ŠTÍTEK: Fidel Castro

Americký mafián italského původu Salvatore Mooney Giancana, známý jako Sam Giancana, který v letech 1957 až 1966 šéfoval mafiánské organizaci Chicago Outfit a zapletl se i se CIA. V roce 1975 byl zavražděn.
Byl pátek 19. července 1974 a mexická policie zatýkala 66letého muže, jenž se staral o svá vlastnoručně vypěstovaná rajčata. Oním mužem byl chicagský mafián Sam Giancana. V době největší slávy byl mocnější než Al Capone, spal s milenkami Johna F. Kennedyho, měl vliv na jeho zvolení a se CIA se domlouval na atentátu na Fidela Castra. Americké dějiny ovlivnil jako málokdo jiný, ale už rok po zatčení byl po smrti.
12 fotografií

Mafián Giancana: Spal s milenkami Kennedyho, domlouval se CIA smrt Castra

Historie
Návštěva Fidela Castra v Montrealu 26. dubna 1959 na pozvání montrealské obchodní komory
Bylo pondělí 16. února 1959 a v Havaně se ujímal své funkce nový kubánský premiér. Jmenoval se Fidel Castro a k premiérskému úřadu se dostal půldruhého měsíce poté, co v čele partyzánů svrhl dosavadního diktátora Fulgencia Batistu. Záhy poté, co uchopil moc, začal likvidovat opozici složenou i ze svých bývalých spolupracovníků a sám čelil opakovaným pokusům o sesazení či likvidaci.
12 fotografií

Fidel Castro: Zažil prý 634 pokusů o atentát, včetně toho vražedným doutníkem

Historie
Vedoucí tajného programu CIA MK-Ultra Sidney Gottlieb a jeho advokát Terry Lepsing
Jednou z největších poskvrn v dějinách americké zpravodajské služby CIA je takzvaný program MK-Ultra. Jeho cílem bylo ovládat lidskou mysl. Zvolené prostředky ale šly daleko za hranu zákona. Hlava programu, chemik Sidney Gottlieb, který se narodil právě před 105 lety, nechal kvůli testování zavléct do USA drogu LSD a podporoval také mučení.

Šílený vědec jako z filmu. Chemik Sidney Gottlieb pro CIA mučil stovky lidí

Svět
Juanita Castrová
Pro CIA to byla Donna, špionka na Kubě, neobyčejně vynalézavá v šifrování tajných zpráv, výjimečně výkonná v doručování citlivých materiálů a později eso v souboji americké a kubánské propagandy. A také to byla sestra kubánských vůdců Fidela a Raúla Castrových. Obě tyto identity v sobě nesla jedna a táž žena, Juanita Castrová, která se narodila právě před 90 lety, 6. května 1933.
11 fotografií

Krycí jméno Donna. Sestra Fidela Castra byla špionkou CIA, nejvýkonnější na Kubě

Svět
Americká televizní moderátorka Barbara Waltersová (na snímku z 9. dubna 2008).
Ve věku 93 let zemřela někdejší významná americká televizní moderátorka Barbara Waltersová. Oznámila to v noci na sobotu stanice ABC News, kde Waltersová pracovala. Novinářka proslula televizními rozhovory s vlivnými osobnostmi a celebritami. V 70. letech minulého století se stala první moderátorkou večerních televizních zpráv ve Spojených státech. Zemřela v pátek ve svém domě v New Yorku.

Zemřela proslulá americká televizní moderátorka Barbara Waltersová. Bylo jí 93

Svět
Jeden z prvních sommeliérů chleba.
32letý pekařský mistr Harald Stefan Erbler z Pfarrkirchenu u Bad Hallu dokončil vzdělávání a je jedním z osmnácti expertů posuzování chleba - sommeliérů - v Rakousku. Pracuje v rodinném podniku Zöhrmühle, který chce jednou převzít. Část jejich školení vedl také špičkový kuchař Johann Lafer, který frekventanty pozval k oslavě titulů do svého podniku. 

Od sousedů: Mají už i sommeliéry chleba

Z okolí
Polský spisovatel Witold Szablowski.
Nejtěžší bylo uvěřit, říká polský novinář a spisovatel Witold Szabłowski, který si povídal s kuchaři světových tyranů o tom, čím je okouzlili. Co chutná  Pol Potovi a Idi Aminovi a čím naštvali kuchaři Fidela Castra, Saddáma Husajna či Envera Hodžu? Často neuvěřitelné odpovědi dává kniha Jak nakrmit diktátora, kterou autor představil o víkendu na Světě knihy.
6 fotografií

Zlaté hodinky, nebo provaz. Za obyčejnou polévku. I tak se vaří diktátorům

Literatura
Koronavirus na Kubě. Ilustrační snímek
Komunistická Kuba sází na svůj biotechnologický sektor, který prosadil její bývalý revoluční vůdce Fidel Castro. Ten by mohl poskytnout zemi výhodu v globálním soutěžení o to, kdo najde efektivní léčbu na nemoc způsobenou novým koronavirem. Kuba propaguje obzvláště interferon, jehož je výrobcem. Je to antivirová látka, která posiluje imunitní systém, píše agentura Reuters.  
5 fotografií

Kuba hlásí úspěchy v léčbě koronaviru. Účinný je údajně lék interferon

Svět
Státní hranice před rokem 1989.
/ANKETA/ Pomník Mistra Jana Husa v táborském Husově parku se před ani ne dvěma týdny dočkal dosti nechutného zneuctění. Mnohem horšího, než když se ve zhruba stejnou dobu několik mlaďounkých děvčat rozhodlo na památník 156 obětí heydrichiády u táborského popraviště zvěčnit své přezdívky ze sociálních sítí. Ta děvčata prostě jen evidentně nejsou zrovna ty nejostřejší pastelky v penále, že. Ale z mladické blbosti se dá časem s trochou štěstí vyrůst.

KOMENTÁŘ JIŘÍHO DINTARA: A zpod šutru opět vylezl soudruh pohraničník

Táborsko
Manic Street Preachers
Závěr příštího týdne bude v Hradci Králové tradičně patřit působivé přehlídce rockových kapel z domova i ze světa. Letošní, čtvrtstoletý festival Rock For People slibuje rovnou stovku skupin, sólistů a DJs, kteří se vystřídají na sedmi pódiích.
52 fotografií

Rock For People plný rozhněvaných mužů

Hudba
Současný kandidát na kubánského prezidenta Miguel Díaz-Canel vzešel z březnových parlamentních voleb
Ve středu začíná na Kubě dvoudenní zasedání parlamentu, na jehož konci má být volba nového prezidenta. V čele státu tak po desetiletích stane někdo jiný než bratři Castrové, přestože současný vůdce Kuby Raúl Castro bude i nadále vůdcem vládnoucí komunistické strany. Funkci prezidenta (předsedy státní rady) by podle zahraničních pozorovatelů mohl zastávat první viceprezident Miguel Díaz-Canel.
5 fotografií

Kuba volí prezidenta. Po 59 letech jím nebude nikdo s příjmením Castro

Svět