ŠTÍTEK: Hollywood

Eiffelova věž na archivním snímku
Chcete koupit Eiffelovu věž? Za 250 tisíc franků je vaše. Dnes to zní neuvěřitelně, ale před 99 lety předvedl český podvodník nehoráznou troufalost, když prodal ikonickou stavbu Paříže do šrotu. Viktoru Lustigovi se povedl trik, nad kterým lze dnes jen nevěřícně kroutit hlavou. Hochštapler z podkrkonošského města Hostinné nebyl žádný troškař. Pracoval pro mafiána Al Caponeho, padělal bankovky za 134 milionů dolarů a skončil v Alcatrazu. Jeho příběh nyní zaujal i Hollywood.
4 fotografie

Podvodník z Hostinného prodal Eiffelovku do šrotu. Budou z ní olympijské medaile

Z okolí
Eiffelova věž na archivním snímku
Chcete koupit Eiffelovu věž? Za 250 tisíc franků je vaše. Dnes to zní neuvěřitelně, ale před 99 lety předvedl český podvodník nehoráznou troufalost, když prodal ikonickou stavbu Paříže do šrotu. Viktoru Lustigovi se povedl trik, nad kterým lze dnes jen nevěřícně kroutit hlavou. Hochštapler z podkrkonošského města Hostinné nebyl žádný troškař. Pracoval pro mafiána Al Caponeho, padělal bankovky za 134 milionů dolarů a skončil v Alcatrazu. Jeho příběh nyní zaujal i Hollywood.
4 fotografie

Z Hostinného až do Alcatrazu. Geniální podvodník prodal Eiffelovu věž do šrotu

Regiony
Americký prezident Joe Biden se vzdal šance na znovuzvolení v nadcházejících volbách.
Celý svět šokovala zpráva o odstoupení Joe Bidena z prezidentského klání. Na novinku zareagovalo i několik celebrit, mezi kterými nechyběly ani americké zpěvačky Cher či Barbra Streisandová. Vyjádřil se i hollywoodský herec a dlouholetý podporovatel Demokratické strany George Clooney. Mnozí herci vyjádřili Bidenovi uznání a podpořili v dalším boji o nejvyšší post s Donaldem Trumpem nynější viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

Hollywood zareagoval na Bidena: S hodnocením přišli Cher, Clooney či Mark Hamill

Svět
Ivan Trojan
Je jedním z nejlepších a nejvytíženějších českých herců. Ivan Trojan disponuje obdivuhodným výrazovým rejstříkem, díky kterému ztvárnil desítky postav ve filmu, televizi a v divadle. Spolupracuje s rozhlasem a je oblíbeným dabérem. 30. června oslaví šedesáté narozeniny, o šest dní později převezme Cenu prezidenta na karlovarském festivalu. V souvislosti s tím se před pár dny jeho fotografie objevila i v americkém časopisu Hollywood Reporter (s odkazem na Hořící keř). Ivan Trojan je zkrátka velkou a zároveň skromnou hvězdou. Dobrý důvod připomenout si jeho role. Vyzkoušejte si v kvízu Deníku, jak dobře je znáte.      

KVÍZ: Četník, šarlatán i detektiv. Jak dobře znáte role Ivana Trojana?

Film a televize
Zatracená krvavá láska s Kristen Stewartovou (vpravo)
Hollywood sice mírně šílí, že letos je to s tržbami bída, nás to však nemusí zase tolik bolet. Při pohledu do letního programu kin je sice zjevné, že zhruba třetina filmů jsou dvojky a trojky známých příběhů, i tak ale bude z čeho vybírat. Jestli zvolíte akční komedii s Cate Blanchettovou, nového Vetřelce, animované emoce V hlavě nebo české drama Jiřího Mádla Vlny, je už na vás. Nabízíme vám devítku vybraných filmů napříč žánry. 
8 fotografií

