ŠTÍTEK: hluk

Nové vedení dopravy v některých částech Mikulova zvedá ze židle tamní obyvatele.
Mikulované se bouří. Kvůli změnám v organizaci dopravy, které platí od pondělí 1. července. Aktuální parkovací systém totiž rozšiřuje rezidenční zóny a sníženou rychlost a přednost zprava zavádí i v nich. Radnice novinku zdůvodňuje zvýšením bezpečnosti chodců, zklidněním dopravy a omezením hluku. Někteří zastupitelé vyzývají k okamžitému svolání mimořádného zastupitelstva a zrušení nových pravidel. Hovoří o podrazu a vadí jim, že se k chystaným změnám nemohli vyjádřit předem.
17 fotografií

Odpor v Mikulově. Trnem v oku je přednost zprava v ulicích označených Zóna 30

Břeclavsko
Horolezci mají v Lažánkách zelenou na pět let. Místním vadil hluk.
/FOTO, VIDEO/ Horolezci mají v Lažánkách na Blanensku zelenou. Na dalších pět let. Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras vyhověla žádosti Českého horolezeckého svazu o zachování značených lezeckých cest a jejich údržbu na přírodní stěně v lokalitě zvané Klettergarten Lažánky. Terén je určený pro výcvik začínajících lezců a je na pozemku města Blanska, mimo nedalekou rezervaci. Na skalním masivu je dvanáct hotových cest do délky patnácti metrů a obtížnosti 2+ až 4+ a jedna rozdělaná. „Nyní běží patnáctidenní odvolací lhůta,“ řekl začátkem týdne Deníku za ochránce přírody Antonín Tůma.
13 fotografií

Horolezci mají v Lažánkách zelenou na pět let. Místním vadil hluk

Blanensko
Obyvatelé Praskačky se bojí hluku a prachu z dopravy a výroby v nových halách. Zdejší firma je chce postavit na bývalém chrtím závodišti.
Bojíme se nákladní dopravy, hluku z výroby a snížení hodnoty našich pozemků. Tak by se daly shrnout výhrady části obyvatel Praskačky na Hradecku. Místní firma tam koupila nevyužité chrtí závodiště a chce na něm postavit tři menší haly pro výrobu a skladování, ulici s 14 parcelami a parčík s hřištěm. K tomu ale potřebuje změnit územní plán. Obci za to slibuje 8 milionů.
23 fotografií

Místo „chrtince“ haly a domky, část Praskačky se bojí hluku, aut, ale i zbraní

Hradecko
Falešná vývěska visící na plotu psího parku u polikliniky Modrá hvězda.
Velké rozhořčení mezi majiteli psů vyvolala vývěska s hlavičkou magistrátu města přidělaná plotě psího parku u Jiráskovy ulice. Na vývěsce stojí, že kvůli štěkání neukázněných psů v sousedství bytové výstavby bude nucen magistrát park uzavřít. Ale že zatím běží podmíněná zkušební doba, která dává majitelům čas situaci vyřešit mezi sebou a případnému uzavření psího parku předejít. Jak se ale ukázalo, informace psaná na hlavičkovém písmu magistrátu je podvrh a žádný z odborů radnice takové nařízení nevydal.

Kvůli štěkotu zrušíme psí park, stojí na ceduli. Je to podvrh, reaguje magistrát

Boleslavsko
Ve Svitávce si místní stěžují na rámus z haly. Městys část sportoviště odhluční. Se souhlasem městyse Svitávka
/FOTO, VIDEO/ Sportovní hala ve Svitávce na Blanensku je v regionu vyhlášeným sportovištěm. S jejím využitím městys problém nemá, protože zázemí ve velkém využívají také přespolní. O víkendu se tam například konala skupinová soutěž v aerobiku s účastí tří stovek dětí. Okolí haly připomínalo jedno velké parkoviště. Některým místním, kteří bydli v domech v sousedství, dlouhodobě vadí hluk. Na jejich stížnosti vedení dvoutisícového městyse zareagovalo a jednu ze stěn nechá odhlučnit. Toto opatření zároveň zlepší akustiku uvnitř objektu.
3 fotografie

