ŠTÍTEK: Florencie

Italské trhy na Karlově náměstí v Třebíči.
Tvrdé salámy, vynikající šunky, kořeněné sýry, ale i neobvyklé sladkosti. A nad tím vším vlajky tvořené červenými, bílými a zelenými pruhy. Třebíčské Karlovo náměstí v těchto dnech patří italským specialitám, které místním gurmánům nabízejí nefalšovaní Italové. „Já jsem z Toskánska. Přímo z Florencie,“ hlásí usměvavý Nicolas, který doporučuje salám dochucený ořechy.
15 fotografií

VIDEO: Z Třebíče se stalo druhé Palermo. Díky italským trhům na Karlově náměstí

Třebíčsko
Začátek léta bude tradičně vyplňovat atraktivní podívaná jménem Tour de France
Napínavá hra začíná. Tour de France startuje dnes v toskánské metropoli. I když má Itálie své Giro, konkurenční třítýdenní etapový závod je i pro ni svátkem. Ve Florencii se už na pódiu představily všechny hvězdy včetně jediného Čecha na startu Jana Hirta. Experti se shodují, že máme před sebou jeden z nejnáročnějších a zároveň i nejotevřenějších ročníků za poslední roky.
4 fotografie

Rivalita dvou titánů. Kdo z nich ovládne Tour? Překvapit může i někdo jiný

Ostatní sporty
Z cyklistického závodu pro veřejnost L'Etape by tour de France.
Jako nesplnitelný sen se řadě sportovních fanoušků může jevit myšlenka, že zajet se podívat na nejlepší cyklisty světa závodící v rámci Tour de France by mohlo být stejně snadné jako třeba navštívit nedávný hokejový šampionát. Nemusí to být utopie – a leckterým Středočechům by se legendární závod mohl přiblížit ještě více než pražské mistrovství světa v ledním hokeji. 

Přivítat Tour de France by se hejtmanství líbilo. Za jakých podmínek?

Kladensko
Ředitel FN Ostrava spolu s náměstkyní pro ošetřovatelskou péči poděkovali růží nelékařům za jejich práci. Květen 2024.
Ředitel FN Ostrava spolu s náměstkyní pro ošetřovatelskou péči strávili včerejší dopoledne na lůžkových odděleních a ambulancích nemocnice, aby sestrám a dalším nelékařům osobně poděkovali za jejich práci a předali jim růži u příležitosti Mezinárodního dne sester a ošetřovatelství.
11 fotografií

Vedení FN Ostrava děkovalo růží nelékařům

Ostravsko
Sopka Vesuv.
Obyvatele jihoitalské Neapole v sobotu v časných ranních hodinách vystrašilo nedaleké zemětřesení. Sérii otřesů v noci na dnešek zažila rovněž středoitalská Florencie. Žádné oběti ani větší škody nejsou hlášeny. Podle italského Národního geofyzikálního a vulkanologického institutu (INGV) mělo zemětřesení nedaleko Neapole sílu 3,9 stupně. Síla zemětřesení nedaleko Florencie v noci dosáhla až 3,1 stupně.

Itálii zasáhlo zemětřesení. Otřesy lidé cítili poblíž Neapole i Florencie

Státy EU
V děčínských loděnicích v Křešicích spustili na vodu nový tanker Trivento.
Konkurz, nebo reorganizace. Tak skončí České loděnice z Děčína, které ve středu 14. února poslal soud do úpadku. Vyhověl tak insolvenčnímu návrhu přibližně tří desítek zaměstnanců, kterým firma dluží na výplatách více než milion korun. V přehledu pohledávek krachující firmy jsou i poměrně bizarní dluhy. Například za dopravní přestupek z Florencie nebo za neoprávněné odběry elektřiny.
56 fotografií

