ŠTÍTEK: FlixBus

Italské Benátky
Levné letenky, dostupné organizované zájezdy i slavné památky, které se dají stihnout obejít za jeden den. To všechno dělá z Benátek, slavného italského města na vodě, oblíbený výletní cíl i pro tisíce Čechů. Jenže nejen pro ně. Ročně si na mapě světa návštěvu této destinace odškrtne dalších dvacet milionů turistů. Přetěžují ubytovací služby, ucpávají ulice a místní se cítí jako vyhnanci ve vlastním domově. Město proto zavedlo v dubnu turistickou daň, která měla příval návštěvníků zpomalit. Do benátské pokladny přiteklo tolik peněz, že radnice naznačuje plány na její další navýšení.
7 fotografií

Turistická daň přinesla Benátkám miliony eur. Město zvažuje, že vstupné navýší

Státy EU
58. ročník Mezinárodního filmového festivalu se blíží.
Karlovarský filmový festival mění Karlovy Vary v pulsující živou metropoli, v níž noc a den splývá v jedno. Počet návštěvníků se rok od roku zvyšuje a s tím přibývají problémy, z nichž dopravní situace ve městě patří k těm nejpalčivějším. Kam zaparkovat auto, to je dilema, které řeší snad každý host, který se do festivalových Karlových Varů vydá.

Problémy MFF: Doprava. Auta mění město v labyrint

Karlovarsko
Letecký pohled na dopravu čekající u mýtných bran v Dugopolje v Chorvatsku v letním období
Bezmála milion Čechů zamíří letos do Chorvatska. Tři čtvrtiny z nich ke své cestě využijí automobil. Jsou však i tací, kteří dávají přednost autobusu či vlaku. Zatímco v minulých letech vozily vlakem rekreanty k Jadranu dvě společnosti, letos se na jih vydají jen soupravy Českých drah. RegioJet totiž od letošního roku sází na luxusní autobusy.

Jak se letos dostat do Chorvatska? Vlaků ubylo, u auta je důležitá výhodná trasa

Státy EU
Nových spojů se dočkají cestující z Brna do Prahy. Ilustrační foto: Deník/Drahomír Stulír
Často zaplněné bývají vlakové spoje mezi Brnem a Prahou, které vypravuje společnost RegioJet. A není to pouze případ konkrétních dní. Například ve čtvrtek okolo desáté hodiny dopoledne byl podle kontroly redakce na webu dopravce vyprodaný spoj vyjíždějící z Brna po desáté hodině i ten po dvanácté. Posledních pár míst bylo volných i ve vlaku, který vyjížděl z Brna po druhé hodině odpoledne.

Přeplněné vlaky mezi Brnem a Prahou: dopravce přidává od dubna nové spoje

Brněnsko
Hostem videopodcastu Byznys kafe byl ředitel společnosti FlixBus pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko Pavel Prouza
Do autobusové dopravy v Česku vstoupil téměř před sedmi lety silný hráč jménem FlixBus. Jeho zelené autobusy dnes jezdí na mnoha trasách spojující tuzemská města, vozí cestující také do zahraničních metropolí či přímořských destinací. Jaké nové linky se letos chystají, jak obtížné je sehnat nové autobusy a řidiče a budou někdy jezdit po českých kolejích i zelené vlaky? To prozradil Pavel Prouza, ředitel společnosti FlixBus pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko, který byl hostem dalšího dílu našeho pořadu Byznys kafe.

FlixBus chystá nové linky do menších měst. Roste i obliba spojů až k Baltu

Byznys kafe
Robert Downer, 1. místo.
/FOTOGALERIE/ Atraktivní zápasy, skvělá divácká kulisa a kvalitní turnaj pro amatéry. Takový byl první ročník Flix City of Prague Open, profesionální squashové PSA akce mužů kategorie Closed Satellite. Ve finále porazil Robert Downer z Anglie českého hráče Ondřeje Vorlíčka 3:0 na sety. „Divácká kulisa byla vynikající. Hráči si pochvalovali výbornou a přátelskou atmosféru,“ prohlásil Jan Roll, trenér z klubu Squash Stará Praha, který celou akci organizoval.
5 fotografií

Na Haštalu vládl Angličan Downer. Tradiční squashový klub oslavil narozeniny

Ostatní sporty
Ondřej Vorlíček.
Špičkoví squashisté ze čtyř zemí na mezinárodním turnaji přímo v centru Prahy! Tohle může nabídnout pouze Squash Haštal, který se u příležitosti oslav 25. narozenin rozhodl zorganizovat profesionální turnaj PSA mužů kategorie Closed Satellite. První ročník s názvem Flix City of Prague Open začne v pátek od 10:00 a hrát se na něm bude o tisíc dolarů. „Rádi bychom, aby se tento turnaj stal tradicí a mohli bychom připravovat také další jeho ročníky,“ prohlásil Jan Roll, trenér z klubu Squash Stará Praha, která celou akci organizuje.