Ve Svitávce si místní stěžují na rámus z haly. Městys část sportoviště odhluční

Blanensko
Toto je okraj sídliště Za Chlumem v Bílině, kde vznikne skatepark.
Bílina se dočká nového skateparku za více než 19 milionů korun. Moderní sportoviště přinese radost mladým nadšencům, ale zároveň vyvolává obavy z hluku. Má ho snížit umístění do svahu. Moderní skatepark vznikne na svažité louce mezi garážemi a paneláky v lokalitě sídliště Za Chlumem, kde už je v místě venkovní posilovna a parkourové hřiště.
16 fotografií

V Bílině začnou stavět skatepark. Očekávají nával dětí, zní i obavy z hlučnosti

Teplicko
Horolezcům končí povolení v Lažánkách. Části místních stále vadí hluk, navrhují změny provozu. Zmíněná lezecká stěna je na pozadí snímku.
/FOTO, VIDEO/ V polovině května končí povolení na zachování značených lezeckých cest a jejich údržbu na přírodní stěně v blanenských Lažánkách. Loni ho Českému horolezeckému svazu vystavila Správa chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Nyní ve správním řízení s lezci a městem jedná o novém povolení. Jestli bude opět jen na rok nebo delší období, není zatím jasné. Kdyby ho horolezci nezískali, museli by pevné jistící prvky ze skály odstranit.
21 fotografií

Horolezcům končí povolení v Lažánkách. Místním ale vadí hluk, chtějí změny

Blanensko
Dálnice D5 protíná významnou část města Berouna.
Zajímá vás, co se chystá ve vašem okolí? Potom doražte ve středu 10. dubna v 15 hodin do sálu bývalého kina v Loděnici, kde se uskuteční veřejné projednání plánovaného záměru Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) k rozšíření dálnice D5. Zúčastní se ho starostové z dotčených obcí. Mohou zde vyjádřit své obavy, prostor k vyjádření dostanou i zájemci z řad veřejnosti.

V Loděnici se ve středu uskuteční veřejné projednání záměru rozšíření dálnice D5

Berounsko
Vizualizace plánovaného tunelu mezi Prahou a Berounem. Zákres plánované podoby u Berouna.
Za jedenáct let by měl Beroun s Prahou propojit železniční tunel. Zahájení stavby se blíží a starostky a starostové z měst a obcí na trase hledají odpovědi na své otázky a obavy. Zdaleka nejvíc je trápí samotná stavba a hluk a prach z ní. A z jejich vyjádření plyne, že odpovědi a řešení jim zatím moc nevyhovují. Na některé se na setkání s nimi pokusili odpovědět zástupci Správy železnic.
7 fotografií

Tunel Praha - Beroun: Starostové se obávají hluku i ztráty podzemních vod

Berounsko
Na polích mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi by mohla vyrůst obří továrna na baterie do elektromobilů. S investorem intenzivně jedná vláda. Březen 2024.
Už jednou, před 20 lety, to vypadalo, že na polích a loukách mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi vyrostou obří haly, kde se budou vyrábět auta. Nakonec z toho sešlo a místní si oddechli. Teď se ale ta situace opakuje. Vláda jedná s investorem o tom, že by mezi elektrárnou v Dětmarovicích a okrajovou částí Bohumína postavil gigafactory – obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut. Místní to ale, stejně jako tehdy na počátku tisíciletí, odmítají. 
14 fotografií

