moci vidět kreslený příběh člověka bez domova, romské aktivistky, vietnamského teenagera či postiženého děvčete. Kreslíři zachytili osudy skutečných lidí. Prostřednictvím komiksů chce organizace Amnesty International (AI) seznámit děti i dospělé se situací minorit v Česku. Akce potrvá do 23. července.

Život příslušníků různých menšin ukazuje výstava komiksů

Volný čas
José Salvador Alvarenga údajně přežil 13 měsíců na moři a nakonec přistál na Marshallových ostrovech v Pacifiku.
Majuro - Rodina trosečníka ze Salvadoru, který údajně přežil 13 měsíců na moři a nakonec přistál na Marshallových ostrovech v Pacifiku, potvrdila jeho totožnost. Rodiče a čtrnáctiletá dcera rybáře prohlásili, že se radují a žasnou nad jeho „neuvěřitelným" přežitím. Informoval o tom dnes deník The Daily Telegraph.

Rodina trosečníka ze Salvadoru potvrdila jeho totožnost

Svět
Uherský Brod. Ilustrační foto.
Uherský Brod-  Uherský Brod uzavře partnerskou smlouvu s portugalským městem Ourém, které se tak stane už čtvrtým zahraničním partnerem slováckého města. Partnerství pomohl zprostředkovat portugalský velvyslanec v Praze José Pereira Gomes, který z oblasti poblíž města Ourém pochází. Novinářům to dnes řekl starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL).

Uherský Brod uzavře partnerství s portugalským městem Ourém

Zlínský kraj