ŠTÍTEK: Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění

Vladimír Geršl
Beat Saber, Arma, Mafia, Last Train Home ale třeba i Playing Kafka. České videoherní scéně se daří, podle odborníků chybí jen větší provázanost mezi artovými obory a herním průmyslem a podpora státu. Svůj prostor mají domácí hry už delší čas na festivalu animovaného filmu Anifilm, jehož aktuální ročník se nyní koná v Liberci a který letos udělal důležitý krok - otevřel platformu pro prezentaci začínajících tvůrců a titulů. 
8 fotografií

České videohry ve světě oceňují, říká specialista Vladimír Geršl

Ostatní
V Boskovicích natáčeli filmaři studentský snímek První hlídka. Na snímku herci Pavel Řezníček a František Beleš. Se souhlasem Adély Konečné
/FOTO, VIDEO/ V restauraci na náměstí se střílelo. Jsou tam mrtví i rukojmí! Hlášení, které dvojici řadových policistů změní při rutinní službě život. Na místo míří také zásahovka. Napětí však záhy polevuje, protože vše je jen součástí jedné ze scén snímku První hlídka. Před kamerou na Masarykově náměstí v Boskovicích na Blanensku mohli v uplynulých dnech kolemjdoucí zahlédnout například herce Pavla Řezníčka, Petra Buchtu nebo Františka Beleše. Další záběry se točily například u obchodního centra za boskovickou nemocnici nebo v sousedních Letovicích.
65 fotografií

FOTO: Na náměstí v Boskovicích se střílelo. Filmaři točili První hlídku

Blanensko
Historik Robert Kvaček.
Ve věku 91 let zemřel v noci na sobotu 27. dubna historik Robert Kvaček. ČTK to sdělila Jana Čechurová z oddělení moderních a soudobých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Kvaček patřil k největším osobnostem poválečné české historické vědy, těšil se respektu i mezi experty v zahraničí. Byl oblíbeným vysokoškolským pedagogem. Mezi jeho přední zájmy patřily dějiny diplomacie mezi světovými válkami a v období druhé světové války a kulturní dějiny konce 19. a počátku 20. století.
19 fotografií

Zemřel Robert Kvaček. Uznávanému historikovi bylo 91 let

Česko
Ilustrační snímek ze 70. ročníku filmového festivalu České vize v Červeném Kostelci.
V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskuteční krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Tato soutěž je určená neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Ke dni uzávěrky se do červenokosteleckého kola přihlásilo 19 snímků různých žánrů od dokumentu po filmy experimentální. Na celodenní přehlídku zve diváky pořádající Centrum uměleckých aktivit. Dostaví se i Superžena.
4 fotografie

Filmový festival v Červeném Kostelci přivítá soutěžní filmy i Superženu

Volný čas
Z filmu Tady Havel, slyšíte mě?
Poslední tři roky života bývalého prezidenta Václava Havla (1936-2011) zachytil režisér, scenárista a kameraman Petr Jančárek (64). Po letech nyní časosběrný dokumentární film s názvem Tady Havel, slyšíte mě? přichází do kin. V rámci festivalu Jeden svět ho již viděli diváci v budějovickém Biografu Kotva. Po projekci následovala on-line beseda s autorem.
10 fotografií

Tady Havel, slyšíte mě? Poslední roky prezidenta uvidíte v Cinestaru a Kotvě

Českobudějovicko
Vsetínský filmový maraton
Vsetínský filmový maraton s pořadovým číslem 26 se uskuteční v kině Vatra Vsetín o víkendu od 19. do 21. dubna 2024. Díky neutuchajícímu nadšení organizátorů z Filmového klubu Vsetín se budou moci všichni milovníci nevšedních filmových zážitků opět vydat na průzkum balkánské kinematografie.

Vsetinský filmový maraton 2024

Čtenář reportér
Věra Chytilová
Původně studovala architekturu, pracovala jako kreslička, laborantka a vyzkoušela si i profesi manekýny. Při natáčení filmu Hudba z Marsu ještě držela v ruce klapku, ale postupně se vypracovala až na pomocnou režisérku. Na FAMU byl jejím profesorem Otakar Vávra. Pod jeho vedením studovala režii v ročníku s Jiřím Menzelem či Jurajem Jakubiskem. Později se na tuto školu vrátila, aby předávala své zkušenosti dalším generacím režisérů. Věra Chytilová, nejvýraznější ženská příslušnice československé nové vlny, zemřela 12. března před 10 lety. Otestujte si v kvízu Deníku své znalosti o úspěšné režisérce a jejích filmech.
6 fotografií

KVÍZ: Režisérka Věra Chytilová byla živel. Znáte její život a filmy?