Devět hitů v kině pro tohle léto: Vetřelec, Deadpool a láska krvavá jako steak

Film a televize
S vozy Pierce-Arrow jezdily hvězdy Hollywoodu, američtí prezidenti, prezidenti významných firem nebo královské rodiny po celém světě. Na snímku je vůz Pierce-Arrow 845 Silver Arrow z roku 1935.
Typické „Ameriky“ své doby. Robustní, luxusní a hlavně drahé. To byly vozy Pierce-Arrow. Kdo v Hollywoodu nejezdil tímto vozem, jako by ani nebyl. Za volant této značky usedali proslulí herci Charlie Chaplin, Fatty Arbuckle, Richard Dix Spencer Tracy nebo Harold Lloyd. Ale také známé herečky, jako například Patsy Ruth Millerová nebo Ginger Rogersová. Jezdili s ním prezidenti Spojených států, bossové významných firem nebo členové královské rodiny.
34 fotografií

S vozem Pierce-Arrow jezdil Chaplin a další hvězdy Hollywoodu. Také prezidenti

Automagazín
Areál TechTower v Plzni hostí jednu z největších technologických přehlídek v Česku. Festival Inovujeme Plzeň láká na pestrý program.
Areál Tech Tower na Světovaru ožil na dva dny festivalem Inovujeme Plzeň. Tématem jedné z největších technologických přehlídek v Česku je letos spojení inovací a moderních technologií s medicínou, zdravým životním stylem a sportem. K velkým lákadlům patří drony, které využívají filmaři v Hollywoodu, roboti, umělá inteligence i možnost vyzkoušet si virtuální realitu.
30 fotografií

Umělá inteligence, roboti, simulátory. Začal festival Inovujeme Plzeň

Plzeňsko
Sklář Jiří Pačinek vystaví v Litomyšli křišťálová díla vyrobená pro film Glass Onion.
/FOTO, VIDEO/ Jahody, sokol nebo obří včela, a to vše z křišťálového skla. Přední český sklář Jiří Pačinek opět vystavuje v Litomyšli. Tentokrát mají lidé jedinečnou šanci vidět skleněné plastiky, které vyrobil pro hollywoodský film Glass Onion: A Knives Out Mystery. Kolekce vznikla díky spolupráci Jiřího Pačinka a amerického filmového produkčního návrháře Johna Dextera. Litomyšl je druhým místem v České republice, kde jsou nádherné skleněné kousky vystavené.
28 fotografií

Exkluzivně v Litomyšli: křišťál z Hollywoodu od Jiřího Pačinka je v pivovaru

Zprávy
Furiosa: Sága Šíleného Maxe měla v Cannes opulentní premiéru. Dva týdny nato bublina splaskla.
/KOMENTÁŘ/ Hollywood má (už zase) problém. V Los Angeles je teď sice slunečno, producenti jsou ale nejspíš přešlí mrazem. Očekávání, která vkládali v několik jarních hitů, se nenaplnila. Zatímco před rokem se mezi dubnem a květnem filmový průmysl radoval z bombastického úspěchu snímku Super Mario Bros. ve filmu a o pár týdnů později z triumfálního tažení projektu Barbenheimer, letos to vypadá na pěkný průšvih.

Ani Furiosa, ani opice. Divák chce událost a příběh

Film a televize
Cillian Murphy a Yvonne McGuinness
Herec Cillian Murphy působí jako starý mládenec, opak je ale pravdou. Je věrný manžel a milující otec. Vzdor své profesi žije s výtvarnou umělkyní Yvonne McGuinness poměrně nenápadný život. Vlastně se toho o nich ví málo, a to jsou spolu už skoro třicet let. Jedna věc je ale na jejich vztahu úsměvná. Mnoho lidí hlavnímu hrdinovi snímku Oppenheimer přisuzuje známou českou herečku Aňu Geislerovou. 
5 fotografií

Manželku oscarového herce Cilliana Murphyho si pletou s Aňou Geislerovou

Společnost
Jean Gabin ve snímku Verdikt (1974)
Jean Gabin je bez debaty impozantní a nezaměnitelnou hereckou tváří. Potomek operetních a muzikálových zpěváků, který se narodil jako Jean-Alexis Moncorgé, převzal umělecký pseudonym po otci. Ve 30. letech natočil slavné filmy Nábřeží mlh a Člověk bestie a proslavil se legendárním protiválečným snímkem Velká iluze, který z něj udělal zahraniční hvězdu. Poté následovala nabídka do Hollywoodu. Co všechno vědí o herci, od jehož narození 17. května uplyne 120 let, si mohou čtenáři Deníku vyzkoušet v kvízu.

