ŠTÍTEK: Formule 1

Maria Teresa de Filippis byla první ženou, která kdy řídila vůz Formule 1 při Grand Prix. Motoristický svět ji znal pod přezdívkou Pilotino.
Motoristický svět ji znal pod přezdívkou Pilotino. Byla první ženou, která kdy řídila vůz Formule 1. Ne vždy se to ale setkalo s pochopením ze strany mužů. Jednou jí dokonce bylo řečeno, že jediná helma, kterou by žena měla nosit, je ta u kadeřníka. Italská závodnice Maria Teresa de Filippis svou možná slibnou kariéru v F1 předčasně ukončila po tragédii svého kolegy z týmu Porsche. Ze dne na den, před 65 lety.
19 fotografií

Vavříny a slzy: První žena v F1 závodila navzdory předsudkům a tragédiím

Automagazín
Ilustrační foto
Vláda ve středu schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechnických výrobků na tržištích, ve stáncích a v jiných přenosných zařízeních. Výjimku má nejméně nebezpečná kategorie zábavní pyrotechniky F1 dostupná od 15 let, ve které jsou například bouchací kuličky. Obce by také mohly získat pravomoc používání pyrotechniky na svém území či jeho části zakázat, a to dlouhodobě i jen po vymezený čas. Vyplývá to z oznámení ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) po jednání vlády.

Obce budou moct zakázat používání pyrotechniky, schválila vláda

Česko
V pedálech natočil Lubomír Juránek 500 mil napříč Slovenskem. Na kole podpořil stacionář v Doubravici nad Svitavou.
/FOTO, VIDEO/ Pět set mil v sedle horského kola. Za každého počasí. Putování řídce osídlenou krajinou bez podpůrného týmu náročným terénem. Vše co je potřeba se veze s sebou, spí se ve spacáku, kde se dá. Jídlo si zajišťuje každý sám. Panečku to je ale dobrodružství! Navíc nejen úctyhodný sportovní výkon, ale také podpora postižených v regionu. Lubomír Juránek z Brna nedávno zvládl poloviční distanci závodu 1000 Miles Adventure takzvanou severní cestou.
30 fotografií

Kilometr za korunu. Na kole ujel 500 mil pro stacionář Emanuel v Doubravici

Blanensko
Red Bull RB17.
O uplynulém víkendu proběhla jedna z největších akcí motoristického kalendáře. V britském Goodwoodu se konal Festival rychlosti. Obří akce, která funguje primárně jako setkání lidí a aut ze světa motorsportu, se zúčastnili slavní závodníci z celého světa – ať už aktivní, nebo „v penzi“ – a také úchvatná auta, která nejsou k vidění nikde jinde. Jedno z nejzásadnějších aut bylo ovšem úplně nové a představilo se právě tady. Šlo o hypersport RB17, který znamená faktický přerod Red Bullu v automobilku.
21 fotografií

Z výrobce nápojů automobilkou. RB17 je úžasný stroj a velký krok vpřed

Automagazín
Rekordní závodní člun Arno XI - Ferrari na jedné z výstav.
Pro každého, kdo se zajímá o závody rychlostních člunů nebo rychlostní rekordy na vodní hladině je název Arno XI – Ferrari pojem. Připomíná jim totiž, že v roce 1953 tento stroj vytvořil rychlostní rekord s fantastickou hodnotou 241,71 kilometrů v hodině. Za dobu své existence byl tento hydroplán třikrát prodán. Naposledy před 12 lety. Také v současnosti je v nabídce.
11 fotografií

Vodní ďábel: Ferrari Arno XI je znovu na prodej za desítky milionů dolarů

Automagazín
Na zámku Třeboň byla k vidění svatba i historické vozy.
Také druhý prázdninový víkend bude plny zajímavých automobilových i motocyklových akcí. Na mnoha místech se konají srazy historických vozidel, velké i malé závody, soutěže aut i motorek, spanilé jízdy a mnohé další. Kam se můžete od pátku 12. července do neděle 14. července vypravit, pokud obdivujete krásu aut a motorek, zjistíte v našem tradičním velkém přehledu.
10 fotografií

