ŠTÍTEK: Guyana

Venezuelský prezident Nicolás Maduro pohrozil anexí velké části Guyany. Ilustrační snímek
Americké velvyslanectví v jihoamerické Guyaně vydalo ve čtvrtek informaci o tom, že ještě ten den proběhne mezinárodní cvičení za účasti amerických a guyanských leteckých jednotek. Děje se tak v době, kdy roste napětí ve vztazích mezi bývalou britskou Guyanou a sousední Venezuelou. Její autoritářský prezident Nicolás Maduro pohrozil anexí velké části Guyany kvůli dlouhodobému hraničnímu sporu. 

Guyaně hrozí invaze z Venezuely. Zastaly se jí USA, podnikly letecké cvičení

Věda a technika
Mládě lenochoda dvouprstého v olomoucké zoo. Leden 2021
V olomoucké zoo, kterou vylidnila opatření proti šíření koronaviru, je v těchto dnech přece jen důvod k pořádným oslavám. Postaral se o něj pár lenochodů dvouprstých. Jinak zpomalený druh se měl čile k světu a pár, který v sobě našel zalíbení, má potomka. Samice jej přivedla na svět na sklonku minulého roku.
5 fotografií

V olomoucké zoo oslavují mládě lenochoda

Olomoucko
Tisk věnoval objasňování případu velkou pozornost, na snímku tvář zastřeleného muže Thomase Guyana
"Margaret! Margaret, ty mě neopustíš," hrozil mladé ženě Margaret Guyanové její čerstvý přítel Henry John Burnett. Pod krkem jí držel nůž. Žena mu právě dala najevo, že se hodlá vrátit ke svému manželovi Thomasi Guyanovi, což jedenadvacetiletý mladík nedokázal strávit. Margaretina rodinná přítelkyně se jej úpěnlivě snažila přimět, aby svou zajatkyni pustil. Burnett to nakonec udělal, ale věc tím pro něj zdaleka neskončila. Vzal brokovnici a rozjel se za Guyanem.
9 fotografií

Zavraždil soka v lásce a vešel do dějin. Pravou tvář odkryl v posledním dopise

Svět
Virtuální zpovědi. Tereza Hronová je shromáždila v knize Láska za časů korony
O vztazích na dálku, partnerství, rozchodech, samotě, nevěrách, zamilování, naději i zoufalství je knižní novinka Láska za časů korony. Její autorkou je dokumentaristka Tereza Hronová. Kniha z nakladatelství Zeď mapuje rozmanité podoby lásky a vztahů, jak je v době pandemie prožívalo jedenáct lidí z různých konců světa. Autorka je doplnila i svým vlastním příběhem.

Tereza Hronová o své nové knize: Zhmotnila jsem vlastní pocity

Ostatní
Francouzská Gyuana, protesty
Demonstrace ve Francouzské Guyaně dnes přerostly v zahájení generální stávky. Už minulý týden ochromily tento francouzský zámořský departement na severním pobřeží Jižní Ameriky demonstrace a silniční blokády, kvůli nimž musel být odložen start rakety Ariane 5 z kosmodromu u Kourou. Region opustili už i členové některých zahraničních zastoupení. Lidé protestují kvůli vysoké kriminalitě a vysoké nezaměstnanosti

Ve Francouzské Guyaně sílí protesty, odložili kvůli nim i start rakety

Svět
Satelity Galileo na oběžné dráze. Ilustrační foto
Paříž - Budovaný evropský navigační systém Galileo dnes rozšířil svou síť satelitů na oběžné dráze na 18, což představuje skoro dvě třetiny z celkového plánovaného počtu 30. Francouzská raketa Ariane 5, která dnes odstartovala z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně, vynesla úspěšně na oběžnou dráhu do výšky 22.900 kilometrů nad Zemí čtyři nové družice, informovala francouzská společnost Arianespace, která má lety na starosti.

Systém Galileo už má ve vesmíru 18 družic, plánuje jich 30

Svět
Škodův palác, sídlo Magistrátu hl. města.
Praha - O tom, co bude s budovou Škodova paláce poté, co se z něj vystěhují magistrátní úředníci, bude majitel budovy teprve rozhodovat. Majoritní vlastník paláce, firma Guyana Holding, se dohodla na spolupráci při vytváření vize budoucího využití objektu se známou architektkou Evou Jiřičnou.

