ŠTÍTEK: Freetown

Ilustrační foto
Freetown - V Sieře Leone se objevil další případ onemocnění ebolou. S odvoláním na výsledky analýz těla zemřelé pacientky to dnes oznámily místní úřady. Potvrdila to i Světová zdravotnická organizace (WHO), která ve čtvrtek prohlásila, že virová epidemie této choroby v celé západní Africe oficiálně skončila. Samotná Sierra Leone oznámila konec epidemie loni 7. listopadu.

V Sieře Leone se objevil další případ eboly

Svět
Sierra Leone, která ještě nedávno věřila, že se jí ebolu už podařilo porazit, dnes oznámila další oběť této smrtelné nemoci. Stala se jí v neděli šestnáctiletá dívka v provincii Bombali na severu země.
Freetown - Sierra Leone, která ještě nedávno věřila, že se jí ebolu už podařilo porazit, dnes oznámila další oběť této smrtelné nemoci. Stala se jí v neděli šestnáctiletá dívka v provincii Bombali na severu země. S odvoláním na tamní zdravotnické úřady to dnes uvedla agentura AFP.

Sierra Leona hlásí další oběť eboly, zemřela 16letá dívka

Svět
Ilustrační foto
Freetown - Prezident Sierry Leone Ernest Koroma v pátek odvolal řadu omezujících opatření, která byla přijata v rámci boje proti epidemii eboly v této západoafrické zemi. Oznámil to den poté, co zdravotnické úřady sdělily, že v zemi zaznamenaly už jen čtyři případy eboly a doufají, že brzy již nebude žádný, uvedla dnes agentura AFP. Ebola se šíří v Africe od konce roku 2013 a postiženy byly hlavně státy Guinea, Sierra Leone a Libérie. Nakazilo se na 27.500 lidí a přes 11.200 z nich zemřelo.

Situace v Sieře Leone se po epidemii eboly vrací k normálu

Svět
Ilustrační foto.
Freetown - Zdravotnické úřady v západoafrické Sieře Leone oznámily, že v zemi zaznamenaly už jen čtyři případy eboly. Doufají, že brzy již nebude žádný, uvedla agentura AP. Ebola se šíří v Africe od konce roku 2013 a postiženy byly hlavně státy Guinea, Sierra Leone a Libérie. Nakazilo se na 26.500 lidí a přes 11.200 z nich zemřelo.

Sierra Leone hlásí pouhé čtyři poslední případy eboly

Svět
Ilustrační foto
Freetown – Po devíti měsících se dnes začalo vyučovat na školách v Sieře Leone uzavřených dosud kvůli epidemii eboly. Docházka však byla nízká kvůli přetrvávajícímu strachu z nemoci, která si v této západoafrické zemi vyžádala nejméně 3800 životů. Agentuře Reuters to řekli místní učitelé a humanitární pracovníci.

V Sieře Leone se znovu otevřely školy uzavřené kvůli ebole

Svět
Ilustrační foto.
Freetown – Na pomoc lékařům bojujícím s epidemií eboly v západní Africe vyvinuli dobrovolníci ve spolupráci se společností Google speciální tablet odolný vůči chlorové dezinfekci. Dotykový displej se dá ovládat i v ochranných gumových rukavicích a tablet je odolný i vůči vysoké vzdušné vlhkosti. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Technici vyvinuli speciální tablet pro lékaře bojující s ebolou

Svět
Ilustrační foto
Konakry – V západní Africe přibylo v týdnu do 15. února 128 nových případů eboly. Jde o první pokles v počtu nově nakažených za poslední tři týdny. Kvůli odporu, se kterým se v některých oblastech setkávají zdravotníci, se nicméně i nadále nedaří epidemii zastavit, uvedla ve své nejnovější zprávě Světová zdravotnická organizace (WHO).

Případů eboly v Africe ubývá, přibývá ale útoků na lékaře

Svět
Ilustrační foto
Freetown – Tisíce falešných jmen údajně odhalila sierraleonská vláda na seznamu lidí, kterým vyplácela mzdy za pomoc v boji s epidemií eboly. Problém s takzvanými mrtvými dušemi a všudypřítomná korupce podle agentury Reuters výrazně snížily efektivitu opatření proti šíření zákeřné nemoci, kterou se jen v Sieře Leone nakazilo více než 10.000 lidí.