Víkendové akce po celém Česku: setkání historických vozidel, rally i grand prix

Automagazín
Fotografie doplněné o modely Dakar speciálů firmy Kovap a papírové modely zapůjčené Muzeem papírových modelů v Polici nad Metují – to je výstava novoměstského fotografa Marka Pitaše s názvem Motoristické dobrodružství.
Výkonné a odolné stroje s kolami ve vzduchu v oblacích zvířeného pouštního písku nebo našlapané tahače natěsnané v zatáčkách na asfaltovém závodním okruhu. Takovéto dramatické a zároveň spektakulární záběry z motoristického světa svým fotoaparátem zachycuje a zvěčňuje fotograf závodního týmu Buggyra Racing Marek Pitaš. A právě jeho snímky z ikonické Rallye Dakar či Evropského truckového šampionátu jsou až do 15. září k vidění v Městské galerii Zázvorka v Novém Městě nad Metují.
24 fotografií

Motoristická Zázvorka: Marek Pitaš při Dakaru fotí na hraně, někdy i za ní

Náchodsko
Pro vyznavače vůně spáleného benzínu a fanouška motorsportu není na světě nic lepšího než se pohybovat v prostředí kolem závodní dráhy. Projděte se TOP 10 těch nejlepších závodních okruhů světa.
Pro vyznavače vůně spáleného benzínu a fanouška motorsportu není na světě nic lepšího než se pohybovat v prostředí kolem závodní dráhy. Ta je pro ně místem uctívání rychlosti. Někdy je příznivcům motorismu v areálu dovoleno také zkoumat závodní vozy z bezprostřední blízkosti, ale hlavní vždycky bylo a je, sledovat výkony oblíbených speciálů na trati. Přijměte proto naší nabídku a projděte se TOP 10 těch nejlepších závodních okruhů světa.  
26 fotografií

TOP 10 nejlepších závodních okruhů na světě. Užijte si unikátní prohlídku

Automagazín
První prázdninový víkend patřil na Masarykově okruhu mezinárodnímu šampionátu Alpe Adria.
Šestnáct motocyklových závodů i přední české piloty mohli sledovat návštěvníci šampionátu Alpe Adria, který se o víkendu uskutečnil na Masarykově okruhu v Brně. V královské kubatuře superbiků se z triumfu v sobotním závodě radoval vedoucí muž šampionátu Michal Filla, v nedělním byl rychlejší pouze jeho krajan Miloš Čihák. Součástí akce byly i ryze ženské závody nebo zápolení historických motocyklů.
40 fotografií

FOTO: Šampionát motorek na Masarykově okruhu. Češi vládli i v superbicích

Ostatní sporty
Petr Bouchal
Už je tomu mnoho let, co se v modrém monopostu stáje Prost proháněl po závodních okruzích jediný český pilot formule 1 Tomáš Enge a v boxu týmu McLaren působil Pavel Turek. V kolotoči královny motorsportu se nyní pohybuje další Čech - dvaatřicetiletý Petr Bouchal z Hranic na Moravě. Se svým týmem při velkých cenách tvoří stanová městečka.

Petr Bouchal z Hranic dobývá paddocky F1. Se stany míří za milionovými obraty

Hranicko
Magazín Motor Sport sestavil žebříček 10 nejúspěšnějších závodních jezdců světa. Tomu vévodí trojice Jim Clark, Lewis Hamilton a Ayrton Senna.
Niki Lauda, Sébastian Loeb, Mario Andretti, Graham Hill, ale i ti současní jako Max Vesrstappen nebo Fernando Alonso. Nikdo z nich se nedostal do TOP 10 nejúspěšnějších závodních jezdců světa. Na tratích se totiž objevili závodníci, kteří byli zkrátka lepší než tyto ikony. Tedy alespoň podle uznávaného webu Motor Sport Magazine, který pátral v historii závodů.
32 fotografií

Clark, Hamilton, Senna a další. Takhle vypadá TOP 10 nejlepších jezdců světa

Automagazín
Petr Bouchal
Už je tomu mnoho let, co se v modrém monopostu stáje Prost proháněl po závodních okruzích jediný český pilot formule 1 Tomáš Enge a v boxu týmu McLaren působil Pavel Turek. V kolotoči královny motorsportu se nyní pohybuje další Čech - dvaatřicetiletý Petr Bouchal z Hranic na Přerovsku. Se svým týmem při velkých cenách tvoří stanová městečka.