Budoucí podobu Škodova paláce navrhne Jiřičná

Praha
Ilustrační foto
Praha - Dva studenti Univerzity obrany si přivezli z guyanské džungle prestižní ocenění za absolvování kurzu francouzské cizinecké legie – odznaky s vyobrazením jaguára. Česká armáda to uvedla na svém webu. Náročný dvoutýdenní výcvik, který francouzská armáda pořádá ve Francouzské Guyaně pro své nejlepší kadety, absolvovali jako jediní cizinci dva Češi.

Dva studenti Univerzity obrany absolvovali kurz cizinecké legie

Česko
Ilustrační foto.
Brasília - Obrovitý korálový útes objevili vědci pod bahnitou vodou nedaleko ústí řeky Amazonky. Ekosystém s různými druhy korálů, mořských hub a korálových ryb má rozlohu zhruba 9300 kilometrů čtverečních a sahá od Francouzské Guyany po spolkový stát Maranhao na severovýchodě Brazílie. Objev kromě vědců a vlád překvapil také ropné společnosti, které již v oblasti zahájily ropný průzkum, napsal britský list Guardian.

Vědci objevili obrovský korálový útes při ústí Amazonky

Svět
Bývalý americký prezident James „Jimmy" Carter má rakovinu a podstoupí léčení v nemocnici v Atlantě.
Atlanta - Bývalý americký prezident James „Jimmy" Carter má rakovinu a podstoupí léčení v nemocnici v Atlantě. Na nádor se přišlo počátkem tohoto měsíce při operativním odstranění drobného tělíska z jater, kdy se také ukázalo, že rakovina se šíří do dalších částí jeho těla. Oznámil to dnes sám devadesátiletý exprezident prostřednictvím své neziskové organizace Carter Center.

Bývalý americký prezident Jimmy Carter má rakovinu

Svět
Jean Marie Le Pen.
Paříž - Zakladatel francouzské nacionalistické strany Národní fronta (FN) a její někdejší dlouholetý předseda Jean-Marie Le Pen bude v Paříži brzy souzen za to, že opět označil plynové komory v nacistických vyhlazovacích táborech za „detaily historie". Termín procesu zatím nebyl stanoven. Uvedla to francouzská média.

Le Pena čeká další soud za zlehčování plynových komor nacistů

Svět
Pilot ultralightu měl na křídle kočičího černého pasažéra.
Kourou (Francouzská Guyana) - Dost velké překvapení zažil pilot ultralehkého letadla, který se vydal na vyhlídkový let z Kourou ve Francouzské Guyaně. Když krátce po startu zvedl oči, zjistil, že se na něj z křídla dívá poněkud zmatená a dost vystrašená černobílá kočka, která na letišti funguje jako neoficiální maskot, napsal zpravodajský server The Times.

VIDEO: Kočičí černý pasažér přežil let na křídle ultralightu

Svět
Mušle v sobotu patřila indickému svátku
Teplicko - Šanovská mušle v Teplicích, kde se běžně konají koncerty, se v sobotu večer stala centrem pro oslavu indického svátku světel Diwali, kterou uspořádali místní nadšenci. Diwali se slaví od poloviny října do poloviny listopadu a je oficiálním státním svátkem v Indii, Guyaně, Trinidadu a Tobagu, Malajsii, Nepálu, Singapuru, na Šrí Lance a Fidži.
11 fotografií

Mušle patřila indickému svátku

Teplicko
Při expedici jižní Ametrikou nebyla nouze o dobrodružství.
Šumperk - Tvůrce úspěšného filmu Trabantem až na konec světa dojede do Šumperka se svou přednáškou o nástrahách i zábavách dobrodruhů, kteří cestují plastovým autem.

Expediční Trabant dojede do Oka

Volný čas
Evropští vědci vybrali přesné místo, kam na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko v polovině listopadu dosedne modul Philae vysazený sondou Rosetta.
Berlín – Evropští vědci vybrali přesné místo, kam na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko v polovině listopadu dosedne modul Philae vysazený sondou Rosetta. Oznámila to dnes Evropská vesmírná agentura (ESA). Podle agentury AP experti vybírali z pěti lokalit na čtyři kilometry široké kometě a mají také jednu záložní.