KVÍZ: A jsme v pr..., monsignore. Zkuste, jak moc znáte legendu Jeana Gabina

Film a televize
Souboj prvního Chomutova s druhým Kladnem.
/FOTO, VIDEO/ Tak tohle bylo něco! Divizní lídr z Chomutova v neskutečném dramatu, který by snad nevymysleli ani v Hollywoodu, porazil Kladno 2:1. Na chomutovském stadionu to viděla neskutečná návštěva 1 843 diváků. Domácí rozhodli z poslední akce, v páté minutě nastavení, kdy brankáře Smrkovského propálil Filip Schreiner. V ten moment chomutovský stadion málem spadl. Filipa Schreinera spoluhráči málem umačkali. V následné strkanici pak ještě vyfasovali červené karty domácí kouč Tomáš Smola a kladenský trenér brankářů Jaroslav Tesař.
40 fotografií

Thriller jako v Hollywoodu rozsekl Schreiner. Chomutov klepe na bránu třetí ligy

Fortuna divize
Penélope Cruzová na Met Gala 2023
Madridská rodačka Penélope Cruzová měla našlápnuto ke kariéře baletky, pak si ale zahrála ve videoklipu popové skupiny Mecano a její cesta se stočila od tance jiným směrem. Poté, co moderovala televizní pořad pro teenagery a zahrála si třeba slepou prostitutku v erotickém seriálu, začali ji obsazovat slavní španělští režiséři a nakonec si jí všiml i Hollywood. Ani se nechce věřit, že věčně mladá herecká múza Pedra Almodóvara slaví 28. dubna už 50. narozeniny. Co víte o jejím životě, rolích a vztazích s hereckými kolegy?

KVÍZ: Měla slabost pro kolegy. Jak moc znáte padesátnici Penélope Cruzovou?

Film a televize
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na slavnostní zahájení výstavy Zlaté poklady filmového Hollywoodu, které proběhne ve čtvrtek 18. dubna 2024 od 17 hodin v prostorách hlavní budovy muzea v Husově ulici 678 s kytarovým vystoupením žáků ZUŠ Žatec ze třídy Lucie Kolmanové.

Zlaté poklady filmového Hollywoodu v žateckém muzeu

Čtenář reportér
Braškov (v modrém) zachránil na podzim remízu s Lány 2:2 až v závěru, teď se karta otočila a Marek Kedroň v závěru rozhodl o výhře Lán.
Tak trochu hollywoodský příběh prožil fotbalista SK Lány Marek Kedroň. Ač ukončil v podstatě kariéru, v sobotu ráno mu cinkla esemeska, zda by nešel svým Lánům pomoci proti Braškovu. A tak vyrazil a po hodině hry se nejen dostal na hřiště, ale v 89. minutě jedinou brankou duel I. B třídy rozhodl.

Kedroň prožil Hollywood. Klidnou sobotu vyměnil za boj a rozhodl ho

Kraje
Chomutovské Levhartice (v bílém) v zápase s KP TANY Brno.
Čtvrtfinálová série play off Chance ŽBL mezi Chomutovem a KP TANY Brno je zatím ozdobou vyřazovacích bojů nejvyšší ženské soutěže. Po skvělém úvodním duelu v Brně viděli fanoušci parádní představení obou týmů i v rámci nedělní Family Game v Chomutově, kde domácí hráčky urvaly po málo vídaném obratu výhru 79:70 a srovnaly sérii na 1:1 na zápasy. Další duel série na tři vítězné se hraje ve středu večer znovu v Brně.
8 fotografií