V Praze na Haštalu odstartuje první ročník mezinárodního squashového turnaje

Ostatní sporty
Mapa dojezdové vzdálenosti hromadnou dopravou ukazuje, za jak dlouho se lidé dostanou do centra Brna. Červená je do hodiny, žlutá do dvou hodin a zelená do tří hodin.
Dopravní dostupnost a čas. Ať už při cestách do zaměstnání, škol, na vyšetření do nemocnic nebo třeba za zábavou na oblíbených vánočních trzích. A kolik času to lidem zabere. Deník Rovnost na základě informací z Datového portálu města Brna vám ukazuje, odkud a za jak dlouho se lidé v Jihomoravském kraji dostanou veřejnou hromadnou dopravou, tedy vlaky a autobusy, do krajského města Brna. Podívejte se na rozdíly mezi jednotlivými místy.

MAPA: Chcete do centra Brna? Porovnejte si, odkud a jak dlouho trvá lidem cesta

Brněnsko
Před třemi lety opustily palubu autobusů RegioJet oblíbené stevardky, které se staraly o pohodlí pasažérů. Žlutý dopravce teď plánuje jejich návrat
Před třemi lety opustily palubu autobusů RegioJet oblíbené stevardky, které se staraly o pohodlí pasažérů. Žlutý dopravce teď plánuje jejich návrat. Místo fyzického palubního personálu však sází na virtuální asistenci. Jiným dopravcům k pohodlí a informovanosti cestujících stačí moderní technologie.

RegioJet vrací do autobusů stevardky. Kávu ale lidem nosit nebudou

Ekonomika
Nehoda dvou autobusů na dálnici D2 u Brna.
/FOTO, VIDEO/ Až šestasedmdesát raněných, z toho třináct těžce, ošetřovali zdravotníci po havárii autobusů na dálnici D2 u Brna. V pondělí před půl čtvrtou odpoledne se tam srazily dva autobusy. Brněnské nemocnice i nemocnice v okolí aktivovaly traumaplán. Na pomoc zraněným byly připraveny týmy lékařů nejen v Jihomoravském kraji. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu. Jeden z řidičů, který podle nepotvrzených informací narazil zezadu do vozu společnosti FlixBus, na místě zemřel. Dálnice byla v obou směrech dlouhé hodiny neprůjezdná.  
33 fotografií

Havárie autobusů na dálnici D2 u Brna: mrtvý řidič a 76 zraněných lidí

Nehody
Vlaky RegioJetu.
/TÉMA DENÍKU/ Zdeněk Král z Blanska jezdí často pracovně do Prahy. Zákazníkům vozí z rodinné firmy například měřidla, různé zboží a sjednává si s nimi také pracovní schůzky. Cestuje autem. Jedna jízda z Brna do hlavního města a zpět ho na naftě podle něj přijde zhruba na osm set korun. „Cesta vlakem je sice fajn, ale zabere hodně času. Když toho mám po Praze víc, je pro mě komfortnější auto. Jen musím vyjíždět kolem čtvrté ráno, abych se vyhnul kolonám na dálnici D1, která je v tomto pekelná. Jednou jsem tam po nějaké havárce v zimě mrzl osm hodin,“ řekl muž.

Z Brna do Prahy? Za prací jezdí lidé po dálnici i vlakem

Brněnsko
Ilustrační foto.
/AKTUALIZACE/ Přímé vlaky z Brna na vídeňské letiště bude namísto stávajícího Regiojetu od poloviny června vypravovat společnost Gepard Express. Linka ve formě takzvané veřejné služby je v současnosti v pilotní fázi, ta skončí 10. června. Záměr pokračovat v této službě i nadále, avšak pod záštitou jiného dopravce, schválili ve středu brněnští radní. Změní se také časy odjezdů a doba jízdy.

