ŠTÍTEK: Guatemala

Vykopávky v mayské archeologické lokalitě Tayasal severně od Guatemaly, ilustrační foto.
Česko-slovenský archeologický tým loni objevil na severu Guatemaly v provincii Petén jedno z nejstarších mayských měst s téměř 3000 let starou historií. Archeologové využili při přípravě expedice mimo jiné i výstupy z leteckého snímkování a při následných vykopávkách odhalili paláce, sochy, pozůstatky rituálů, astronomické observatoře a další objekty. Nálezy pomohou odkrýt neobjasněné a rozhodující fáze mayských dějin, uvedli v úterní tiskové zprávě zástupci Nadace Neuron, která výpravu finančně podpořila.

Česko-slovenský úspěch. Vědci našli v Guatemale 3000 let staré mayské město

Objevy
Volarská knihovna se tradičně zapojila do celostátní akce Týden knihoven.
Týden knihoven, o jehož organizaci rozhodl Svaz knihovníků a informačních pracovníků, zahájil v roce 1996, od té doby se koná každoročně. Volarská knihovna se jej pravidelně účastní a dámy knihovnice Ladislava Škrnová a Marcela Zvonková připraví akce pro malé i velké čtenáře. I letos tomu nebylo jinak. Pro malé čtenáře to byly hry a akce Čteme a tvoříme.
14 fotografií

Týden knihoven zahájil cestovatel Tadeáš, dorazili ale i spisovatel nebo sochař

Prachaticko
Z besedy s dobrodruhem Matějem Ptaszkem o životě v Kolumbii v Městském společenském domě v Kolíně.
/FOTOGALERIE/ Matěj Ptaszek už byl v Městském společenském domě v Kolíně několikrát, naposledy letos v květnu na festivalu jižanské a bluesové hudby, kde hrál společně s Lubomírem Bužmou Khýrem a kde uplatnil svoje pěvecké a muzikantské kvality, především coby perfektní hráč na foukací harmoniku. Druhý listopadový čtvrtek však přicestoval v jiné roli, a to coby osobitý vypravěč.
33 fotografií

Matěj Ptaszek tentokrát místo blues bavil diváky vyprávěním o životě v Kolumbii

Volný čas
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Víte, že bázeny už pomalu otevírají své brány? Od pátku si můžete skočit do plaveckého bazénu v Městském sportovním zařízení a v neděli s dětmi oslavit Den dětí v pivovaru. Také můžete navštívit výstavu zapomenutých i novodobých řemesel. To a mnohem více vám přinášíme ve víkendových tipech. 

TIPY DENÍKU: Oslavte Den dětí v pivovaru

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Oslavte v sobotu Den dětí zábavnou formou v Komárově nebo na Berounsku zahajte turistickou sezónu. Při výletě si užijete zábavu, přírodu a ujdete i pár kilometrů. A nazpomeňte, že Aquapark Beroun již otevřel své brány a těší se na návštěvníky. To a mnoho dalšího vám přinášíme ve víkendových tipech. 

TIPY DENÍKU: Vydejte se do Komárovic na Den dětí

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Přinášíme dobrou zprávu pro fanoušky Tří sester. Ty se vrací do open baru Vostrov v Mnichově Hradišti. A další hudební nálož se valí na Valečov. Tam zahraje například skupina Harlej. Koncert proběhne také v Dobrovici. A nezapomeňte, že bazény už otevírají své brány. To a mnohem více vám přinášíme ve víkendových tipech. 

TIPY DENÍKU: Víkend bude plný muziky. Zahrají Tři sestry nebo Harlej

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Tradiční Vysokochlumecká pouť je tu a přinese návštěvníkům projekci pohádky nebo např. fotbalový zápas. Výstava v Sedlčanech představí vysokochlumecký skanzen. To a mnoho dalšího vám přinášíme ve víkendových tipech.

TIPY DENÍKU: Užijte si Vysokochlumeckou pout

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Rozhoupejte boky v Mlékojedech, které se rozezní v rytmu dnb. Vydejte se na výstavu Pernštejnské ženy, která pojednává o fascinující roli žen z českého šlechtického rodu Pernštejnů. To a mnodo dalšího vám přinášíme ve víkendovýc tipech.