Dolní Lutyně: proč místní obyvatelé nechtějí obří továrnu za 200 miliard

Karvinsko
Soběslav. Ilustrační foto.
Páteční večer v Soběslavi na Táborsku znepříjemnil mnoha domácnostem hluk doprovázený záblesky a otřesy, které rezonovaly i v okolních obcích. Na sociálních sítích se svědci dohadují, co tento jev mohlo způsobit. I pod článkem Deníku, v němž jsme o nezvyklém jevu informovali, stále přibývají komentáře. Ptali jsme se i u dalších institucí, o co mohlo jít.
11 fotografií

V Soběslavi nebylo ani zemětřesení, ani detonace. Hluk vydávaly asi dělobuchy

Táborsko
Dálnice D6 na Rakovnicku.
Lidem v Novém Strašecí, kteří bydlí v blízkosti dálnice D6, by se mohlo v nejbližších letech ulevit. Město totiž jedná s Ředitelstvím silnic a dálnic o postavení protihlukové stěny, neboť u středního odborného učiliště hrozí překročení hlukové normy a množství projíždějících aut stoupá. Zatím není jasné, kdy ke stavbě dojde. Bude to záviset na úspěšném jednání obou stran a také na penězích.

Strašecí trápí hluk z dálnice. Má ale šanci jen na jednu protihlukovou stěnu

Rakovnicko
Cítíte, jak se vás zmocňuje stres? Existují způsoby, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat
Hlavně žádný stres! Snadno se to říká, ale i když se snažíte řešit věci s klidem, občas se pár nezdarů sejde: nepříjemnost v zaměstnání, rozbitá pračka, pocit, že nic nestíháte… A tlak předvánočního období situaci rozhodně nezlepšuje. Snadno se tedy může stát, že najednou ucítíte, jak vám buší srdce, potí se vám dlaně a nevíte, jak dál. Existují však aktivity, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat. Možná některá z nich pomůže i vám. Proč je stres škodlivý? Jak mu předcházet? A jak se ho zbavit?

Jak se zbavit stresu? Šesti jednoduchými způsoby jej odbouráte do pěti minut

Zdraví
Krajina centra České Sibiře v okolí Ješetic. Na hřebeni s nadmořskou výškou 600 metrů má nad Hlaváčkovou Lhotou vyrůst větrník s tubusem vysokým 92 metrů.
/FOTO, VIDEO/ Když 24. července 2020 začala v centru České Sibiře na soukromém pozemku u Hlaváčkovy Lhoty technoparty, připadali si obyvatelé ze širokého okolí jako ve zlém snu. Do tichého zemědělského kraje vtrhlo rytmickému dunění, jemuž se nedalo uniknout ani v noci. Při taneční party tam křepčilo na 900 lidí a velké manévry kvůli tomu měli i policisté. Utrpení místních ustalo teprve v pondělí 27. července ráno.
40 fotografií

Obří větrník v centru České Sibiře tamní obyvatelé odmítají. Bojí se nejen hluku

Benešovsko
Seniorky pečou pro bezdomovce.
Help-Mobil Červeného kříže, Caritas, samaritánů, řádu Sv. Lazara a Milosrdných sester v Linci jezdí každé pondělí a pátek za bezdomovci. Ošetřuje jim rány, vydává léky a mluví s nimi o jejich starostech. Osamělým lidem nabízí návštěvy.

Od sousedů: Dobrovolníci bezdomovcům

Českobudějovicko
Rozsvícení vánočního stromu na krnovském náměstí provázel tichý ohňostroj, 3. prosince 2023
Adventní trhy na krnovském náměstí provázel "tichý" ohňostroj spojený s rozsvícením vánočního stromu. Organizátoři z Městského informačního a kulturního střediska MIKS se omluvili, že „tichý“ ohňostroj by měl správně dosahovat hlukové úrovně kolem 80 – 90 decibelů, ale bohužel na náměstí došlo nečekaně k situaci, kdy ohňostroj v jedné fázi programu tento limit překročil.
32 fotografií

Omluva za "tichý" ohňostroj: Hlučnější než jsme čekali, přiznali organizátoři

Bruntálsko