Film a televize
Malá návštěvnice Kadaňského pohádkového festivalu v roce 2023.
Kadaňské Kino Hvězda bude i v letošním roce hostit akci, která si získala pozornost nejednoho pohádkového nadšence. Od od 28. do 31. května 2024 se uskuteční třetí ročník Kadaňského pohádkového festivalu. Akce, která v loňském roce přilákala do kadaňského Kina Hvězda stovky pohádkových nadšenců, má ambice uspět a předčit očekávání i letos a nejen to.

Kadaň se potřetí promění v pohádkové království při oblíbeném festivalu

Čtenář reportér
Kameraman Josef Špelda a Vilma Cibulková při natáčení seriálu Nemocnice na kraji města.
Místo cukráře se stal kameramanem – a v této profesi byl třebíčský rodák Josef Špelda natolik dobrý, že ho nyní Asociace českých kameramanů ocenila za celoživotní dílo. Špelda, dvorní kameraman režiséra Viktora Polesného, stojí za vznikem zejména televizních filmů a seriálů. Mezi ně patří například Saturnin, Nemocnice na kraji města – nové osudy nebo Milenci a vrazi.    
3 fotografie

Kameraman Nemocnice na kraji města: rodák z Třebíče Josef Špelda získal cenu

Třebíčsko
Naděje se skládá ze studentského filmu a následných besed na ZŠ a SŠ (13. – 18. let).
Řezání, pálení, sebebití nebo vytrhávání vlasů. To vše kvůli psychickým obtížím praktikují dnešní žáci a studenti. Dominika Olivová a Barbora Metelková, studentky třetího ročníku Střední školy zdravotnické a sociální v Chrudimi, vnímají enormní nárůst sebepoškozování, a to i v jejich blízkém okolí. Dominika a Barbora proto vytvořily projekt Naděje, který tvoří kombinace filmu a besed na základních a středních školách za přítomnosti psychologa.

Naděje z Chrudimi. Studentský film odrazuje teenagery od sebepoškozování

Chrudimsko
Režisér Jiří Strach
Známý český režisér Jiří Strach oslavil na podzim své padesátiny. Umělec, který stál například za oběma díly úspěšné české pohádky Anděl Páně, ale kulatiny za zlomový životní moment nepovažuje. „Zakázal jsem si to, protože když chlap v padesáti začne přemýšlet, co všechno nestihl, co už nestihne a co si může vyškrtnout z plánů, které měl ve dvaceti, je to nejkratší cesta k rozvodovým papírům. Raději si odříkávám modlitbu, kterou by měli všichni chlapi kolem padesátky znát: Aby nám Pán Bůh zdravý rozum zachovati ráčil. Navíc mám hodně práce, takže skutečně nemám čas na to, abych se nějak řešil,“ říká.
10 fotografií

Jiří Strach: Anděl páně 3? Dokud bude žít minimálně pět klíčových lidí, šance je

Film a televize
Marek Brodský: Veselé krchovy.
Marek Brodský není jen herec, hudebník a textař, ale také talentovaný výtvarník. Své obrazy představí v Úvalně na Rychtě v pátek 11. srpna. Společně s ním své dílo představí sklář Petr Stašek. V pátek v 17 hodin začíná v Úvalně vernisáž, kterou doprovodí Petr Stojan Quartet.

Marek Brodský se v Úvalně na Rychtě představí jako výtvarník

Bruntálsko
Vysmáté kamínky a street art na Mělníku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Jeho cílem je nabourávat realitu všedního dne. Mělnický grafik Petr Šťastný vnímá svět z různých úhlů pohledu, které se snaží předávat lidem prostřednictvím street artu. „Chci jim ukázat, že i opravdu hnusné místo může být hezké,“ říká. Po vysmátých kamenech, které bavily Mělničany v ulicích před lety, plánuje další domácí streetartový projekt.
11 fotografií

Grafik Šťastný: Možná právě já stojím za vznikem putovních malovaných kamenů

Mělnicko
Performativní procházkou centrem Mostu s názvem "Veřejný prostor jsme my – oči otevřené pro město Most" začala v Galerii Bunkr výstava Markéty Kinterové "Myslete na sebe, ale myslete zároveň i na celek".
Vyviklaná dlažba u zavřeného Repre, oprýskané zdi u chátrajícího Prioru, do očí bijící reklamy a mrtvá náměstí mezi hodnotnými, ale zanedbanými budovami. Právě tady uspořádala umělkyně Markéta Kinterová performativní procházku, při které četla účastníkům výstižné pasáže ze své knihy Kam oči, tam hlava, v níž se věnuje skrytému významu veřejného prostoru měst. Speciální procházkou a diskusním poklusem zahájila skupinka vypadající jako turisti novou výstavu v Mostě zaměřenou na veřejný prostor.
23 fotografií