Vědci na kometě Čurjumov-Gerasimenko vybrali místo přistání modulu Philae

Svět
Ruská raketa Sojuz. Ilustrační foto.
Moskva – Rusko může přijít o Evropu jako zákazníka, který využívá ruské nosné rakety pro vynesení svých družic na oběžnou dráhu. Upozornil na to ruský server newsru.com. „Poslední kapkou" se podle něj stal čerstvý neúspěch s dvojicí družic evropského navigačního systému Galileo.

Rusko se obává, že se EU zřekne ruských raket

Svět
Ilustrační foto.
Kourou – Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně dnes úspěšně odstartovala raketa Sojuz ST-B se dvěma satelity evropského navigačního systému Galileo. Ty se na oběžné dráze připojí ke čtyřem stávajícím družicím Galileo, celkem bude mít poziční systém 30 satelitů.

Z kosmodromu Kourou odstartoval Sojuz se satelity pro Galileo

Svět
Ruská raketa Sojuz. Ilustrační foto.
Paříž - Ruská raketa Sojuz vynesla ve čtvrtek večer do kosmu další čtveřici satelitů systému O3b, který má zajistit rychlé internetové připojení pro rozvíjející se země. Informovala o tom agentura ITAR-TASS. Stejně jako v první fázi projektu odstartovala raketa z evropské kosmické základny Kourou ve Francouzské Guyaně.

Ruská raketa Sojuz vynesla do kosmu čtyři satelity

Svět
Známka One-Cent Magenta (Jednocentová karmínová)
New York – Newyorská aukční síň Sotheby's bude dnes dražit známku One-Cent Magenta (Jednocentová karmínová), která se může stát nejdražší poštovní známkou historie. Podle odhadů může prodej známky vytištěné v roce 1856 v tehdejší Britské Guyaně vynést 10–20 milionů dolarů (až 400 milionů korun). Dosud nejdražší známka se prodala za pětinu spodní hranice této odhadní ceny.

Nejvzácnější poštovní známka jde do aukce v New Yorku

Ekonomika
Společnost Aircraft Industries představila model letounu L 410, který za několik dní odletí ke svému majiteli do Nepálu. Tento letoun právě v těchto dnech slaví své 45. výročí provozu.
Kunovice – Posledních několik dnů na půdě kunovického letiště zbývá stroji L 410, než se na konci dubna vydá na osm tisíc kilometrů dlouhou cestu do vzdáleného Nepálu. Do světa tak putuje další exemplář letounu, který právě dnes slaví 45 let od svého prvního vzletu v roce 1969.
6 fotografií

Proslulý letoun L-410 slaví 45. narozeniny

Slovácko
Ilustrační foto
Kourou - Evropská kosmická agentura (ESA) dnes vypustila první ze šesti družic, které jsou součástí projektu Copernicus. Jeho cílem je vybudovat evropské kapacity pro pozorování Země z vesmíru a zlepšit monitorování klimatických změn či přírodních katastrof.

Evropa vypustila první družici z programu Copernicus

Svět
Noví tukaní pár v hodonínské zoo.
Hodonín – Po dvou letech se do hodonínské zoo vrací tukan. Ptačí pár s dominantními zobáky se zabydluje v ubikaci vymalované malířem Petrem Přikrylem. Tukani se sice objevili v hodonínském pavilonu ptáků již před svátky, ale po nezbytné karanténě se veřejnosti představují teprve nyní.

Tukani hlásí návrat. V hodonínské zoo otevírají šampaňské

Hodonínsko
Dan Přibáň se svou digishow o cestě Jižní Amerikou na trabantech a motorkách.
Krnov - V Krnově se 25. listopadu představí milovník trabantů a cestovatel Dan Pribáň, který je rovněž výtečný vypravěč. Byl členem týmu Čechů, Poláků a Slováků, který dvěma trabanty, polským fiatem maluchem a s jawou projel Jižní Ameriku. O svém dobrodružství bude od 18 hodin vyprávět v klubu Kofola.

S trabantem po světě

Bruntálsko