ŠTÍTEK: FBI

Šéf oddělení vyšetřování vražd na jižní Moravě Luděk Blahák a policistka Petra Ledabylová vzpomínají na případ čtyřnásobného vraha Kevina Dahlgrena.
První a dosud jediný Američan, kterého vydali k trestnímu stíhání do České republiky, své vraždy v roce 2013 v Brně plánoval. Že své čtyři příbuzné zabije, se Kevin Dahlgren rozhodl v noci před otřesným činem. Když následně odlétal do Ameriky, myslel si snad, že zákonu unikl. Rychlá práce jihomoravských policistů a součinnost americké FBI ale znamenaly, že hned po přistání skončil v poutech. „S případem tehdy pomáhal každý, kdo měl ruce a nohy,“ říká kriminalista Luděk Blahák. Exkluzivní pohled šéfa takzvané brněnské mordparty přináší Deník v dalším díle druhé série projektu Příběhy zla Jiřího Nováčka.
31 fotografií

Klíčové bylo svědectví taxikáře, jenž Dahlgrena vezl do Vídně, říká kriminalista

Příběhy zla
Kandidát na prezidenta a současně bývalý americký prezident Donald Trump krátce po pokusu o atentát
Policie si budoucího střelce na exprezidenta Donalda Trumpa všimla už asi hodinu před začátkem politikova vystoupení na mítinku v pensylvánském Butleru. Mladík se prý totiž choval podezřele, policisté jej ovšem později ztratili z dohledu. S odkazem na své zdroje informované o vyšetřování to uvádí americká média, která nabídla i další nové podrobnosti o sobotním atentátu a jeho pachateli. Motiv 20letého střelce je i po pěti dnech neznámý, podle vyšetřovatelů si před činem hledal na internetu informace jak o Trumpovi, tak také o prezidentovi Joeu Bidenovi.
12 fotografií

Střelec na Trumpa byl podezřelý už hodinu předem. Policie ho ztratila z dohledu

Svět
George Kelly Barnes, zvaný Machine Gun Kelly, na policejním identifikačním snímku
Problémový mladík, pašerák a bankovní lupič, vynikající střelec, manžel protřelé kriminálnice, příkladný vězeň. Takové tváře měl americký gangster z období prohibice známý jako Machine Gun Kelly. Vlastním jménem George Kelly Barnes zemřel přesně před 70 lety. Ve vězení. Za mříže jej dostal únos, pro který si zločinci nevědomky vybrali nejhorší možnou oběť.
11 fotografií

Gangster Machine Gun Kelly: Vaz mu zlomil pozorný svědek, o zatčení panuje mýtus

Historie
Policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku. Na sociální síti X se pak začalo šířit video, v němž se údajný atentátník vyznává z toho, že Trumpa a republikány nenávidí. Muž na něm ale není skutečný pachatel útoku
Krátce po střelbě na Donalda Trumpa se na sociální síti X rozšířily záběry dlouhovlasého mladíka v brýlích, natáčejícího sama sebe, jak do kamery anglicky říká: „Jmenuji se Thomas Matthew Crooks. Nenávidím republikány a nenávidím Trumpa. A hádejte co? Máte špatného chlapa.“ Jenže onen mladík není Thomas Matthew Crooks, tedy skutečný střelec na Trumpa, který byl při svém útoku zlikvidován. Jde o internetového trolla.

Kolující video neukazuje reálného střelce na Trumpa, byť se za něj aktér vydává

Svět
Policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku.
Atentátník, který se v sobotu na předvolebním mítinku v Pensylvánii pokusil zabít bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, byl členem pensylvánského střeleckého klubu, informuje stanice NBC News s odkazem na oznámení klubu. Podle jeho mladšího spolužáka nebyl mladík přijat do školního střeleckého týmu, protože mu střelba nešla. Dvacetiletý Thomas Matthew Crooks, jehož úřady identifikovaly jako střelce, zabili agenti tajné služby. Trump z pokusu o vraždu vyvázl s poraněním pravého ucha, jeden z účastníků akce zemřel a další dva byli zraněni.
12 fotografií

Atentátník, který zaútočil na Trumpa, byl členem střeleckého klubu

Svět
Ochranka okamžitě po výstřelech exprezidenta obklopila.
Řada světových státníků dnes odsoudila střelbu na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na jeho sobotním předvolebním mítinku v Pensylvánii, při níž byl Trump zasažen do pravého ucha. Dva lidé včetně střelce přišli o život. Čelní představitelé mnoha zemí vyjádřili zděšení, ostře odsoudili politické násilí a popřáli Trumpovi rychlé zotavení.  Útok odsuzují i čeští politici, odmítají zbraně i násilí.

