ŠTÍTEK: Georgie

Bitva v ohybu podkovy, březen 1814. Vojáci generála Andrewa Jacksona útočí na opevnění Rudých holí, což byli vzbouření indiáni kmene Kríků
V historii novodobého osidlování severoamerického kontinentu je to jedna z podstatných epizod. Před 210 lety, v neděli 27. března 1814, zaútočilo několik tisíc amerických vojáků pod velením generála Andrewa Jacksona spolu s 500 Čerokíi na opevnění tzv. Rudých holí neboli vzbouřených příslušníků kmene Krík pod velením náčelníka Menawy. Vítězná bitva otevřela americkým pionýrům cestu k osídlení Mississippi.
12 fotografií

Krvavý útok na kmen Kríků: Vítězství otevřelo Američanům cestu k Mississippi

Historie
Více tornád najednou? Ano. V roce 1884 dokonce v USA během dvou dnů udeřilo 60 tornád za dva dny. Ilustrační foto
Zatímco v České republice tornádo, které v roce 2021 zpustošilo část jižní Moravy, většinu lidí zaskočilo, v určitých oblastech Spojených států jsou na ničivé tromby poměrně zvyklí. Přesně před 140 lety se ale v USA odehrálo něco, co místní zcela šokovalo. V pouhých dvou dnech totiž řádilo přibližně šedesát tornád, přičemž mnohé z nich dosahovaly nejvyšších stupňů Fujitovy stupnice. Dodnes jde o jeden z největších úderů tohoto živlu v dějinách země.

Šedesát tornád za dva dny. Před 140 lety příroda ukázala, co znamená slovo síla

Historie
Americké hudební duo Larkin Poe tvoří sestry Rebecca a Megan Lovellovy
Sestry Lovellovy jsou jednou z největších hudebních senzací současnosti. Jejich bluesrockové duo s názvem Larkin Poe sklízí ovace na mnoha světových pódiích – počínaje rodnou Georgií na severovýchodě USA. Už dvakrát vystupovaly na obřím festivalu Glastonbury. Byly nominovány na cenu Grammy, objevily se na albech Stevena Tylera, Billyho Gibbonse i Elvise Costella. V úterý 31. října to Rebecca (kytara, zpěv) a Megan (lapsteel, dobro, zpěv) rozjedou na koncertě v pražském Foru Karlín.
7 fotografií

Rády si pohráváme s očekáváním druhým, říká sesterské bluesové duo Larkin Poe

Hudba
Srí Lanka
Venku se brzy stmívá, noční teploty klesají pod nulu a i přes den si sluníčka a tepla užijeme už jen vzácně. Podzim mnohým z nás vysává z těla energii. Kde ji v tomto období zase rychle dočerpat? Třeba na Srí Lance, kam čtenáře magazínu Víkend zavede fotoreportáž z exotického ostrova. Kdo dává přednost tuzemským zážitkům, příloha Deníku pozve na pražský koncert sesterského dua Larkin Poe. Energii mohou dobít rovněž články o pomoci dětem nebo domácím mazlíčkům, anebo tradiční křížovka a sudoku.

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Lákání exotické Srí Lanky

O Deníku
Exprezident Donald Trump v oranžovém mundůru za mřížemi sledované věznice - AI tvorba
Není to tak dávno, co svět obletěla fotografie Donalda Trumpa, který se vydal úřadům ve státě Georgia, kde čelil obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Den na to se na sociálních sítích však objevily další fotografie exprezidenta, který už v pro Ameriku typickém vězeňském oranžovém mundůru tráví svůj čas za mřížemi. Kdo ale poslal amerického exprezidenta definitivně do vězení? Úřady to nebyly.
11 fotografií

Umělec poslal exprezidenta Trumpa za mříže. Co vy na to? Oranžová mu prý sluší

Společnost
Pobřeží Floridy zasáhl hurikán Idalia. Na snímku oblast Tampy Bay krátce předtím, než bouře dosáhla pobřeží.
Západ amerického státu Florida zasáhl silný hurikán Idalia, který hnal vodu z moře do nízko položených oblastí a způsobil rozsáhlé výpadky proudu. Obyvatelé nejvíce zasažených oblastí dostali pokyn k evakuaci. Podle agentury AP byly některé domy u moře už zatopeny téměř až po střechu. Tlakový útvar zůstal hurikánem i poté, co se přesunul do sousedního státu Georgia s větrem o rychlosti až 150 kilometrů za hodinu. Meteorologové předpovídají, že v noci na čtvrtek zasáhne už jako tropická bouře také Severní a Jižní Karolínu.

