ŠTÍTEK: hnutí

Stanislav Polčák
Zástupci TOP 09 a STAN se dohodli na společné cestě do voleb do Evropského parlamentu. Do konce týdne budou ladit poslední formulace v koaliční smlouvě pro spolupráci v květnových volbách. Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil dnes ČTK řekl, že vedení jeho strany odsouhlasilo spolupráci s hnutím, příští týden chtějí uskupení oficiálně představit kandidátku.

STAN a TOP 09 půjdou do eurovoleb společně, kandidátku zveřejní za týden

Česko
Recep Tayyip Erdogan
Turecko vydalo zatykače na 1112 osob, které podezírá z napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jež podle vlády stálo za pokusem části armády o puč v létě 2016. Informovala o tom dnes televize CNN Türk. Těžiště operace sice leží podle CNN Türk v metropoli Ankaře, ale celkem se zatýká v 76 z 81 tureckých provincií. Další podrobnosti zatím média neuvádějí.
6 fotografií

Erdogan chystá další zásah proti pučistům. Ankara vydala 1112 zatykačů

Svět
Ilustrační foto.
Kolín - První kulatý stůl, kde se budou bavit téměř všichni kolínští politici na jedno téma. Tím bude oblast rozvoje sportu a sportovní infrastruktury. Odehraje se v pondělí 11. února od 16 hodin v zasedací síni kolínské radnice. Jednání ale nebude veřejné. „Pozvali jsme dva zástupce z každé strany a každého hnutí, které mají své zastoupení v městských komisích a výborech,“ uvedl kolínský starosta Vít Rakušan.

V pondělí se odehraje první kulatý stůl zástupců politických stran a hnutí

Kolínsko
Ilustrační fotografie
Sněmovní volby v lednu by podle agentury Kantar CZ vyhrálo ANO před Piráty a občanskými demokraty, tyto dvě strany mírně ztratily. Poslance by podle volebního modelu, který dnes zveřejnila Česká televize, mělo i šest dalších sněmovních stran a hnutí. ČSSD, Starostové a lidovci by jen těsně dosáhli na potřebnou pěti procentní hranici.
6 fotografií

Piráti a ODS by v lednu za vítězným ANO více zaostali

Česko
Do ulic Říma vyšly tisíce odborářů.
V centru Říma se dnes na demonstraci svolané velkými odborovými svazy sešly desetitisíce lidí protestujících zejména proti hospodářské politice současné vlády. Informovala o tom agentura ANSA. Kromě odborářů se do protestu zapojili i příznivci opoziční Demokratické strany (PD), studentské svazy a italská odnož francouzského hnutí takzvaných žlutých vest.

Do ulic Říma vyšly tisíce lidí. Odmítají hospodářskou politiku vlády

Svět
Ilustrační foto
Karlovy Vary - Na oficiální facebookové stránce hnutí KOA se uskutečnila v prosinci loňského roku anketa, v níž se mohli lidé vyjádřit k tomu, zda souhlasí se zavedením městské hromadné dopravy v Karlových Varech zcela zdarma. A to i s ohledem na výši finančních nákladů a zatížení městského rozpočtu, kdy nemusí být realizovány jiné potřebné projekty.

Lidé se vyjadřovali k MHD zdarma

Karlovarsko
Bojovníci hnutí Tálibán
Afghánské hnutí Tálibán neplánuje zmocnit se celého Afghánistánu vojensky, ale dává přednost dialogu. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedl jeden z vůdců hnutí Šer Muhammad Stanikzáí v Moskvě, kde dnes končí dvoudenní konference o Afghánistánu. Stanikzáí však zároveň zopakoval, že Tálibán nepřistoupí na příměří, dokud se z Afghánistánu nestáhnou zahraniční jednotky.
5 fotografií

Nechceme se zmocnit Afghánistánu silou, upřednostňujeme dialog, tvrdí Tálibán

Svět
Ve Francii vyšli do ulic odboráři a příznivci takzvaných žlutých vest.
Několik desítek tisíc lidí dnes demonstrovalo po celé Francii, hlavně na výzvu odborové ústředny CGT. K odborářské akci se poprvé přidali i aktivisté hnutí takzvaných žlutých vest, kteří až dosud hleděli na odbory s nedůvěrou, napsala agentura AFP. V průvodech zněly požadavky na zvýšení mezd a daňovou spravedlnost, odpor ke středoškolské reformě či ke zvýšení školného pro zahraniční studenty.
14 fotografií

Odboráři se spojili se žlutými vestami. Ve Francii opět protestovaly tisíce lidí

Svět
Ve Francii znovu vyšli do ulic příznivci hnutí žlutých vest
Několik tisíc příznivců hnutí žlutých vest, kteří vyjadřují nespokojenost s politikou prezidenta Emmanuela Macrona, vyšlo do ulic Paříže a dalších francouzských měst. Dnešní protest, který byl již dvanáctou demonstrací v řadě, je věnován více než 1900 lidem, kteří od počátku místy násilných protestů v polovině loňského listopadu utrpěli zranění.
14 fotografií