Změny přímého vlaku z Brna na vídeňské letiště: nový dopravce, doba i časy jízdy

Brněnsko
Autobusy společnosti FlixBus.
Dne 28. února Společnost FlixBus oznámila, že od 5. března prodlouží svoji linku Salzburg - Praha až do Liberce. Město pod Ještědem tak přímo propojí s Jižními Čechami, Lincem a Salzburgem. Linka Liberec - Salzburg a zpět bude vyjíždět čtyři dny v týdnu. Od května bude linka v provozu každý den v týdnu. 

Z Liberce do Salzburgu. Navštivte Rakousko autobusem

Liberecko
Cestování vlakem. Ilustrační snímek
Cestování hromadnou dopravou podraží. Stát totiž redukuje některé slevy na jízdném. Od dubna už nebude hradit ze svého tři čtvrtiny ceny jízdenky, ale pouze polovinu. Zdražování se týká hlavně důchodců nebo žáků a studentů. Nepopulární krok vládní koalice obhajuje nutností šetřit. Státu by měl přinést zhruba dvě miliardy korun.

Extrémní sleva za jízdné končí. Studenti i důchodci si od dubna připlatí

Ekonomika
Autobusový dopravce Flixbus. Ilustrační snímek
Německá přepravní společnost FlixBus kvůli zpřísněným protikoronavirovým opatřením znovu ruší cesty od 17. prosince do 11. ledna. Provoz na vánoční svátky přitom firma plánovala po omezeních zavedených od 3. listopadu v Německu, Rakousku a Švýcarsku obnovit. Podnik, jenž podniká i v České republice, to uvedl v dnešním sdělení. V Česku FlixBus zatím stále připravuje posílení provozu během Vánoc, společnost však bude sledovat vývoj situace.
5 fotografií

Reakce na koronavirová opatření. Flixbus v Německu ruší cesty do 11. ledna

Ekonomika
Autobus sjel ze silnice u města Wöbbelin nedaleko Hamburku ze silnice a převrátil se na bok.
Několik zraněných si dnes ráno v Německu vyžádala nehoda autobusu společnosti FlixBus, který mířil z Prahy do Hamburku. Třicítka lidí byla převezena do nemocnic, nejméně 18 z nich ale bylo již propuštěno, informovala agentura DPA. Tři osoby utrpěly středně těžká zranění. Lidé v autobusu byli podle německé policie z Česka, Německa, Británie, Turecka, Rumunska, Albánie, Číny, Indie a Egypta. Děti mezi nimi nebyly.
5 fotografií

V Německu havaroval autobus, který mířil do Prahy. Přes 30 lidí bylo zraněno

Svět
Flixbus. Ilustrační snímek
Společnost FlixBus zrušila v posledních týdnech několik vnitrostátních spojů, na něž měli cestující již zakoupené jízdenky. Pro zákazníky to ale znamená nečekanou komplikaci: cesta k vrácení peněz je poměrně složitá a trvá několik týdnů. Na rušení spojů upozornilo deník Zdopravy.cz několik cestujících, ukazují to i příspěvky cestujících na facebookových stránkách dopravce.  
5 fotografií

FlixBus ruší spoje. Cestující musejí na vrácení peněz čekat týdny

Ekonomika
Kontroly v ukrajinském Kyjevě
Po zařazení Česka na ukrajinský červený seznam rizikových zemí budou muset čeští občané při vstupu do země předložit negativní test na covid-19 starý nanejvýš 48 hodin, nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí. Podle údajů z dobrovolné databáze cestovatelů Drozd nyní pobývá na Ukrajině 46 Čechů, podle diplomacie se ale skutečný počet bude lišit, protože registrace není pro cestu do země povinná. Využití pracovníků z Ukrajiny by ovšem nařízení ohrozit nemělo. Fungovat budou beze změn i autobusové spoje.
34 fotografií

Omezení pro cestovatele. Ukrajina kvůli covidu zařadila Česko do červené zóny

Cestujeme
Od 15. června FlixBus opět propojil Uherský Brod, Uherské Hradiště se Slovenskem
Dálková doprava se postupně vrací do stavu jako před koronavirem, a tak se nabídka spojení každý týden rozrůstá. "Tento týden dopravce FlixBus obnovil první mezinárodní spojení z Uherského Brodu a Uherského Hradiště. Od pondělí 15. června jezdí zelené autobusy do sousedního Slovenska, dopravce tak opět propojil Uherské Hradiště a Uherský Brod s Prahou, Brnem, Trenčínem, Zvolenem, Rožnavou nebo Košicemi," uvedla za FlixBus v tiskové zprávě Jitka Schmiegerová.
2 fotografie

FlixBus obnovil spojení Brodu a Hradiště s Prahou, Brnem a Slovenskem

Slovácko