Světoví lídři odsuzují střelbu na Trumpa. Exprezidentovi přejí rychlé zotavení

Svět
Kandidát na prezidenta a současně bývalý americký prezident Donald Trump krátce po pokusu o atentát
Bývalý americký prezident Donald Trump se podle policie stal na sobotním předvolebním mítinku ve státě Pensylvánie terčem atentátníka. Z útoku, při němž byl střelec zabit, vyvázl jen se zraněním ucha, jeden člen publika ale zahynul a další dva byli zraněni. Trump dnes vyzval Američany k jednotě, prezident Joe Biden útok odsoudil. Stejné reakce přišly od státníků z celého světa včetně těch českých.
12 fotografií

Donald Trump přežil pokus o atentát. Útočníka policie zastřelila

Svět
Obviněný Rex Heuermann.
Už zhruba tři desítky let se táhne spletitý případ sériového vraždění amerických sexuálních pracovnic, jejichž těla vrah zahrabával v okolí newyorské pláže Gilgo, kde byla objevena v letech 2010 a 2011. K vraždění docházelo od počátku 90. let a dodnes se přesně neví, kolik žen mu vlastně padlo za oběť. Podezřelý z vražd byl zadržen před rokem, letos v červnu si vyslechl další obvinění. Čeká ho soud.
8 fotografií

Těla zavražděných žen ukrýval na pláži Gilgo. Po 30 letech čeká obviněného soud

Historie
Lidé v Číně - Ilustrační foto
Nezletilá dcera významného čínského spisovatele žijícího v exilu ve Spojených státech amerických čelila útokům na internetu od propagandistické sítě napojené na bezpečnostní složky Pekingu. Podle analytiků komunistický režim tímto způsobem vede psychologickou válku s kritiky. Zároveň pomocí kybernetických metod chce ovlivňovat veřejné mínění, dokonce zasahuje i do amerických prezidentských voleb.

Peking stupňuje nátlak na umlčení kritiků režimu. Kyberneticky útočí i na děti

Svět
Policie vyřešila případ 28 let staré vraždy. Ilustrační foto
Policisté po téměř třech desetiletích přišli na kloub záhadě vraždy dvou dívek v národním parku Shenandoah ve Virginii. Lesbický pár se v květnu 1996 ztratil na pěší túře. Později dvě ženy našli strážci parku s podříznutým hrdlem. Za činem podle policie stojí násilník s bohatou trestní minulostí. S jeho odhalením pomohly pokroky v testování DNA.

Dívkám chladnokrevně podřezal hrdla. Vraha vypátrali nyní po 28 letech

Svět
Na nákladní lodi sedm týdnů po tragédii stále přežívá posádka námořníků.
Jednadvacet členů posádky lodi Dali zůstává i po více než sedmi týdnech po kolapsu mostu Francise Scotta Key Bridge v americkém Baltimoru uvězněná na palubě. Nikdo jim nedokáže říct, za jak dlouho se dostanou na pevninu. Několika námořníkům přitom během téměř dvou měsíců čekání vypršela víza. Agenti FBI jim podle aktivistů navíc kvůli vyšetřování zabavili telefony, nové jim poskytli až za několik týdnů. Při pádu mostu, do nějž loď narazila, na konci března zemřelo šest dělníků pracujících na údržbě vozovky, dva další pátrací týmy zachránili.
11 fotografií

Po nárazu do mostu jsou v lodi uvěznění už sedm týdnů. Zabavili jim i mobily

Svět
Nejpravděpodobnějším vysvětlením zmizení Amy Lynn Bradleyové zůstává to, že rozespalá dívka, která předtím v klubu popíjela, přepadla po probuzení z důvodu ztráty orientace či rovnováhy přes palubu
Padesáté narozeniny by dnes oslavila Američanka Amy Lynn Bradleyová, pohřešovaná od rána 24. března 1998, kdy se ztratila z balkonku kajuty luxusní výletní lodi Rhapsody of the Seas. V té době byla 23letou absolventkou Longwoodské univerzity a na lodi se plavila spolu se svými rodiči a bratrem. Je možné, že přepadla přes okraj lodi a utopila se, některé aspekty jejího případu však jako by svědčily o únosu.
8 fotografií

Záhadný případ Amy Lynn Bradleyové: Nastoupila na výletní loď, pak náhle zmizela

Historie
FBI začíná vyšetřovat zhroucení mostu Francise Scotta Keye.
Před několika dny začalo oficiální vyšetřování srážky lodi s mostem Francise Scotta Keye v Baltimoru, který se po ní zřítil. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zkoumá, jestli v případu nedošlo k trestnému činu. Do vyšetřování se zapojil i Národní úřad pro bezpečnost dopravy, který se zaměřil na výpadky elektřiny na lodi. Spekuluje se, že její posádka opustila přístav, i když věděla, že s lodí něco není v pořádku.
11 fotografií

Vyšetřování pádu mostu v Baltimoru se ujala FBI. Loď neměla ani vyplout, zaznívá

Svět
Na částečnou uzavírku silnice II/431 se řidiči připraví ve Ždánské ulici v bučovické místní části Kloboučky.
Na částečnou uzavírku silnice II/431 se řidiči připraví ve Ždánské ulici v bučovické místní části Kloboučky. Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje provede rekonstrukci tamního mostu, který je ve špatném technickém stavu. Akce potrvá od pondělí jedenáctého března s předpokládaným ukončením na třicátého září.

