ŠTÍTEK: Horní Rakousy

Slavnosti okurek ve Znojmě. Snímky z loňského ročníku.
/VIDEO/ Přelom prázdnin bude ve Znojmě patřit okurkám. V pátek 2. srpna odstartují v Hradní ulici Slavnosti okurek. Program nabídne kuchařskou show, koncerty, farmářské trhy, soutěže, řemeslné dílny, výtvarné tvoření pro děti, divadelní představení nebo přehlídku historických traktorů. Domácí výrobci mohou znovu přihlásit své sterilované delikatesy do soutěže, a to do 28. července.
67 fotografií

Slavnosti okurek ve Znojmě slibují soutěže, vaření s Besky i kapelu AG Flek

Znojemsko
Nesolventností jsou v Horních Rakousích postiženy nejvíc gastronomické obory. Ilustrační foto.
357 podnikatelů v Horních Rakousích ohlásilo v prvním pololetí nesolvenci. To je o 34,2 % víc než loni. Podle ochránců spotřebitele jsou zvlášť postiženy obchod, stavebnictví a gastronomie/hotelnictví. Počet zaměstnanců dotčených insolvencí stoupl o 65,5 %. Otevřeno bylo 244 úpadků, zbývající nemají na krytí nákladů. Pasiva jsou 185 milionů eur, meziročně plus 35 %.

Od sousedů: 357 podnikatelů za humny nesolventních

Z okolí
Drobotina z čapího hejna.
V Horních Rakousích je obsazeno rekordních 19 čapích hnízd – loni jich bylo čtrnáct. Z toho v sedmi místech jsou letos poprvé - ve Pfarrkirchenu, Schenkenfeldenu, Mitterkirchenu, Riedau, Leonsteinu, Ulrichsbergu a Neukirchenu an der Vöckla. Jinde už “zdomácněli”.

Od sousedů: Horní Rakousy, země čápů

Českobudějovicko
Ilustrační snímek
V Horních Rakousích stoupl počet deliktů na školách mezi roky 2021 a 2023 ze 497 na 875. V Dolních Rakousích jich přibylo ze 536 na 881, ve Vídni se v tu dobu dokonce skoro zdvojnásobily, z 962 na 1392. Útoků na zdraví a život přibylo z 289 na 722.

Od sousedů: Deliktů na rakouských školách přibylo

Z okolí
Jeden z vybraných bankomatů.
Gang, který vyhazoval do vzduchu bankomaty v Německu a v Rakousku a nakradl téměř 3,5 milionu eur, skončil před soudem. Bohužel jde jen „malé ryby“, šéfové zůstávají neznámí. Minulý rok psal Deník o případu, kdy lupiče z Horního Rakouska až do Přední Výtoně na Lipensko pronásledovala policie. Honička tehdy skončila nárazem služebního vozu do auta prchajících podezřelých. Zadržen byl tehdy Nizozemec s tureckými kořeny, dalším dvěma se podařilo utéct.  
8 fotografií

Za hranicemi soudí gang lupičů, který do vzduchu vyhazoval bankomaty

Krimi
Urputně se přetlačovaly i ženy.
V sobotu bylo v Norimberku 35. mistrovství Německa v armwrestlingu. Na rozdíl od klasické páky (armdrücken), kterou známe třeba z hospody, při něm soupeři bojují jeden proti druhému vstoje.

Od sousedů: Mistři v přetlačované

Z okolí
Judista Lukáš Krpálek triumfoval na Grand Prix v Linci.
To byl parádní vstup do olympijské sezony. Ani Gruzínec Guram Tušišvili nebo Kubánec Andy Granda. Žádný z těchto slavných judistů a světových šampionů nezastavil Lukáše Krpálka na triumfální cestě turnajem Grand Prix v Linci. Před nimi dvojnásobný olympijský vítěz porazil další tři protivníky a v metropoli Horního Rakouska obhájil titul v nejtěžší váze.
7 fotografií

Krpálek triumfoval hned na úvod sezony. Pralo se mi skvěle, pochvaloval si

Ostatní sporty
Frontman punkové kapely Turbobier Dominik Wlazny, který si přezdívá Marco Pogo, chce se svou Pivní stranou usilovat i o Národní radu.
Z krize tradičních stran těží v Rakousku kontroverzní kabaretista a frontman punkové kapely Turbobier Dominik Wlazny. Marco Pogo, jak si taky říká, skončil v posledních prezidentských volbách v Rakousku překvapivě na třetím místě. Nově chce usilovat i o Národní radu. Ve čtvrtek oznámil, že svoji Pivní stranu povede do podzimních parlamentních voleb.

