ŠTÍTEK: gravitace

Jak to vypadá na Mezinárodní vesmírné stanici? Velitel a vědecký důstojník Expedice 8 Michael Foale provádí inspekci mikrogravitačního přístroje
Když se lidé v 60. letech 20. století poprvé vydali do vesmíru, rychle zjistili, že v beztíži nefungují kuličková pera. K proudění inkoustu jim chyběla gravitace. Vědci proto museli najít jiný způsob, jak ve stavu beztíže zapisovat poznámky. Podle známého příběhu kosmická agentura NASA investovala do vývoje vesmírného pera miliony dolarů. Tvrzení se však nezakládá na pravdě.

Jak je to s psaním ve vesmíru? Zpráva o NASA a předraženém peru byla velkou lží

Vesmír
Umělecké dílo zobrazující kvantový experiment, který pozoruje chování průchozích červích děr.
Podle vědeckofantastických filmů a literatury slouží červí díry ve vesmíru jako portály v čase a prostoru, díky nimž se snadno dají překonat nepředstavitelné vzdálenosti. Asi nejslavnější je ta z televizního seriálu Hvězdná brána. Existují ale i ve skutečném kosmu? Vědci se již roky snaží pochopit, jak by tyto struktury mohly fungovat. Nyní se tomu přiblížili. V počítači dokázali vytvořit dvě miniaturní simulované červí díry.

Vědci vytvořili miniaturní červí díry. Dokázali mezi nimi přenést zprávu

Věda
Saturn.
Experti v nové studii osvětlili vznik známých Saturnových prstenců. Jsou podle nich pozůstatkem měsíce, který se přiblížil příliš blízko planety, načež ho roztrhala její gravitace. Teorie o satelitu zaniklém před sto až dvěmi sty miliony let vysvětluje i relativní mládí prstenců. Informuje o tom deník Guardian.

Saturn byl kdysi bez svých prstenců. Změnila to děsivá událost

Vesmír
Společnost Orbital Assembly Corporation do několika let dokončí výstavbu stanic Voyager a Pioneer Station.
Probudit se v elegantním hotelovém pokoji s výhledem na Sluneční soustavu, povečeřet v obřím rotujícím kole obíhajícím kolem Země a tímto jedinečným zážitkem na vlastní kůži poznat vesmír. To vše má zájemcům do pár let nabídnout americká společnost Orbital Assembly, která odhalila detailní plány na vznik vesmírného hotelu. První ze dvou luxusních stanic s umělou gravitací má vzniknout do roku 2025.
3 fotografie

Dovolená ve hvězdách bude realitou. První vesmírný hotel otevře už za tři roky

Vesmír
Vesmír. Ilustrační snímek
Na počátku bylo Slovo, píše se v Bibli. Na počátku byl Velký třesk, tvrdí fyzikální teorie 20. století, zabývající se vznikem a vývojem vesmíru. No, a co když žádný počátek nikdy nebyl? Právě to totiž nyní prohlašují někteří fyzici na základě nové teorie kvantové gravitace. Podle ní vesmír existoval vždycky a jeho minulost je nekonečná. Velký třesk se tak prý udál vlastně relativně nedávno.
13 fotografií

Vesmír nikdy nevznikl, je věčný, říká nová teorie kvantové gravitace

Věda a technika
V Moravském krasu u Vilémovic na Blanensku nedávno jeskyňáři objevili desítky metrů pod zemí rozsáhlý podzemní dóm. S nedotčenou krápníkovou výzdobou. Má rozměry přibližně třicet krát třicet metrů.
/VIDEO, FOTO/ Dva roky tvrdé práce. Metr za metrem v podzemí. Čerpání vody, odklízení bahna a kamenů. Nepočítaně hodin s kladivy, majzlíky a vrtačkami ve stísněných prostorách. Vše s nejistým výsledkem. Vynaložené úsilí jeskyňářů ze speleologické skupiny Myotis a jejich kolegů se ale vyplatilo. Nedávno totiž objevili v Moravském krasu u Vilémovic na Blanensku desítky metrů pod zemí rozsáhlý jeskynní dóm. S nedotčenou krápníkovou výzdobou. Má rozměry přibližně třicet krát třicet metrů.
39 fotografií

Nový dóm v Moravském krasu: S unikátními krápníky, které popírají gravitaci

Věda a technika
Mezi oblíbené dopravní prostředky autorů sci-fi patří létající auta - v angličtině aerocar.
Kapitán Federace Jean-Luc Picard se transportérem přenáší na můstek vesmírné lodi Enterprise. „Pane Date, rychlost warp sedm, směr hluboký vesmír, okamžitě.“ V předchozích větách z legendárního seriálu Star Trek je hned několik termínů, které jsou součástí nového výkladového slovníku sci-fi, který měl svoji on-line premiéru minulý týden: transportér, hluboký vesmír a warp. 
7 fotografií

Od aeroauta po nulovou gravitaci. Sci-fi má svůj obsáhlý výkladový slovník

Věda a technika
Filip Podmol v akci.
Překonávali gravitaci a nevadilo jim, že pršelo. Freestyle motokrosaři, jezdci na BMX a další kaskadéři se proháněli o posledním červencovém víkendu na brněnském výstavišti. Vrcholem akce bylo dvojité salto vzad. Poprvé bylo v Česku k vidění pod širým nebem. A zásluhu na tom měl Filip Podmol. „Mám radost, že se vše podařilo a fanoušci byli spokojení. Omlouvám se mamce, že prožila další srdeční zástavu. Těším se na další show,“ prohlásil Filip Podmol. Unikátní akci moderoval jeho slavnější bratr Libor, který se léčí po vážné havárii.

Jedinečný kousek. Podmol předvedl první venkovní dvojité salto

Motorismus
Dobrá nálada Libora Podmola neopouští.
Nejlepší český freestyle motokrosař Libor Podmol se po dvou měsících od vážné nehody poprvé postavil na nohy a udělal pár kroků. Stále se však primárně pohybuje na vozíčku či o berlích. Své polámané nohy, ve kterých má 41 šroubů a 4 ocelové pláty, zatěžuje činkami a v příštím týdnu ho čeká další vyšetření. „Můj stav se zlepšuje, což mi dělá dobrou náladu. Uvědomuji si, že mám před sebou ještě dlouhou cestu a bude hodně bolet,“ vzkazuje Podmol, který bude k vidění dnes na akci Překonávání gravitace na brněnském výstavišti.

Zraněný Podmol udělal první krůčky. Jeho bratr předvede v Brně dvojité salto

Motorismus
Supermasivní černá díra v nedaleké spirální galaxii NGC 1365.
Vědci z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF UK) a Matematického ústavu Akademie věd ČR (MÚ AV ČR) našli řešení takzvané kvadratické gravitace, a popsali tak nový typ sférické černé díry. V dnešní tiskové zprávě o tom informovala Akademie věd ČR. Výzkum navazoval na numerické simulace mezinárodního týmu vědců a publikoval jej časopis Physical Review Letters.
4 fotografie

Úspěch českých vědců. Popsali nový typ sférické černé díry

Věda a technika
Vánoční trhy v Kuksu přilákaly tisíce návštěvníků
Kuks /FOTO/ - Magické místo, které učarovalo Františku Antonínu Šporkovi na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století, k sobě přitahuje návštěvníky jako zemská gravitace. Po vydařené revitalizaci proudí areálem Kuks stále více lidí. A když se k tomu přidá ještě nějaká atraktivní akce, praská ve švech nejen areál, ale i samotná obec.
23 fotografií

Kuks v obležení. I za slávu se platí

Krkonoše