Lidé běželi za umělkyní prázdným centrem Mostu. Četla jim ve vypuštěném bazénu

Mostecko
Festival Palais Cannes 2021
Na filmovém festivalu v Cannes budou soutěžit dva krátké snímky z pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU). Budou součástí sekce La Cinef (dříve Cinéfondation), jejíž program dnes pořadatelé zveřejnili. V soutěži budou ČR reprezentovat film Electra režisérky Darji Kaščejevové a drama režiséra Petra Pylypčuka Osmý den. ČTK o tom dnes informovala mluvčí FAMU Klaudie Osičková.

Česká stopa na festivalu v Cannes: Do soutěžní sekce vybrali dva filmy z FAMU

Film a televize
Mojmír Chytil si ochotně došel pro penaltu a zařídil tak jeden bod pro Olomouc
Devadesát šest minut dřete na hřišti. Týden před utkáním dřete v přípravě. Sedíte hodiny u videa a pak vás video zařízne… A vy ještě, abyste se báli promluvit, protože nejste ze Slavie ani z Plzně. A nebo, protože nemáte jistotu účasti v nejvyšší soutěži i pro příští sezonu. Letošní ročník je totiž v dolní polovině tak našlapaný, že jakýkoliv protest proti verdiktům rozhodčích od namočených celků (některých?) by mohl být fotbalovou eutanázií… A tak Pardubice po utkání v Olomouci a „pozápasové“ penaltě zatnou zuby a zase budou týden dřít…
18 fotografií

GLOSA: VAR už dávno není jen zkratkou pro video asistenta rozhodčího

FORTUNA:LIGA
Mojmír Chytil si ochotně došel pro penaltu a zařídil tak jeden bod pro Olomouc.
Devadesát šest minut dřete na hřišti. Týden před utkáním dřete v přípravě. Sedíte hodiny u videa a pak vás video zařízne… A vy ještě, abyste se báli promluvit, protože nejste ze Slavie ani z Plzně. A nebo, protože nemáte jistotu účasti v nejvyšší soutěži i pro příští sezonu. Letošní ročník je totiž v dolní polovině tak našlapaný, že jakýkoliv protest proti verdiktům rozhodčích od namočených celků (některých?) by mohl být fotbalovou eutanázií… A tak Pardubice po utkání v Olomouci a „pozápasové“ penaltě zatnou zuby a zase budou týden dřít…
18 fotografií

FOTBALOVÁ GLOSA: VAR už dávno není jen zkratkou pro video asistenta rozhodčího

FORTUNA:LIGA
Berlinale vyhrál dokument Na Adamantu
Mezinárodní filmový festival Berlinale má své vítěze. Nejlepším filmem se stal dokument Sur l'Adamant (Na Adamantu) Francouze Nicolase Philiberta. Zachytil v něm komunitu lidí s mentálními poruchami, kteří se scházejí na dřevěné lodi Adamant na Seině v Paříži. V sekci krátkých studentských filmů bodoval animovaný snímek studenta FAMU Philippa Kastnera Deniska umřela.
9 fotografií

Berlinale vyhráli psychicky nemocní na Seině. Uspěl i animovaný film FAMU

Film a televize
Slovenský režisér Juraj Jakubisko
Ve věku 84 let zemřel slovenský režisér Juraj Jakubisko. Slovenské stanici RTVS to potvrdila jeho dcera Janette Jakubisková. Jakubisko patřil k nejznámějším slovenským tvůrcům a přezdívalo se mu „Fellini východu“. Za své kariéry natočil několik desítek hraných i dokumentárních filmů. K jeho nejznámějším dílům patří Tisícročná včela, Perinbaba, Nejasná zpráva o konci světa či velkofilm Bathory.
10 fotografií

Zemřel slovenský režisér Juraj Jakubisko. Bylo mu 84 let

Film a televize
Inscenace Feminista vzniká v době, kdy téma zneužívání moci na školách opět silně rezonuje.
/FOTO, VIDEO/ Sexuální obtěžování na pedagogické fakultě, rezignace ředitele Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky kvůli podezření z obtěžování studentek nebo kauza s nabízením kreditů výměnou za sex na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. V době, kdy společností rezonuje zneužívání moci, přináší brněnské divadlo Reduta hru Feminista, která toto téma přenáší na divadelní jeviště. Premiéru má v pátek.
22 fotografií

