ŠTÍTEK: Grónsko

Krajské kolo McDonald's Cupu v Pardubicích. Emoce tryskaly proudem.
Emoce. Ke sportu patří jako žhavé magma k činné sopce nebo ledovce ke Grónsku. U dětí to platí dvojnásobně. Ještě nemají v sobě vypěstován pud své pocity mírnit. A tak jim nechávají zcela volný průchod. Jako v případě krajského kola jejich oblíbeného McDonald's Cup. V letošním roce píše již pětadvacáté pokračování a v podobných záchvatech nadšení i zklamání se ocitl nejeden současný prvoligový fotbalista. Patron turnaje za Pardubický kraj, hvězda FK Pardubice, Michal Hlavatý by mohl vyprávět.
13 fotografií

Slzy vítězů i poražených. McDonald's Cup je pro školáky jako Euro pro dospělé

Kraje
Zuzana Sikačová.
Zuzana Sikačová velmi podrobně studuje pohádky, podílela se na několika zahraničních projektech a Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) právě vydalo její publikaci Radost i údiv nad pohádkami. S Deníkem se podělila o novinky, které objevila při studiu příběhu o Otesánkovi, i o názor na to, proč jsou pohádky stále tolik populární také mezi dospělými.
7 fotografií

Svého Otesánka mají i v Grónsku, říká expertka na pohádky Zuzana Sikačová

Zajímavosti
Oba polárníci, Robert Edwin Peary a Frederick Albert Cook, byli původně přátelé a spolupracovníci. Rozdělila je ctižádost dosáhnout jako první nejzazšího severního bodu planety
Kdo jako první dobyl severní pól? Přestože kdysi byl tento primát přiznán Robertu Edwinovi Pearymu, který měl dorazit k pólu 6. dubna 1909, v této otázce zřejmě nikdy nebude zcela jasno. Jisté je jedno – soupeření o toto prvenství znamenalo také definitivní konec přátelství dvou mužů, Pearyho a Fredericka Alberta Cooka. Na pól nedošel nejspíš ani jeden z nich.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. O sporném dobytí severního pólu

Tajemné dějiny
Albánie nabízí množství přírodních krás i historických památek. Na snímku naleziště v Apollonii.
Americká stanice CNN vydala seznam top míst pro letošní rok, kam se vyplatí zavítat. Hlavní rada autorů žebříčku zní: Zapomeňte na přeplněné destinace, kde je hlava na hlavě, nastal čas vyrazit do přehlížených, ale přitom krásných zemí a měst. Lidé by neměli vynechat třeba estonské město Tartu, které je Evropským hlavním městem kultury pro rok 2024, nebo Albánii plnou památek.
26 fotografií

Zapomeňte na přeplněná místa, jeďte do Tartu nebo Uzbekistánu, radí CNN

Svět
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Z okolí
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom dnes v tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Vesmír
Dekorace...
V reálném gymnáziu SolarCity v Linci je zavěšena velryba "Speedy" z více než 500 plastových lahví a jiného odpadu. Vytvořilo ji deset učitelek pedagogické školy v rámci pokračujícího vzdělávání ve dvou víkendových směnách jako symbol ochrany životního prostředí.

Od sousedů: Na škole vyrobili čtyřmetrovou velrybu

Českobudějovicko
Satelitní snímek Antarktidy
Internetem koluje video, které šokuje lidi napříč světem. Záběry na něm totiž ukazují, co by se stalo, kdyby na Zemi roztál veškerý led. Na vlastní oči si tak člověk může v několika vteřinách uvědomit rozsah klimatické krize a možnou hrozivou budoucnost naší planety. Klimatické změny čím dál víc znepokojují i epidemiology a také výtvarníky, kteří se rozhodli na obrovský problém upozornit netradičním počinem.

Jak by vypadala Země bez ledu? Šokující video způsobilo na internetu rozruch

Věda
Satelitní snímek na Antarktidu.
Američtí vědci varují, že kolaps východoantarktického ledového příkrovu, kterému se také říká spící obr, může způsobit katastrofické zvýšení hladiny moří až o pět metrů. Pokračující klimatická krize by tak mohla vyvolat změny planetárního rozsahu. Odborníci také upozornili, že se tomuto scénáři lze vyhnout a osud ledovce je nyní v rukách lidstva. Informace o nové studii přinesl deník The Independent.
5 fotografií

Kolaps spícího obra může způsobit katastrofu. Nebezpečně by zvedl hladinu moří

Věda
Ilustrační foto
Nábor děvčat od pěti do jedenácti let chystají dnes odpoledne v Husových sadech fotbaloví nadšenci z FK Kohouti Rokycany. Pohybově nadané dívky mohou dorazit v 16 hodin. Nejlépe ve sportovním oblečení a pitím. Věnovat se jim budou zkušení trenéři, mimo jiné bývala reprezentantka Petra Ivaničová.