Na pobřeží Floridy udeřil hurikán Idalia. Úřady vyzvaly k evakuaci

Svět
Donald Trump
Velká porota v americkém státě Georgia v noci na úterý schválila obvinění proti exprezidentovi Donaldu Trumpovi a 18 jeho spojencům, které prokuratura viní ze zločinného spolčení s cílem zvrátit volební porážku v roce 2020. Hlavní prokurátorka v případu dala Trumpovi a dalším čas do příštího pátku, aby se vydali úřadům. Exprezident ji v příspěvku na své sociální síti označil za zkorumpovanou.
12 fotografií

Pokusil se zvrátit výsledek voleb v Georgii. Trump čelí obvinění ve čtvrté kauze

Svět
Zlata Adamovská převzala na konci letošního Zlín Film Festivalu Zlatý střevíček.
Letošní 63. ročník Zlín Film Festivalu je u konce. Přehlídka filmů pro děti a mládež od 1. do 7. června představila celkem 132 soutěžních snímků. Zlatý střevíček převzal Pavel Nový a na konci festivalu Zlata Adamovská. Odborné i dětské poroty také vynesly svůj verdikt – jako nejlepší vybraly a Zlatými střevíčky ocenily filmy To je hustý, kámo, Svět podle Georgie, Delegace a Krab.
29 fotografií

Zlínský festival rozdal ceny vítězům, Zlatý střevíček převzala i Zlata Adamovská

Volný čas
Zlata Adamovská převzala na konci letošního Zlín Film Festivalu Zlatý střevíček.
Letošní 63. ročník Zlín Film Festivalu je u konce. Přehlídka filmů pro děti a mládež od 1. do 7. června představila celkem 132 soutěžních snímků. Zlatý střevíček převzal Pavel Nový a na konci festivalu Zlata Adamovská. Odborné i dětské poroty také vynesly svůj verdikt – jako nejlepší vybraly a Zlatými střevíčky ocenily filmy To je hustý, kámo, Svět podle Georgie, Delegace a Krab.
29 fotografií

Zlínský festival rozdal ceny vítězům. Zlatý střevíček převzala i Zlata Adamovská

Film a televize
Vlevo generální ředitel Cylinders Holding Jan Světlík při otevření americké pobočky.
Skupina Cylinders Holding expanduje do celého světa. V úterý 18. dubna otevřela svou další novou pobočku, a to ve Spojených státech amerických. Dceřiná firma s názvem Atlanta Cylinders bude zaměřena především na prodej vysokotlakých lahví a nádob i na výrobu jejich kompletů v podobě svazků, kontejnerů a smart kontejnerů.

Ostravský koncern Cylinders Holding jde za oceán, otevřel firmu v USA

Podnikání
Předměty získané z vraků lodí Georgiana a Mary Bowers, spočívajících na sobě nedaleko charlestonského pobřeží. Zlatý poklad se ale nikdy najít nepodařilo
Válečný křižník Georgiana měl bojovat v americké občanské válce na straně Konfederace jižanských států jako ten nejvýkonnější a nejmocnější křižník, jaký kdy byl pro konfederační námořnictvo postaven. Místo toho šel ke dnu hned při své první plavbě, aniž by kdy vystřelil. K jeho potopení došlo ve čtvrtek 19. března 1863, přičemž loď na den přesně o 102 let později objevil osmnáctiletý potápěč. Poklad se však nikdy nenašel.

Křižník Georgiana: Ke dnu šel při první plavbě. Poklad z něj se hledá dodnes

Svět
Kříženec pudla a Kavalír King Charles španěla. Ilustrační snímek
Říká se, že ztracení psi často najdou cestu domů. Že je toto okřídlené tvrzení pravdou, ukazuje i příběh tříletého Ralpha, který se ztratil během ranní procházky ve velšském Wrexhamu. O několik hodin později se šťastně shledal se svými majiteli. Ještě předtím ale neplánovaně absolvoval v taxíku cestu dlouhou přes 160 kilometrů. 

Ztracený pes urazil v taxíku přes 160 kilometrů. Cestu domů ale našel

Státy mimo EU
Ilustrační snímek. Babybox
Do babyboxu v areálu karlovarské nemocnice dnes odpoledne někdo odložil několikadenní holčičku. Děvče je v pořádku a dostalo jméno Georgia, informoval dnes iniciátor babyboxů v Česku Ludvík Hess. Dívka je 248. miminkem, které bylo v ČR odloženo do speciálního zařízení, které umožňuje anonymní odložení a rychlou následnou péči.