Zneužití moci pedagogy přináší na divadelní jeviště brněnská Reduta

Brněnsko
Inscenace Feminista vzniká v době, kdy téma zneužívání moci na školách opět silně rezonuje.
/FOTO, VIDEO/ Sexuální obtěžování na pedagogické fakultě, rezignace ředitele Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky kvůli podezření z obtěžování studentek nebo kauza s nabízením kreditů výměnou za sex na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. V době, kdy společností rezonuje zneužívání moci, přináší brněnské divadlo Reduta hru Feminista, která toto téma přenáší na divadelní jeviště. Premiéru má v pátek.
22 fotografií

Sex, moc a Feminista. Téma obtěžování na školách v Brně otevírá nová hra

Divadlo
Natáčení filmu Láska na zakázku v Pitkin Music Baru v Brně.
Rozjíždíme kameru, klapka, zvuk a jedeme. Tak zahajuje natáčení scény režisérka a producentka Eva Toulová, která v romantické komedii Láska na zakázku hraje také hlavní ženskou roli. Jedna ze stěžejních scén filmu se natáčela v brněnském klubu Pitkin. Právě tady se hrdinka Eva setkává se svým hypnoterapeutem Vítkem, kterého herecky ztvárňuje Martin Kraus.
46 fotografií

VIDEO: Toulová, Kraus a hypnóza. V Brně natáčí romantickou komedii, podívejte se

Brněnsko
Autorka kuchařky Spolu sníme Sandra Mikuličová nejraději spojuje lidi skrze jídlo, které jim uvaří.
Vaření, experimentování s jídlem a akční, kočovný styl života učarovaly Plzeňance Sandře Mikuličové (35). Podle svých slov dokáže prostřednictvím jídla spojit lidi různých věkových skupin, vzdělání, kultur. Před pár lety se vydala na dobrodružnou cestu do severního Španělska. Několik let tam pod širým nebem vaří pro surfařskou komunitu. Loni si splnila sen a vydala kuchařku Spolu sníme. Recepty ovlivnil život ve Španělsku i tradice její rodiny. Kromě toho vede kurzy školy vaření.
13 fotografií

Autorka kuchařky Spolu sníme: Sdílení jídla je největší radost

Plzeňsko
V životech našich předků bylo všedních dní jen pomálu. Příležitosti pro dodržování zvyků a pověr provázely většinu roku.
Pokud se rozhodnete za sváteční dny považovat jen ty, které jsou skutečně červeně vytučněné v kalendáři, o hodně přicházíte. V životě našich předků byly všední dny v podstatě jen krátkými pauzami v širokém kole dnes už zapomenutých tradic a zvyků. Vrátit je do každodenního povědomí lidí se snaží Anna Podskalská, animátorka z FAMU, která se může chlubit úspěšným uvedením filmu Rudé boty na festivalu v Cannes. Jen pohyblivým obrázkům se nevěnuje, před lety u sebe objevila zápal pro folklor a ilustraci kalendářů, které každodennost předků připomínají.
4 fotografie

Zapomenuté svátky. V Česku se dřív držely Kouřové noci či Psí dny

Česko
Natalia Germani v mysteriózním filmu Světlonoc
Český film Světlonoc bodoval na filmovém festivalu v Locarnu. Režisérka a spoluautorka scénáře Tereza Nvotová si odváží Zlatého leoparda za příběh ženy z malé horské vesnice, který zaujal porotu prestižní sekce Cineasti del presente věnovanou nastupující generaci filmařů. Loni na témže festivalu vyhrál cenu snímek Bratrství z dílny absolventa FAMU Francesca Montagnera.   
4 fotografie

Úspěch českého filmu. Světlonoc Terezy Nvotové si odváží cenu z Locarna

Film a televize
Kameraman Vladimír Smutný při ocenění na festivalu v Karlových Varech (2019)
Jsou filmaři, kteří procestovali celou republiku a lokace mají v malíčku. Jako třeba kameraman Vladimír Smutný, který má na kontě téměř čtyři desítky filmů pro kina (mimo jiné) a který díky nim projel Čechy i Moravu. Stěží mě něco překvapí, říká zkušený nestor filmového obrazu a držitel osmi Českých lvů.

U filmu mě už nic nepřekvapí, říká kameraman Vladimír Smutný

Filmové Česko