Sierra Leone vyplácela falešné bojovníky proti ebole

Svět
Zdravotní sestry z nemocnice na severu Sierry Leone vstoupily do časově neomezené stávky. Chtějí si tak vymoci příplatky za práci v rizikovém prostředí s pacienty nakaženými ebolou. Ilustrační foto.
Freetown – Zdravotní sestry z nemocnice na severu Sierry Leone vstoupily do časově neomezené stávky. Chtějí si tak vymoci příplatky za práci v rizikovém prostředí s pacienty nakaženými ebolou. Stávku načasovaly na dobu, kdy země uzavřela severní oblasti a omezila i pohyb obyvatel ve snaze zastavit šíření této smrtelné nemoci. Uvedla to dnes agentura AFP.

Zdravotní sestry se Sierry Leone stávkují za rizikové příplatky

Svět
V západoafrické Sieře Leone dnes zemřel na nákazu ebolou již jedenáctý lékař.
Freetown – V západoafrické Sieře Leone dnes zemřel na nákazu ebolou již jedenáctý lékař. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na Brimu Kargba z místního ministerstva zdravotnictví. Podle posledních údajů registrovala Světová zdravotnická organizace (WHO) v Sieře Leone přes 8000 případů eboly a více než 1900 mrtvých.

V Sieře Leone zemřel na ebolu již jedenáctý lékař

Svět
Ilustrační foto.
Freetown - Více než stovku nenahlášených obětí eboly objevili zdravotníci Světové zdravotnické organizace (WHO) v odlehlé oblasti Kono na východě Sierry Leone. Podle zpravodajského webu BBC se proto obávají, že bilance už tak největší epidemie této nemoci v dějinách může být ještě vyšší, než se doposud myslelo. Statistika nahlášených případů dosud uváděla 6346 mrtvých z celkových více než 17.800 nakažených.

V Sieře Leone objevili více než sto nenahlášených obětí eboly

Svět
Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová dnes vyzvala své spoluobčany, aby zvýšili úsilí v boji proti epidemii eboly. Chce tak dosáhnout splnění cíle, který si vláda vytkla: nejpozději 25. prosince žádné nové případy nákazy. Ilustrační foto.
Ženeva - Počet obětí eboly v západní Africe už překonal hranici šesti tisíc, více než 17.000 lidí se nemocí nakazilo. Novou bilanci dnes zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Jen Sierra Leone přitom hlásí za uplynulý týden více než 500 nových případů nákazy.

Počet obětí eboly už přesáhl hranici šesti tisíc

Svět
Zdravotní stav sierraleonského lékaře nakaženého ebolou, který byl v sobotu evakuován z Afriky do USA, je mimořádně kritický a mění se z hodiny na hodinu.
Freetown - Sierraleonský lékař, který se nakazil virem eboly při práci v nemocnici ve Freetownu, dnes ráno odletěl zvláštním letadlem na léčení do USA. Informovala o tom agentura Reuters. Vítězství nad nemocí dnes oznámilo Kongo, kde ebola propukla nezávisle na západoafrickém ohnisku v srpnu. Nemoci tu podlehlo téměř 50 lidí.

Sierraleonský lékař nakažený ebolou odletěl do Spojených státu na léčení

Svět
Ilustrační foto
Freetown – Africký stát Sierra Leone zaznamenal o víkendu 121 úmrtí na ebolu za jediný den a řadu nových nakažených. Sobota se tak stala jedním z nejsmrtelnějších dnů od letošního jara, kdy epidemie eboly v západní Africe propukla, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na vládní zdravotní statistiky.

Sierra Leone zaznamenala 121 úmrtí na ebolu za jediný den

Svět
Ilustrační foto.
Freetown – Sierra Leone vyhlásila stav ohrožení veřejného zdraví s cílem se vypořádat s vážnou epidemií krvácivé horečky způsobené virem ebola. Rozhodla se přitom použít i bezpečnostní síly, které budou dohlížet na dodržování karantén. Oznámil to dnes podle agentury Reuters tamní prezident Ernest Bai Koroma.

Sierra Leone povolala k likvidaci epidemie i bezpečnostní síly

Svět
Ilustrační foto
Freetown – Hlavní lékař bojující v západoafrickém státě Sierra Leone proti epidemii smrtící eboly se sám touto nemocí nakazil. Přibyl tak na rozrůstající se seznam zdravotníků, kteří se nakazili při snaze zastavit šíření této choroby v západní Africe, uvedla dnes agentura Reuters.

Hlavní lékař v Sieře Leone bojující proti ebole se sám nakazil

Svět
Virus eboly. Ilustrační foto
Freetown - V africkém státě Sierra Leone zemřelo už pět lidí na ebolu. První případy úmrtí způsobené tímto zákeřným virem dnes potvrdilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Všichni zemřelí pocházejí z východní části země, která hraničí s Guineou a Libérií. Tam si nemoc od začátku roku vyžádala už více než 180 obětí. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

V Sieře Leone se rozšířila Ebola, země hlásí pět mrtvých

Svět