Obrat jako z Hollywoodu! Levhartice srovnaly čtvrtfinále s Brnem

Basketbal
Na světě se ročně narodí sto tisíc dětí s Downovým syndromem. Diagnóza nemusí být konec světa. Žena s Downovým syndromem se stala před dvěma roky modelkou pro světovou značku Victoria Secret, další dívka hraje v hollywoodském pokračování Hunger Games
Světový den Downova syndromu připadá každoročně na 21. března. Že lidé s Downovým syndromem nejsou oběti, ale aktivními členy společnosti, upozorňuje například i video Kanadské asociace Downova syndromu. S názvem „Předpokládej, že můžu,“ obletělo sociální sítě. Ukazuje důležitost změny přístupu společnosti k lidem s touto diagnózou. To samé by si přála také maminka malého Šimona, který se narodil se vzácnou mozaikou Downova syndromu.

Světový den Downova Syndromu je tady. Připravte si ponožky a zbourejte předsudky

Rodina
Pardubická osmapadesátka Jan Savický v akci.
ROZHOVOR/ V nejlepší možný čas. Pardubičtí florbalisté na jeho návrat čekali jako na boží smilování. Letošní sezona je totiž pro ně katastrofální. Za celý rok se neodlepili z poslední příčky a kormidlo k záchraně musí otočit v play down. Před koncem základní části přišla pozitivní zpráva, že střelecká opora týmu Jan Savický už je stoprocentně připraven znovu naskočit na palubovky Livesport Superligy. Příběh, který zapsal do zdravotnické karty, by nevymyslel ani nejlepší scénárista Hollywoodu. Vážně se zranil dvakrát za dva roky, na stejném turnaji, ve stejné hale. A místa neštěstí od sebe dělilo dvacet metrů.
15 fotografií

To tady fakt dlouho nebylo, bědoval Savický. Zranil se dvakrát na stejném místě

Ostatní sporty
96. ročník předávání filmových cen Oscar opanoval favorizovaný snímek Oppenheimer.
V Hollywoodu v noci z neděle na pondělí vyvrcholila rozdáním Oscarů sezona galavečerů spojených s odevzdáváním filmových cen. Červenému koberci letos jednoznačně vládla černá a metalické róby - v odstínech stříbrné a šeděmodré. Herečka Margot Robbie se definitivně rozloučila s érou outfitů ve stylu panenky Barbie. Vyberte v anketě Deníku nejkrásnější šaty večera. 

Móda z Oscarů 2024: Konec éry Barbie, nejvíce okouzlily černé a metalické róby

Móda
V Chodově vystavují Schwarzeneggerovu zbraň a jiné ikonické rekvizity Hollywoodu
Zbraň Arnolda Schwarzeneggera z filmu Likvidátor, šíp Robina Hooda v podání Russella Crowea nebo čepice Sylvestera Stalloneho, který v akčním sci-fi z budoucnosti Demolition man hrál drsného policistu. Originální hrot kopí z historického velkofilmu Alexander Veliký, exponáty z filmu Láska nebeská nebo čepice japonských vojáků, kteří útočili na Toma Cruise ve filmu Poslední samuraj. To vše si mohou si mohou prohlédnout návštěvníci ojedinělé výstavy hollywoodských originálních rekvizit použitých v těch největších filmových a kasovních trhacích.
20 fotografií

V Chodově vystavují Schwarzeneggerovu zbraň a jiné ikonické rekvizity Hollywoodu

Sokolovsko
Pavel Šporcl jezdí moc rád na Vysočinu
Vysočina je oblíbena mnohými, celebrity nevyjímaje. Vždyť s ní jsou spojena i jména velkých osobností naší minulosti. Možná i proto před více než třiceti lety založili ve Velké Bíteši chodník slávy s hvězdami. Jak časopisu Story sdělil houslista Pavel Šporcl, ke slavným jménům na bítešském náměstí by se klidně připojil: „Vedle Karla Gotta na chodníku slávy ve Velké Bíteši rád začnu.“
12 fotografií

Pavel Šporcl: Chodník slávy vedle Karla Gotta mě láká, pak zamířím do Hollywoodu

Společnost