České loděnice v Křešicích jdou ke dnu, dluží i za pokutu ve Florencii

Děčínsko
Manželé Bartošovi na slavnostním vyhlášení International Chocolate Awards ve Florencii 26. listopadu 2023.
/FOTO, VIDEO/ Česká rodinná čokoládovna Lidka z Kutné Hory si připsala další úspěch v prestižní soutěži International Chocolate Awards, ze světového finále ve Florencii si v kategorii ochucených tmavých čokolád odvezla dvě stříbrné medaile. Porotci ocenili její čokoládu s malinovicí Raspberry Spirit 70 % a také čokoládu s rumem Rum Chocolate 70 %.
38 fotografií

Čokoláda Lidka ve světě opět zazářila, do Kutné Hory putují dvě stříbrné medaile

Kutnohorsko
 Adam a Eva se zrodí v libereckém divadle.
Operní soubor libereckého Divadla F. X. Šaldy vstupuje do nové sezony nazvané Zrození zcela příhodným titulem Josefa Myslivečka s názvem Adam a Eva. Oratorium, které poprvé zaznělo ve Florencii roku 1771, české publikum doposud nemělo možnost slyšet naživo. V libereckém divadle dílo uvedou scénicky a v české premiéře, které se uskuteční v 22. a v neděli 24. září.
12 fotografií

FOTO: Plné ohně, ducha a života. Adam a Eva se zrodí v libereckém divadle

Volný čas
Florencie. Ilustrační snímek
Zemětřesení o síle 4,8 stupně brzy ráno zasáhlo oblast v blízkosti italské Florencie. Podle úřadů se ale nezdá, že by způsobilo větší škody, informovala agentura Reuters. Ohnisko otřesů bylo u města Marradi asi 70 kilometrů severovýchodně od Florencie v hloubce 8,4 kilometru, uvedl Italský Národní geofyzikální a vulkanologický institut (INGV).

Oblast u italské Florencie zasáhlo zemětřesení. Větší škody ale nezpůsobilo

Státy EU
Kdo v Římě nevenčí svého psa, dostane pokutu
Léto 2023 je v plném proudu a mnoho turistů se chystá vyrazit do zahraničí. Vyjet za hranice ale také může znamenat kulturní šok - a v horším případě i střet se zákony. Mnohé z nich mohou být překvapivé až bizarní. A i když se s nějakým podivným zákonem, vyhláškou nebo nařízením nikdy nedostanete do potíží, i tak mohou být dobrým námětem ke konverzaci, až budete vyprávět historky z poslední dovolené - třeba v Itálii, napsal server TheMayor.eu.

Povinný úsměv či zákaz umírat: V italských městech platí bizarní zákony

Státy EU
Termální prameny v městečku Saturnia mají prokazatelně léčivé účinky díky velkému množství minerálů, jako je vápník, hořčík, síra, jód a brom.
Jasný tip na návštěvu během dovolené v Itálii. Zajímavé venkovní lázně Cascata di Mulino v italském Toskánsku mají tu výhodu, že jsou zcela zdarma, a to po celý rok včetně noci. Voda o teplotě 37 stupňů Celsia zde stéká po kamenných kaskádách, do nichž vyhloubila i poměrně mělké přírodní bazénky. Proto jsou termální lázně Cascata di Mulino určitě vhodné i pro neplavce. 
5 fotografií

Toskánsko láká na venkovní lázně zdarma. Překvapí vás, co v nich leze do plavek

Do světa
Kniha Cesty Vlachů byla pokřtěna v Galerii Draka v Trutnově.
Krkonoše, okolní hory a jejich podhůří dodnes uchovávají v terénu stopy po činnosti dávných prospektorů - hledačů vzácných kovů a drahokamů, kteří v nich údajně už od 14. století hledali a také nacházeli poklady z nitra země. Jejich příběhy, ale také dosud neznámou podobu ducha hor Rýbrcoula či středověkou alchymii přibližuje nová kniha Cesty Vlachů - Mysterium Antonia z Florencie.
30 fotografií

Šifra mistra Antonia. Cesta Vlachů přináší nečekané objevy o hledačích zlata

Krkonoše