V Karlových Varech někdo do babyboxu odložil několikadenní holčičku

Karlovarsko
Americký primární střední bombardér strategického vzdušného velení Boeing B-47 Stratojet, který se v Nevadě i na jiných místech používal při zkouškách jaderných zbraní. Posloužil i při incidentu na ostrově Tybee, který skončil dodnes nevyřešenou záhadou
Byla středa 5. února 1958, dvě hodiny ráno. Nad americkým ostrovem Tybee se srazila dvě armádní letadla: stíhačka F-86 a střední bombardér B-47. Krátce po kolizi odhodili piloti bombardéru 3,4 tuny vážící jadernou bombu, aby při nouzovém přistání náhodou nevybuchla. Bomba skončila v moři a námořnictvo se ji později několikrát pokusilo vylovit. Všechny tyto pokusy však byly neúspěšné, bombu už nikdo nikdy neviděl.
6 fotografií

Záhada ostrova Tybee: Před 65 lety tam zmizela jaderná bomba, dodnes se nenašla

Svět
Hlídka americké námořní pěchoty pátrá v evergladeských bažinách po ukrytých Seminolech během druhé seminolské války
Indiánský kmen Seminolů patřil původně k silnému a jednotnému kmeni Kríků, obývajícímu celý jihovýchod dnešních Spojených států amerických. Oddělil se od něj v době, kdy Louisianu, Georgii a Alabamu obsadili Angličané a Francouzi. Uchýlil se na poloostrov Florida a zvolil si jméno Seminolové, což znamená odštěpenci. Doufal, že na novém místě najde mír. Ale bílí vojáci přišli i tam.
11 fotografií

Za pomoc otrokům draze zaplatili. Útok na Seminoly zažehl krvavé války s Indiány

Svět
Počítač může být pro děti s ADHD prospěšný, tvrdí američtí vědci.
Kelsey Sihanourathová už byla s rozumem v koncích. Její třináctiletý syn Owain od školky bojuje s poruchou pozornosti s hyperaktivitou známou jako ADHD, a pohled na to, jak se trápí, jí lámal srdce. Pomoc ale přišla v podobě, jakou ani zdaleka nečekala. Doktor totiž chlapci předepsal hraní počítačové hry EndeavorRx. Jedná se o první videohru, kterou schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). 

Videohra jako lék. Američtí vědci ji předepisují dětem s ADHD

Věda
Delfín. Ilustrační snímek
Delfíni se v Rudém moři u egyptského pobřeží staví do řady, aby se jeden za druhým otřeli o korály. Tito nehybní mořští živočichové kytovcům patrně slouží jako podmořské kliniky, kterém jim poskytují látky léčící bakteriální nebo plísňové infekce a podporují zdraví kůže. Vyplývá to z nové studie zveřejněné v odborném časopise iScience, napsal list The New York Times.
13 fotografií

Podmořská klinika. Delfíni si otíráním o korály léčí kožní infekce, tvrdí vědci

Věda
Nehoda na dálnici ve Virginii způsobená nebezpečnou zimní bouří.
Nebezpečná zimní bouře v neděli zasáhla státy na jihovýchodě USA. Vyvracela stromy a ploty, silnice pokryla zrádnou ledovkou a desetitisíce odběratelů ve státech Georgia, Severní Karolína, Jižní Karolína a Florida přišly o dodávky elektřiny. Aerolinky zrušily stovky letů, na Floridě navíc řádilo tornádo, uvedla agentura AP. Na problémy se připravuje také jihovýchod Kanady.

Jihovýchod USA zasáhla zimní bouře. Desetitisíce domácností byly bez proudu

Svět
Původně bílý Ford Pinto, který americká policie vytáhla druhý prosincový týden roku 2021 z říčního proudu, je klíčem k více než 45 let nerozluštěné záhadě
Bylo to jedno z amerických mystérií, připomínající například zmizení šestiletých chlapců Etana Patze či Adama Walshe, jejichž únosy nebyly nikdy plně objasněny. Případ Kylea Clinscalese, vysokoškolského studenta z Auburnské univerzity v Georgii, byl ještě podivnější v tom, že když se ztratil, nebyl už malý chlapec. Přesto v lednu 1976 zmizel beze stopy a desítky let o jeho osudu nikdo nic nevěděl. Až do tohoto úterý.
4 fotografie

Děsivý případ znovu ožívá. Student zmizel před 46 lety, teď voda vydala jeho vůz

Svět