Demonstrace za zraněné. Ve Francii znovu vyšli do ulic příznivci žlutých vest

Svět
Do ulic Paříže znovu vyrazili příslušníci Hnutí žlutých vest
Dolní komora francouzského parlamentu ve středu po vzrušené debatě podpořila návrh kontroverzního zákona, který dává prefektům stojícím v čele regionů právo zakázat jednotlivcům účast na demonstracích. Norma je reakcí na násilnosti během protestů hnutí takzvaných žlutých vest. Podle vlády má zabránit tomu, aby se manifestací účastnily "osoby představující vážnou hrozbu pro veřejný pořádek".
12 fotografií

Ve Francii schválili kontroverzní zákon. Umožňuje zakázat účast na demonstracích

Svět
Okolí současného hlavního vlakového nádraží v Brně by v budoucnu mohlo projít proměnou.
Brno – Od starého autobusového nádraží u brněnského hotelu Grand se táhne park až ke Křídlovické ulici. Procházejí tudy lidé spěchající do nových obchodů či třeba za kulturou do prostoru Malé Ameriky. Podobnou přeměnu pozemků v okolí brněnského hlavního nádraží plánuje společnost Brno New Station Development, která je má v nájmu od Českých drah. Aby bylo možné plochu zastavět a rozvíjet, je nutná změna územního plánu.
10 fotografií

Nové byty či kanceláře u nádraží? Územní plán se musí změnit. Návrh čelí kritice

Brněnsko
Ilustrační fotografie.
Mladoboleslavsko - V pěti obcích Středočeského kraje mohli lidé v sobotu 26. ledna volit v dodatečných volbách. Mezi takovými obcemi byly také Kluky na Mladoboleslavsku. Výsledky byly k vidění už v sobotu po půlnoci. Jak to u nich dopadlo?

V Klukách volili nové vedení

Boleslavsko
Pražská KSČM uspořádala v Praze protest proti zdražování. Komunisté inspirování demonstranty ve Francii přišli ve žlutých vestách.
/FOTOGALERIE/ Na pražském Václavském náměstí se v sobotu odpoledne mísila rudá barva se žlutými vestami. Krajský výbor KSČM totiž pořádal demonstraci proti zdražování, která byla inspirována protestním hnutím ve Francii. Odpůrci komunistů poukázali na absurdní paradox - sympatizanti KSČM protestují proti vládě Andreje Babiše (ANO), kterou jejich strana drží u moci.
15 fotografií

Stop kapitalismu! Komunisté ve žlutých vestách protestovali proti zdražování

Praha
Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil poskytl 28. května v Praze rozhovor Deníku.
Lídrem TOP 09 pro evropské volby zvolilo dnes odpoledne vedení strany předsedu a dosavadního europoslance Jiřího Pospíšila. V prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že s politickými partnery a nezávislými osobnostmi chce vytvořit silnou středopravicovou proevropskou kandidátku. "Budeme hlasem všech, kteří nechtějí zpochybňovat naše členství v EU," uvedl.
10 fotografií

TOP 09 povede do eurovoleb podle očekávání Pospíšil

Česko
Český premiér Andrej Babiš
Volby do Poslanecké sněmovny by v lednu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 31 procent hlasů, což je mírně horší výsledek než v prosinci. Druzí Piráti by dostali 15 procent a třetí ODS by dalo hlas 13 procent voličů. Na hranici zastoupení ve Sněmovně balancují lidovci a SPD, zástupci Starostů a TOP 09 by se do dolní komory zřejmě nedostali. Vyplývá to z dnes zveřejněného volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).  
56 fotografií

Sněmovní volby by vyhrálo ANO, jeho podpora ale mírně klesla. ČSSD si polepšila

Česko
Předseda Pirátů Ivan Bartoš (vpravo) a lídr strany pro volby do Evropského parlamentu Marcel Kolaja.
Jižní Morava – O jménech poslanců v evropském parlamentu rozhodnou voliči v květnu. Jednotlivé strany a hnutí už začaly zveřejňovat své kandidáty. Na čelních příčkách některých listin jsou i jména politiků z jižní Moravy.

Lídr Pirátů je z Brna. O volby je malý zájem

Z okolí
Český premiér Andrej Babiš
Městský úřad v Černošicích sice v pondělí rozhodl o věci možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), ale verdikt vzhledem k neveřejné povaze správního řízení radnice neoznámila. Avšak z Babišovy reakce se dá leccos vyčíst. „Rozhodně s tím nesouhlasím. Je to zpolitizované,“ řekl předseda vlády a šéf hnutí ANO. Babiš se odvolá a v případě nutnosti se chystá obrátit na správní soud.
24 fotografií

Jak černošický úřad rozhodl o Babišově střetu zájmů? Premiér: Budu se soudit

Z okolí