Kohouti z Rokycan vítají malé fotbalistky

Rokycansko
Bolid, ilustrační obrázek
V pátek 11. března 2022 kolem půl desáté večer koordinovaného světového času (UTC), vstoupil do zemské atmosféry malý asteroid. To samozřejmě není nic neobvyklého, protože vesmírné kameny vstupují do zemské atmosféry neustále. To, co však dělá tento asteroid tak výjimečným, je fakt, že ho astronom zahlédl ještě předtím, než se setkal s hranicí atmosféry.

Zemi zasáhl asteroid. Vědci si ho všimli jen dvě hodiny před dopadem

Věda a technika
Kráter Hiawatha v Grónsku. Prohlubeň je zhruba uprostřed snímku, jde o kruh bleděhnědé barvy. Snímek je simulací, ve skutečnosti je kráter překrytý vrstvou ledu.
Vědci odhalili další tajemství záhadného kráteru Hiawatha, který se nachází v Grónsku. Už dříve věděli, že prohlubeň skrytá pod vrstvou ledu patří mezi největší dopadové krátery na planetě a vznikla zřejmě po nárazu asteroidu. Nyní k tomu navíc odhadli, jak starý může kráter být. Podle všeho vznikl mnohem dříve, než se dosud myslelo.
5 fotografií

Vědce dál udivuje kráter v Grónsku. Je o desítky milionů let starší, než mysleli

Věda a technika
Husy veliké a husy běločelé u Tisové na Tachovsku.
/FOTOGALERIE/ Husy na tahu, které zimují i poblíž velkých ploch, jako jsou jihočeské rybníky, se usadily v přírodní rezervaci Tisovské rybníky na západě Čech. Ornitologové jich tam napočítali přes dvě stovky. V hejnu jsou převážně husy velké, ale také vzácnější husy běločelé. Vrátili se i velice vzácní a přísně chránění jeřábi popelaví.
32 fotografií

Nastal jarní tah ptáků, přiletělo obrovské hejno hus i jeřábi popelaví

Českobudějovicko
Zdeněk Hobza celý život sbírá pivní etikety a zajímá se o výrobu piva. Jeho loňské osmdesátiny připomněl i specializovaný pivní časopis tím, že mu pogratuloval přímo na titulní stránce.
/FOTO, VIDEO/ Počet současných pivovarů na Třebíčsku by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Je jich totiž přesně pět – v Třebíči, ve Vladislavi, v Dalešicích, v Biskupicích-Pulkově a v Hlubokém. Zdeněk Hobza z Třebíče jich však napočítal mnohem víc. Pravda, některé zanikly už dávno. A zachovávají některé z těch stávajících původní říz svých piv?
7 fotografií

Zdeněk Hobza zmapoval staré pivovary na Třebíčsku, sbírá i etikety. Podívejte se

Třebíčsko
Stoupání hladiny oceánů, které je způsobeno táním ledovců, naplňuje nejčernější možné scénáře
Neočekávané výkyvy počasí. Rekordně suchá léta anebo naopak „období dešťů“ tam, kde byste nic takového nečekali, a jimi způsobené záplavy nebývalých rozměrů. I takové mohou být důsledky globálního oteplování, před nímž stále hlasitěji varuje většina vědců. Pokud se lidstvo rychle nevzpamatuje, hrozí podle nich další zhoršování již tak kritické situace. 
5 fotografií

Oteplení Země a extrémy přírody: Jaké jsou největší bludy a co je pravda

Udržitelnost ve státě
Ledovec. Ilustrační snímek
V Grónsku tento týden padl teplotní rekord, když teploměry ve středu naměřily 19,8 stupně Celsia, a tamní ledovce nyní odtávají obrovskou rychlostí. V úterý roztálo 8,5 miliardy tun ledu, což je množství, které by podle vědců stačilo na to, aby celý americký stát Florida pokrylo pět centimetrů vysokou vrstvou vody. Na twitteru to oznámila Světová meteorologická organizace (WMO).
5 fotografií

Grónsko zaznamenalo teplotní rekord. Za den roztálo 8,5 miliardy tun ledu

Svět