Čech dobývá paddocky F1. Se stany a matracemi míří za milionovými obraty

Česko
Stanové městečko a brigádníci z Česka i Slovenska na formuli 1.
Jako na celoevropském srazu popelářů to o víkendu vypadá v rakouském údolí Murtal, kde na místním okruhu Red Bull Ring jede další z dílů seriálu formule 1. Celou oblast totiž ovládla armáda lidí oblečených v oranžových barvách. Ne všichni jsou však příznivci fenoména posledních měsíců, Nizozemce Maxe Verstappena, nýbrž také britské stáje McLaren. Ale i Česko tu má svoji malou předsunutou jednotku. Čítá na sto lidí a pod dohledem majitele projektu GPtents Petra Bouchala se stará o pohodlí nejen oranžové army, ale i dalších návštěvníků motoristického svátku.
22 fotografií

Formule 1 v Rakousku láká oranžové davy. Češi nabízí komfortní ubytování

Státy EU
Představení studentské formule ČVUT, Škoda Muzeum
/FOTO, VIDEO/ Navrhnout, postavit a otestovat formuli během pouhých deseti měsíců, to je úkolem týmů mladých lidí napříč celým světem. Následují mezinárodní závody, v nichž se snaží prorazit mezi více než 800 konkurenty. Stejně jako v minulých letech, i letos tým, který obsazuje přední příčky závodu, představil svou novou formuli ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi.
24 fotografií

Formule ve Škoda Muzeu: Studenti zaútočí na bednu v mezinárodní soutěži

Boleslavsko
Loni Max Verstappen dokázal vyhrát jak Velkou cenu Rakouska, tak i Maďarska.
Cesta za vysněným sledováním Velké ceny Formule 1 v reálu je dnes celkem jednoduchá. Před desetiletími si o tom fanoušek největšího motoristického cirkusu světa mohl nechat jenom zdát. V současnosti je to ale jinak. Na Grand Prix můžete vyrazit zájezdem s cestovkou, ale i po vlastní ose. Záleží na tom, co vám více vyhovuje. Pojďte se s námi podívat na to, jak jet na víkendovou Velkou cenu Rakouska nebo červencovou Grand Prix Maďarska a na kolik vás takový výlet přijde.
9 fotografií

F1 na vlastní oči: na kolik vás přijde „vysněný výlet“ do Rakouska či Maďarska

Automagazín
Ilustrační foto. Peněženka.
Nalezené věci jako hodinky, mobilní telefon, ale třeba i dětské kolo, lyže či dokonce koberec a další kuriozity bude Liberec prodávat formou jednoduché dražby. Vyvolávací ceny nalezených předmětů jsou od 20 do 500 korun. Helmu či lyžařské rukavice si tak můžete pořídit za symbolické částky. Prodej se bude konat 26. června od 15 hodin v budově historické radnice.

Dětské kolo či skateboard za padesátikorunu, Liberec prodává nalezené předměty

Liberecko
Liberecký kraj se umístil v top 10 nejlepších míst pro život v Česku
Výzkum Místo pro život, který každoročně provádí agentura Datank, odhalil nejspokojenější kraje v České republice. Praha, Jihomoravský a Královéhradecký kraj se umístily na předních příčkách. Liberecký kraj se stále drží v top 10, zatímco Karlovarský kraj skončil poslední. Výsledky mají motivovat ke zlepšení životních podmínek.

Liberecký kraj se umístil na 10. místě výzkumu Místo pro život

Liberecko