ŠTÍTEK: Ferdinand I. Dobrotivý

Kastelánka Státního zámku Ploskovice Jana Zimandlová
/FOTO, VIDEO/ Na Státním zámku Ploskovice na Litoměřicku se rodí zbrusu nová expozice. Zatím zejí zámecké interiéry prázdnotou a jen si zde podávají kliku řemeslníci. „Nyní se zde tapetuje a poté se začne s instalací nové expozice,“ říká kastelánka zámku Jana Zimandlová. Deníku také poodhalila zrestaurované kusy nábytku, které jsou již převlečené do nových krásných barev.
25 fotografií

Zámek Ploskovice se vrací časem. Nová expozice ho představí, jak vypadal kdysi

Litoměřicko
Ilustrační foto.
V dávných časech, ve střední Evropě země krále Václava, se zrodila mince vzácná, Pražský groš ji jmenujeme znova. Název svůj z latiny čerpal, denarius grossus, jak zní, tlouštíkem svým zboží v ruce, stříbro nám zde poskytl svůj klín. Tato mince těžká, velká, leskla se ve slunečním svitu, ryzostí stříbra lesklého, každý groš nám plnil spokojeným životu.

Pražský groš připomíná doby minulé, kdy stříbro a těžká mince vládly

Čtenář reportér
Záchranný archeologický výzkum v centru Hroznové Lhoty
Do období vrcholného středověku až raného novověku se se svými objevy dostávají archeologové v centru Hroznové Lhoty. Odborníci z hodonínského Masarykova muzea tak při záchranném výzkumu vyvolaném opravou a přestavbou hlavní křižovatky v obci hlásí nálezy z období před uváděnou první písemnou zmínkou o vesnici, která se ve svém znaku honosí dvojicí hroznů odkazujících na zdejší tradici vinařství starou několik staletí.
12 fotografií

Vzácný objev v Hroznové Lhotě. Archeologové odhalili středověkou pec i příkop

Objevy
Záchranný archeologický výzkum v centru Hroznové Lhoty.
/FOTO, VIDEO/ Do období vrcholného středověku až raného novověku se se svými objevy dostávají archeologové v centru Hroznové Lhoty. Odborníci z hodonínského Masarykova muzea tak při záchranném výzkumu vyvolaném opravou a přestavbou hlavní křižovatky v obci hlásí nálezy z období před uváděnou první písemnou zmínkou o vesnici, která se ve svém znaku honosí dvojicí hroznů odkazujících na zdejší tradici vinařství starou několik staletí.
12 fotografií

Středověkou pec i příkop odhalili archeologové v Hroznové Lhotě, podívejte se

Hodonínsko
Oslava na počest několika historických výročí v Hoře Svaté Kateřiny v Krušných horách.
/FOTO, VIDEO/ Průvodem od kapličky začala v sobotu 17. června společná jednodenní oslava 495 let od založení města Hora Svaté Kateřiny, 115 let od vzniku budovy místní školy, 90 let od otevření české školy a 70 let fungování mateřské školy. V průvodu šli například bubeníci, členové Sokola, hornická rodinka v dobových kostýmech a dobrovolní hasiči. Na konci jel kočár se svatou Kateřinou a králem Ferdinandem I., který bývalou hornickou osadu v roce 1528 povýšil na město.
31 fotografií

Hora Svaté Kateřiny oslavila svou historii. Průvod šel na náměstí, kde byl trh

Mostecko
Jarmila Haldová a svatý Florián.
Unikátní dílo se začalo rodit před čtvrt stoletím v Sedloňově. Zdejší výtvarnice Jarmila Haldová se rozhodla vyřezat ze dřeva všechny české panovníky i jejich drahé polovičky. Dnes jich je 126 a zbývá posledních šest postav. Výjimečnou, téměř již kompletní kolekci mohou spatřit návštěvníci místní galerie, která výstavu otevře v pátek 15. července v 18 hodin u příležitosti konání tradiční pouti.
61 fotografií

V Sedloňově se sešli téměř všichni čeští panovníci i s manželkami. Je jich 126

Rychnovsko
Dražba historických mincí při aukci Aurea Numismatika nazvaná 100 rarit.
Desetidukát z pražské mincovny za vlády Fridricha Falckého z počátku 17. století se v sobotní aukci v Praze prodal za více než deset milionů korun. ČTK to za pořádající společnost Aurea Numismatika řekl Roman Veselý. Vyvolávací cena mince byla dva miliony korun, na sále se prodala za 8,55 milionu korun a včetně přirážky 20 procent na ni kupec zaplatí 10,26 milionu korun.

Desetidukát za více než 10 milionů: V aukci se dražila historická mince z Prahy

Praha
Dražba historických mincí při aukci Aurea Numismatika nazvaná 100 rarit.
Desetidukát z pražské mincovny za vlády Fridricha Falckého z počátku 17. století se v sobotní aukci v Praze prodal za více než deset milionů korun. ČTK to za pořádající společnost Aurea Numismatika řekl Roman Veselý. Vyvolávací cena mince byla dva miliony korun, na sále se prodala za 8,55 milionu korun a včetně přirážky 20 procent na ni kupec zaplatí 10,26 milionu korun.

Desetidukát za více než 10 milionů: V aukci se dražila historická mince z Prahy

Ekonomika
Obálka knihy Vítkovci a České království.
Záviš z Falkenštejna – mocenský protihráč českých králů Přemysla Otakara II. i Václava II., Vilém z Landštejna – rádce římského císaře a českého krále Karla IV., Oldřich II. z Rožmberka – politický protivník nejprve zemského správce a posléze českého krále Jiřího z Poděbrad, Jáchym z Hradce – diplomat ve službách římských císařů a českých králů Ferdinanda I. a Maxmiliána II., Vilém Vok z Rožmberka - nejvyšší purkrabí Českého království a uchazeč o polský královský trůn, Zachariáš z Hradce – moravský zemský hejtman, Petr Vok z Rožmberka – čelný stavovský politik a nejvýznamnější bibliofil české renesance…

Recenze knihy: Vítkovci a České království

Čtenář reportér
První obrazy Budějovic. Pohled na město od západu přes Schnarcherův - Sokolský - ostrov, vpravo od Černé věže brána Fischtor. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.
Přinášíme třetí díl fotoseriálu ze zažloutlého alba Českých Budějovic. Nahlédneme do něj prostřednictvím fotografií, pohlednic a obrázků, které pořídil či nasbíral Jiří Dvořák z Rožnova (1924-2004), železničář a velký nadšenec historie města. Jeho sbírka je uložena ve Státním okresním archivu České Budějovice. S laskavým svolením archivářů fotografie publikujeme.
24 fotografií

Takhle vypadaly Budějce. Mariánské náměstí mělo benzinku a kino Lípa

Českobudějovicko