TIPY DENÍKU: Zatančete si v rytmu dnb

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Filmoví fanoušci pozor! Letní kino Kolín přichází s pořádnou dávkou víkendových filmů. Těšit se můžete i na oslavu Dne dětí na kole. A nezapomeňte, že brány Vodního světa Kolín jsou opět otevřeny. To a mnohem více vám přinášíme ve víkendových tipech. 

TIPY DENÍKU: Letní kino nabídne pohádky, komedie i thriller

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Prožijte Den dětí v zahradě kladenského Labyrintu nebo se vydejte na Masarykovo náměstí ve Slaném, kde v sobotu proběhne Slaný Francouzák. A nezapomeňte, že Kladenský bazén je už otevřený a těší se na návštěvníky. To a mnoho jiného vám přinášíme ve víkendových tipech. 

TIPY DENÍKU: Užijte si Den dětí v Labyrintu

Cestujeme
Foto: Jan Doležal
Byla to obyčejná cesta z práce, ale botanika rychnovského Muzea a Galerie Orlických hor Jana Doležala na ní čekalo velké překvapení. Na náplavech řeky Kněžné přímo v Rychnově nad Kněžnou náhodou nalezl šalvěj hispánskou (salvia hispanica), subtropickou rostlinu, která běžně roste od středního Mexika až po Guatemalu.

Exotická šalvěj hispánská vyrostla na břehu řeky Kněžné

Rychnovsko
Motorky je zavedly až do Hulína.
Tři měsíce vandrovali na motorkách po střední Americe. Řeč je o hercích Pavlu Liškovi a Janu Révaiovi, kteří si říkají Vandráci a cestují na svých motorkách po celém světě. A při jedné takové cestě zavítali do Letního kina v Hulíně, kde v neděli 12. července vystoupili s cestopisnou besedou popisující jejich cestu napříč střední Amerikou. Nejdřív byli viděni v Panamě, pak mířili do džunglí Kostariky, vandrovali po velké Nikaragui, přes varování projeli Honduras, pak i zemi plnou vulkánů El Salvádor, nádhernou Guatemalu, maličké Belize a obrovské Mexiko. A to vše procestovali v sedle svých motorových ořů.
16 fotografií

Motorky je zavedly až do Hulína. Posluchače potěšil Pavel Liška a Jan Révai

Čtenář reportér
Ruiny nejrozlehlejšího mayského starověkého města Tikal na území dnešní Guatemaly
Po více než tisíc let představovalo starověké mayské město Tikal jedno z největších a nejdůležitějších městských center, jaká kdy tato záhadná předkolumbovská civilizace vybudovala. Koncem 9. století našeho letopočtu se však začala tato mayská metropole rozpadat. Lidé tehdy Tikal i řadu dalších měst náhle opustili. Nový výzkum naznačuje proč. 
12 fotografií

Záhada zániku mayského města Tikal objasněna. Místo se stalo tichým zabijákem

Věda a technika
Fata Morgana už je v botanické zahradě opět otevřena veřejnosti.
V rámci uvolňování opatření na ochranu před epidemií nové koronavirové infekce se od úterý 26. května pro veřejnost otevře skleník Fata Morgana. Návštěvníci se mohou těšit na procházku tropickým rájem plným exotických květin. Během nucené uzavírky skleníku prošly výsadby řadou změn. Expozice krášlí nové druhy rostlin včetně orchidejí, mnohé z nich jsou právě v plném květu.

Botanická zahrada otevírá svůj skvost, skleník Fata Morgana

Cestujeme
Čechům se na Novém Zélandu mimořádně daří.
Tohle tady ještě nebylo. Juniorští softbalisté jsou na mistrovství světa blízko od historické medaile. Na Novém Zélandu navázali na skvělé výkony ze základní části a v nadstavbě si připsali už druhé vítězství – Guatemalu deklasovali 10:0. „Je to potvrzení toho, že v mužském softbalu patříme k absolutní špičce,“ prohlásil předseda české asociace Gabriel Waage. Junioři se dnes utkají s Japonskem a zítra je čeká zápas o celkové třetí místo proti Argentině.

Softbalisté září. Na mistrovství světa budou bojovat o medaile

Ostatní sporty