Rekonstrukce mostu v Kloboučkách: pro řidiče začne částečná uzavírka

Vyškovsko
Ilustrační foto
Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) pomáhá s vyšetřováním loňské střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V rozhovoru pro deník Lidové noviny (LN) to uvedl ředitel FBI Christopher Wray, který ve čtvrtek jednal s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Šéf amerického úřadu také ocenil pomoc české policie při dopadení muže, který údajně připravoval střelbu na škole v Alabamě.
84 fotografií

Vyšetřování střelby na fakultě v Praze: České policii pomáhá americká FBI

Krimi
Ilustrační foto
Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) pomáhá s vyšetřováním loňské střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V rozhovoru pro deník Lidové noviny (LN) to uvedl ředitel FBI Christopher Wray, který ve čtvrtek jednal s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Šéf amerického úřadu také ocenil pomoc české policie při dopadení muže, který údajně připravoval střelbu na škole v Alabamě.
84 fotografií

Americká FBI pomáhá policii s vyšetřováním střelby na Filozofické fakultě

Praha
Loňské zadržení novináře Wall Street Journal Evana Gershkoviche. Rusové jej viní ze špionáže
Česká republika se zapojila do mezinárodní operace Dying Ember proti aktivitám ruských tajných služeb. Na sociální síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Šlo o zásah v kyberprostoru, operaci v lednu vedly Spojené státy, sdělilo v tiskové zprávě Vojenské zpravodajství (VZ). Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) vedla operaci FBI.

ČR se zapojila do mezinárodní operace proti aktivitám ruských tajných služeb

Česko
V době digitálních knih a audioknih stále existují tištěné tituly, které dokážou čtenáře přitáhnout a udržet. Představujeme vám výběr knih, které vás zavedou do světa špionáže, historie, hudby i zajímavých osobních osudů. Od napínavého thrilleru Noční agent přes intimní pohled do života Arnošta Lustiga až po vzrušující vyšetřování v Dceřině kletbě.

Knižní novinky: Noční agent, století českého otužování i zápisky z Rally Dakar

Literatura
Americká policie. Ilustrační snímek
Při střelbě na střední škole Perry High School v americké Iowě zemřel student a dalších pět lidí bylo zraněno. Sedmnáctiletý střelec poté podle všeho obrátil zbraň proti sobě. Na tiskové konferenci o tom informovali představitelé místních úřadů. Podle zdrojů amerických médií našla policie v budově školy výbušné zařízení. Policie oficiálně nepotvrdila, zda útočník zemřel, podle zdrojů amerických médií střelnému zranění podlehl.

Na střední škole v americké Iowě se střílelo. Jeden student nepřežil

Svět
David Arthur Faraday a Betty Lou Jensenová, na které Zodiac střílel, když je přistihl 20. prosince 1968 v autě. Ani jeden z nich střelbu nepřežil
Byl pátek 20. prosince 1968. V kalifornském městě Benicia si na své první rande vyjeli 17letý David Arthur Faraday a 16letá Betty Lou Jensenová, oba středoškoláci. Jeli v autě Davidovy matky, řídil David. Asi ve 22:15 zaparkoval na štěrkovém odpočívadle, aby dal své přítelkyni pusu. Pak se na místě objevil dodnes neidentifikovaný vrah s přezdívkou Zodiac. Bylo krátce po 23. hodině, když svědkyně Stella Borgesová objevila dvě rozstřílená mrtvá těla. 
12 fotografií

Masový vrah Zodiac: Jeho tvář oběti popsaly, zatím poslední podezřelý již zemřel

Historie
Evropský parlament navrhl ochranu dětí bez špehování lidí. Co to znamená? Vysvětlení nabízí článek
Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. Za takovou věc by se dal označit i návrh nových pravidel na ochranu dětí před sexuálním zneužíváním na internetu. V podobě, kterou představila Evropská komise, by totiž podle kritiků zavedení těchto pravidel znamenalo de facto konec anonymity na internetu. A velice rozsáhlé „šmírování“ všech jeho uživatelů. Se zdůvodněním, že to může pomoci k odhalení pedofilních skupin a lidí zneužívajících děti. Teď se ale zdá, že se podařilo nalézt řešení.

Kompromisní řešení? Evropský parlament navrhl ochranu dětí bez špehování lidí

Česko a EU