ŠTÍTEK: Göttingen

Vílí kruhy v oblasti Marienflusstal v Namibii.
Více než padesát let vědce mate travnatá pláň na Namibské poušti, která vypadá, jako kdyby dostala neštovice. Někteří vznik takzvaných vílích kruhů, v nichž nejsou žádné rostliny, přisuzovali nadpřirozeným bytostem, jiní se snažili najít logické vysvětlení. Nyní se ale zdá, že odborníci přírodní fenomén, který se rozkládá na více než 1770 kilometrech nejsuššího místa světa, konečně rozluštili.
4 fotografie

Vílí kruhy v Namibii: Vědci nejspíš rozluštili jednu z největších záhad na světě

Objevy
Basketbalistky Slovanky porazily Slávistky v boji o druhé místo
Basketbalistky Slovanky mají za sebou poslední test před začátkem ženské nejvyšší soutěže. Jediný středočeský celek mezi tuzemskou elitou si čtrnáct dní před prvním kolem uspořádal přípravný turnaj v novém prostředí v Benešově, který zároveň posloužil jako generálka na sezonu. Svěřenkyně trenérky Marcely Krämer nakonec obsadily druhé místo, když podlehly akorát vítězi z Německa, Göttingenu.
22 fotografií

Chvalitebná generálka Slovanky. Na domácím turnaji skončila druhá

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Berlín – Skandál se zneužíváním dětí na jezuitském gymnáziu v Berlíně v 70. a 80. letech nabývá na rozměrech. Představený řádu v Německu Stefan Dartmann dnes podle agentury DPA přiznal, že ke zneužívání docházelo také v jezuitských zařízeních v Hamburku, St. Blasienu, Göttingenu, Hildesheimu a dokonce v Chile a ve Španělsku.

Učitelé z jezuitského gymnázia prý zneužívali i jinde

Svět
Ilustrační foto
Göttingen - Lékaři z univerzity v německém Göttingenu objevili ve vážně poškozených chrupavkách buňky, které by možná samy mohly nemocnou chrupavčitou tkáň opravit.

Na obzoru je biologická léčba artrózy

Svět