Punker Pogo pokouší rakouský parlament. Do voleb chce jít s Pivní stranou

Státy EU
Vybírali pro potřebné.
První den sběru pro sociální trhy v Horních Rakousích proběhl z iniciativy předmětu náboženství u Eurosparu na Pöstlingbergu v Linci. Dobrovolníci, mezi nimi také čtyři žáci státní reálky, upozorňovali letáky zákazníky potravinářského obchodu na akci a vyzývali je k extra nákupům a jejich darování.

Od sousedů: Nasbírali 70 vozíků jídla pro potřebné

Z okolí
Dělají si reklamu, ale v sobotu vyrazí!
V sobotu 9. prosince proběhne vnitřním městem Ingolstadtu v plavkách a se sbírkovými schránkami skupina otužilých a sociálně angažovaných občanů a bude při tomto Underpants Runu sbírat příspěvky na dobrý účel, píše DK.

Od sousedů: Polonazí poběží Ingolstadtem

Z okolí
V Rakousku spadlo letadlo mířící z Příbrami na Istrii
Oběťmi sobotního leteckého neštěstí v Rakousku jsou s největší pravděpodobností Češi. V tiskové zprávě to uvedla hornorakouská policie. Zároveň zdůraznila, že se totožnost čtyř mrtvých - dvou můžu a dvou žen - stále ještě ověřuje, a to i ve spolupráci s českými úřady.  Malé letadlo vzlétlo z Příbrami a zřítilo se při špatném počasí na horu Kasberg v Horních Rakousích, zhruba 50 kilometrů jihozápadně od Lince. 

Pád letadla v Rakousku: Oběťmi jsou pravděpodobně Češi, potvrdila místní policie

Státy EU
Stroj typu Rockwell Commander. Ilustrační snímek
Oběťmi sobotního leteckého neštěstí v Rakousku jsou s největší pravděpodobností Češi. V tiskové zprávě to v neděli 26. listopadu uvedla hornorakouská policie. Zároveň zdůraznila, že se totožnost čtyř mrtvých - dvou můžu a dvou žen - stále ještě ověřuje, a to i ve spolupráci s českými úřady. Státní zastupitelství ve Welsu nařídilo pitvu.

Oběťmi pádu letadla z Příbrami v rakouských horách jsou pravděpodobně Češi

Nehody
Zásahová jednotka se chystá zakročit.
Muž turecké národnosti z Dolního Saska v audi bez čísla prorazil v sobotu kolem 20 hodin bránu hamburského letiště, střílel do vzduchu a vyhodil z vozidla dvě zápalné láhve. Měl s sebou svou čtyřletou dceru, kterou v sobotu večer násilně odebral matce ve Stade. Zaparkoval vedle letadla Turkish Airlines.

Od sousedů: Dramatické chvíle na letišti v Hamburku

Z okolí
Finále druhého ročníku česko-rakouské soutěže podnikatelských nápadů a startupů se konalo v Lipně nad Vltavou.
V Lipně nad Vltavou se konalo finále 2. ročníku českorakouské soutěže podnikatelských nápadů a startupů. Soutěž probíhala ve třech kategoriích. Cenu za nejlepší nápad si odnesl Jonáš Benjamin Tekel s týmem AI TEK. Cena za nejlepší přeshraniční projekt putuje do Horních Rakous Mathiasu Maierovi a nejlepším startupem se stal Ondřej Otáhal z firmy Herbavita CZ.
11 fotografií

Člověka rozpoznají podle EKG. Jihočeským podnikatelům nápady nechybí

Českobudějovicko
Když se kasa automaticky zablokuje...
Lupič, který přišel pro peníze do trafiky ve Štýrském Hradci, ztroskotal na registrační pokladně, která se automaticky zavírá v 18 hodin. Mladík maskovaný rouškou a slunečními brýlemi přišel pár minut předtím a mumlal, že chce peníze.

Od sousedů: Registrační kasa se lupiči sama zavřela

Z okolí
Ilustrační foto
V rakouských nemocnicích jsou ženy na vedoucích pozicích nadále výjimkou. Přestože skoro polovina lékařů jsou ženy, vedou jen 14,3 % oddělení veřejných nemocnic a 18,8 % ředitelství. Výjimkou je klinika v Rohrbachu, kde jsou primářky na radiologii, dětském oddělení a na akutní geriatrii. Zastávají tak 37,5 % postů.

Od sousedů: Rohrbach má nemocnici plnou primářek

Z okolí
Bude co vybírat.
Montessoriovská škola Lernwelt Rubenshof v Bergu v Attergau bude o víkendu dějištěm největšího blešího trhu Horních Rakous. V sobotu od 13 do 19 hodin a v neděli od 9 do 14 nabídne více než 16 000 knih ve 27 žánrech, letos také zachovalé hry a skládanky. Výtěžek připadne pořádající privátní škole s veřejnoprávním statutem.

Od sousedů: Největší hornorakouský blešák knih

Z okolí